Connect with us

Minden ami NFL

Az új védelmi irány, ami felé indul a liga – A Mike Macdonald defense

Öt-tíz évvel ezelőtt a Seattle féle cover3 védekezés uralta a ligát. Az utóbbi három-négy évben pedig Vic Fangio rendszere terjedt el a leginkább a támadósorok megállítására, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy az offense-ek kiismerték ezt és megtanultak ez ellen játszani. Szóval jöhet a következő ciklus, ami nagyon úgy néz ki, hogy a Mike Macdonald féle rendszerről fog szólni. De mégis mi ez, és merre halad a liga? 

A Fangio-féle védelmek nagy általánosságban arról szóltak, hogy a csapatok megpróbáltak az ellenfelek támadósorára egy plafont vagy tetőt helyezni, hogy még csak véletlenül se tudják őket mélyen megverni. Rövid játékokra késztették az ellenfelet azt remélve, hogy a sok kicsi passzba vagy futásba majd egy kis hiba csúszik, és akkor máris vége a drive-nak. Két mély safetyt és könnyű boxokat alkalmaztak, ezzel erősítve a passz elleni védekezésüket, de gyengítve a futás ellenit. Írtam is erről az egészről pár éve hosszabban.

A következő évek domináns védelmi sémája: A Fangio-Staley defense

Mostanra azonban úgy néz ki, hogy a támadók megtanultak ez ellen játszani (viszonylag jól), a top irányítókba belenevelték a türelmességet és nagyon higgadtan menetelnek végig a pályán rövid játékokkal is, illetve a futójáték is hangsúlyosabb lett a könnyű boxok kihasználására. Ráadásul az is elmondható, hogy Vic Fangión kívül ezt a rendszert nagyon kevesen, talán senki sem tudta hatékonyan futtatni a növendékek közül, inkább csak félresikerült próbálkozásokat láthattunk (ahogy egyébként a Pete Carroll féle rendszert sem tudták olyan szinten sehol máshol meghonosítani).

Úgyhogy szükség volt egy paradigmaváltásra a védőoldalon. Valahogy megint össze kellett zavarni az irányítókat. Ezt pedig a Ravensnél Mike Macdonald tudta leginkább megtenni, aki egy nagyon kreatív, nagyon kellemetlen védelmet rakott össze Baltimore-ban. Ami nem mellesleg a liga legjobbja volt gyakorlatilag minden fejlett mutatóban.

Nem meglepő módon őt ki is nevezték a Seahawks élére, ám ami miatt azt mondom, hogy az ő védelmi rendszere lehet a következő évek meghatározó filozófiája az az, hogy többeket is kineveztek alóla máshová, így már öt csapat is ezt a rendszert fogja alkalmazni 2024-ben. A Seahawks mellett a Chargersnél a Macdonaldhoz hasonlóan a Michiganről érkező Jesse Mintertől is ezt várhatjuk, a Ravensnél Zach Orr is ezt viszi majd tovább értelemszerűen, illetve a Hollóktól távozott Anthony Weaver (Dolphins) és Dennard Wilson (Titans), akik viszik magukkal ezt a rendszert új állomáshelyükre.

Azt persze majd meglátjuk, hogy a tanítványok sikeresek tudnak-e lenni, mert Macdonald egyik nagy erénye az volt, hogy milyen jól tudott tanítani, amit nem biztos, hogy tudnak magukkal vinni a delikvensek. Mindenesetre nézzük meg azt, hogy mire is alapoz ez a rendszer, mit és hogyan akar elérni.

A Macdonald féle védelem

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x