Connect with us

Összefoglaló

A Cardinals megverte az Eaglest, bejutott a Rams, érdekes helyzetben a Bills

Tovább folytatódik az Eagles lejtmenete és egy gyalázatos védőteljesítménnyel sikerült kikapni a Cardinalstól. A Rams nagyon nehezen nyert a Giants ellen, de ez elég volt a rájátszás bebiztosításához. A Bills sem játszott valami jól, de megverte a Patriotsot így nagyon érdekes helyzetbe került: 2. kiemelés vagy akár a playoffról lemaradás is benne van az utolsó körben. A Bears tovább folytatja sikerszériáját, a Chargers-Broncos pedig szót sem érdemel.

Arizona Cardinals @ Philadelphia Eagles 35-31

Jonathan Gannon személye miatt lehetett volna ez egy parázs meccs, de azért sok izgalmat nem vártunk előzetesen, hiszen a Cardinals az 1/2-es pick birtokosa volt, míg az Eagles még versenyben volt az első kiemelésért is. Ehhez képest tovább folytatódott a Philly lejtmenete.

A Cardinals offense ugyanis szinte azt csinált a meccsen, amit csak akart. Mondom ezt úgy, hogy az első félidőben mindössze 6 pontot sikerült feltenniük a táblára. Azonban ekkor is lehetett látni a problémákat Eagles defense oldalon, hiszen Murray-ék minden egyes támadásukból jó hosszan elmasíroztak a red zone-ig. Az első félidőben viszont itt még sok hiba csúszott a számításaikba, így csak két mezőnygólra és egy 98 yardos pick-sixre futotta. Persze ki lehetne emelni, hogy mennyire ütős volt az Eagles red zone védekezése, de ahogy az a második félidőből később kiderült, ez inkább a szerencsének volt betudható. Sydney Brown pick-sixe is azért volt csak, mert Murray és az elkapója nem értették meg egymást. Ettől még persze ez a visszahordás nagyon szép volt:

 

Az Eagles offense-re az első félidőben nem lehetett panasz. Két TD-t is elértek, mindkettő szép támadás után, és mindkettő végén nagy meglepetésre Julio Jones kapta el a labdát a célterületre beérve. Mondanánk, hogy milyen évet írunk, de Julio sosem volt egy red zone célpont igazán. Ezekkel és a pick-six révén simának tűnő 21-6 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben. Sokan elkönyvelhették az Eagles győzelmét, de rosszul tették.

A Cardinals ugyanis a harmadik negyedben is kettőből kétszer végigmasírozott a pályán jó hosszú támadásokat vezetve és most nem is hibáztak, mindkettőből TD-t értek el (az egyik után kétpontost is), így mivel az Eagles csak egy puntra volt képes a kettő közt, így  a vendégek ki is egyenlítettek az utolsó játékrész előtt! A két futó, Michael Carter és James Conner volt eredményes, de mindketten elkapásból, Conner kifejezetten szép egykezessel.

Jöhetett az utolsó játékrész, ahol mindkét csapat szép hosszan végigment és touchdownt is ért el. Előbb az Eagles Dallas Goedert révén, majd a Cardinals negyedik és goal szituációban Michael Wilsonnal – ez már Hurts és Murray által is a harmadik passzolt TD volt a meccsen. Volt még hátra öt perc, és a Cardinals bepróbálkozott egy meglepetés onside kickkel! Nem jött össze, viszont óramenedzselés szempontjából nem volt rossz ötlet, hiszen így még biztosan visszatámadhattak, bármit is csinál az Eagles.

A Sasok viszont nem csináltak sok mindent. Büntetés, két QB futás, majd harmadikra a blitz elleni szokásos semmire sem jó WR screen. Mezőnygóllal a vezetés megvolt, de volt még két és fél perce a Cardinalsnak, amiből simán végigmentek a pályán, Conner most a földön ért be a célterületre. Olyan simán végigmentek, hogy még hagytak is fél percet az órán. Ebből viszont csak egy sikertelen hail maryre futotta Hurtséknek, így a Cardinals diadalmaskodott.

Philadelphiában elég komoly a pánik. A védelem az egész ligát figyelembe véve az idei 3. legrosszabb teljesítményt nyújtotta sikerességi ráta alapon. A 32 engedett first down a második legtöbb idén. A Cardinals egyszer sem puntolt. Pedig nem egy világverő offense-ről van azért szó, de az Eagles jelenleg annyira katasztrófa, hogy velük sem tudtak semmit sem kezdeni. Hazai pályán egy 3-12-es csapat ellen. Mintha csak a Super Bowlban láttam volna a védelmet Patrick Mahomesék ellen. Pass rush nem volt, a futást nem tudták fogni (221 yard), és az egy ajándék interceptionön kívül a secondary sem tett hozzá semmit a meccshez. A támadósorral összességében kevesebb gond volt, de a liga legrosszabb védelme ellen, ráadásul amikor igazán kellett, akkor ők is begubóztak. Hatalmas kritika jár Nick Sirianninak és Brian Johnsonnak az utolsó támadásért.

Megfordítva a Cardinalsnál a támadósor hasított és nagyon jól nézett ki. Az első félidőben még voltak hibák a red zone-ban, de még akkor is látszott, hogy simán jobbak az Eaglesnél a labda ezen oldalán. A védelem persze más tészta, ott azért nagy a tehetséghiány, de az offense-t jó volt nézni, ahogy folyamatos haladással hiba nélkül végig tudtak menni a pályán. Murray jó volt, a futók is, az elkapóknál meg Greg Dortch kapta el most a legtöbbet.

Az Eagles így minden bizonnyal nem nyeri meg a csoportját (hacsak a Cowboys ki nem kap a Commanderstől), és ötödik kiemeltként mehet majd vélhetően a Buccaneershez a wild card körben. A Cardinalsnál a győzelemnek lehet örülni, habár az 1/2-es pick elvesztéséért kicsit kár.

(katonadani)

Los Angeles Rams @ New York Giants 26-25

Rengeteg hibával tarkított mérkőzésen harcolta ki a playoff részvételt a Los Angeles Rams a rendkívül szívós ellenfélnek bizonyuló New York Giants ellen. A nyitó támadósorozatokból egyik együttes sem tudott pontokat szerezni, utána viszont mindkét gárda touchdownt ért el: Kyren Williams futott hatpontosára Wan’Dale Robinson válaszolt.

Két puntot követően a turnoverek kerültek főszerepbe. A második negyedben a Rams kettő (interception + fumble), míg a Giants egy (interception) alkalommal ajándékozta oda a lasztit az ellenfél védelmének. A vendég csapat szerencséjére a hazaiak mindössze egy mezőnygóllal tudták megbüntetni a hibákat, míg a Rams egy sikertelen negyedik kísérletet követően, a rövid pályát kihasználva még egy touchdownt felpakolt a táblára Cooper Kupp révén. Félidőben így 14-10 arányban vezetett a Rams.

Punttal nyitotta a Giants a második félidőt, míg a Rams igyekezett gyorsan lezárni a mérkőzést. Puka Nacua 80 yardos elkapása után Williams megszerezte második futott hatpontosát a meccsen, az extra pont mellément. Két puntot követően ezúttal a Giants mutatott be egy 80 yardos játékot: Darius Slayton elkapásával zárkózott Brian Daboll legénysége, az extra pont a hazaiaknál is sikertelen volt.

Úgy tűnt, hogy kicsúszik a mérkőzés irányítása a Rams kezéből, hiszen Stafford 4 játék múlva megint interceptiont dobott. A védelem azonban fel tudott lépni, és mezőnygólra limitálta a Giantset. Azonban három játék kellett csak a Ramsnek, hogy válaszoljanak. DeMarcus Robinson 37 yardos elkapását követően Kyren Williams 28 yardról immáron harmadszor ünnepelhetett. Üröm volt az örömben, hogy Lucas Havrisik megint nem tudta értékesíteni az extra pontot.

Ekkor 7 pontos különbség alakult ki a felek között, és néhány eredménytelen labdabirtoklást követően már csak 3 és fél perc volt hátra a mérkőzésből. A drámának ugyanakkor közel sem volt vége: Gunner Olszewski több szerelési kísérletből kitörve 94 yardos punt return touchdownt szerzett! Miután szabálytalankodott a Rams, Daboll nekiment a 2 pontosnak, ami azonban nem jött össze, így a TD ellenére még mindig vezetett 1 ponttal a vendég gárda.

A Rams offense ugyanakkor nem tudott first downt szerezni, így a Giantsnek lehetősége lett volna egy mezőnygóllal megnyerni a meccset. Hiába kerültek azonban Tyrod Taylor 31 yardos futásával mezőnygól-távolságba, Mason Crosby 54 yardról mellélőtte a kísérletet, így a Rams végül behúzta a találkozót.

A győzelmet alapvetően nem kell magyarázni, de a Los Angeles-i csapat nem állt hadilábon a szerencsével ezen a mérkőzésen. Mind a támadósor, mind a special team jelentős bakikat vétett. Az offense háromszor vesztette el a labdát, míg Havrisik kihagyott 2 extra pontot, emellett engedtek egy punt return TD-t. A special team egyébként is a liga legrosszabbja DVOA mutató szerint.

Egyik egység sem teszi ki ezt a teljesítményt az ablakba, de végül Williams (87 yard, 3 TD) és Nacua (5 elkapás, 118 yard) remeklése elégnek bizonyult a sikerhez. A védelemből elsősorban a passzsiettető triót érdemes kiemelni, Aaron Donald kétszer, Kobie Turner 2,5 alkalommal, míg Byron Young egyszer zsákolta be Tyrod Taylort, folyamatos nyomást helyezve a Giants irányítójára.

A labda túloldalán Tyrod Taylor ugyan lassan melegedett be, de a második félidőben remek teljesítményt nyújtott, és majdnem sikerült elhappolniuk a győzelmet a Rams orra elől. Taylor végül 319 passzolt és 40 futott yarddal zárt, 1 TD és 1 interception mellett. Bátran bevállalta a mélységi passzokat, és alapvetően jól nézett ki vele a támadósor. A védelemből a két interceptiont szerző Dane Beltont kell megdicsérni.

(Atreus)

Atlanta Falcons @ Chicago Bears 17-37

Az elmúlt egy hónapban a liga egyik legforróbb csapata lett a Chicago Bears, ezúttal a csoportelsőségért hajtó Falconst fektették két vállra, az atlantaiak legyőzésével legutóbbi öt találkozójából négyet megnyert Matt Eberflus gárdája. Falcons oldalon mindössze annak örülhetnek, hogy a Buccaneers is vereséget szenvedett ebben a fordulóban, így még életben vannak a playoff esélyeik.

Szakadó hóesésben kezdődött a mérkőzés, és nem meglepő módon a hazai csapat sokkal jobban alkalmazkodott a mostoha körülményekhez. Míg a vendégek első kettő támadósorozata elhibázott mezőnygólokkal ért véget, addig a Bears az első négy drive-ból háromszor is bejuttatta a labdát a célterületre. Justin Fields és DJ Moore 7 yardos összjátékával szerezte meg a vezetést a Chicago, majd Fields 9 yardos futásával már 14 pont volt a Bears előnye.

Egy játékkal később életjeleket mutatott a Falcons támadósor. Tyler Allgeier egy screen játékból végignyargalt a pályán, 75 yardos TD-t szerezve. Két gyors punt után pedig ismét végigmasírozott a pályán a Bears támadósora. A támadósorozat végén az újonc futó, Roschon Johnson közelről növelte a hazai csapat előnyét.

Az első játékrész hátralévő részében kevés említésre méltó dolog történt. Taylor Heinicke dobott egy csúnya interceptiont, a labdát TJ Edwards halászta le a levegőből. A Bears azonban nem tudta kihasználni a labdaszerzést, Cairo Santos 55 yardról kihagyta a mezőnygólt. A Bears támadósora a második félidőben is ott folytatta, ahol az elsőben abbahagyta, gond nélkül tudtak haladni a vendégek védelme ellen. Ugyanakkor a vörös zónában elfogyott a tudomány, meg kellett elégedniük egy mezőnygóllal, amire a Falcons is egy field goal drive-val válaszolt.

Már csak 4 perc volt hátra a harmadik negyedből, amikor Heinicke másodszor is eladta a labdát, ezúttal az újonc Tyrique Stevenson szerzett interceptiont. A hazai gárda nem tudta bevinni a kegyelemdöfést, három ponttal végződött a támadósorozat. Nem szegte kedvét Heinickenek a két turnover, 24 yardos TD futásával 10 pontra faragta hátrányát a Falcons (17-27). Innentől kezdve azonban már több pontot nem tudtak szerezni a vendégek, egy punttal és két további interceptionnel zárultak a Falcons támadósorozatai. Santos és Khalil Herbert révén még 10 pontot pakolt fel a táblára a Bears az utolsó percekben, kiütéssé téve a győzelmet.

Justin Fields mindent megtesz azért, hogy megnehezítse Ryan Poles general manager döntését az irányító poszt jövőjét illetően. Fields 268 passzolt- és 45 futott yarddal, valamint 2 touchdownnal járult hozzá csapata győzelméhez, ráadásul mindezt eladott labda nélkül. Azt eddig is tudtuk róla, hogy kiváló atléta, ezt a képességét néhány egészen elképesztő meneküléssel most is megmutatta:

Viszont az elmúlt egy hónapban a passzjátéka is kezd összeállni, kiváló a kémia közte és DJ Moore között. Moore 9 elkapásból 159 yardot és 1 TD-t szerzett a meccsen (több egészen kiváló elkapással), rajtuk kívül Khalil Herbert is villogott, 124 yardot és 1 TD-t tett be a közösbe. Persze nem szabad elfeledkezni a védelemről, amely 3 interceptionnel és 2 sackkel keserítette meg Heinicke életét.

Falcons oldalon nem sok pozitívumot lehet kiemelni. Bijan Robinsonnak korrekt meccse volt (15 futás, 75 yard), Heinicke azonban borzasztó pontatlanul passzolt és a védelem is átjáróház volt az egész összecsapás során. Atlantában gyorsan túl kell lépni ezen a vereségen, hiszen amennyiben legyőzik a Saintst az utolsó fordulóban, és a Buccaneers kikap a Pantherstől, akkor a Falcons szerzi meg a csoportelsőséget.

(Atreus)

New England Patriots @ Buffalo Bills 21-27

Simának indult, de eredményt tekintve egyáltalán nem lett az. Jalen Raegor 98 yardon át hordta vissza a Bills kirúgását, így rögtön előnybe kerültek a vendégek. Kellett is a speciális egység hozzájárulása, mert a Pats támadósor az első hat labdabirtoklásából négyszer is eladta a labdát. Bailey Zappe-nek több interceptionje (3) volt, mint ahány első kísérlete a New Englandnek. Emellett Pharaoh Brown is elejtett egy labdát a csapat első sikeres passzából, csak hogy tényleg minden rossz legyen.

A két labdaszerzést is bemutató Rasul Douglas az egyiket vissza is vitte a célterületre, továbbá két mezőnygólnak és egy egyyardos Josh Allen futásnak köszönhetően 20-7-re elhúzott a Buffalo. Azonban a Patriots még nem engedte el a találkozót, Kevin Harris 48 yardos elkapása után Zappe 18 yardról futott be TD-ért. Sőt ezt követően Allen is eladta a labdát, igaz a Patriots kihagyott mezőnygólig jutott csak az ellentámadásból.

A második félidőt újabb TD-vel kezdte a Bills visszaállítva a két labdabirtoklásos különbséget. Ezt követően viszont már megállt a hazai támadósor, a Patriots pedig a negyedik elején egy hét játékból álló 84 yardos drive végén ismét touchdownnal zárkózott, így némiképp szorossá téve a végeredményt, a Buffalo azonban lepörgette az utolsó öt percet.

Zappe mellett Josh Allen is szenvedett, átadásainak csak fele volt sikeres (15) mindössze 169 yardért. Nem volt passzolt TD-je, amivel 23 meccses sorozata szakadt meg. A futójátékot ellenben nyelte a Patriots védelme, Allen és James Cook is 40 yard felett zárt, míg a Buffalo összesen 127 yardot tett meg a földön. A Billsnél viszont mindenképp ki kell emelni a védelem teljesítményét, noha Zappe ellen nem is volt nehéz dolguk, a sok blitz láthatóan nem ízlett a Patsnek, amiből négy turnovert is kiharcoltak. Az AFC legrosszabb mérlegével álló Patriotsnak tehát nem jött össze a győzelem, de ezúttal is a vártnál szorosabb meccset játszott a Buffalóval. A Bills pedig hozta a kötelezőt, és a Dolphins vereségének köszönhetőn az utolsó héten akár a csoportgyőzelmet is megszerezhetik a Miami otthonában – ellenben egy vereség azt is jelentheti, hogy be sem jutnak a playoffba.

(bandrew)

Los Angeles Chargers @ Denver Broncos 9-16

Minden tiszteletem annak, aki végignézte az effektíve teljesen tét nélküli Easton Stick-Jarrett Stidham csatát. Egy borzalmasan gyenge színvonalú és érdektelen találkozót hozott össze a két gárda, az egész meccses szenvedésből nagyítóval is nehéz kiemelve bármi pozitívumot vagy nagy játékot (még a game in 40 is csak 35 perces lett).

A meccs egyetlen TD-jét Stidham szerezte és ez jelentette a különbséget. Bár érdemes azért megjegyezni, hogy ezen kívül túl sok értékelhetőt nem csinált, ráadásul sok köze ehhez sem volt: az 54 yardos hatpontost Lil’Jordan Humphrey és a teljes Chargers védelem hozta össze vért izzadva. Ezen kívül jegyezzük meg, hogy Khalil Mack megint szerzett egy sacket és már 15-nél jár, Derwin James végre sokat játszott és elég jól is, 12 tackle mellett volt egy sackje és egy leütött passza is. Velük ellentétben Austin Ekeler ma is gyengén teljesített és igaza volt a Chargersnek, hogy nem akart hosszabbítani vele nagy pénzért. 3,5 yardos átlaggal futott, passzjátékban nulla és még egy fumble-je is volt.

A Broncosnál Javonte Williams borzalmasan játszott, amivel nem csillapította azokat a hangokat, amik szerint új kezdő futó kellene a csapatnak. Stidham oké volt, nem csinált hülyeséget, a védelemben meg sikerült mindig 11-en pályára lépni, ami már elég volt Stick limitálásában. 2023-nál sokkal boldogabb 2024-et kívánok mindkét franchise-nak!

(renningan)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!