Connect with us

Hír

Változhat az intentional grounding szabálya

Tavaly visszaesett a pontok száma az NFL-ben, aminek a liga (vélhetően) nem örül – mondjuk így is a legnézettebb szezonon van túl az NFL. Rengeteg csereirányító játszott a szezonban (összesen 66 kezdő QB-t láthattunk), ami szintén nem célja a ligának. Szóval úgy néz ki, hogy igyekeznek tovább védeni a franchise-ok legfontosabb játékosait. Ennek egy módja az intentional grounding szabály megváltoztatása lehet, amit fontolóra vesz a Versenybizottság – írja a PFT.

Tavaly összesen 59 intentional grounding büntetést dobtak be a játékvezetők, és amikor ilyen történt, akkor csak kétszer született touchdown a támadásból. Tehát ezek gyakorlatilag megölik a drive-ot, így a Versenybizottság elgondolkodik a megváltoztatásukon. A javaslat szerint nem különböztetnék meg, hogy az irányító a zseben belül vagy a zseben kívül van, mikor eldobja a labdát. Szóval az irányítónak akkor is elég lenne csak a line of scrimmage vonaláig eldobni a labdát, hogy elkerülje a büntetést, ha a zseben belül áll.

Troy Vincent (EVP of football operations) arról beszélt ennek kapcsán, hogy a legtöbb QB-sérülés a zseben belül történik, és ezzel a módosítással csökkenthetnék ezek számát. A védők mondjuk biztos nem örülnének egy ilyen változásnak, hiszen csak még nehezebbé tennék a dolgukat.

Idén egyébként voltak olyan bedobott zászlók, amiket talán nem kellett volna, például hogy az irányító elindított mélyen egy labdát, azonban az elkapója rossz útvonalat futott (vagy csak nem értették meg egymást), így légüres térbe érkezett meg a labda. Ez a szabály szellemiségével szembemegy, tehát lehet inkább ezeket kellene eltörölni. Ezeken kívül viszont még mindig sokszor előfordul, hogy nem dobnak be grounding büntetéseket, habár ezek száma idén tényleg lecsökkent és szigorúbban nézték ezeket az eseteket a játékvezetők – abszolút jogosan.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!