Connect with us

Érdekességek

2011 óta egyre gyorsabbak, alacsonyabbak és könnyebbek az irányítók

Az NFL egy nagyon specifikus sport, ahol minden posztnak megvannak a maga kritériumai, melyektől eltérve nagyon nehéz sikeresnek lenni. Az irányító poszt sem kivétel, ahol a prototípus játékos magas, erős karral rendelkezik és viszonylag nagydarab, hogy ne törjék össze a védők. Az elmúlt években azonban úgy tűnik, hogy változnak a standardok.

Tom Bliss megvizsgálta a 2011 óta pályára lépő irányítók fizikai paramétereit, majd a snap-számmal súlyozott átlagot a fenti módon vizualizálta. Ebből kiderült, hogy az elmúlt bő évtizedben az irányítók magassága átlagosan 2,5 centiméterrel, a tömege pedig 3,6 kilóval csökkent, miközben a sebességük (a 40 yardos sprint alapján) 0,1 másodperccel nőtt. Magyarán a mai irányítók alacsonyabbak, könnyebbek és gyorsabbak, mint amilyenek a 2010-es évek elején voltak.

Vajon meddig folytatódik ez a tendencia?

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Attila Horváth
Attila Horváth
2024-02-26 08:02

Hát az adatok alapján ez elégge elganyagolhatónak tűnik. Egy vasárnapi ebéd vagy egy kiadós sz…ás kiteheti a súlyadat felét is pl.

Tizenkettes
Tizenkettes
2024-02-25 09:30

Miután egyrészt soha nem volt még annyi remek atléta QB poszton, mint az elmúlt évtizedben (Newton, Watson, Wilson, Jackson, Allen, Hurts, Mahomes stb.), másrészt az NFL is folyamatosan gyorsul, ezt megállapítani szerintem nem volt nagy kunszt Tom Bliss részéről. A “kutatásból”, illetve az eredményéből következik az is, hogy nyilván a jobban futó QB nem Big Ben, Brady vagy Peyton Manning alkatú lesz.
Egyébként tartok tőle, hogy ha egy ilyen összehasonlítást tennének főleg a védőfalemberek körében, ott is hasonló tendencia rajzolódna ki, azaz kisebbek, de gyorsabbak (dinamikusabbak) lettek a DT-k és DE-ek. Nem véletlenül döntött NFL-posztrekordokat JJ Watt vagy Aaron Donald…

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x