Connect with us

Összefoglaló

A Chiefs és a 49ers jutott be az idei Super Bowlba!

Megismétlődik a négy évvel ezelőtti párosítás a Super Bowlban, ugyanis a Chiefs legyűrte a Ravenst az egyik ágon, a másikon pedig történelmi fordítást mutatott be a 49ers a Lions ellen. 

Kansas City Chiefs @ Baltimore Ravens 17-10

Hatalmas rangadónak indult, de a szorosnak tűnő végeredmény ellenére sima vendég lett. A Chiefsnek egy jó félidő, pontosabban két jó támadás elég volt ahhoz, hogy megoldhatatlan feladat elé állítsa Lamar Jacksonékat és az elmúlt öt évben negyedszer is bejusson a Super Bowlba.

A Chiefs védelem szokásához híven nagyon felszívta magát és az első Ravens támadás 3&outtal ért véget. A vendég offense ellenben nagyon éles volt, kreatív rövid játékokkal folyamatosan tudtak haladni Patrick Mahomesék: előbb egy 10-, majd egy 16 játékból álló drive végén sikerült TD-t szerezni, miközben 15 percet le is égettek az órából. A Baltimore-nak eközben csak egy fumble-re és pár puntra volt ereje, így a félidőben 17-7-re ment a KC.

A szünet jót tett a hazai védelemnek, Mike Macdonald jól keverte a lapokat és konkrétan sikerült lenullázni a Chiefs támadósort. Hiába próbálkoztak mindennel is a vendégek, egyetlen pontot sem sikerült feltenniük a táblára. Cserébe viszont a Kansas City védelme is odatette magát és még annyi momentumot sem engedett Jacksonéknak, mint az első fél órában. A negyedik negyed kezdetén így továbbra is 10 pontos előnyben volt a Chiefs, és hiába nem tudott haladni a támadósor, a védelem egy fumble-nek és egy interceptionnek köszönhetően eldöntötte a meccset.

A Ravens a találkozó legvégén ugyan kiszenvedett magából egy mezőnygólt, de a defense végül nem tudta visszaadni a labdát az utolsó két percre, miután Mahomes megdobott egy parádés passzt Marquez Valdes-Scantlingnek 3&9-re. Az utolsó perceket már kitérdelte a Kansas City, tovább rontva ezzel Lamar Jackson amúgy sem túl fényes PO-mérlegét.


A Chiefs támadósor nagyon forró volt az első félidőben. Mahomesnak alig volt pontatlan passza (a meccs végén 30/39, 241 yard, 1 TD lőlapja volt), jól osztogatta a labdákat. Különösen Travis Kelce-vel volt jó a kémia, aki végül 11 elkapásból 116 yardig és egy TD-ig jutott, utóbbival megdöntve a legendás Jerry Rice PO-elkapás rekordját. Emellett még Rachee Rice volt relatíve hasznos, illetve dicsérjük meg Valdes-Scantlinget, aki kévetelesen mind a két felé szálló labdát elkapta, ráadásul clutch szituációban.

A támadófal nem volt különösebben jó, leginkább Mahomes zsenijének köszönhető, hogy csak két zsákolást jegyzett a Ravens a rengeteg nyomásgyakorlás mellett. A futójátékon viszont az irányító sem tudott segíteni: Isiah Pacheco 2,8 yardos átlaggal, Mahomes 2,5-ös átlaggal futott, az offense pedig 32 kísérletből 89 yardot tett meg (2,8 yardos átlag).

A védelmet már inkább lehet dicsérni. A Ravens elit futójátéka már a line of scrimmage-en elhalt, a kreatív blitzeknek köszönhetően pedig sikerült Jacksont négyszer sackelni és hétszer megütni, ami lenyűgöző teljesítmény. Az MVP cím legnagyobb várományosa végül alig érte el az 50 százalékos passzpontosságot (20/37), és bár a földön jegyzett 54 yardot, de összességében nem sok hozzáadott értéke volt a meccshez, a triple coverage-be bedobott rendkívül buta INT-je a meccs végén pedig sorsdöntő volt (és még egy fumble-t is vétett).

A futójáték Jacksonon kívül nem működött, vagy hát feltételezhetően nem működött, Gus Edwards 15 yardos megindulásán kívül ugyanis hét kísérletből csak 12 yardot sikerült szerezni. Így leginkább passzal próbálkozott a Ravens, de Jackson nem volt éles, a sérülésből visszatérő Mark Andrews sem hozta a korábbi formáját, Odell Beckham mintha a pályán sem lett volna, Zay Flowers pedig hiába jegyzett öt elkapásból 115 yardot és egy TD-t, az 1 yardosnál összehozott fumble-je miatt negatív hőse lett a meccsnek.

(renningan)

Detroit Lions @ San Francisco 49ers 31-34

Történelmi konferenciadöntőt láthattunk Santa Clarában, ugyanis a rájátszás ezen pontján eddig még sosem fordult elő, hogy valaki 17 pontos félidei hátrányból felálljon és nyerjen. Eddig, ugyanis a 49ers ezt most megtette!

A mérkőzés eleje álomszerűen indult a Lions számára, szép futásokkal haladtak, majd egy end around játékkal az elkapó Jameson Williams szerzett egy hosszú futott TD-t. Ezután a 49ersnél a harmadik körös újonc Jake Moody kihagyott egy mezőnygólt, amit ki is használt a Detroit és Montgomery touchdownjával már 14 pontosra növelte az előnyét. A 49ers pedig az utóbbi két évben egyszer sem nyert még 14 pontos hátrányból.

Azonban a hazaiak sem adták meg magukat és Christian McCaffrey touchdownjával zárkóztak, majd egy puntot kierőszakolva támadhattak az egyenlítésért. Igen ám, de Brock Purdy kezét megütötték, a labdáját így a Lions linebacker Malcolm Rodriguez húzta le. Az interception után Jahmyr Gibbs nagyon szép TD-t szerzett, így ismét 14 pont volt a különbség. Ez a félidő végére még hárommal nőtt, ugyanis egy punt után a Lions nagyon szépen ment végig több harmadik és hosszút is megoldva (egy harmadik és 12-t konkrétan futással), a végén pedig Campbell nem vállalta be a negyediket, így egy mezőnygóllal három labdabirtoklásnyi lett a különbség a nagyszünetre.

17 pontos félidei előnyből konferenciadöntőben pedig még senki sem kapott ki. A Lions viszont a második félidőben mindent megtett ennek érdekében, és sikerült is ezt összehozni. A 49ers egy mezőnygóllal 24-10-re zárkózott, azonban ez még mindig nem volt vészes. A Lions haladt is, az ellenfél térfelén nekimentek egy negyedikre, a passz is megvolt, azonban Josh Reynolds elejtette a labdát (hiba #1).

Aztán Purdy dobott egy elég rossz passzt, amit le lehetett volna húzni, de Kindle Vildor ezt nem tette meg (hiba #2), róla felpattant a labda, amit Brandon Aiyuk húzott le bravúrosan, majd pár játékkal később a TD-t is ő szerezte meg. Egy játékkal később Jahmyr Gibbs vétett fumble-t (hiba #3), majd négy játékkal ezután McCaffrey már ki is egyenlített. Mindössze 12 percre volt tehát szüksége a 49ersnek, hogy legoldozza a 17 pontos hátrányát. Itt pedig új meccs kezdődött, és már nem a Lionsnél volt a momentum.

Ez pedig annyira meglátszott, hogy a következő támadásnál második kísérletre Sam LaPorta, harmadikra pedig ismét Reynolds vétett dropot (hiba #4). Így azért nehéz…

10 perccel a meccs vége előtt pedig már vezetett is egy mezőnygóllal a 49ers. A Detroit pedig ott folytatta, ahol abbahagyta. Most Jameson Williams ejtett el két labdát egymás után (hiba #5), a második ráadásul touchdown lehetett volna. Dan Campbell bevállalt egy negyedik kísérletet, ami már megint nem sikerült. Sokan kritizálták emiatt a főedzőt, hogy rúgni kellett volna és egyenlíteni, de érdemes megjegyezni, hogy az egy 48 yardos mezőnygól lett volna, ami a legtöbb rúgónak nem vészes, de Michael Badgley idén 9/20 volt 48+ yardos rúgásoknál, ennél jobb esélye és potenciális kifizetése volt a negyedik kísérletnek.

Ettől még persze nem sikerült a történet, a 49ers pedig végigment a pályán és Elijah Mitchell touchdownjával gyakorlatilag megnyerte a meccset – mind az öt második félidős támadásukból pontokat szereztek, ráadásul zsinórban 27-et megválaszolatlanul. A Lions még megpróbált visszatámadni, egy TD össze is jött, de ez már nem volt elég (részben azért, mert a gólvonalnál futottak egyet, ami nem jött össze, így el kellett égetni egy plusz időkérést is). Egy onside kickben bízhattak volna még, de az nem jött be, így 34-31-re a 49ers diadalmaskodott.

Ennyi hibával tényleg nagyon nehéz mit kezdeni, főleg egy ilyen jó csapat ellen. Pedig az első félidő tényleg szinte tökéletes volt a Lionstől. Ültek a futások, Goff remekül osztogatott még nehéz helyzetekben is, elég jól megfogták McCaffrey-t és Purdy sem játszott jól a túloldalon. Aztán a második félidőben összeesett minden. A Reynolds drop, a Vildor elejtett interception és a Gibbs fumble összesen 12 várható pontvesztést jelentett a Lionsnek, amivel gyakorlatilag megpecsételték a saját sorsukat. Azt persze még érdemes kiemelni, hogy a második félidőben többet is volt nyomás alatt Goff, mikor már inkább passzolni kellett, és ilyen helyzetekben nem is volt jó (egy ponton 1/8, 16 yard, 2 sack), de nyomás nélkül meg nagyon jól játszott (ahogy megszoktuk tőle).

A túloldalon kicsit hasonló volt a helyzet, mint múlt héten. A meccs nagyobb részében, vagy jelen esetben felében nem játszottak jól egyáltalán, Purdy is gyenge volt, és az ellenfél megnyerhette volna a találkozót. Azonban a Packers is, illetve most a Lions is tapasztalatlan volt és nem tudta kezelni ezt a nyomást, így a 49ers folyamatosan visszajött. Purdy a második félidőben sokat tett hozzá a meneküléseivel, amik során 3 futásból 52 yardot, illetve 4 passzból 41 yardot tudott szerezni a 7 kísérletből 6 first downt összehozva. Ez egy nagyon fontos aspektusa volt a játékának egy olyan napon, ahol a levegőben azért nem brillírozott. Viszont így mindössze a 8. irányító lett valaha, aki második évében Super Bowlba jutott.

Egyéni teljesítményeket tekintve a 49erstől a szokásos McCaffrey mellett Deebo Samuelt emeljük ki, akiről pár napja azt sem hittük, hogy pályára tud lépni, erre 89 yarddal csapata legjobbja volt a levegőben. A Lionsnél David Montgomery ment nagyot a maga 113 scrimmage yardjával, illetve Amon-Ra St. Brown és Sam LaPorta is sok yardot szállított (87, illetve 97).

A Lionsnek nagyon fájó lehet ez a vereség most, a 49ers viszont készülhet a négy évvel ezelőtti Super Bowl visszavágójára a Chiefs ellen, most Las Vegasban.

(katonadani)

16 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Staten Island
Staten Island
2024-01-29 14:14

Azon gondolkodtam meccsnézés közben, ha ez az idei Baltimore nem tudja megállítani Mahomest, akkor ki tudja majd? DVOA alapján top 3 csapat ever, 2. legjobb defense, 5. legjobb offense, legtöbb győzelem pozitív mérlegű csapatok ellen, dominálva, jó HC adott és a labda mindkét oldalán kiváló koordinátorok. Ezzel szemben a KC-nél a két T egész évben borzalmas volt, Mahomest néha ezer yardokat kergették a fal mögött, az elkapók nem tudnak elszakadni, dropolnak. Ezen a meccsen is Mahomesnak 9 mp-es passzolási ideje volt. A szezon több pontján is kvázi középszerű csapatnak néztek ki, az volt az ember érzése, hogy túl sok minden hiányzik, hogy ez végül sikeres legyen, ez nem az ő évük lesz. Ez az utóbbi évek legrosszabb Chiefs offense és itt jön az igazi cheat code: Spagnuolo, aki összerak egy ilyen védelmet. Nem egyszer Lamar csak pásztázta a backfieldet és nem volt kinek passzolnia, elképesztő volt a coverage. A tököm kivan, hogy már megint ezeket kell néznem SB-ban, dehát ez van, a rájátszás tényleg egy másik liga, ami külön skilleket kíván. A Ravens szerintem pszichésen omlott össze, ez a büntetéseken abszolút látszik, frusztráltak, agresszívek voltak, egyszerűen nem bírták el a terhét annak, hogy ők az esélyesek, mi több, az eddigiek alapján nekik ezt nyerniük kellene. A PO rutin kijött a 9ers esetében is, ahol a kis csikócsapat ellen végül visszajöttek, az is mentális győzelem volt.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
2024-01-29 13:28

Heisman és NFL MVP győztes qb még sose nyert SB-t,ezt se Lamar fogja megdönteni mostanában.
Viszont ezzel a vereséggel ő lett a legrosszabb PO győzelmi aránnyal(.333) rendelkező NFL MVP irányító valaha.

Kopi3.14
Kopi3.14
2024-01-29 12:19

A KC@Ravens meccs kapcsán eléggé sokatrmondó a labdabirtoklás eltérés: egy egész negyednyi idövel többet volt Mahomeséknál a tojás. Vagyis a legjobb megoldást választották Lamarék levédekezésére.

Tibor Cseh
Tibor Cseh
2024-01-29 10:35

Spangi megint megcsinálta.Hiheterlen milyen védelmeket rak össze,ezt most ő nyerte meg a kansasoknak.

garincsa
garincsa
2024-01-29 10:34

Campbell-t csak szeretni lehet a stílusa miatt, de ebben fejlődnie kell. Underdog vagy megy a szekér tövig kell nyomni a gázt, de kell tudni gondolkodni is. Ha lehet 3 TD különbség akkor rúgsz és nem kockáztatod a momentumot. Ha már szarban vagy akkor inkább rúgsz és egyenlítesz mert utána 2 labdabirtoklásnyi különbség lehet, ennyi idővel nincs visszaút. Maradjon hű magához, de remélem ebből tanul.

Mielőtt belemennék az egyik ha nem a legjobb választás HC-nak idén Ben Johson toronymagasan! De!
Nyilván minden újonc főedző jelőltnél kérdés mennyire tud HC lenni majd, ez csak miután kinevezték derül ki. Fiatal, van hova fejlődnie még de ez a red flag tavaly is fent állt már nála és nem tudott ezen nagyon változtatni. Hogy a picsába tud félidőkre így eltűnni egy csapat? Miért nem használta St Brownt a második félidőben? Erős fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban vele de ennek ellenére őt akarnám a csapatom élére. Campbell mellett ő is vastagon benne van ebben a leolvadásban. Hihetetlen hogy ekkora géniuszokat így letudnak nullázni..

gergerger
gergerger
2024-01-29 09:54

Csak nekem volt olyan érzésem hogy a KC idegenben is megkapja a hazai pályát? Kelce pofázhat lökdösődhet, ha visszalöknek sárga, neki semmi, Ravens játékos semmi extrát nem csinált taunting. És a “hát ez akár zászló is lehetne” szituációknál a KC soha nem volt büntetve a Ravens meg inkább igen.

rowi
rowi
2024-01-29 08:55

a chiefs annyival volt jobb, hogy nem rontották el látványosan sehol. az offense a 2. félidőben már leállt, de a védelem tartotta a lépést a ravens D-vel. cinikusan azt tudnám mondani, hogy toney-t ügyesen kiültették a meccsről, így nem tudták lábon lőni magukat. kelce-t azért most sem sikerült fogni…
a lions ezt még nagyon sokáig fogja sajnálni, mert ez tényleg a saját hibáikon ment el, meg azon, hogy campbell nem hitte el a kickerének, hogy 50-ről képes lesz berúgni

a super bowlon e két meccs mixére számítok: a chiefs két TD-s előnyt szerez félidőig, aminek a maradéka vagy kitart a niners game-winning drive-ja ellen a legvégén vagy nem

csak ezt ne
csak ezt ne
2024-01-29 08:48

Az NFC meccs leginkább a tökösségen ment el. Remélem le szabad írni. Feleslegesen adtak momentumokat a 49ers-nek. A pech is ott volt persze, mert az az elkapás, ha nem is pick de minimum incomplete az esetek 99%-ában.

Purdy most lábon jó volt, de az első félidőben valójában elvesztette a 49ers a meccset, ott amikor meglett a 3 támadásnyi különbség verve voltak. Egy TO simán belefért volna, de,ennyi legénykedés és pech már nem. Jó csapat a 49ers, de nem annyira jó, mint idény közben tűnt. Sebezhető a védelem, és Purdy eddig nem volt számomra meggyőző a PO-ban. Hullámzó a teljesítménye mint egy újoncé, viszont ami fontos plussz, a végén azért nagyon éles. A Chiefs ellen ez kevés lehet, mert folyamatosan hibára kényszeríthetik. A döntőt szerintem vagy a földön nyerik meg, vagy sehol. Inkább az utóbbit gondolom esélyesebbnek.

csak ezt ne
csak ezt ne
2024-01-29 08:35

Lamar és az O már a Texans elleni 1. félidőben is gyenge volt, most egész meccsen tragikus. Borzalmas game plan a saját legnagyobb erősségek hanyagolása, az amúgy parádés évet egy csapásra lerombolta. Nagy kár érte, mert hihetetlenül domináns csapat lett így lenullázva. Lamarnak marad az MVP cím, ami elég savanyú lesz így.

ThySoul
ThySoul
2024-01-29 08:41

Bedobom ide is:

Since the 2018 season, 30 quarterbacks have taken at least 50 dropbacks in the postseason. Lamar ranks 28th by EPA per dropback, over Skylar Thompson’s one game with the Dolphins, and Joe Flacco’s one game with the Browns.

apollo
apollo
2024-01-29 08:13

Előzetesen KC-49ers döntőt jósoltam, de csak a Hawks miatt, és a tegnapi Ravens defense-t látva remélem, hogy Macdonald már ma aláír.

Bátor Aligátor
Bátor Aligátor
2024-01-29 07:47

Ez van, amikor két jó csapatnak drukkolsz (én a 49-ersnek és a Chiefsnek): elbasszák a Superbowlodat. Már a múltkor sem tudtam, hogy kinek drukkoljak. Úgy leszek megint semleges néző, hogy nagyon nem vagyok az. Ráadásul előre borítékolható, hogy a kedvenc csapatom ki fog kapni a döntőben. :)

Snagal
Snagal
2024-01-29 07:57

gondolom fáradtan írtátok, de ez így jó hülyén hangzik:

A Chiefs védelem szokásához híven nagyon felszívta magát és az első Ravens támadás 3&outtal ért véget. A vendég offense ellenben nagyon éles volt, kreatív rövid játékokkal folyamatosan tudtak haladni Patrick Mahomesék: előbb egy 10-, majd egy 16 játékból álló drive végén sikerült TD-t szerezni, miközben 15 percet le is égettek az órából. A Baltimore-nak eközben csak egy fumble-re és pár puntra volt ereje, így a félidőben 17-10-re ment a KC.”

azt a 10pontot akkor a szél fújta oda az eredményjelzőre? :)

bjeela
bjeela
2024-01-29 07:18

Csóri Lamar, megint utolérte az MVP átok, pedig még ki se hírdették, hogy ő nyert.
Ennek a Ravensnek röhögve kellett volna nyernie legalább 10 ponttal.

ThySoul
ThySoul
2024-01-29 04:54

Szokásos PO Lamar csak

Viktor Gál
Viktor Gál
2024-01-29 04:36

Biztos vagy benne, hogy 17 pontos hátrányból még senki nem kapott ki konferenciadöntőben???comment image

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x