Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Drake Maye

A 2024-es NFL Draft irányítói között számos izgalmas, tehetséges és nagy upside-dal rendelkező játékost találunk, olyan tehetségeket, akikért megéri magas cetlit feláldozni. Sokáig nagy vita volt a konszenzusban is, hogy ki a legjobb a poszton, kiért éri meg a leginkább beáldozni az 1/1-es cetlit. Nagyon sokan, a többség jelenleg most Caleb Williams irányába húz, de akadnak olyanok is, akik tűzbe mennének Maye-ért, amolyan 1A és 1B a két opció. Most nézzük meg, hogy miért beszélünk a North Carolina sztárjáról úgy, hogy egy olyan üdvöske, aki könnyen rászolgálhat arra, miért helyezzük őt a legmagasabb polcra idén.

A korai évek

A Myles Park Középiskolában pallérozódó Maye a 2021-es középiskolás irányító class egyik kiemelkedően magasra tartott üdvöskéje volt, a 247Sports ragsora alapján a negyedik legjobb Quinn Ewers, Caleb Williams és Sam Huard mögött. Egy egész hadnyi powerhouse egyetem állt ott a charlotte-i fiú kegyei előtt, ő eredetileg Steve Sarkisian (ex-Alabama OC) és Charles Kelly (ex-Alabama főtoborzó) szavait követte, verbálisan a Crimson Tide mellett köteleződött el elsőre, de nem tarott sokáig ez a kaland. Sarkisian elfogadta a Texas Longhorns vezetőedzői állását, ami után Maye is komolyan fontolóra vette, hogy mennyire szeretne az otthonától távol játszani. A végső befutó az állambeli North Carolina Tar Heels lett, ahol végül Phil Longo (ex-Tar Heels OC) hívó szava volt a döntő.

Egyetemi karrierje első évében mindössze négy meccsen szerepelt Sam Howell cseréjeként, ami megengedte, hogy a North Carolina abban a szezonban “redshirtölje”, tehát potenciálisan egy plusz évet nyerhessenek majd vele. Az igazi országos berobbanás nem is váratott sokáig magára, Howell draftolása után ő vált az egyértelmű kezdővé, ami pedig utána történt, arra kevés példát láttunk korábban. 2022-ben üstökösként robbant be az ACC és az egész College Football világába, első kezdő évében egyszerre lett a konferencia legértékesebb játékosa, a legjobb támadója, a legjobb újonca és legértékesebb támadó újonca. Ez azért lehetett, mert technikailag a 2021-es éve redshirtnek minősült, „igazi” újoncként először 2022-ben vezethette a csapatát. Erre a bravúrra, hogy mind a négy díjat egy évben elvigye valaki, korábban az ACC-ben csak Jamies Winston volt képes, aki ugyan olyan nagy profi karriert nem futott be, de egyetemi szinten legendássá vált az FSU színeiben.

A 2022-es éve tehát mesés volt Maye-nek, nagyon magasra tette a lécet, amit megugrani sem volt túl egyszerű abban a szezonjában, amikor már az NFL csapatok és azok játékosmegfigyelői is árgus szemekkel követték valamennyi lépését. A szintlépés csak tapasztalatszerzésben mutatkozott meg, játéka a számok tekintetében visszaesett, és láthattunk a felvételeken olyan hibákat, amikre korábban kevesebb példa volt. Ezzel együtt, nehéz őt nem egy blue chip prospectként kezelni, posztján ott van a krémben és sok éles vita zajlik arról, hogy kinek hol kellene elkelnie a 2024-es NFL Drafton, de abban egyet lehet érteni, hogy Maye ott van szorosan Williams mögött a rangsorokban – de mindenképpen az első polcon.

Mi miatt lehetünk vele magasan?

Alapadottságok

Azt gondolom, hogy 2024-re már bőven elhaladtunk amellett a kor mellett, hogy egy adott játékosról csupán a termete és a fizikai attribútumai alapján vonjunk le messzemenő és alapérvényű következtetéseket – főleg irányítóposzton. Ennek ellenére van számos olyan kritérium, aminek meg kell felelni, külön zöld zászló jár azért, ha bizonyos mérőszámokban valaki átlag feletti. Itt lehet említeni Maye termetét, hiszen 193 cm-es (6’4″) magasságával és 101 kg-os (223 lbs) testtömegével bőven megállja a helyét az NFL kezdőirányítói között, mondhatni prototípus alkattal rendelkezik a profi liga sztenderdjeihez mérten.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!