Connect with us

Szabadügynök

Ki lenne az ideálisabb Romo mögé?

Troy Aikman, a Dallas korábbi legendás irányítója szerint vagy Johnny Manziel vagy Robert Griffin III lesz a Cowboys csereirányítója a következő szezonban. Hogy melyikük lenne jobb választás, azt rengeteg tényező befolyásolja, mi pedig most sorra vesszük ezeket és megmondjuk, ki lenne az ideális Tony Romo mögé rövid-, majd pedig franchise QB-ként hosszú távon.

rg3 és manziel

 

Mind Johnny Manziel, mind pedig RGIII ünnepelt sztár volt az egyetemen, Heisman győztes irányítók, akiket első körben választottak ki  és értelem szerint hatalmas elvárások voltak az irányukba. Ugyanakkor RGIII igazi elit prospect volt, remek méretekkel, hibátlan múlttal, akiért versengtek az NFL csapatok 2012-ben. A Washington Redskins három első és két második körös picket adott a St. Louis Ramsnek, hogy megszerezhesse a játékost. Ezzel szemben Manzielnek csak a híre volt nagy és egészen a 2014-es draft első körének végéig kellett várnia (1/22) arra, hogy valaki kiválassza.

 

Míg RGIII első évében pazarul játszott, elnyerve az év újonc támadójának a címét és rájátszásba vezetve a csapatát, addig Manziel leginkább bulizott és ha pályára is lépett, csúnyán elkalapálták. Ennek ellenére a folytatás mindkét játékosnak pont ugyanúgy alakult. Johnny maradt a szintjén, Griffin  pedig a sérüléseinek és Redskinsben uralkodó viszonyoknak hála leküzdötte magát Manziel szintjére. Mostanra RGIII végképp elveszítette nemcsak a kezdő pozícióját, de a helyét is a csapatban és jó eséllyel Johnny Footballra is ugyanez vár. Jelenleg persze még mindkét játékos szerződés alatt áll, de az előrejelzések szerint ők lesznek az idei piac legjobb nevei irányító poszton (Ryan Fitzpatricket és Kirk Cousinst megtartja a Jets és a Redskins). A Dallas Cowboys pedig épp jó csereirányító után néz.

 

Öt szempont alapján fogom értékelni a játékosokat: pályán kívüli ügyek, egészség, eddigi teljesítmény, ár/érték, upside. Egyik sem elhanyagolható tényező, ráadásul véleményem szerint kifejezetten jól kijöhetne ebből a Cowboys, akár hosszú távon is.

 

Pályán kívüli ügyek 

 

Robert Griffin katonacsaládból származik, vallásos és leszámítva egy-két gyakornokának instagram ügyködését az ég adta világon semmi probléma nincs vele. Nem iszik, nem bulizik, nem öltözik be Billy Janzielnek és nagyon szimpatikus módon, méltósággal viselte azt, hogy nem tartanak rá igényt Washingtonban.

rg3-hulk-helmet-400

 

Manziel ezzel szemben egy idióta, ezen kár vitázni. Amint megkapta a Browns kezdő irányítójának posztját, elment, és jól kibulizta magát. Első évében a playbook tanulás helyett végig hullarészeg volt, végül az elvonón kötött ki. Ugyanakkor, mivel arról a Dallas Cowboysról beszélünk, ahol hősként tisztelik mondjuk a barátnőjét megverő Greg Hardyt, ez nem lehet akkora akadály.

 

Johnny Manziel: 4/10

Robert Griffin: 9/10

 

Egészség

 

Ez speciel egyik játékosnak sem az erőssége. Johnny úgy fejezte mindkét szezonját sérültlistán, legutóbb épp agyrázkódás miatt, hogy alig játszott. RGIII-nek pedig jelen állás szerint a Seattle Seahawks elleni 2012-es rájátszás meccsen összetört térde tette be a kaput. Ugyanakkor most padozott egy évet, ha volt minek meggyógyulnia, az már meggyógyult.

 

Johnny Manziel: 5/10

Robert Griffin: 4/10

 

Teljesítmény

 

Manziel teljesítményéről nem sok mindent lehet elmondani, révén hogy saját hülyeségei miatt nem sokat volt a pályán. Karrier mutatói nem mutatnak túl jól, összesen 14 meccsen lépett pályára, abból 8 meccsen kezdőként. Ez idő alatt 57%-kal passzolt, 7/7 a TD/INT aránya, és egyre inkább kezd Tim Tebow-ra hajazni, vagyis hogy sokkal jobban fut, mint passzol. Ezzel szemben RGIII egy év újonc támadója címmel kezdett, 3200 passzolt, 815 futott yarddal, 20 passzolt és 7 futott touchdownnal, valamint mindössze 7 tournoverrel és 102-es passer ratinggel. A sérülése után a teljesítménye vissza esett, de az eddig látottak alapján nincs olyan aspektus, ami alapján Johnny többet tudnak.

 

Johnny Manziel: 3/10

Robert Griffin: 6/10

 

Ár/érték

 

Robert Griffin jelenleg 16 millió dollárt keresne a Redskinsben, ha a csapat nem küldené el, köszönhetően a lehívott 5. éves opciójának. Ezt nem fogja a Washington kifizetni, az 100%. Jerry Jones állítólag nagy RGIII fan és a játékos is azt nyilatkozta, hogy szívesen játszana Dallasban, ha a Redskins kivágja. Mivel ez hamarosan bekövetkezik, el lehet gondolkodni a játékos fizetésén. A probléma csak az, hogy mindössze 8 millió dollár áll a Cowboys rendelkezésére jelen állás szerint, RGIII fizetése pedig elméletileg 4-5 milliót legalább datálna. Chase Daniels (Chiefs), Drew Stanton (Cardinals), Chad Hanne (Jaguars) is e körül keresnek.

 

Johnny Manziellezzel szemben maga a olcsó hús a híg lével. Neki gyakorlatilag az egész fizetése teljesen garantált, ha a Browns kivágja, akkor két évre csupán 500 ezret kóstálna annak a csapatnak, aki összeszedi a waiverről. Csere esetén már más a leányzó fekvése, de akkor is kijönne két évre 2,6 millió dollárból. A kérdés csak az, hogy ki lenne hajlandó cserélni érte? Kvalitásai, hozzáállása és off field problémái miatt meglepne, ha valaki magas picket (értsd, legalább 4. kör) adna érte. A legtöbb franchise-nak egyszerűen nem éri meg a médiafelhajtás.

USP NFL: CLEVELAND BROWNS AT BUFFALO BILLS S FBN USA NY

 

RGIII-nak legalább egy három éves, 5 millió dollár körüli fizetést kellene adni (15 millió összesen), míg Manziel legrosszabb esetben is 2,5 milliót kapna két évre. Ez bele is férne a Dallasnak, hisz Tony Romot legközelebb csak két év múlva lehetne vállalható veszteséggel elküldeni. Az már más kérdés, hogy elit támadófal ide, vagy oda, nem biztos, hogy az olcsó Manziellel előrébb lennének, mint mondjuk Matt Cassellel.

 

Johnny Manziel: 8/10

Robert Griffin: 6/10

 

Upside

 

Én Manzielben ugyanis nem látok semmit. Az idei szezonja utolsó meccsén a Chiefs ellen 20 yard híján többet futott, mint passzolt. Nincs benne alázat és kitartás, nem vezér alkat, kvalitásait tekintve nem tenném Tim Tebow elé. Ez az alacsony, de mobilis irányító egyelőre csak Russell Wilsonnak jött be, fejben pedig fényévek vannak a két játékos között. Persze az utóbbi években RGIII sem a megbízhatóság szobra volt, de az a read option, amit vele játszottak, az brutális volt. Őt fel lehetne újra építeni és egy köré rakott csapattal akár hosszútávú megoldás is lehetne.

 

Johnny Manziel: 3/10

Robert Griffin: 7/10

 

Összességében úgy gondolom, hogy RGIII minden téren jobb választás lenne és akár meg lehetne kockáztatni a kicsivel nagyobb fizetést is. Ellenben Manziel a médiafelhajtáson kívül sok mással nem tud szolgálni, bár Jerry Jonest ismerve ez közel sem probléma, legalábbis üzleti szempontból. Mivel a Dallasról beszélünk, ha fogadni lehetne rá, akkor én inkább Manzielre tippelnék. Összességében Griffin-Manziel 32-23.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!