Connect with us

Draft

A draft második napjának nyertesei és vesztesei

Lement a 2024-es NFL Draft második napja is, hozom a nyerteseket és veszteseket. Emellett összeszedtem pár picket, ami nagyon tetszett, meg párat, ami nagyon nem. 

Nyertesek

Pittsburgh Steelers

A Steelers tavaly is nagyot ment a drafton és idén is folytatták ezt a szép hagyományt. Már az első körben is remek volt a Fautanu pick, a második napon pedig három szuper húzással fejelték ezt meg. Először jött az 51. helyen Zach Frazier, aki nálam bő 10 hellyel feljebb volt és egy nagyon erős center. Meglepne, ha belőle nem lenne jó játékos a profik közt. Ezzel el is dőlt, hogy Fautanu tackle lesz, a Steelers pedig gyakorlatilag két év alatt felhúzott egy nagyon jó támadófalat a semmiből.

Aztán jött a 84. helyen az elkapó Roman Wilson, aki nálam bő 20 hellyel feljebb volt (a konszenzusnál pedig 30 hellyel). Nagyon kellett elkapó Diontae Johnson elcserélése után, Wilson pedig egy remek slot WR, aki könnyen játssza üresre magát, jól futja az útvonalakat és emellé atletikus is (de kisebb termetű, idősebb és elkapás után nem valami jó). Kérdés persze mennyire dobál majd Wilson/Fields középre, de nyilván nem feltétlenül velük számolnak hosszú távon, Arthur Smith rendszerébe pedig remekül illik.

Végül pedig a 98. helyen elvitték a linebacker Payton Wilsont, aki csak a pályán mutatottak alapján simán top50-es játékos (nálam top40 is volt). Nála a probléma a kórtörténete (kétszer ACL-szakadás plusz vállsérülések), de a harmadik kör végén már érdemes bevállalni ezt a kockázatot, mert amúgy ha nem is feltétlen hosszú távon, de jó játékkal jutalmazhat meg.

Háromból három A értékelésű húzás ez a szememben, miután már volt egy ilyen az első körben is. A Steelersnél jól teszik a dolgukat draft ügyben, az látszik.

Philadelphia Eagles

Az első körös nyertesek közt is ott volt az Eagles, és sikerült erre még egy lapáttal rátenni, amikor felcseréltek a Packers elé Cooper DeJeanért. Oké, a trade drága volt, de utána két jó lecserével kompenzálták ezt az értékvesztést. DeJean nálam top10-es játékos volt, de még ha ez túlzónak is tűnik, a konszenzus szerint is a 22. legjobb volt, ehhez képest sikerült a 40. helyen behúzni. Mitchellel együtt nálam a két legjobb védőt vitték ki egyébként a 22. és 40. helyen, ami abszurd. Azt majd még meglátjuk, hogy pontosan hol játszatják, de nagy fogás volt ez Rosemantől.

Igazából csak DeJean miatt nyertes az Eagles, mert végül lecserélgetve a harmadik kör végén Jalyx Huntot vitték, aki csak a 140. volt a konszenzus boardon, egy nagyon kicsi egyetemről jön és abszolút projekt játékos. Ott dominált, ami jó jel, és atletikus is, de sok fejlődésre van még szüksége, így ettől a picktől egyáltalán nem dobja hanyatt magát az ember. Állítólag Fangio egyik kedvence volt, és lesz is ideje tanulni, mert idén szinte pályát sem fog látni 5. számú pass rusherként.

Belső védőfalemberek

Láttuk, hogy mennyire berobbant a DT-piac, és úgy tűnik a posztot a drafton is előtérbe helyezték a csapatok. A második nap első hét választásából négy is a védőfal közepére ment, majd a top55-ben volt még három, tehát nagyon gyorsan elvitték őket, amivel egyrészt a vártnál több pénzt is kerestek, másrészt vélhetően több játékidőhöz is juthatnak, hiszen többet fektettek beléjük. Én eléggé szerettem ezt a DT classt idén, sok jó játékost gondoltam a második körre/napra, de nem hittem, hogy 55-ig mindenki kimegy, aki jó.

Így nézett ki ez egyébként sorrendben:

Falcons: Ruke Orhorhoro, Clemson
Commanders: Jer’Zhan Newton, Illinois
Titans: T’Vondre Sweat, Texas
Rams: Braden Fiske, Florida State
Jaguars: Maason Smith, LSU
Bengals: Kris Jenkins, Michigan
Browns: Michael Hall Jr., Ohio State

Nem mondom, hogy mindegyik pick tetszett is, Orhorhorót ugyan bírom, de nem volt DT2 nálam, Sweat játékát szintén bírom, de pályán kívül nagy kockázat (és még pályán belül is valamennyire), Fiske-ért a Rams feladott egy jövő évi másodikat is, ami rendkívül sok volt. Szóval nem mindegyik tetszett csapat szemszögből, de a védőfalemberek biztosan nyertesek összességében.

Los Angeles Chargers

Ugyan egy vákuumban inkább elkapót vittem volna a Chargershöz az első körben, így utólag valószínűleg a jobb kombinációt találták meg az első két pickkel. Tackle ugyanis nem nagyon maradt a második körre, elkapó viszont még igen, és ki is vitték Ladd McConkey-t. Nem mondom, hogy minden szempontból tökéletes, mert hatalmas potenciál talán nincs benne, de egy nagyon biztos választás, aki Herbert legjobb barátja lesz és Keenan Allenhez sok mindenben egész jól hasonlítható (remek útvonalak, könnyed elszakadás). Sebesség kéne még a csapatba, de ez a McConkey pick jó volt (ahogy Alt is korábban).

A harmadik körben pedig végre jött a várva várt Michigan pick, Harbaugh elvitte volt játékosát, a linebacker Junior Colsont. Nagy hiányposzt volt ez is, ebben a rendszerben fontos is az LB, Colson pedig összefoghatja a védelmet kicsit. Elit potenciál nincs benne, mert nem kiemelkedően atletikus, de egy nagyon biztos, magas padlóval rendelkező játékos. Ők ketten a 27. és 52. helyen voltak a boardomon, és elvitték őket 34-re és 69-re. Szép.

Seattle Seahawks

A Seahawks legnagyobb needje a támadófalának közepe volt, és az első körben nem ide húztak, második körös cetlijük meg nem volt, így azért lehetett aggódni, hogy mennyire tudják betömni ezt a lyukat. Persze tudtuk, hogy centert és guardot lehet találni a 3-4. körben is, akiből kezdő lehet, de azért azt nem gondoltam volna, hogy egy nálam top50-es játékost le tudnak akasztani a 81. helyen. Christian Haynes azonnal nagy segítség lesz guard poszton és szerintem egy nagyon szuper játékos válhat belőle. Nem volt sok pickje a Hawksnak, de egyből egy tökéletes.

Kansas City Chiefs

A Seahawkshoz hasonlóan a Chiefsnek is csak egy húzása volt végül a második napon, de azt tökéletesen használták fel. Egy picket felmozogtak a 49ers helyére és kivitték a tackle Kingsley Suamataiát, aki az első végén sem lett volna meglepetés hozzájuk. Óriási need volt a tackle a csapatnál és szinte kötelező volt eljönni egy kezdő potenciállal rendelkező LT-vel. Ugyan Suamataia még elég nyers és sokat kell fejleszteni a technikáján, de ez a potenciál abszolút megvan benne. Furcsa is volt, hogy nem kellett korábban senkinek, pedig kiment három OT is előtte.

Vesztesek

Carolina Panthers

Nem volt minden rossz Charlotte-ban, hiszen egy lemozgás során szereztek a Ramstől egy jövő évi második körös picket, ami a legjobb trade volt idén. Ezen kívül azért nem lehetnek olyan boldogok a szurkolók. Felcseréltek az első futóért, Jonathon Brooksért, ami persze nem a világ vége, jó játékos lehet belőle, csak rengeteg helyre lehetne még húzni ebben a csapatban, nem tudom mennyit segít egy második körös running back most.

Aztán meg elvittek egy linebackert a harmadik körben (72. pick), Trevin Wallace-t, aki 115. volt a konszenzus boardon és ugyan atletikussága miatt van benne potenciál, jelenleg nem tudom azt mondani rá, hogy a játék bármely elemében jó (sőt, korrekt) lenne, vagy hogy ne lennének vele komolyabb aggályaim. És hát futó után egy linebacker, miközben továbbra is elég sok helyre lehetne még húzni ebbe a csapatba.

Mindezekkel együtt a legviccesebb sztori is hozzájuk tartozott, egész konkrétan a tulajdonos David Tepperhez, aki még inkább igyekszik bebiztosítani a legrosszabb tulaj címet. Kiderült ugyanis, hogy másfél órával az első kör kezdete előtt (!) elautózott egy közeli étterembe, mert megtudta, hogy egy nagy táblán kritizálják őt. Az állt rajta, hogy idén hagyja, hogy a GM és a HC hozza meg a döntést, hogy kit húznak (utalva arra, hogy állítólag tavaly ő akarta Bryce Youngot CJ Stroud helyett). Tepper bement az étterembe és elbeszélgetett a tulajjal. Ugyan nem volt italöntögetés, mint a Jaguars elleni meccsen, de azért csak levette beszélgetőpartnere sapkáját, ami az alábbi videón is látszik.

Plusz ez a jelenet is elég sokatmondóra sikerült a közvetítésből, ahol mindenki örül a választásnak, Tepper meg egyedül ül önmagában.

Nem irigyeljük a Panthers szurkolóit, hogy ő a csapat tulaja.

Arizona Cardinals

A Cardinalsnak megvolt a lehetősége idén, hogy megváltoztassa a franchise sorsát, hiszen 7 pickjük is volt az első három körben. Az 1/4-es Marvin Harrison persze szuper pick volt, de azon kívül igazán nem tetszett semmi, legalábbis összességében mindenképp jóval többet vártam volna tőlük.

Ez volt a második napos termés, zárójelben hogy ki hol volt a konszenzus boardon.

2/43 Max Melton, CB, Rutgers (65.)
3/66 Trey Benson, RB, Florida State (58.)
3/71 Isaiah Adams, G, Illinois (133.)
3/82 Tip Reiman, TE, Illinois (154.)
3/90 Elijah Jones, CB, Boston College (138.)

Ebből egy pick volt tehát értéken, az is egy futó. Nem mondom, hogy minden esetben a konszenzus board szerint kell húzni, de azért többen kimutatták már, hogy legalább olyan jól lehet az alapján draftolni, mint a csapatok saját boardja szerint, ha nem jobban. És bármelyiket meg lehet indokolni, ahogy szinte az összes picket mindenhol, de nekem csalódást keltő volt ez a draft az arizonaiaktól.

Troy Franklin és TJ Tampa

Nálam mindketten top50 játékosok voltak, és a konszenzus board szerint is top55-ösek, így hatalmas meglepetés volt, hogy kicsúsztak a teljes második napról. Mert persze az érthető volt, hogy Franklin nem lesz első körös, ahogy január-februárban mockolták sokan, sőt a borzasztó Combine-ja után az is abszolút érthető, hogy a másodikban nem vitték el. De hogy a harmadikban sem? Nem tudom van-e valami, amit nem tudunk, de ez elég érthetetlennek tűnik jelenleg.

Tampánál is értem a csúszást holtszezon eleji várakozásokhoz képest, hiszen elég lassú 40 yardot futott. Itt is simán el tudom fogadni, hogy nem ment el a második körben, de hogy a harmadikban sem? Ennél bőven jobban nézett ki a játéka, még a sebesség-kérdőjellel együtt is.

Pár pick, ami tetszett

42. Houston Texans: Kamari Lassiter, CB, Georgia
44. Las Vegas Raiders: Jackson Powers-Johnson, G/C, Oregon
49. Cincinnati Bengals: Kris Jenkins, DT, Michigan
50. Washington Commanders: Mike Sainristil, CB, Michigan
52. Indianapolis Colts: Adonai Mitchell, WR, Texas
61. Detroit Lions: Ennis Rakestraw Jr., CB, Missouri
73. Dallas Cowboys: Cooper Beebe, G/C, Kansas State

Ezek közül mindenki nagyon jól illik a csapata rendszerébe vagy felfogásába, könnyen látható, hogy működni fognak a profik közt. Lassiter nagyon okos, DeMeco Ryans mellé tökéletes. Corner vonalon maradva Sainristil kiváló slot CB és nagyot foghatott vele a Commanders (akik sok helyen győztesként szerepelnek, de nekem azért inkább felemás volt ez a nap), Rakestraw emberezős képességei és mentalitása pedig tökéletesen illenek a Lionshöz.

JPJ mentalitása a Raidersbe tökéletes, szuper pick volt a támadófal közepére, ahol center vagy guard poszton is azonnali kezdő lehet. Beebe óriási steal volt a Cowboystól, kimentek már előtte belső támadófalemberek, akik egyértelműen rosszabbak nála. Talán center lehet, ami újdonság neki, de ez egy baromi jó pick. Belső védőfalat tekintve Jenkins tetszett nagyon a Bengalsba, hibátlanul illik a rendszerbe ő is.

Végül Mitchell, akit Chris Ballard nagyon szenvedélyesen védett meg a személyiségét ért támadások ellen. Meglátjuk ilyen szempontból mi lesz vele a profik közt, de az biztos, hogy a pályán ez egy nagyon jó és szórakoztató párosítás.

Pár pick, ami nem tetszett

68. New England Patriots: Caeden Wallace, OT, Penn State
77. Las Vegas Raiders: Delmar Glaze, G/T, Maryland
87. Dallas Cowboys: Marist Liufau, LB, Notre Dame
91. Green Bay Packers: Ty’Ron Hopper, LB, Missouri
97. Cincinnati Bengals: McKinnley Jackson, DT, Texas A&M

A Patriots és a Raiders is nagyot reachelt egy tackle-ért, amikkel nem nagyon tudtam mit kezdeni (egyikük sem volt a top150-ben). A Cowboys és a Packers linebacker húzását sem értettem (ők sem voltak benne a top150-ben), illetve a Bengals nose tackle-je is meglepő volt a harmadik kör végén, főleg hogy már vittek egy DT-t, még ha nem is ugyanezt a profilt.

Megemlíteném még kissé zárójelben a Titans – T’Vondre Sweat házasságot a második kör elejéről. Nagyon fun a játéka a 166 kilós nose tackle-nek és értem, miért vitték ki, de én eléggé tartok tőle pályán kívül, hogy éretlen és felelőtlen és a súlyát sem tudta tartani még az egyetemi playoffra sem.

Click to comment

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!