Connect with us

Minden ami NFL

A kevésbé vonzó főedzői állások 2024-ben

Ahogy az elmúlt szezonokban, úgy idén is megnézzük, hogy a megannyi főedzőt kereső csapat közül kinél a legjobbak a körülmények és mely csapatoknál áll a gond halmokban. A vezetőedző-keresés nehéz ügy az NFL-ben, sok dologra kell egy csapatnak figyelnie, de ez a jelöltekre is igaz. Sok esetben keresi több csapat is ugyanazt a jelöltet, akinek valami alapján döntenie kell, hogy hova is fog aláírni.

Ahogy a korábbi években, most is öt kategóriát említek meg minden csapat esetében és adok rá egy értékelést 1-10-es skálán, hogy mennyire jó az adott szempontból a csapat helyzete. Ezáltal a legvonzóbb kispad kapja majd a legmagasabb pontszámot, míg a legnehezebb helyzetben lévő a legkisebbet. A szempontok:

  • Milyen az irányító?
  • Milyen az offense az irányítón kívül?
  • Milyen a defense?
  • Milyen erőforrások állnak rendelkezésre az erősítéshez draft pickek és cap space tekintetében?
  • Milyen a szervezet, a tulajdonos és milyen egyéb tényezők számíthatnak még?

Mivel sok a megüresedett állás, és így is nagyon hosszú lesz a cikk, kettévettem a dolgot és most a kevésbé vonzó állásokkal kezdem, aztán szombaton érkezik a jobbik fele a főedzőt kereső csapatoknak.

7. Carolina Panthers

Irányító (3): Nem fogok nagy titkot elárulni azzal, hogy itt az egyik legalacsonyabb ez a pontszám. De nem a legalacsonyabb! Young persze történelmien rossz volt. A második legrosszabb sikerességi rátát hozta össze (Az örökös bajnok Zach Wilson előtt), EPA/playben a legrosszabb 4-ben volt és sok labdaeladást érő passzt is dobott. De egy pillanatra tegyük félre ezeket a negatív tényezőket. Pár csapathoz képest azért mégiscsak itt van egy 1/1-es, az egyetemen sikert sikerre halmozó, Heisman-győztes játékos. 2023-ban Young rosszul reagált a szintlépésre, ettől még rossz volt körülötte a támadósor (nem is olyan soká részletezem), nagyon mellé ment az újonc szezonjára választott vezetőedzői kinevezés és egy borzasztó feladat elé volt így állítva. Emlékezzünk csak vissza pár évvel ezelőttre Trevor Lawrence is milyen gyenge újonc évet produkált. Aztán érkezett egy jó kinevezés, egy kulturális megújulás és egyből megváltozott a dolog. Persze Lawrence nem volt olyan rossz mint Young és több pozitív dolgot mutatott, a lényeg azon van, hogy vissza lehet innen jönni. Egyszerű nem lesz, mert egy top-top edzőjelölt nem ide fog aláírni, de ha véletlen a zavarosban sikerülne találni valakit, aki érthet az irányító neveléshez, itt legalább van alapanyag. Young persze megnőni nem fog, ahogy erősebb vagy Murray szerűen atletikus sem lesz, de a draftolásakor konszenzus 1/1 volt a legtöbb csatorna megítélése szerint, okkal. Ezeket az okokat kell újra előhozni.

Offense erőssége (2): A gyenge Young szereplésben viszont benne volt a támadósor is. A cikkben csak edzőt kereső csapatokat veszek górcső alá, de ligaszinten is el lehet mondani, hogy benne van, hogy ez a liga legtehetségtelenebb támadósora. Hogy lehet egy újonc irányítót olyan csapatba rakni, ahol magasan a 33 éves Adam Thielen a legjobb skill játékos? Adam világéletében egy második számú elkapó volt és úgy jutott ismét 1,000 elkapott yard fölé itt, hogy erre utoljára 2018-ben volt képes. A szabadügynökké váló játékosok között senki fontosat nem találunk, de ez az állomány kritikája. Chuba Hubbard még egyébként egy használható játékosa a csapatnak, de a futó poszt hozzáadott értéke alacsony, Hubbard pedig inkább egy jó játékos mintsem kiemelkedő. De probléma nem csak itt volt. A támadófal sem az a terület, ami meggyőzne valakit. Ekwonu dobogós helyre futott be az engedett sackek versenyén, akárcsak a center Bozeman, de a guardokra se lehettek igazán büszkék. Youngot 62-szer sackelték, ami a második legtöbb és nyomás alatt is az egyik legnagyobb százalékban játszott.

Defense erőssége (7): Ha egy dolog van, ami terén bizakodó lehet az ember, az a védelem. Ez az egység ha nem is jó, de semmiképp sem nevezhető rossznak. Különösen a többi csapathoz viszonyítva. Brian Burns nem elit pass rusher de bőven az átlag feletti (jó) kategóriába sorolható. Bár szerződése lejár, nagy csoda lenne, ha nem hoznák vissza legalább egy évre franchise taggel. Derrick Brownra viszont nyugodtan használható az előbbi jelző, a liga egyik legjobb DT-je futás ellen, akinek van pass rushban is hozzáadott értéke. Jaycee Horn potenciálja még mindig magas – de egyszerűen nem tud egészséges maradni. Rajtuk kívül ha sok kiemelkedő név már nincs is, a csapatban van sok dolgos, egyáltalán nem rossz játékos. Donte Jackson, Xavier Woods, Vonn Bell, Frankie Luvu, Shaq Thompson… Nem tőlük lesz egy védelem jó, de segítenek adni egy padlót.

 Erőforrások (2): 

  • Cap space: 24 millió
  • Pickek: 2,3,4,5,6,7

Az igazi problémák pedig itt kezdődnek. A csapat ugyanis gyenge volt, mert gyenge kerete volt és ezen nem fognak túlságosan sokat javítani. A tavalyi felmozgás következtében – ki ne tudná – a Bearsnél van az 1/1-es pick. A későbbi körökből legalább minden erőforrás megmaradt még, de arra az 1/1-re most igazán nagy szükség volna. A másik probléma, hogy túlságosan sok elköltendő pénze sincs a csapatnak. Van egy kevés, természetesen növelhető is, de ezzel is csak a liga közepébe férnek oda. Erősíteni márpedig kell és ahhoz, hogy egy gyenge csapat jó játékosokat tudjon igazolni – általában – túl kell őket fizetni. Na már most ha nincs miből, akkor nehéz lesz 2-3 segítő elemet beemelni a csapatba.

Szervezet, egyéb tényezők (0): Nem fordult még elő, hogy bármelyik kategóriában az értékelhetetlen minőséget kellett kiosztanom, de azt hiszem, hogy ami Charlotte-ban zajlik, az megérdemli ezt. David Tepper persze gyakorlatilag egyedül felelős ezért a pontszámért. Sajnos igaz a mondás, hogy fejétől bűzlik a hal. Ez a Panthers rettentő szervezetlenül működik, hoznak meg fontos döntéseket indokolatlanul, ami rossz végeredményeket szül. Tepper egy lelkes tulajdonos. Nem olyan aki elfogadja, hogy ő márpedig ehhez nem ért, csak szereti a sportot és átadja a döntési jogokat valakire. Szeret benne lenni akár a mindennapi folyamatokban, aktívan jelen van a csapat körül és sokszor átnyúl a fejek felett. A hírek szerint például a stáb CJ Stroudot nézte ki magának a tavalyi drafton, mégis Tepper mondta meg, hogy az ő csapatába Bryce Youngot válasszák – ez persze csak pletyka.

De az már nem, hogy a csapatnál nincs stabilitás és Tepper folyamatosan rúgja ki az edzőket maga alól. 2018-as megérkezése óta a leendő edző lesz a csapat 4. hivatalosan kinevezett embere, és 6., ha az ideiglenes vezetőket is számoljuk. GM-ből pedig a harmadikat fogja fogyasztani. Ilyen körülmények között kevés edző szeret dolgozni. Persze lesz aki majd ide ír alá, hiszen lesz olyan jelölt, aki máshova nem kellett, vagy nem is hívták, ez pedig akkor is egy NFL-csapat kispadja, még ha nem is a legjobb körülményekben van épp. A dolog egyébként hamar megfordulhatna, hiszen egy jó GM kinevezés után egy hozzáértő személy/stáb talán tudna helyes vezetőedzőt találni, de Tepperből nehéz kinézni, hogy valaha elengedi a kontrollmániáját. Az pedig csak hab a tortán, hogy közben emberileg is egy olyan személyről beszélünk, aki képes egy szurkolóval leállni vitatkozni és az arcába önteni, ami épp a poharában volt. Nehéz azonosulni vele…

Összegzés (14): Harmadik éve készítem ezt a cikket el, ezen időszak alatt a 2022-es Texans volt az eddigi negatív csúcstartó a maga 18 pontjával. Ezt a Panthers mélyen alulmúlta. Persze ez sokat nem jelent, szubjektív dolgokat próbálok objektív környezetbe erőszakolni, amik mögé egy pontrendszert kreálok, a valós viszonyokat azonban nem lehet ilyen szárazon megfogalmazni. Mindenesetre ha a pillanatnyi roster nem is gondolom, hogy rosszabb lenne az akkori Texansénál, a fejlődésre való esély mindenképp alacsonyabb. Első kör és jelentősebb cap space nélkül, valamint a Tepper által mérgezett közegbe nem szívesen jön el egy top jelölt sem, de még a közepesek is vonakodva.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!