Connect with us

Draft

Nem azért rossz, amiért gondolod – Falcons draftértékelő

Egy sokkoló első nap után meglehetősen okosan dolgozott a Falcons a draft további részében. Persze a teljesen váratlan első körös húzás elvisz minden figyelmet a további tevékenységükről és szinte minden draftértékelőben a legrosszabb osztályzatot kapja a csapat. Tényleg ennyire kilátástalan lenne ez a döntés? Megvizsgáljuk.

1/8 Michael Penix Jr., QB, Washington

A pick, ami sokkolta az NFL-közösséget. A dolog annyira egyedi és meghökkentő volt, hogy a kifutásának a rossz oldaláról egy egész cikk is született már, amit ide kattintva olvashattok el. Itt mélyen ki van vesézve miért is teljesen szokatlan egy ilyen lépés és miért lehet pesszimistán állni hozzá. Az ismétlés elkerülése miatt ezért én ebben az összegzésben az érem másik oldalát szeretném megvilágítani. Ugyan a pick abból a szempontból teljesen érthetetlen, hogy Penix azonnal kezdethető, idősebb játékos, azonban jelenleg a prognosztizált minimum 2 éves padozás miatt legjobb esetben is 26 évesen lehet kezdő, van pozitív kifutása is a történetnek.

A Falcons terve kész őrület és bukásra van ítélve

Először azonban magáról a játékosról. Penix egy rendkívül jó játékos, pont. Az, hogy a Huskies színeiben újjáépítette magát nem amiatt következett be, mert előtte megbukott volna már máshol, hiszen az Indiana színeiben is csinált hülyét korábban a Big10 sokkal jobb csapataiból. A problémája, hogy rendkívül sokat volt sérült akkoriban. Kétszer volt már ACL szakadása és kétszer műtötték a vállát is. Az elmúlt két szezonban ugyanakkor semmi probléma nem volt az egészségével és back-to-back vezette az egyetemi ligát passzolt yardokban. Egy igazi osztogató, aki a pálya mindhárom szintjére képes eljutattni a labdát remek karerejének hála és nem is fél ezeket megdobni. A zseben kívüli jelenléte a sérülései miatt elhanyagolható (bár a college rájátszásban láthattunk rá hajlandóságot), de ő egy zsebirányító. Ott a mozgásain azonban látszik, hogy tapasztalt. Jól kerüli el az érkező nyomást, képes meghosszabbítani a játékot a falemberei közt maradva.

Raheem Morris kiemelte már a regnálása elején, hogy mennyire fontos az irányító pozíció megoldása azok után, hogy a post Matt Ryan érában Marcus Marioták, Desmond Ridderek és Taylor Heinicke-k voltak a csapat kezdői. A klub folytonos próbálkozásai jól megfigyelhetőek voltak, hiszen gondolkodtak, cserélni akartak Deshaun Watsonért és idén leigazolták a piac legjobb irányítóját, Kirk Cousinst. Ezek után jött az 1/8-as bomba.

A fent is linkelt cikkben tehát a negatív lefutás helyett itt most a pozitív oldalt világítom meg.

Hány évre jelent megoldást az idén szerződtetett Kirk Cousins? Az irányító pár hónap múlva a 36. életévét kezdi meg. Bár két kifejezetten jó szezon van mögötte, az olyan nagy irányítólegendák mint Ben Roethlisberger, Drew Brees vagy épp Matt Ryan nem sokkal ezen kor után kezdtek el évről évre egyre meredekebben bezuhanni. Az olyan történetek mint Brady vagy Rodgers (lássuk meg azért idén 40 évesen őt is…) a kivételek. Cousins szerződése úgy lett kialakítva, hogy két évig mindenképp a csapat irányítója legyen. Ez azt jelenti, hogy a Falconsnak először a 2026-os offseasonban lesz reális opciója leváltani. Cousins ekkor már közel lesz a 38. életévéhez. Ha az első két éve rendben van és nem mutatkoznak visszaesés jelei, továbbá a csapat kompetitív tud vele lenni még mindig, itt tarthatják egy harmadik szezonra is. De 2027-ben gyakorlatilag mindenképp váltás fog jönni. Az akkor közel 39 éves irányítónak ugyanis alig marad garantált tartalma és újraigazolni sem igen fogod, miközben itt ül a padon már egy ideje Penix.

A Falcons mit veszít el azzal, hogy 2 vagy 3 évig nem játszatja az újonc irányítóját? Tapasztalati fejlődést nem sokat, hiszen Penix rengeteget játszott az egyetemen, kellően kiforrott prospect. A karrierjének hosszát? Ha 26 vagy 27 évesen lesz kezdő is simán kinézhet neki egy kellemes 10 éves karrier a ligában (amennyiben beválik), így ez sem az ami miatt fájni kellene az ember fejének. Amit elvesztenek vele az az értékes “olcsó” szerződéses évei. Igazán ütőképes csapatot ugyanis leginkább egy újonc, de jól játszó irányító mellett lehet összerakni. Ennyi, ennek elpazarlásáról beszélgetünk.

Ha Penix 2026-ban, vagy ’27-ben (meglátjuk mikor) elkezd játszani és kiderül, hogy jól tudja NFL-szinten is mozgatni a láncokat, akkor a Falcons abba a helyzetbe kerül mint a Packers került Love-val. Rövid minta után újra kell vele szerződnie, de az legyen a legkisebb problémája egy franchise-nak, hogy a jól játszó irányítóját újra kell igazolnia. A Falcons az elmúlt évek kétségbeesett irányítójátéka mellett is folyamatosan a 8. helyen választhatott a drafton. Egy Cousinsszal a fedélzeten jó eséllyel ennek duplájánál sem lesznek sokszor lejjebb, de igazából a playoffba jutó csapatok közé helyezzük el leginkább a gárdát. Penixhez hasonlóan jó (ligaszerte magasra értékelt irányító) pedig nem igen szokott elérhető lenni ilyen későn. Akikkel itt próbálkoznak a csapatok 10-ből 1 esetben válnak Love-vá. Terry Fontenot-ék a döntéskor ezt mérlegelték és bár rövid távon egy prémium védő nyilvánvalóan emelte volna a csapat plafonját, túl kecsegtető volt számukra a boardjukon ennyire elől helyezkedő irányító megszerzése. A terv nem az volt, hogy mindenképp leigazolják Cousinst és draftolnak ilyen magasan irányítót. Láthatóan nem akartak feladni sem több évi első körös picket a felmozgás miatt és biztosítani a helyzetüket egy irányító draftolására, hiszen intő példaként láthatták a Pantherst, akik idén 1/1-es cetlit adtak egy ilyen csere utján “ajándékba”.

Ha a Penix pick az idő előrehaladtával nem válik be és 2026-ban/2027-ben egy gyenge produkciót tesz le az asztalra, akkor majd persze hülyének fog kinézni az egész stáb. A mögöttes elgondolás azonban nem akkora hülyeség, mint azt elsőre véli az ember. Azon mellékes száltól eltekintve, hogy így Kirk sérülése esetén is ugyanúgy playoffesélyes gárda maradna a Falcons – amit kevés csereirányítóval játszó csapat mondhat el magáról. A cél a hosszútávú sikeresség. Az irányító poszt a csapatsportok legfontosabbika. Ha esélyed van rá, hogy akár 10+ évre is megoldd a kérdését, akkor nem egy pass rusher vagy cornerback miatt fogsz lemondani róla. Védhető az az álláspont is, de semmiképpen sem leszólandó, ha a pozíció fontossága miatt biztosítanád be magad hosszútávon, amikor egy ilyen idős (3. legidősebb aktív QB) embered van egyébként a kezdő posztra.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 EUR49,99 EUR
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 EUR79,99 EUR
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 EUR119,99 EUR
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

1 Comment

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group