Connect with us

Összefoglaló

A Chiefs és a 49ers jutott be az idei Super Bowlba!

Megismétlődik a négy évvel ezelőtti párosítás a Super Bowlban, ugyanis a Chiefs legyűrte a Ravenst az egyik ágon, a másikon pedig történelmi fordítást mutatott be a 49ers a Lions ellen. 

Kansas City Chiefs @ Baltimore Ravens 17-10

Hatalmas rangadónak indult, de a szorosnak tűnő végeredmény ellenére sima vendég lett. A Chiefsnek egy jó félidő, pontosabban két jó támadás elég volt ahhoz, hogy megoldhatatlan feladat elé állítsa Lamar Jacksonékat és az elmúlt öt évben negyedszer is bejusson a Super Bowlba.

A Chiefs védelem szokásához híven nagyon felszívta magát és az első Ravens támadás 3&outtal ért véget. A vendég offense ellenben nagyon éles volt, kreatív rövid játékokkal folyamatosan tudtak haladni Patrick Mahomesék: előbb egy 10-, majd egy 16 játékból álló drive végén sikerült TD-t szerezni, miközben 15 percet le is égettek az órából. A Baltimore-nak eközben csak egy fumble-re és pár puntra volt ereje, így a félidőben 17-7-re ment a KC.

A szünet jót tett a hazai védelemnek, Mike Macdonald jól keverte a lapokat és konkrétan sikerült lenullázni a Chiefs támadósort. Hiába próbálkoztak mindennel is a vendégek, egyetlen pontot sem sikerült feltenniük a táblára. Cserébe viszont a Kansas City védelme is odatette magát és még annyi momentumot sem engedett Jacksonéknak, mint az első fél órában. A negyedik negyed kezdetén így továbbra is 10 pontos előnyben volt a Chiefs, és hiába nem tudott haladni a támadósor, a védelem egy fumble-nek és egy interceptionnek köszönhetően eldöntötte a meccset.

A Ravens a találkozó legvégén ugyan kiszenvedett magából egy mezőnygólt, de a defense végül nem tudta visszaadni a labdát az utolsó két percre, miután Mahomes megdobott egy parádés passzt Marquez Valdes-Scantlingnek 3&9-re. Az utolsó perceket már kitérdelte a Kansas City, tovább rontva ezzel Lamar Jackson amúgy sem túl fényes PO-mérlegét.


A Chiefs támadósor nagyon forró volt az első félidőben. Mahomesnak alig volt pontatlan passza (a meccs végén 30/39, 241 yard, 1 TD lőlapja volt), jól osztogatta a labdákat. Különösen Travis Kelce-vel volt jó a kémia, aki végül 11 elkapásból 116 yardig és egy TD-ig jutott, utóbbival megdöntve a legendás Jerry Rice PO-elkapás rekordját. Emellett még Rachee Rice volt relatíve hasznos, illetve dicsérjük meg Valdes-Scantlinget, aki kévetelesen mind a két felé szálló labdát elkapta, ráadásul clutch szituációban.

A támadófal nem volt különösebben jó, leginkább Mahomes zsenijének köszönhető, hogy csak két zsákolást jegyzett a Ravens a rengeteg nyomásgyakorlás mellett. A futójátékon viszont az irányító sem tudott segíteni: Isiah Pacheco 2,8 yardos átlaggal, Mahomes 2,5-ös átlaggal futott, az offense pedig 32 kísérletből 89 yardot tett meg (2,8 yardos átlag).

A védelmet már inkább lehet dicsérni. A Ravens elit futójátéka már a line of scrimmage-en elhalt, a kreatív blitzeknek köszönhetően pedig sikerült Jacksont négyszer sackelni és hétszer megütni, ami lenyűgöző teljesítmény. Az MVP cím legnagyobb várományosa végül alig érte el az 50 százalékos passzpontosságot (20/37), és bár a földön jegyzett 54 yardot, de összességében nem sok hozzáadott értéke volt a meccshez, a triple coverage-be bedobott rendkívül buta INT-je a meccs végén pedig sorsdöntő volt (és még egy fumble-t is vétett).

A futójáték Jacksonon kívül nem működött, vagy hát feltételezhetően nem működött, Gus Edwards 15 yardos megindulásán kívül ugyanis hét kísérletből csak 12 yardot sikerült szerezni. Így leginkább passzal próbálkozott a Ravens, de Jackson nem volt éles, a sérülésből visszatérő Mark Andrews sem hozta a korábbi formáját, Odell Beckham mintha a pályán sem lett volna, Zay Flowers pedig hiába jegyzett öt elkapásból 115 yardot és egy TD-t, az 1 yardosnál összehozott fumble-je miatt negatív hőse lett a meccsnek.

(renningan)

Detroit Lions @ San Francisco 49ers 31-34

Történelmi konferenciadöntőt láthattunk Santa Clarában, ugyanis a rájátszás ezen pontján eddig még sosem fordult elő, hogy valaki 17 pontos félidei hátrányból felálljon és nyerjen. Eddig, ugyanis a 49ers ezt most megtette!

A mérkőzés eleje álomszerűen indult a Lions számára, szép futásokkal haladtak, majd egy end around játékkal az elkapó Jameson Williams szerzett egy hosszú futott TD-t. Ezután a 49ersnél a harmadik körös újonc Jake Moody kihagyott egy mezőnygólt, amit ki is használt a Detroit és Montgomery touchdownjával már 14 pontosra növelte az előnyét. A 49ers pedig az utóbbi két évben egyszer sem nyert még 14 pontos hátrányból.

Azonban a hazaiak sem adták meg magukat és Christian McCaffrey touchdownjával zárkóztak, majd egy puntot kierőszakolva támadhattak az egyenlítésért. Igen ám, de Brock Purdy kezét megütötték, a labdáját így a Lions linebacker Malcolm Rodriguez húzta le. Az interception után Jahmyr Gibbs nagyon szép TD-t szerzett, így ismét 14 pont volt a különbség. Ez a félidő végére még hárommal nőtt, ugyanis egy punt után a Lions nagyon szépen ment végig több harmadik és hosszút is megoldva (egy harmadik és 12-t konkrétan futással), a végén pedig Campbell nem vállalta be a negyediket, így egy mezőnygóllal három labdabirtoklásnyi lett a különbség a nagyszünetre.

17 pontos félidei előnyből konferenciadöntőben pedig még senki sem kapott ki. A Lions viszont a második félidőben mindent megtett ennek érdekében, és sikerült is ezt összehozni. A 49ers egy mezőnygóllal 24-10-re zárkózott, azonban ez még mindig nem volt vészes. A Lions haladt is, az ellenfél térfelén nekimentek egy negyedikre, a passz is megvolt, azonban Josh Reynolds elejtette a labdát (hiba #1).

Aztán Purdy dobott egy elég rossz passzt, amit le lehetett volna húzni, de Kindle Vildor ezt nem tette meg (hiba #2), róla felpattant a labda, amit Brandon Aiyuk húzott le bravúrosan, majd pár játékkal később a TD-t is ő szerezte meg. Egy játékkal később Jahmyr Gibbs vétett fumble-t (hiba #3), majd négy játékkal ezután McCaffrey már ki is egyenlített. Mindössze 12 percre volt tehát szüksége a 49ersnek, hogy legoldozza a 17 pontos hátrányát. Itt pedig új meccs kezdődött, és már nem a Lionsnél volt a momentum.

Ez pedig annyira meglátszott, hogy a következő támadásnál második kísérletre Sam LaPorta, harmadikra pedig ismét Reynolds vétett dropot (hiba #4). Így azért nehéz…

10 perccel a meccs vége előtt pedig már vezetett is egy mezőnygóllal a 49ers. A Detroit pedig ott folytatta, ahol abbahagyta. Most Jameson Williams ejtett el két labdát egymás után (hiba #5), a második ráadásul touchdown lehetett volna. Dan Campbell bevállalt egy negyedik kísérletet, ami már megint nem sikerült. Sokan kritizálták emiatt a főedzőt, hogy rúgni kellett volna és egyenlíteni, de érdemes megjegyezni, hogy az egy 48 yardos mezőnygól lett volna, ami a legtöbb rúgónak nem vészes, de Michael Badgley idén 9/20 volt 48+ yardos rúgásoknál, ennél jobb esélye és potenciális kifizetése volt a negyedik kísérletnek.

Ettől még persze nem sikerült a történet, a 49ers pedig végigment a pályán és Elijah Mitchell touchdownjával gyakorlatilag megnyerte a meccset – mind az öt második félidős támadásukból pontokat szereztek, ráadásul zsinórban 27-et megválaszolatlanul. A Lions még megpróbált visszatámadni, egy TD össze is jött, de ez már nem volt elég (részben azért, mert a gólvonalnál futottak egyet, ami nem jött össze, így el kellett égetni egy plusz időkérést is). Egy onside kickben bízhattak volna még, de az nem jött be, így 34-31-re a 49ers diadalmaskodott.

Ennyi hibával tényleg nagyon nehéz mit kezdeni, főleg egy ilyen jó csapat ellen. Pedig az első félidő tényleg szinte tökéletes volt a Lionstől. Ültek a futások, Goff remekül osztogatott még nehéz helyzetekben is, elég jól megfogták McCaffrey-t és Purdy sem játszott jól a túloldalon. Aztán a második félidőben összeesett minden. A Reynolds drop, a Vildor elejtett interception és a Gibbs fumble összesen 12 várható pontvesztést jelentett a Lionsnek, amivel gyakorlatilag megpecsételték a saját sorsukat. Azt persze még érdemes kiemelni, hogy a második félidőben többet is volt nyomás alatt Goff, mikor már inkább passzolni kellett, és ilyen helyzetekben nem is volt jó (egy ponton 1/8, 16 yard, 2 sack), de nyomás nélkül meg nagyon jól játszott (ahogy megszoktuk tőle).

A túloldalon kicsit hasonló volt a helyzet, mint múlt héten. A meccs nagyobb részében, vagy jelen esetben felében nem játszottak jól egyáltalán, Purdy is gyenge volt, és az ellenfél megnyerhette volna a találkozót. Azonban a Packers is, illetve most a Lions is tapasztalatlan volt és nem tudta kezelni ezt a nyomást, így a 49ers folyamatosan visszajött. Purdy a második félidőben sokat tett hozzá a meneküléseivel, amik során 3 futásból 52 yardot, illetve 4 passzból 41 yardot tudott szerezni a 7 kísérletből 6 first downt összehozva. Ez egy nagyon fontos aspektusa volt a játékának egy olyan napon, ahol a levegőben azért nem brillírozott. Viszont így mindössze a 8. irányító lett valaha, aki második évében Super Bowlba jutott.

Egyéni teljesítményeket tekintve a 49erstől a szokásos McCaffrey mellett Deebo Samuelt emeljük ki, akiről pár napja azt sem hittük, hogy pályára tud lépni, erre 89 yarddal csapata legjobbja volt a levegőben. A Lionsnél David Montgomery ment nagyot a maga 113 scrimmage yardjával, illetve Amon-Ra St. Brown és Sam LaPorta is sok yardot szállított (87, illetve 97).

A Lionsnek nagyon fájó lehet ez a vereség most, a 49ers viszont készülhet a négy évvel ezelőtti Super Bowl visszavágójára a Chiefs ellen, most Las Vegasban.

(katonadani)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!