Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #16

Szombaton is foci már 19 órától, vasárnap 6-4-es meccselosztás este, köztük Colts@Steelers és Rams@Seahawks, majd éjjel Titans@Packers offense parádé, tehát szuper meccsnézési élménynek tűnik ez a hétvége így a leülepedett bejglikkel. 

Vérbeli playoff-csaták

ahol rájátszáshelyen álló, vagy épp azért küzdő csapatok találkoznak

Indianapolis Colts @ Pittsburgh Steelers (Vasárnap 19.00) (Arena4)

Mi a tét? A Steelers pár hete még valószínű első kiemelt volt, ehhez képest most az a helyzet, hogy akár a 6. helyig is lecsúszhat két vereséggel – ha itt nyernek Big Benék, akkor viszont megvan a csoportelsőség. A Colts is a csoportgyőzelemért küzd, ehhez segítségre van szüksége (egy Titans-bukta formájában), de egy vasárnapi vereséggel még a playoff sem lenne garantált.

Egészen borzalmas formában van a Pittsburgh Steelers. Még a Washington és a Bills elleni vereségek magyarázhatók voltak, de a Bengals elleni zakó igazán aggasztó lehet a rájátszásra való tekintettel. A támadósor pedig ez alatt a három forduló alatt a legkevésbé hatékony offense volt a ligában. Vajon Mike Tomlin fel tudja tüzelni a csapatát egy ilyen szégyenteljes sorozat után, és rövid felkészülési idővel fel tud pörögni a támadósor? A Colts defense alapvetően engedni szokta a rövid játékokat, így érdemes lesz figyelni, hogy vajon feljebb lépnek-e és megpróbálnak-e agresszívabban játszani. Nem feltétlen jó előjel a Coltsnak, hogy a védőfalnak nem nagyon lesz ideje odaérni Big Benre az ő játékstílusa miatt.

Az Indy zsinórban három győzelmet szerzett az utóbbi három körben, habár a Texans és a Lions védelmét nem volt túl nehéz feltörni. Az látszik idén, hogy ha Riverst nem zavarják meg túlságosan, akkor nagyon jó meccsekre képes, ellenben középút nincs, tehát ha nincs jó meccse, akkor kifejezetten rossz van. A Steelers defense-t pedig nem lesz egyszerű feltörni, az pedig külön hátrány, hogy a jobb oldali tackle Braden Smith COVID-IR-re került, így TJ Wattal egy cserének kell felvennie a versenyt. Nem várok sok pontot a találkozótól, de egy kiélezett csatát igen. Nem lepne meg, ha visszatérne a Steelers a győzelmi útra, de ilyen három meccs után nem tudok rájuk tippelni.

New York Giants @ Baltimore Ravens (Vasárnap 22.05)

Mi a tét? Az életben maradás. A Giantsnek eggyel több győzelemre van szüksége a következő két körben, mint a Washingtonnak, a Ravensnek pedig mindkét meccsen nyernie kell a szezon végén, és emellé is kell egy kis segítség akár a Dolphins, akár a Colts, akár a Browns vereségével.

A Ravens offense visszatért. Oké, a Dallas, a Cleveland és a Jacksonville ellen, de 34, 37 és 40 pontot sikerült feltenni a táblára, a futójáték pedig a tavalyihoz hasonlított. És ha a Ravens nyer, akkor nagyon nyer, hét győzelmük is 14+ pontos volt. Mindeközben a Giants az utóbbi két hétben összesen 46-13-ra kapott ki és zsinórban négy meccsen nem sikerült elérnie a 20 pontos határt, egy nagyon csúnya 12,3 pontos átlagot produkálva. Most is kérdés, hogy a sérüléssel bajlódó Daniel Jones vagy a nagyon limitált Colt McCoy fog kezdeni – ha előbbi, akkor lehet egy kis esélye a New York-iaknak, utóbbival nem igazán.

Los Angeles Rams @ Seattle Seahawks (Vasárnap 22.25) (Arena4)

Mi a tét? Az NFC West trónja. A Seahawks egy győzelemmel biztosan megszerezné, a Rams pedig átvenné a vezetést és jövő héten szilárdíthatná meg.

Két nagyon egyenlő erőt képviselő csapat játszik egymás ellen a csoportgyőzelemért. A Seahawksnak a mérlege jobb (10-4 vs 9-5), a Ramsnek viszont a pontkülönbsége (+76 vs +74), illetve a PFF és a TheAthletic modell alapú erősorrendjében is kicsit előrébb helyezkedik el a Rams (9. vs 10. és 8. vs 11.), de a különbség mindenhol minimális, így nagy csatára van kilátás. Az viszont egy érdekes és talán fontos adat, hogy Sean McVay 5-2-es mérleget tud felmutatni Pete Carroll ellen.

A Seahawks offense az utóbbi időben nem nézett ki olyan jól, de a Rams offense is borzasztóan hektikus. (Múlt héten a Jets ellen az egész gárda szörnyű volt, talán előre készültek a mostani mérkőzésre?) A Metcalf vs Ramsey matchup most is csemege lesz, de inkább a falak csatáját emelném ki, ugyanis mindkét gárda itt sebezhető. Az utóbbi hetekben Wilsont kevésbé tudják megvédeni, ezt pedig Aaron Donald használhatja ki, a túloldalon pedig ha szétszedik a támadófalat, akkor az egész támadósor szétesik. Vajon a fal belsejét be tudja rendszeresen omlasztani a Seahawks? Efelől vannak kétségeim.

Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys (Vasárnap 22.25)

Mi a tét? Az életben maradás. Amelyik csapat kikap, biztosan lemondhat a playoffról, és a győztesnek is szurkolnia kell, hogy a Washington kikapjon a Pantherstől.

Pár hete sokkal rosszabbul nézett ki ez a matchup, de mostanra mindkét gárda kicsit életre kelt. Elég hasonló szezonjuk van egyébként, hiszen kicsit tán túl is lett értékelve mindkét keret, aztán rengeteg sérülés jött össze kulcsposztokon, az elvárásokhoz képest messze alulteljesítettek, az év végére viszont kicsit összekapták magukat és két héttel a vége előtt még van esélyük a playoffra (még ha ehhez segítség is kell). Az Eagles futásokkal könnyen kell tudjon haladni, míg a Cowboysnak WR fronton van nagy előnye, de a ‘Boys támadófalát azért Coxék szét tudják szedni. Doug Pedersonnak egyébként 15-5 a mérlege a szezon utolsó negyedében főedzői karrierje során.

Tennessee Titans @ Green Bay Packers (Vasárnap/Hétfő 02.20) (Arena4)

Mi a tét? A Packersnek elég a Bears ellen nyernie jövő héten, de ha a Seahawks kikap a 22 órás sávban, akkor már most be lehet biztosítani az első kiemelést. A Titans a csoportgyőzelemért küzd a Coltsszal, amely ha nyer a Steelers ellen a 19 órás sávban, akkor lépéselőnybe kerül a Titansszel szemben, és kötelezővé válik a W Tannehilléknek.

EPA/snap alapon a liga két legjobb támadósora csap össze vasárnap éjjel, így igazi pontháborúra lehet számítani. Főleg mivel mindkét védelem bőven sebezhető, a Titansé konkrétan az egyik legrosszabb defense a ligában. A Packersé is átlag alatti, futás ellen ráadásul pocsék, a 4,5 yardos átlag és 30,7%-os first down ráta a második legrosszabb a ligában, így a #HenryFor2000 kampány folytatódhat. Mindkét csapat hasonló sémát futtat, főleg zónafutásokkal és play actionökkel: utóbbi helyzetben Tannehillnek van a legtöbb yardja a ligában, míg Rodgersnek a legtöbb passzolt TD-je (INT nélkül).

Érdekesség, hogy a Packersnek jelenleg ugyanannyi győzelme van pozitív mérlegű csapatok ellen, mint a New York Jetsnek. Ezen igyekeznek most javítani.

Csak egy csapatnak van miért küzdenie

ahol a playoff csapatoknak illene megverniük a szezonjukról már lemondó gárdákat

Tampa Bay Buccaneers @ Detroit Lions (Szombat 19.00) (Arena4)

Mi a tét? A Buccaneers bebiztosíthatja a rájátszást egy győzelemmel.

Érdekes a Lions helyzete, hiszen kis túlzással edzői stáb nélkül kell kiállniuk a találkozóra, mivel sokan karanténba kerültek közeli kontakt miatt, köztük az ideiglenes főedző Darrell Bevell és a védőkoordinátor Cory Undlin is. Erre tesz rá egy lapáttal, hogy a héten menesztették a special team koordinátor Brayden Coombst, akinél az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy múlt héten úgy hívott egy fake puntot, hogy azt nem egyeztette le senkivel. #JustLionsThings

Mivel így a meccs könnyen lehet, hogy érdektelenségbe fullad, beszéljünk kicsit a Buccaneers védelméről, amely az első nyolc hét alatt a második legjobb defense volt EPA alapon, azóta viszont mindössze a 25., és azóta minden meccsen legalább 23 pontot engedtek. Futás ellen még mindig top egység, de passz ellen nagyon durván visszaestek, ami aggasztó a playoff előtt.

San Francisco 49ers @ Arizona Cardinals (Szombat 22.30)

Mi a tét? A Cardinalsnak nagyon kell a győzelem, ugyanis ellenkező esetben a Bears beelőzheti őket a 7. helyért, ha megveri a Jaguarst.

Ritka az olyan meccs New Yorkon és Los Angelesen kívül, ahol két “hazai” csapat játszhat, ez viszont a koronavírus furcsasága miatt mégis így lesz ezen a találkozón, hiszen a 49ers átmenetileg Arizonába költözött a szezon végéig. A 9ers az utóbbi hét meccséből hatot elbukott, ráadásul mindet legalább 8 ponttal, eléggé leeresztettek a sok sérülés után a szezon végére – hosszú távon ez akár jó is lehet, ha sikerült új QB-t szerezni. A Cardinals veszélyes ellenfél lehet majd a playoffban mindenkire, ugyanis még ha nem is gondoljuk őket a legerősebbnek, az offense padlója Kyler Murray futásai miatt elég magas és DeAndre Hopkins a magas plafont is szolgáltatja, ahogy azt láttuk mondjuk az Eagles ellen is. Vajon a most leigazolt Josh Rosennek lesz lehetősége volt csapata ellen megmutatnia magát? Ehhez minden bizonnyal az kellene, hogy CJ Beathard megsérüljön.

Miami Dolphins @ Las Vegas Raiders (Szombat/Vasárnap 02.15) (Arena4)

Mi a tét? A Dolphins nem hibázhat a következő két körben, ha be akar jutni a playoffba (vagy kell egy meglepő Ravens zakó).

A Raidersnek nagyon nem megy decemberben. Tavaly és idén 2-6-os mérleget és mínusz 67-es pontkülönbséget tudnak felmutatni Grudenék, és abból az egyik győzelem a Gregg Williams féle cover0 meccs volt. A sérülésből felépülő Carrnak nem lesz egyszerű dolga most sem, ugyanis a Dolphinsé a negyedik legjobb passzvédelem EPA/play alapon, és egyetlen csapat sem kényszerített ki több turnovert, mint a Miami (25). A túloldalon Tuának ideje lenne feljebb lépnie, mert kezdhetnek aggódni a csapat vezetői, hogy rosszul jöttek ki a draftnak nevezett lottóból. Most egy nagyon gyenge védelem ellen talán bizonyíthat egy kicsit.

Atlanta Falcons @ Kansas City Chiefs (Vasárnap 19.00)

Mi a tét? A Chiefs bebiztosíthatja az első kiemelést egy győzelemmel.

A Chiefs már most bebiztosíthatja az első kiemelést és ezzel együtt a pihenőhetet. Ez pedig azt jelenti, hogy Andy Reidnek döntenie kell jövő héten, hogy pályára küldi kezdőit vagy pihenteti őket, ezzel két hét pihit adva a rájátszás előtt, ami adott esetben visszafelé is elsülhet. A Chiefs egyébként a 8. hét óta minden meccsét maximum 6 ponttal nyerte meg, miközben a Falconsnak idén már 7 olyan meccse volt, ahol egy labdabirtokláson belüli eredménnyel kapott ki. Nem lepne meg, ha most kétszámjegyű győzelem lenne a Chiefs neve mellett, főleg hogy Matt Ryannek kültéren a nagy hidegben kell játszania, ami nem igazán fekszik számára.

Carolina Panthers @ Washington Football Team (Vasárnap 19.00)

Mi a tét? A Washington megnyerheti a csoportját egy győzelemmel.

Ron Rivera korábbi csapata ellen meccsel, így extra motivációt jelenthet ez neki és az érte játszó játékosoknak is. Nem segíti az esélyeit, hogy egyetlen életképes elkapója, Terry McLaurin nem bevethető, illetve még mindig nem tisztázott, hogy a Seahawks elleni vereség után sztriptízbárban szórakozó Dwayne Haskins vagy a sérülésből lábadozó Alex Smith fog kezdeni QB poszton. Ezért is számomra ez a legmegtippelhetetlenebb meccs a héten, és ha Smith kezd, lehet változtatok is. A Panthersnek egyébként kinéz egy Zach Wilson vagy egy Justin Fields a draft jelenlegi állása szerint (1/4-re húznának), de ehhez ki kell kapni most és a jövő héten a Saints ellen is.

Chicago Bears @ Jacksonville Jaguars (Vasárnap 19.00)

Mi a tét? A Chicago egy győzelemre van a Cardinalstól, így kötelező ez a W, ha életben akarnak maradni.

A Jets elbukta Trevor Lawrence-t, vajon a Jaguars is megteszi ezt, vagy inkább egy lépéssel közelebb kerül a kiváló irányítóhoz? A liga legrosszabb passzvédelmével nem lesz nehéz kikapni, ez ráadásul fekszik Trubisky formájának is, aki a Texans, a Lions és a Vikings szintén elég gyenge passzvédelme ellen tudott jó számokat produkálni. Az utóbbi három hétben 8,4 yardos átlaggal és 112,7-es passer ratinggel dobált, amik top10-es mutatók, és a kinti Bears-szurkolók körében már meg is jelentek a hangok, hogy meg kéne tartani. Ne tévesszenek meg a számok és a győzelmek, Trubisky teljesítménye a PFF értékelése alapján a 21. helyre elég ezen a három meccsen. Most jöhet tőle egy újabb jó meccs, de ha a Bears hosszabbít vele, és nem egy olcsó, rövid távú kontraktusról van szó, akkor nagy a baj a vezetőségnél.

Cleveland Browns @ New York Jets (Vasárnap 19.00)

Mi a tét? Ha itt nyer a Browns és közben a Steelers veszít, akkor jövő héten a csoportgyőzelemért meccselnek. Egy vereséggel viszont a rájátszás sem biztos.

A Jetsnek sikerül vajon egy újabb playoff-csapatot megszívatnia? Most már nem változna a draftpozíciójuk egy győzelemmel, szóval ártani nem ártanak maguknak hosszútávon (hacsak nem nyer a Jaguars). A túloldalon Baker Mayfieldet elég sok kritika éri, de mostanában parádésan játszik, a 7. héttől számítva a 4. legjobb irányító a PFF értékelése alapján (Mahomes, Rodgers és Watson mögött). Ilyen játékkal bárkire veszélyes lehet a Browns a playoffban is, habár a passzvédekezés azért problémás Clevelandben. Ezen a meccsen a Mekhi Becton vs Myles Garrett matchupot ajánlom közeli vizsgálatra.

Csak a becsület számít (vagy a draft)

ahol legfeljebb a becsületükért vagy a jobb draftpozíció megszerzéséért küzdenek a csapatok

Cincinnati Bengals @ Houston Texans (Vasárnap 19.00)

Deshaun Watson miatt érdemes leülni megnézni ezt a mérkőzést.

Denver Broncos @ Los Angeles Chargers (Vasárnap 22.05)

Justin Herbert miatt érdemes leülni megnézni ezt a mérkőzést.

Szerkesztőségi tippverseny állása 15 forduló után

  1. renningan 151-73
  2. katonadani 149-75
  3. löfli 149-75
  4. balentin 147-77
  5. g495sr 147-77
  6. kronikk 144-80
  7. Höri 143-81
  8. jarred 142-82
  9. leonidasz 142-82
  10. alatriste 132-92

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!