Connect with us

Hír

A TikTok Jelenség Magyarázata

Hacsak nem csukott szemmel és csukott füllel éled az életedet, egy az internettől elzárt távoli helyen, akkor bizonyára te is sokszor hallottál már a TikTok nevű videómegosztó alkalmazásról. Az utóbbi évek online sztárjai a hitnspin kaszinóhoz hasonló netkaszinók, az online többjátékos videójátékok és a TikTok. A TikTok Kínából indult és a koronavírus járvány alatti lezárások alkalmával vált rendkívül népszerűvé, az újító, álló helyzetben felvett rövidvideós formátumának köszönhetően. Persze mióta a platform berobbant a mainstream médiába, azóta a kezdeti koncepció sokféle változáson átesett, így például ma már egészen hosszú videókat is fel lehet tölteni az alkalmazásra.

Talán a 2010-es évek eleje óta nem lett egy alkalmazás olyan gyorsan annyira sikeres, mint ahogy az a TikTok-nak sikerült. Hasonlóan robbanásszerű internetes sikert utoljára a Netflixhez hasonló online streaming szolgáltatók elterjedésekor, valamint a közösségi média oldalak megjelenésekor láthattunk. Annak ellenére, hogy politikai és praktikus okok miatt is egyre több ellentmondás övezi, a TikTok a fiatalok körében gyakorlatilag a legnépszerűbb okostelefonos alkalmazás, amelyet több, mint ezermillió ember használ heti szinten világszerte, ráadásul átlagosan majdnem napi egy órán keresztül. Az alkalmazás sikerének több titka is van, melyek közül néhány egyszerűen a szerencsének köszönhető, sok azonban a gondosan megtervezett felhasználói-élmény stratégia része:

  • Rövid Videó Formátum. A rövid video formátum a TikTok megjelenése előtt nem volt igazán elterjedt, pedig egy hatalmas lappangó igény mutatkozott rá. Egyfelől a fiatalabb generációk figyelemküszöbe folyamatosan rövidül, másrészről a rövid formátum azonnali szórakozást kínál.
  • COVID. A COVID okozta lezárások legnagyobb nyertese kétség kívül a TikTok. Az alkalmazás azért tudott ilyen gyorsan berobbani, mert a hirtelen tömegesen a négy fal közé szorult embereknek nem volt jobb dolguk, mint vices videókat nézni és készíteni.
  • Trendek. Az alkalmazás rövidvideós formátuma rendkívül alkalmas volt különböző közösségi trendek kialakulására. Ilyen trend például, hogy egy filmjelenetet utánozva kell vices videót készíteni, vagy valamilyen “kihívást” kell videóra venni. Ezek bár sokszor ellentmondásosak voltak, óriási mértékben növelték a TikTok ismertségét és népszerűségét.
  • Versenytársak Hiánya. Mivel a TikTokot a nagyközönség a COVID alatt fedezte fel, amikor bármilyen szabadidős tevékenység korlátozott volt, így sokkal gyorsabban tudott nőni az alkalmazás felhasználóinak száma, mint normál esetben. Emiatt a rendkívül gyors népszerűségnövekedésnek köszönhetően mindenki a TikTokot azonosította a rövidvideós formátummal, így a potenciális versenytársaknak esélyük sem volt reagálniuk és saját rövidvideós platformot fejleszteniük.

A Rövidvideós Formátum Előnyei

A Rövidvideós formátum legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan tud átadni nagyon sokféle tartalmat. Egy rövid video lehet vicces és szórakoztató, ismeretterjesztő, üzleti vagy marketingjellegű, de akár egy zenét is lehet a tartalom központjába helyezni. Ráadásul a Tiktok algoritmusa nagyon jól ráérez arra, hogy az egyes felhasználóknak milyen videók tetszhetnek, így ha kipróbálod, akkor neked is nagyon hamar folyamatosan egyre jobb és jobb videókat fog mutatni. A rövidvideós formátum ráadásul ráerősít a “csak még egyet” jelenségre is, melynek a lényege, hogy az alkalmazás egészen addiktívvá válik és valóban nehéz lehet elszakadni tőle. A szórakoztatás és a felhasználószerzés szempontjából ezek mind az előnyökhöz sorolhatóak.

Ellentmondások és Problémás Tartalmak

Az előbbi felsorolás után nem nehéz kitalálni, hogy miért ilyen ellentmondásos a platform megítélése. Amellett, hogy sokak szerint a leginkább függőséget kiváltó közösségi media alkalmazás, a platformon elérhető tartalmak sokszor problémásak is. A platform többek között nem szűri megfelelően a saját felhasználóit, így arra már egészen fiatal felhasználók is videókat tölthetnek fel magukról. 

Ráadásul a tartalmak között vannak szándékosan kártékony tartalmak is, amelyeket az alkalmazás szintén nem szűr megfelelően. Ilyen kártékony tartalom volt például egy olyan videó, amelyben trollok házilag készíthető légfrissítő receptet “mutattak be”, azonban a valóságban a videóban látható háztartási anyagok összekeverésekor mérgező gáz keletkezett. Ezen felül a nem szándékosan kártékony tartalmakból is van bőven. Rengeteg a félrevezető videó, az álhír, az üzleti átverés és a veszélyes cselekedetekre buzdító tartalom is, amelyek szűrése szintén a mai napig nincs megfelelően megoldva.

Politikai Feszültségek

A TikTok alkalmazás geopolitikai csatározások közepébe is került, mivel az Amerikai Egyesült Államokban sokaknak nem tetszik, hogy egy Kínai alkalmazás ennyire dominánsá váljon a világpiacon. A burkolt üzleti érdekek mellett vélt és valós biztonsági aggályok is lapulnak, mivel számos vizsgálat arra jutott, hogy az alkalmazás akár arra is alkalmas lehet, hogy megfigyelje a felhasználók okostelefonjait, sőt, egyesek egészen azt állítják, hogy kibertámadást is lehet indítani az alkalmazáson keresztül. 

Ezeket a felvetéseket számos politikos és szakértő komoly nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte az Amerikai Egyesült Államokban, tekintve, hogy az alkalmazáshoz közvetve-közvetetten a Kínai Kommunista Párt is hozzáférhet. Az persze, hogy ezekből az állításokból mennyi igaz és mennyi nem, valószínűleg soha nem fog kiderülni. Ami biztos, hogy Kínában valóban bevett gyakorlat, hogy az állampolgárok jóvan szorosabb kontroll és megfigyelés alatt álnak, mint ami a nyugati világban elfogadottnak tekinthető.

A TikTok Jövője

Bár sok az alkalmazással kapcsolatos probléma, a Tiktok népszerűsége egyelőre túl nagynak tűnik ahhoz, hogy kifogjanak rajta a különféle botrányok és politikai feszültségek. Még ha a TikTok esetleg más formában is működne tovább, az applikáció által népszerűvé tett rövidvideós formátum már mindenképpen velünk marad. Ha kíváncsi vagy, te magad is kipróbálhatod az alkalmazást, de vigyázz, ugyanis valóban nagyon addiktív tud lenni, így lehet, hogy te is hamar azon kapod majd magad, hogy alig bírod abbahagyni a videók közötti böngészést!

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x