Connect with us

Beharangozó

New Orleansban lehet rettegni, megint itt a minnesotai krampusz

A Saints péntek este haza pályán fogadja a Vikingst, ami papíron sima győzelemnek tűnik, de manapság ugyanakkor úgy kezdődnek a New Orleans-i rémmesék, hogy “egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Super Bowl esélyes Saints, amely egy simának tűnő meccsen lépett pályára a Vikings ellen…”. Az elmúlt három szezonból kétszer is a lesajnált Minnesota okozta Sean Paytonék vesztét a rájátszásban, míg most a második kiemeléstől foszthatja meg a Saintset egy számára teljesen tét nélküli meccsen. Van miért izgulniuk a hazaiaknak.

A Saints 6,5 pontos favoritja a mérkőzésnek, ami abszolút érthető. A Vikings pass rush egy nem létező fogalom, míg tavaly az idén sérültlistán lévő Danielle Hunter egymaga 14,5 sacket jegyzett, addig idén a bevethető teljes védőfal 11,5 sacknél tart. Mindezt súlyosbítja, hogy a Saints támadófalában a Terron Armstead-Eric McCoy-Ryan Ramczyk trió kiválóan teljesít, így szinte mindegy, ki a két guard, az OLine olyan, mint a Helm-szurdoki vár fala (ha már karácsony, akkor Gyűrűk Ura).

Emellett további probléma, hogy a Vikingsban nem lesz ott a linebacker Eric Kendricks és Todd Davis, vagyis a legjobb coverage és futás elleni LB. Így óriási feladat hárul majd a két safetyre, Anthony Harrisre és Harrison Smithre – nekik kell megoldaniuk a pálya közepét és besegíteni a futás ellen, vagyis az ő dolguk lesz megállítani Alvin Kamarát. És itt jön a csavar.

Bár úgy tűnik, hogy nagyon meg van lőve az utóbbi időben kifejezetten korrekt szinten játszó minnesotai védelem, a Saints offense sem néz jól – effektíve ha Kamarát sikerül limitálni, akkor meg is van oldva a munka neheze. Michael Thomas IR-en van és amúgy sem játszott jól, nem lesz ott a pályán Tre’Quan Smith, így Kamarán kívül az elég szürke szezont futó Jared Cook és Emmanuel Sanders jelenti a két legjobb opciót.

A levédekezésük nem megoldhatatlan feladat, pláne nem úgy, hogy Drew Brees olyan, mint Saruman a végóráiban. Ugyan még ilyen erejét vesztett állapotban is lehetne tartani tőle, de valószínűbb, hogy megcsúszik és lezuhan az Orthanc tetejéről. A Chiefs ellen pocsékul játszott, de egy-két meccset leszámítva idén legjobb esetben is közepes, ráadásul Mike Zimmer rendre össze tudja zavarni, így a Saints offense jó eséllyel egy nettó Kamara-show lesz.

A másik oldalon már izgalmasabbnak tűnik a párharc. A Saints védőfala elit, a linebacker sor is rendben van, ellenben a Vikings támadófala nem kifejezetten jó, így nemcsak Kirk Cousinsnak, de Dalvin Cooknak is nehéz napja lehet. Ugyanakkor a Saints secondaryje sebezhető, ráadásul az egység legjobbja, a safety Marcus Williams sem játszik – a Jefferson-Thielen duóval ez már-már túl könnyűnek tűnik. Itt már csak az a kérdés, hogy Zimmer mennyire fog ragaszkodni Cook erőltetéséhez: a futás-futás-passz gameplan aligha fog működni, és bármilyen gyenge is Brees, ha folyamatosan visszakapja a labdát, akkor előbb-utóbb pontokat tesz fel a táblára.

Emellett ne menjünk el Kirk Cousins mellett sem, aki immár nem prime time szűz, de egyetlen főműsoridős győzelem után még mindig nem vagyunk meggyőzve. Tőle nagyon kell a jó játék, pláne akkor, ha a gameplan limitálni fogja: nem férnek bele sem a pick-sixek, sem a fumble-sixek.

  • Hogyan nyerhet a Saints: kell a kreatív gameplan, Kamarát tömni kell labdákkal és Taysom Hillt is gyakran elő lehet venni, illetve Breestől legalább egy közepes játék jó lenne. A védelem részéről minden a védőfalon áll vagy bukik: a coverage-ben nem lehet bízni, a jó pass rush-sal kell megzavarni Cousinst, illetve bízni abban, hogy Cook indokolatlanul erőltetve lesz.
  • Hogyan nyerhet a Vikings: all int mondani Kamara semlegesítésére, kreatív blitzekkel megzavarni kicsit Breest, mert bőven benne van a turnover. Cousinstól hibátlan játék kell, Cookot csak mértékkel szabad használni és nem szabad félni a hosszú passzoktól – nincs mit veszíteni, ideje agresszívnak lenni már a meccs elején.
  • Személyes tipp: A Saints offense legjobb esetben közepes lesz, de mivel Zimmer A, B, C és Zs terve is az lesz, hogy Cook majd megoldja, így a harmadik negyed végére már elég komoly előnyben lesz a Saints. A garbage time-ban sikerül faragni a hátrányból, akár még egy labdabirtoklásnyira is le lehet csökkenteni a hátrányt, de az utolsó támadásra már vagy nem lesz idő, vagy kivédekezi a Saints.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!