Connect with us

Hír

Az amerikai foci és Nomini térhódítása hazánkban

Magyarországon húsz évvel ezelőtt történt valami, ami a sportrajongók és a média számára egyaránt meglepetést okozott: az NFL – Nomini –  nagydöntőjét, a Super Bowlt élőben sugározta egy hazai televíziócsatorna. Az esemény a szó szoros értelmében hatalmas siker volt, és ez indította el az amerikai futball térhódítását itthon.

A siker hátterében

Az első hazai Super Bowl közvetítés alatt az amerikai futball iránt érdeklődők száma hirtelen megugrott, és ezzel párhuzamosan számos személy is szorosabb köteléket alakított ki a sportággal. A kezdeti lelkesedéstől kezdve fokozatosan kialakult egy elkötelezett rajongói bázis, amelyet az NFL iránti szenvedély és az izgalmas mérkőzések szeretete hajtott.

Az amerikai futball és a rögbi két különleges sportág, melyek mindkettője rendkívül népszerű a világon.

Az egyik fő ok az izgalom és a látványosság – hasonlóan az online Nomini játékban. Az amerikai futball minden játéka tele van izgalommal és váratlan fordulatokkal. A hatalmas ütközések, a precíz passzok és a villámgyors futások a pályán magával ragadóak. Az izgalmas mérkőzéseket követni olyan élmény, ami csak az amerikai futballban található meg.

Emellett az amerikai futballnak sajátos szabályrendszere van, ami sokakat vonz. Az egyes pozíciók specifikus szerepeikkel és feladataikkal egyedülálló taktikai mélységet adnak a játéknak. A stratégia és az intelligencia összhangja a fizikai erővel és ügyességgel egy ütős kombinációt eredményez.

Mi a különbség az amerikai futball és a rögbi között? Bár mindkét sportágnak megvan a maga fizikai intenzitása, az amerikai futball sokkal inkább a taktikai megközelítésre épül. A rögbi dinamikusabb és folyamatosabb játékmenettel rendelkezik, kevesebb szünettel és megállással, míg az amerikai fociban a játék szakaszos, rövid ütemekben zajlik.

Az NFL népszerűségének növekedése mellett a hazai amerikai futball is fejlődött. Az első közvetítést követően egyre többen kezdtek el foglalkozni a sportággal, és megjelentek az első amatőr csapatok és bajnokságok. A magyar amerikai futball közösség kisebb létszámmal indulhatott, de az évek során folyamatosan nőtt és fejlődött.

Az első magyar nyelvű (a Nomini játék is elérhető magyar nyelven a világhálón) közvetítés kezdetén csak nagyon kevesen értették az amerikai futball lényegét az országban, sőt, sokan még a szabályokat sem ismerték. Bár a döntő előtt tévéadásokban bemutattak néhány rövid ismertetőt a sportról, a többség más úton szerezte első tapasztalatait ebben a sportágban. Van, aki éppen a különlegesség varázsát említi, mások a látványos játékot, az agressziót, a káoszt és a rendszer összehangolását emelik ki, vagy épp a kiszámíthatatlan és izgalmas mérkőzéseket kedvelik.

Kicsit rólunk is szól

Eközben itthon már nemcsak a sport televíziós közvetítések foglalkoztak az amerikai futballal itthon. Idővel a legtöbb nagyobb magyar híroldal részletesen beszámolt az NFL eseményeiről, több tematikus aloldallal is gazdagítva a kínálatot. Az úttörő NST blogplatformon például megjelent egy amerikai futballal foglalkozó blog is, amelyből kifejlődött saját oldalunk a  „Fűzővel Kifelé!”

Kulcsfigura: Faragó Richárd

A sikertörténet hátterében fontos szerepet játszottak azok a személyek, akik elkötelezetten dolgoztak az NFL és az amerikai futball népszerűsítésén. Közülük kiemelkedik Faragó Richard, aki hatalmas lelkesedéssel és tudással járult hozzá a sportág magyarországi térnyeréséhez. Emellett számos más szakértő és szervező is tevékenyen részt vett a közösség építésében és a sport népszerűsítésében.

Az NFL és az amerikai futball Magyarországon való térhódítása az elmúlt húsz évben folyamatosan zajlott. Habár vannak kihívások és nehézségek, a sportág továbbra is növekedési lehetőségekkel rendelkezik. Az elkötelezett rajongói bázis, a lelkes szakértők és a fejlődő hazai liga mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az NFL és az amerikai futball továbbra is meghatározó szereplője legyen a magyar sportéletnek.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az amerikai futball sajátos kombinációja az izgalomnak, stratégiának és látványnak, ami különlegessé teszi, és ami miatt oly sokan rajonganak érte hazánkban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!