Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LVIII – Secondaryk

Super Bowl felvezetőnk utolsó játékosokra vonatkozó állomásában bemutatjuk a hátsó alakzatokat is! Az egyik oldalon a liga egyik legnagyobbat fejlődő egysége és legnagyobb pozitív meglepetése, a másik oldalon pedig talán a csapat egyik leggyengébb láncszeme. Lássuk hát a secondaryket!

Kansas City Chiefs

Cornerbackek

  • L’Jarius Sneed
  • Trent McDuffie
  • Jaylon Watson
  • Joshua Willliams

Lényegében csak a fent említett négy játékos játszott az alapszakaszban a Főnököknél, a többiek szerepe elenyésző volt, 100-nál is kevesebb snapet töltöttek fenn, így velük nem foglalkozunk. A Chiefs cornerback sora lenyűgöző. Egyrészt mind a négy játékost a csapat draftolta, ráadásul közülük hármat 2022-ben. Egyedül az elsőszámú cornerback L’Jarius Sneed a kakukktojás, de ő is mindössze a negyedik évét tapossa.

Erősségek

Mind a négy cornerbackre jellemző az agresszív, fizikális játék. Nem véletlen, hogy a Chiefs sokat emberezik, ez a filozófia áll mindenkihez a legközelebb. Sokat hagyja őket Spagnuolo szigeten az elkapókkal, legyen az a szélen vagy a pálya belsején. Ezen kívül mind a négyen nagyon jól lépnek fel futás ellen. Agilis, gyors játékosok, akik szeretnek és tudnak is ütközni. A Chiefs defensive back sora az egyik legjobb futás ellen. Ez nem csak az akaratnak tulajdonítható, hanem annak is, hogy okos, sokoldalú játékosok. Gyorsan észlelik a futást, szépen jönnek le a blokkokról és ami nagyon fontos, hogy kevés szerelést rontanak.

Gyengeségek

Nehéz kivetnivalót találni a játékukban, de ha mindenképpen keresni akarunk valamit, akkor az az elkapás utáni yardok. Ritkán verik meg őket, de ha lemaradnak, akkor rendszerint nagy terület nyílik az ellenfél előtt. Ez a séma hibája is, de ha a dörzsölt elkapók területen maguk előtt kapják a labdát, akkor hozhatnak plusz yardokat elkapás után. Illetve zónázásnál is fennáll a probléma, ha rosszul adják át a zónahatárokat, akkor nagy károkat szenvedhetnek.

L’Jarius Sneed

Kezdjük is mindjárt vele a felsorolást. Sneed tehát a 2020-as börzén érkezett, nem túl magas tehetségként csak a negyedik körben kelt el. Ennek ellenére már az első szezonjától kezdve kövér snapeket kapott a csapattól, igaz még sokat rotálták, de szinte már ekkor kezdőnek számított. Aztán a második szezonjától kezdve már egyértelműen alapember lett és akár csak az első esztendőben, ekkor is a slotban kellett helyt állnia.

Már az első három szezonjában sem volt rossz, mindegyik évben leszedett három interceptiont és stabilan játszott, de főleg az első két évben még elég inkonzisztensnek tekinthettük. Az interceptionök mellett ugyanis relatíve sok elkapást engedett. Minden évben a felé szálló labdák legalább 63%-ából elkapás született és touchdownakat is szereztek róla.

Az igazi változás azonban idénre állt be nála. Azaz már tavaly elkezdődött, amikor is Trent McDuffie érkezésével eleinte csak módjával, majd már idénre teljes egészében kikerült a pálya szélére. Ez pedig azt is jelentette, hogy elkezdett utazni az ellenfelek legjobbjaival. A szezon előtt a hírek szerint a saját kérése volt, hogy árnyékként követhesse a liga legjobbjait. És ezt a tökéletességre is járatta, ugyanis ténylegesen a liga legjobb elkapói ellen játszott egész évben. Méghozzá nagyon magas színvonalon. Játszott Hill ellen kétszer, Chase ellen, Jefferson ellen, A.J. Brown ellen, Diggs ellen kétszer és ezen meccseken nem engedett egyetlen touchdownt sem, de yardokat is alig. Túlzás nélkül lehet állítani, hogy idén a liga egyik legjobbja volt a posztján.

Trent McDuffie

A slot corner szerepkörben szinte draftolása óta Trent McDuffie játszik. A négy játékos közül ő az egyetlen, aki már a ligába kerülése pillanatában is valamelyest sztárnak számított. A 2020-as draft első körének 21. választása volt, de csak azért csúszott ki a legjobb 20 választásból, mert alacsony és ehhez mérten nagyon rövidek a karjai. Azt már prospectként is mindenki elismerte, hogy egy agilis, intelligens játékos, aki a Washington egyetem elit defensive back képzésének egy újabb terméke.

Ennek megfelelően robbant be a ligába, de első évét kicsit lassabban kezdte egy sérülés miatt. Mivel a csapat slot cornere ekkor még Sneed volt, ezért eleinte kívül számoltak vele, de nagyon gyorsan felismerte Spagnuolo mester, hogy igazán akkor lehet kihozni belőle a maximumot, ha nickelként használják.

Rövid játékok ellen már most másodévesen is a liga egyik legjobbja, nem véletlen az All-Pro tagság sem. Ha gyengeséget akarunk neki felhozni, akkor a labdakészségeit kell említeni. Egyetlen interceptionje sincs és leütött labdából is mindössze hét darab. Ellenben ez többek között annak is tudható be, hogy keveset tudják az irányítók célba venni, annyira tökéletesen tapad ellenfeleire. Az elmúlt két évben átlag 62%-os elkapási arányt enged, futás ellen pedig idén neki van az egyik legtöbb fontos megállítása.

Jaylon Watson és Joshua Williams

A két másik cornert talán érdemes együtt kezelni. Mind a ketten a 2022-es drafton érkeztek, Williams a 4., Watson pedig a 7. körben. Mégis a két játékos közül utóbbi az, aki inkább kezdőnek számít, de a Chiefs sok secondary rotálása miatt azért Williams is több mint 400 snapet látott mind a két szezonjában. Mind a ketten magas, fizikális játékosok, hosszú karokkal. Ellenben kicsit lassabban váltanak irányt és még kezdetlegesen olvassák a védelmeket, de sokat fejlődtek. Az előbbiekből következően mind a ketten szinte kizárólag csak külső cornert játszottak a két év alatt. Nem nagy sztárok, de fiatalok, fejlődőképesek, egy harmadik számú cornernek nagyon is jónak számítanak.

Safety sor

A Chiefs safety sorában négy játékos kapott meghatározó snapeket az évben, de a sérülések miatt érdemes egy ötödiket, Deon Bush-t is beemelni a beszélgetésbe. Alapvetően az évet a Justin Reid, Bryan Cook kezdőpárossal képzelte el a Chiefs és utóbbi sérüléséig a snapek oroszlánrészét ők is kapták. Aztán a fiatal sérülése után kénytelen volt változtatni a Chiefs és mind a veterán Mike Edwards, mind az újonc Chammari Conner elkezdett snapeket halmozni.

Kezdjük a felsorolást a legnagyobb névvel, a rutinos Reiddel. A veteránt a 2018-as drafton húzta a Texans, majd miután lejárt az újonc szerződése a Chiefs ajánlott neki egy komolyabb kontraktust. Spagnuolo rendszerében a intelligens safetyknek nagy szerepe van, mert nem ritkán három játékos van a pályán. Közülük is a hátsó free safetynek nehéz a dolga, akinek egyrészt sokszor le kell érnie a boxba, másrészt mivel a Chiefs agresszív, emberezős, így ő marad hátul mint utolsó mentsvár.

Reid egyébként erősen kezdte NFL karrierjét, de amikor szerződés évbe került akkor hozta karrierje legrosszabb szezonját. Azonban Spagnuolo rendszerében feléledt és magabiztos pontja a védelemnek. Azon kívül, hogy egy jó cover safetyről van szó, ő az aki a legstabilabb futás ellen is, valamint akár slotba is be lehet mozgatni, mert elég atletikus, hogy elmenjen támadókkal útvonalakra is.

Mellette a csapat tavalyi saját draftoltja Bryan Cook kezdett, aki biztató is volt, de sajnos sérülést szenvedett. Így lépett a helyébe Mike Edwards, akit idén hozott a csapat a szabadügynökpiacon. Edwards a Buccaneersnél kezdte a karrierjét, majd lényegében elég jutányos áron került az idei offseasonben a csapathoz. Sose számított klasszisnak, de egy olyan játékos, akit szerettek az edzői, mert egyrészt nem fél ütközni, másrészt fegyelmezetten végrehajtja az utasításokat.

Ami a legnagyobb gond a játékával, hogy elég inkonzisztens. Képes nagy playeket megcsinálni, amit a karrier 11 interception is bizonyít, de ő az, aki a legnagyobb arányban képes elrontott szereléseket felmutatni. Az idény során több sérülés is kísérte, hagyott ki mérkőzést térdsérülés miatt, de agyrázkódás protokollban is volt.

A hátsó alakzat egyik legérdekesebb figurája Chammarri Conner, aki szintén egy gyémántja a Chiefs draftjainak. Őt az idei draft negyedik körének végén találta a csapat és az idény elején nagyon kevés szerepet kapott. Aztán a sérülések miatt egyre többet látott pályát és ezt általában jó szerepléssel hálálta meg. Nagyon gyors, ezért Spaguolo a blitzelési feladatokat is rá bízta a safetyk közül, a 12. hét után a snapjeinek az 5%-ában indult meg az irányítók felé és hat nyomásgyakorlást össze is szedett. Legtöbb snapet hátul vagy a slotban töltötte, de svájci bicskaként játszott Mike Edwards és Justin Reid helyén is snapeket.

Bush-ról kevesebbet tudunk írni. Ő egyébként a legidősebb az egységben, akit a csapat a 2022-as offseasonben szerződtetett, de az elmúlt két évben kalandos karriert tudhat maga mögött. Idén év közben kitették és év végén igazolták vissza, amikor megsűrűsödtek a sérülések. A legtöbb snapet a Bills ellen játszott ahol Edwards mérkőzés közbeni sérülése miatt kellett beállnia, a Ravens ellen pedig megszerezte chiefses karrierje első interceptionjét is.

San Francisco 49ers

Cornerbackek

  • Charvarius Ward
  • Deommodore Lenoir
  • Ambry Thomas
  • Isaiah Oliver

Lényegében itt is négy játékosról érdemes beszélni, akik jelentős snapeket kaptak az év folyamán, de ha csak tisztán az év végét nézzük, akkor egyértelmű ki a három kezdő. Hasonlóan a Chiefshez, itt sem találni magasan draftolt játékost, lényegében kinevelt, jól beillesztett cornerekről van szó a 49ersnél is.

Erősségek

Ez egy agilis, fiatal sor, akik sokat építenek a sebességükre és fizikai paramétereikre. Nem túlságosan agresszívak, de jól piszkálnak a labdába és jól használják a testüket is.

Gyengeségek

Erőből ritkán dolgoznak, futás ellen így nem is lépnek fel hatékonyan. Ward kivételével még kicsit rutintalanok és nem is olvassák túl jól a védelmeket sem.

Charvarious Ward

Kezdjük a felsorolást Charvarious Warddal, aki legtapasztaltabb az egész egységben. A sors furcsa fintora, hogy ő lényegében a mostani ellenfél Chiefs csapatánál alapozta meg NFL karrierjét. A 2018-as drafton nem kelt el, de draftolatlanként a Cowboys bizalmat szavazott neki. Az idény kezdete előtt azonban egy csere keretében a Chiefshez került, ahol sokáig az ötödik volt a sorban. Aztán ahogy teltek a hetek, szép sorban kiestek előle az emberek és a szezon utolsó fordulóihoz érkezve a kezdőben találta magát. A Chiefs sikeres idényének köszönhetően pedig a playoffban is bemutatkozhatott.

A következő szezon aztán már kezdőként kezdte meg és folyamatosan fejlődött. Lényegében játékáról hasonlókat lehetne elmondani, mint a mostani Chiefs cornerek esetében. Egy fizikális, emberezésben jó játékos, akinek a legnagyobb negatívuma, hogy futásoknál kicsit puhán szerel. Négy év után aztán elengedte a Kansas City és a 49ershez került, ahol szintet lépett. Már első idényében is egyértelműen ő volt az elsőszámú corner, amit idénre is megtartott. Ott folytatta, ahol a Chiefsben abbahagyta. Sok yardot enged, bár tegyük hozzá, hogy az ellenfél legjobbjait fogja általában, de nagy játékokat is csinál.

Deommodore Lenoir

Folytassuk a sort Deommodore Lenoirral, mert ez ő helyzete talán egyszerűbb. Ő a csapat nickel cornere, aki belül dolgozik. Ez azonban nem volt egész évben így. Az évet még Ward párjaként kezdte, de aztán a secondary szenvedését látva a csapat a bye weeken váltott és Lenoir került belülre. Ami egyébként egy teljesen új poszt neki, mert ő az első két idényében is inkább külső cornerbacket játszott.

Az átállás amúgy nem sikerült rosszul, amióta a slotban védekezik mindössze két touchdown engedett az őrizetében. Amiben ő is gyengébb, az a futás elleni védelem. Hat olyan meccse is van idén, ahol legalább a szerelései negyedét elrontja, de apróbb termetéből adódóan nehezebben jön le a blokkokról is.

Az ok, amiért Lenoir belülre szorult, az Isaiah Oliver gyengélkedése. A csapat CB sorából ő a legmagasabban draftolt, még 2018-ban a második körben húzta az Atlanta. Azonban se ott, se jelenlegi csapatánál nem váltotta meg a világot, így a pihenőhéten ő került ki a csapatból, a belülre húzódó Lenoir helyére pedig megérkezett Ambry Thomas.

Ambry Thomas

Lenoirhoz hasonlóan Thomas is a 2021-es drafton került a csapathoz, de míg társa az ötödik, addig ő a harmadik körben. Első évében főleg rotációs szerepkörben játszott, de nem váltotta meg a világot. Olyannyira nem, hogy a következő szezon előtt valósággal küzdenie kellett, hogy az 53-as keretbe kerüljön. Végül ez összejött neki, de alig látott pályát. Az idei évet is a padon kezdte, de aztán a fentebb említett okok miatt mégis a kezdőben találta magát. Ellenben túlzás lenne azt állítani, hogy hatalmas előrelépés Oliverhez képest, mert az első erősebb négy mérkőzés óta szinte mindig legalább a felé szálló labdák 80%-át hagyja elkapni. Egyértelműen ő a leggyengébb láncszem a 49ers secondaryben.

Safety sor

A 49ers safety sora nem igazán bonyolult. Lényegében kettő kezdővel játszanak az egész évben és keveset is rotálják őket. Az egyetlen, ami kicsit megbolondítja a képet, az itt is a sérülés. Ugyanis az évet a Talanoa Hufanga, Tashaun Gipson kettőssel kezdték meg, de előbbi megsérült és kiesett egész évre. Így az ő helyét a harmadik körös újonc Ji’Ayir Brown vette át.

A rookie pedig elég szépen szállt be a védelembe. Különösen futás ellen játszik konzisztensen, minimális elrontott szereléssel dolgozik és sok fontos játéka is volt az év folyamán. Egy átlagos magasságú játékos, aki nem a leggyorsabb, de elég technikás és képzett ahhoz, hogy megoldja az üres térben keletkező helyzeteket is.

Az ő párja a veterán, már a 12. évét taposó Gipson. Egy igazi vándormadárról van szó, a 49ers már az ötödik csapata. A csúcson egyértelműen a harmadik évében volt, amikor Pro-Bowlba is választották. Azóta azonban nem tartozik az elitbe, noha egy megbízható kezdőnek nevezhető, aki nem hibázik nagyokat és ügyesen is füleli le a labdát (33 karrier interception).

Összességében ez a kettős bírja a gyűrődést és kevés nagy játékot engednek, de egy az egy elleni párharcoknál sebezhetőek.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!