Connect with us

Hír

Betiltották a hip drop tackle-öket

Ahogy várni lehetett, az NFL tulajdonosai tegnap elfogadták azt a szabálymódosító javaslatot, ami betiltja a szerelések egyik bevett módszerét, az úgynevezett hip drop tackle-t. Mostantól 15 yard büntetés és várhatóan pénzbírság jár majd ezekért a szerelési kísérletekért. A tulajok egyhangúlag döntöttek a módosítás mellett.

A bizottság úgy definiálta a hip-drop tackle fogalmát, hogy egy védő úgy próbálja szerelni a labdás játékost, hogy két kézzel megragadja ellenfelét, majd leviszi a testsúlyát azáltal, hogy elfordul és a csípőjét leereszti. Amennyiben ezzel a mozdulattal a labdás játékos lábára esik (a térde alatti területen) és ezáltal leszorítja azt (ahogy a fenti képen is látható), úgy 15 yardos büntetés és automatikus first down lesz a büntetés.

Miután az NFL igyekezett a fejjel előre történő szereléseket betiltani, ez lett az egyik formája a tackle-öknek, amit elkezdtek tanítani a csapatok a játékosoknak, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz. Ez azonban újabb problémákat szült és rengeteg komoly sérülést okozott a labdás játékosoknak. Ezeket a sérüléseket akarja csökkenteni a liga azzal, hogy egy újabb szerelési formát tilt be.

Az NFL adatai alapján meccsenként nagyjából egy ilyen szerelés volt a tavalyi évben, ellenben 20-25-ször sérülésveszélyesebb a többi szerelési formánál.

A védőjátékosok természetesen kiakadtak a változás hírére, azonban mostantól változtatni kell ezen szokásaikon. A játékvezetőknek sem lesz egyszerű dolguk egyébként ennek büntetésével.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!