Connect with us

Minden ami NFL

Főbb kérdéseink az előszezonra

Bár az előszezonban az edzők többsége még nem teríti ki a kártyákat és a kezdők is maximum csak negyedeket vagy félidőket kapnak, de egy pici bepillantást már kaphatunk arról, hogy mely csapatok/játékosok hogy néznek ki, illetve hogy milyen koncepciókkal dolgoznak a koordinátorok.

Hogy néz ki az új kickoff szabály működésben?

Az offseason egyik legnagyobb változása az új kickoff szabály, amely teljesen átformálhatja a visszahordásokat. A módosításra azért volt szükség, mert 2023 a legalacsonyabb visszahordási hajlandóságot hozta, nőtt a fair catchek aránya, ráadásul a visszahordások során a sérülések száma növekedett. Nem volt kérdés tehát, hogy a tulajdonosok meg fogják szavazni az új formulát. Korábban írtunk róla, hogy ez a régi XFL szabályra fog hasonlítani, minimális módosításokkal, amely elég jól mutatkozott be abban a tavaszi ligaévben.

Az előszezonban először tekinthetünk bele, hogyan néz ki ez élesben NFL-csapatok között. Sokan nagyon alábecsülik ennek a szabályváltozásnak a jelentőségét, mert elég sok taktikai elemet rejthet magában. Egyrészt a gyors, dörzsölt visszahordóknak nagyobb jelentősége lehet, mert szó szerint yardokat hozhatnak a csapatuknak. Másrészt a blokkolási sémákkal is lehet trükközni, tehát a jó speciális egység koordinátorok megkavarhatják az állóvizet. Az új szabály mini futójátékokat teremt lényegében, mert olyan közelről indulnak a blokkoló felek egymáshoz.

Elsőre nem is gondolnánk mennyi variáció rejlik ebben az új szabályban, de a blokkolási sémákkal lehet kicsit ötletelni. A legegyszerűbb opció nyilván ha minden játékos a visszahordó csapatból rögtön megfordul és próbálja egy az egyben megfogni az emberét. Ennél eggyel bonyolultabb, ha megpróbálnak bizonyos helyeken duplázásokat kialakítani, ezzel egy-egy szabad embert is átengedve a vonal bizonyos pontjain. Lehet csapdákat is állítani, hogy eljátsszák hogy valaki blokkolatlanul jöhet, de hirtelen jön távolabbról egy húzó ember. Ezekből is látható, hogy bizonyos szinten hasonlít a futójátékok blokkolásához. Az egyébként talán így látatlanban is megállapítható, hogy a legideálisabb a tight end és linebacker testalkat és képzettség, mert a falemberek nem elég atletikusak, az elkapók meg cornerek pedig nem elég erősek. Az előszezonban mindenesetre remélhetőleg meglátjuk, hogy milyen coverage unitokkal érkeznek a csapatok – bár elképzelhető a titkolózás.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
HUF249024 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
HUF349034 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x