Connect with us

Minden ami NFL

Na, akkor most már lehet aggódni a Chiefs miatt?

A Kansas City Chiefs az utóbbi három év legjobb csapata volt, hiszen egy első, egy második és egy harmadik helyet tudott felmutatni a végelszámolásnál. Ezzel szemben most negatív mérleggel áll és a Titans elleni csúfos vereség után a fivethirtyeight.com kalkulációi szerint már csak 44 százalék annak az esélye, hogy bejut a rájátszásba. Tényleg lemaradhat a Chiefs a playoffról? Mekkorák is a gondok valójában? Ennek járok most utána offense, defense, illetve teljes roster szinten, és hogy egy klasszikust idézzek: a pápa megkezdte az aggódást.

Tényleg ennyire pocsék a védelem?

Röviden: igen. Ja, hogy ennél hosszabban is érdekel? Kifejtem akkor kicsit bővebben (EPA adatok via TheAthletic).

A Chiefs védelme hét fordulót követően

  • 32. EPA/drive mutatóban (-0,93),
  • 32. sikerességi rátában (49,9%),
  • 27. engedett pontokban (27,1).

Jó-jó, de a Chiefs védelme eddig is nagyon gyenge volt, nem? Hát nem. Az utóbbi két évet tekintve ugyanezekben a statisztikákban így teljesítettek:

  • 16. EPA/drive mutatóban (-0,06),
  • 20. sikerességi rátában (55,5%),
  • 8. engedett pontokban (20,4).

Ez a védelem tehát meccsenként egy touchdownnal többet enged, mint az utóbbi két évben. Ha mélyebbre ásunk, akkor pedig azt látjuk, hogy a defense jelenleg történelmileg rossz. Meccsenként -9,2 a defense EPA-je, tehát egy átlagos egységhez képest egy 9 pontos lyukba taszítják a Chiefst minden meccsen. Ennél csak két védelem volt rosszabb az utóbbi évtizedben, a 2015-ös Saints (-10,8) és a tavalyi Lions (-10,5).

De legalább a passz ellen rendben vannak, ugye? Az segíthetne, még ha a futást nem is tudják megállítani. Nos, ez sem jött be. A Chiefs EPA/playben 30. passz ellen és 30. futás ellen is, DVOA-ben pedig 31. mindkettő ellen. Az egyik legnagyobb visszaesés egyébként emberezésben tapasztalható, ugyanis EPA/play alapon az utóbbi két évben 4. és 10. legjobb volt ebben az egység, idén azonban csak a 26. helyet foglalják el hét forduló után.

És a pass rush? Az legalább megy Chris Jonesszal és Frank Clarkkal? Nope. Sack százalékban 32. helyen állnak, nyomás százalékban 31.-en, az ESPN pass rush win rate mutatójában a 28.-on. Ráadásul a védőfalnak a futást sem sikerül megfognia, a Football Outsiders adjusted line yards mutatójában is a liga végén kullognak.

De mondom a legmeglepőbb adatot: a Chiefs védelme a második legdrágább (!!!) a ligában idei cap hitet tekintve. 

Azt hiszem nem kell túlragoznom, hogy ez a védelem minden szempontból pocsék. Szabad szemmel is látható, és a statisztikák is alátámasztják. A defense legnagyobb problémája összességében az, hogy egész egyszerűen alig van tehetség az egységben – erre még bővebben visszatérek később.

Na jó, jöjjön az érdekesebb kérdés: hogyan teljesít a támadósor?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kezdjük ugyanazzal a formulával, mint a védelemnél. A Chiefs támadósora hét fordulót követően:

  • 2. EPA/drive mutatóban (0,71),
  • 14. sikerességi rátában (50,2%),
  • 8. meccsenkénti pontokban (25,9).

Az utóbbi két évben így néztek ki ezek a mutatók:

  • EPA/drive: 0,79
  • sikerességi ráta: 51,4%
  • meccsenkénti pontok: 27.

Egy kis visszaesés tapasztalható, de igazából minimális. Ráadásul drive-onként több pontot szerez a Chiefs (2,74), mint tavaly (2,64). Emellett a támadássorozataik 34,8 százalékában szereznek TD-t, ami a Buccaneers mögött a második a ligában és ami jobb, mint amit az utóbbi két évben összehoztak (30,3%). Az egyes “szériáik” 81,2 százalékában szereznek first downt vagy TD-t, ami szintén a legmagasabb a ligában és jobb, mint tavaly (76,5%). Ez történelmi hatékonyság.

A Chiefs offense tehát továbbra is a liga egyik, ha nem a legjobbja, ráadásul úgy, hogy a legtöbb turnovert követik el drive-onként, majdnem minden negyedik támadás eladott labdával ér véget (ez a második legrosszabb lenne evör). Erről érdemes még pár szót ejteni.

A Chiefs és Mahomes idén nagyon szerencsétlen turnoverekben. Már most több labdaeladásuk van, mint 2020-ban és 2019-ben, illetve csak eggyel kevesebb, mint 2018-ban. Ezekért részben a játékosok, részben a szerencsétlenség okolható, de érdemes kiemelni, hogy Mahomesnak az utóbbi két évben százalékosan több turnovert érő átadást írt fel a PFF, mint idén, mégis sokkal több eladott labda fűződik a nevéhez. Igen, az utóbbi két évben szerencsés volt ezekkel, most viszont a ló másik oldalára estünk át, és várhatóan előbb-utóbb visszaáll majd egy normálisabb arányra. Kérdés, mikor lesz vége a mostani szerencsétlen sorozatnak.

Megtalálták Mahomes ellenszerét?

Ahogy a fenti adatokból is jól látszik, nem igazán. A Chiefs szenvedésének legkisebb oka Mahomes. De azért van egy stratégia, ami úgy tűnik a leghatásosabb a Chiefs ellen, és ezt most már szinte mindenki át is veszi. Nem bonyolult a képlet igazából: ne blitzelj és legyen két hátsó safetyd a pályán. Azt tegyük gyorsan hozzá, hogy nem egy csodaszerről van szó, de ez minden másnál jobb taktikának bizonyul.

És erre most nagyon rá is feküdtek a csapatok. Az alábbi ábra még a Titans előtti meccsről van, de nagyon jól látszik, hogy Mahomes ellen állnak fel a védelmek a legtöbbször két mély safetyvel és a legkevesebbszer egy vagy nulla safetyvel.

És őt is blitzelik messze a legalacsonyabb arányban:

Sheil Kapadia azt is összeszedte, hogy hogyan változott a Mahomes elleni védekezés az elmúlt években:

YEARZONE%2-HIGH%BLITZ%
2019
54.0%
27.8%
17.5%
2020
63.9%
37.5%
20.6%
2021
68.6%
53.1%
11.3%

Hogy miért van ez? Egyszerű. Mert Mahomes szétszedi a blitzet és a single high coverage-eket is, egyszerűen megállíthatatlan ilyen helyzetekben. Ha viszont nem blitzelnek, zónáznak és két mély safetyt használnak a védelmek, akkor csak simán nagyon jó. Idén zónázás ellen a 3. legjobb EPA/play mutatót tudja felmutatni, 2 high safetys felállások ellen a 9.-et, blitz nélkül pedig a 8.-at.

Mondjuk azt, hogy ezek halandó számok, ellentétben az utóbbi évek emberezős, blitzelős, single high safetys statisztikáival, amik emberfelettiek. És nyilván, ha egy védelem választhat az emberfeletti és a halandó Mahomes közt, ráadásul befolyásolni is tudja ezt, akkor nyilván utóbbit választja.

Az offense problémái is a védelem gyengeségére vezethetők vissza?

Hatalmas problémákról nehéz beszélni a fentiek fényében, de alapvetően úgy gondolom, hogy a támadósor kisebb visszaesése és a turnoverek magas száma is visszavezethető arra, hogy a védelem ennyire pocsék. A támadók is tudják, hogy ez a védelem egy kalap sz*r, épp ezért sokkal nehezebb türelmesnek lenniük. Láttuk tavaly is, hogy ez ellen a visszaállós cover2 védekezés ellen is tök jól tudnak haladni Mahomesék és be tudják fejezni lassabban is a drive-okat, azonban idén sokszor azt látjuk, hogy nincs meg ez a türelem.

Mégpedig azért, mert tudják, hogy minden drive-ból pontot kell szerezni, különben kikapnak. Bármikor puntolni kényszerülnek, jó eséllyel egyből hátrányba is kerülnek és zárkózniuk kell, és ha ez többször megtörténik, akkor bizony könnyen fogy el a türelem, és többször fogja Mahomes is erőltetni a nagyobb játékokat a gyorsabb haladás és zárkózás érdekében, mint kellene.

És ez meg is figyelhető a sztárirányító játékán, kicsit hamarabb hagyja el a zsebet (ez mondjuk azért is van, mert nem bízik eléggé a támadófalában), többször próbál meg nagy játékot csinálni. A Titans ellen ez nagyon látványos volt, más meccseken kevésbé. De az a szomorú, hogy tényleg szükség van arra, hogy ezer fokon égjen a támadósor és minden támadásból pont legyen. És ugyan nagyon jó ez az offense, könnyen lehet, hogy nem elég jó, hogy kompenzálja a védelmet.

Ennek kapcsán felelevenedhet bennünk a Saintsnek az a pár éves időszaka, amikor Breesszel kiváló volt a támadósor, de a védelem annyira rossz volt, hogy még a pozitív mérleget sem sikerült elérni három különböző szezonban. Sheil Kapadia szedte össze a támadó- és védő EPA adatokat a 2012-es, 2014-es, 2015-ös Saintsre, illetve a 2018-es és az idei Chiefsre vonatkozólag, amit alább láthattok:

Ebből nagyon jól látszik a hasonlóság a két csapat közt, és leolvasható az is, hogy ha ennyire rossz marad a védelem, akkor a támadósornak kvázi kétszer ilyen jól kell teljesítenie, ami gyakorlatilag lehetetlen kategóriának tűnik. Viszont ha ezen a szinten marad, akkor reális veszélye van annak, hogy mondjuk 8-9-es mérleggel lemaradjanak Mahomesék a rájátszásról.

Egyébként további hasonlóság, hogy Breesnek is voltak 17-19 interceptionös szezonjai, amikor ennyire rossz volt a védelem, tehát ő is túlságosan erőltette a dolgokat, mert muszáj volt neki.

Oké, egy picit azért Mahomes is hibás

A Chiefs szenvedésének legkisebb oka Mahomes. De azért egy kicsit ő is hibás, ő sem játszik az általa felállított magas mércének megfelelően.

Ez leginkább két dologra vezethető vissza. Egyrészt, ahogy fentebb is említettem, nem elég türelmes. Nehéz dolga is van persze, hiszen az ellenfél védelmének felállása azt követeli meg, hogy a stílusával ellentétesen játsszon és csak kis rövid passzokat dobáljon meg, ellenben a saját védelmének teljesítménye épp arra ösztökéli, hogy mindenképp, és lehetőleg minél gyorsabban pontokat tegyen fel a táblára. Ez a két, egymás ellen ható folyamat pedig nagyon nehéz helyzetbe hozza az irányítót.

A megoldás még mindig inkább az kellene, hogy legyen, hogy türelmesen áll a zsebben, megdobja a rövid passzokat, végigmegy a pályán és nem erőlteti a nagy játékokat. Persze ezt könnyebb mondani, Mahomes pedig az utóbbi években tapasztalta, hogy szinte mindent meg tud oldani egy kis varázslattal, így keresi is ezeket az improvizációs, rendszeren kívüli dolgokat, és kihagyja a rendszeren belüli kisebb játékokat. Aaron Rodgersnek is volt egyébként egy ilyen periódusa pár éve.

A másik pedig az, hogy nem bízik eléggé a támadófalában. Ugyan nem katasztrófa az egység, de a jótól is messze van, Thuney-n kívül igazából mindenki sebezhető. Lehet ez javulni fog, ha összeszoknak, hiszen öt teljesen új emberről van szó a falban, de egyelőre az látszik, hogy ők sem teljesítenek elég jól és Mahomes sem hiszi el róluk, hogy megvédenék.

Persze Mahomesnak amúgy is tendenciája, hogy nem segíti ki a támadófalat, mivel hátrébb lép a zsebben, mint a nagykönyvben meg van írva, de eddig ez volt az ára a sok nagy játéknak. Viszont mivel ezek most nem jönnek annyira, így Mahomesnak is kicsit meg kellene tanulnia a zsebben maradni és onnan játszani. Ehelyett túl gyakran hagyja ott az első olvasását, aggódik a fal miatt és menekül ki a zsebből az improvizációs játék reményében.

Mondom, ez közel sem a legnagyobb probléma a Chiefsnél, de ha már mindenre ki akarunk térni, akkor erre is érdemes.

A legnagyobb probléma: gyenge a keret

A támadósor szenvedése visszavezethető valamilyen szinten a védelem gyengeségére, az pedig teljes egészében arra, hogy egész egyszerűen nincs tehetség a csapatban. És itt lehet elővenni a general manager Brett Veach-et, akit kinevezésekor az egyik legjobb játékosmegfigyelőnek tartottak, és persze elévülhetetlen érdemei vannak Patrick Mahomes kiválasztásában (már egy évvel az ő draftja előtt megmondta Andy Reidnek, hogy ő lesz a következő irányítója), azonban az utóbbi években igazából hibát hibára halmoz.

Kezdjük a védelemmel és azon belül a védőfallal. Chris Jonest megörökölte, mellé első- és második körös pickekért, plusz egy $100 milliós gigaszerződésért hozta el Frank Clarkot, ami nagyjából egy playoff-meccs kivételével elképesztően nagy bukta volt, a teljesítménye a közelében sincs annak az árcédulának, amit adtak érte. Emellett a 2018-19-es draftokon ellőtt a falba egy második- és két harmadik körös picket, azonban Breeland Speaks, Derrick Nnadi és Khalen Saunders sem vált be. Speaks két éve csak más franchise-ok gyakorlócsapatában foglalja a helyet, és ugyan Nnadi és Saunders kezdő jelenleg a Chiefsben, előbbi néhány meccses jó futás elleni védekezésén kívül ebben sincs sok köszönet (igaz ez a tavalyi ötödik körös Michael Dannára is, de harmadik napos pickektől nem várhatunk el semmit, így ezt nem számolom). Ja, és öregedésre hivatkozva elküldte a helyi sztár Justin Houstont is, aki jóval kevesebb pénzért legalább olyan jól teljesít máshol, mint Clark KC-ben.

Az LB sorban sem jobb a helyzet. Veach azzal kezdte, hogy baromi drágán leigazolta Anthony Hitchenst, aki Dallasban sem volt jó játékos, és Kansas Cityben sem lett az varázsütésre. Emellett ellőtt három top100-as picket (ebből kettő top65-ös) is erre a posztra: Dorian O’Daniel pocsék, Willie Gay eddig sérült volt és ugyan coverage-ben jó képességei vannak, futás elleni védekezéshez nem elég fizikális, az újonc Nick Bolton meg épp az ellentettje, ő futás ellen akár jó is lehet, de nincs meg az atletikussága ahhoz, hogy coverage-ben megállja a helyét – és a közelébe sem ér egy átlagos teljesítménynek sem ebben a tekintetben. Rossz nézni az LB-állományt, ahogy harapnak a play fake-ekre és akkora üres területeket hagynak maguk mögött, mint a ház.

Veach számlájára legyen írva, hogy a secondarybe azért talált értékelhető játékosokat a hátsó körökben, hiszen L’Jarius Sneed és Rashad Fenton is korrekt kezdő szintet tud hozni annak ellenére, hogy 4. és 6. körös választottak voltak. De ebben azért óriási szerepe van a szerencsének és talán érdemes lett volna erre több erőforrást fordítani, mert az egész védelemben két első körös játékos van, de mindkettő másik csapaté volt és nem véletlenül váltak meg könnyen tőlük eredeti draftolóik (DeAndre Baker, Mike Hughes).

Viszont azt is látni kell, hogy nem csak a védelem oldalán rossz a keret és nem csak ott volt rossz a csapatépítés. Mahomes, Kelce és Hill persze elég sok mindent el tud fedni, de rajtuk kívül azért bőven vannak itt gondok. Főleg úgy, hogy a több erőforrást a támadósorba fektette Veach 2018 óta, ami rányomta a bélyegét a védelemre, ellenben az offense-t viszont nem segítette eléggé.

A támadósorba ugyebár Sammy Watkins érkezett jó drágán, és nem ért fel a teljesítménye az árcédulájához. Ha a védelem arra koncentrált, hogy elvegye Hillt és Kelce-t, akkor volt pár jó meccse Watkinsnak, de ennyi. A második körös Mecole Hardman is elég nagy mellényúlás volt, főleg hogy DK Metcalf, Terry McLaurin vagy Diontae Johnson is bent volt még mögötte. Az első körös Clyde Edwards-Helaire pickről meg ne is beszéljünk, akkora butaság volt…

És akkor idén a támadófalon volt a főszerep, amit teljes egészében újjáalakítottak. Ez önmagában nem feltétlen hülyeség, és igazából Thuney leigazolása jó lépés volt (habár lehet érvelni amellett, hogy túlfizették), a két újonc, Creed Humphrey és Trey Smith draftolása is jónak tűnik, ellenben az első körért megszerzett Orlando Brown a várakozásainknak megfelelően nem teljesít kimagasló szinten (rendben van, de semmi extra), és tetézi a problémát, hogy ha már ennyit áldoztak rá, akkor a holtszezonban alaposan meg is fogják fizetni. A támadófal újjáalakítása összességében nem volt rossz, ellenben magával vonzotta azt, hogy a védelemre nem maradt semmi erőforrás idén, ez pedig nagyon is meglátszik az egységen.

Veach rendkívül jó helyzetbe csöppent bele a Chiefsnél, hiszen megkapta a liga egyik legjobb edzőjét és egyik legjobb játékosát is, ez pedig elég nagy luxus. A general manager tudta hogy Reid és Mahomes jelenléte sok hibát el tud fedni, és azt nem gondolom, hogy emiatt elkényelmesedett volna, azonban ez azt eredményezte, hogy így kísérletezhetett, kockáztathatott adott esetben. A lyukak korábban is megvoltak a keretben, de nem voltak akkorák, hogy problémát jelentsenek. A kockázatosabb lépések és kissé talán furcsa csapatépítési és drafttőke-felhasználási lépések viszont szinte egytől egyig besültek, így mostanra az említett lyukak hatalmas méretűre tágultak és most már nagy gondokat okoznak.

Veachnek négy éve volt arra, hogy egy normális védelmet összerakjon vagy szolgáltasson egy B tervet támadóoldalra, ha a defense-ek beállnak a mély passzok elvételére, de egyik sem sikerült neki. Ekkora hiányosságokat pedig Reid és Mahomes sem tud már maradéktalanul elfedni.

Végül a nagy kérdés: lemaradhat a Chiefs a rájátszásról?

Érdemes megjegyezni, hogy a Chiefs egy baromi nehéz sorsolással találta szemben magát, hétből öt ellenfelük elég komoly playoff-contender. Mondjuk nem javul sokat a helyzet a következő hetekben, hiszen a következő négy ellenfelükből három szintén rájátszás-aspiráns és jelenleg divíziójuk első helyén állnak (Packers, Raiders, Cowboys). A bye week után pedig négy csoportmeccs, plusz a Bengals és a Steelers vár még Mahomesékra.

Nem lesz tehát egyszerű bejutni a rájátszásba, a bevezetőben említett fivethirtyeight.com 44%-os kalkulált esélye mellett a PFF szerint is 50% alatt van a Chiefs esélye a playoffra (46%). Nem hiszem, hogy fogadnék ellenük, de most igazából rájuk sem, szóval ami teljesen elképzelhetetlen volt a szezon előtt, arra most nagyon is reális esély van. Simán előfordulhat, hogy a Chiefs nem lesz ott a rájátszásban.

[/ppp_patron_only]

12 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Viktor
Viktor
2021-10-28 22:49

Szerintetek hiba volt kimozgatni Chris Jonest a szélre? Középen is remekül ment a pass rush és legalább ő meg tudta fogni valamennyire a futást.

Tams_U
Tams_U
Reply to  Viktor
2021-10-29 09:12

Szerintem hiba volt. Tobbet ert tavaly az eredeti posztjan, mint iden szelen.

ducksfan
ducksfan
2021-10-28 16:59

A Broncosnak szurkolok, nem aggódok a Chiefs miatt

Staten Island
Staten Island
2021-10-28 15:15

Ha egy játékosod alulteljesít és még baromi sokat is keres, akkor ismerd be a hibádat és vagy vedd rá egy fizetéscsökkentésre vagy cutold (Clark). De csak azért tartani, mert sokat adtunk érte..

renningan
renningan
Reply to  Staten Island
2021-10-28 17:26

Az a baj, hogy olyan rosszul menedzselték és alakították a szerződését, hogy még csak ki sem lehet vágni

Tibor Cseh
Tibor Cseh
2021-10-28 12:30

Az is lehet,h a megaszerződések aláássák a csapatmorált.A nagypénzt keresők jóllakottan hátradőlnek,a kispênzt keresők meg éhesen dõlnek hátra,h akkor oldják meg a nagypénzt keresők.Minta zéletben.

d zoli
d zoli
2021-10-28 10:33

Köszi! Szerinted mi az edző felelőssége? Gyakorlatilag visszaállt a 2019 előtti Andy aki a meccs utolsó 3 percében folyamatosan time management tel és rossz döntésekkel küzd. Illetve azt jól látom, hogy a falat nem segítik ki TE blokkolással és gyors játékkal? (ezt Mahomeshoz írtad de nem rozmár hiba inkább?)

bjeela
bjeela
2021-10-28 11:16

Lehet.

Everlast77
Everlast77
2021-10-28 10:15

A cikkben a GM-en van elverve a por leginkább. Ezek szerint Reid ennyire nem foglakozik az új játékosokkal, vagy ennyire nincs beleszólása? Illetve halványan, de mintha úgy rémlene, hogy Phili-ben is először a védelem reccsent meg, mikor ott volt? Tudom, hogy ő támadó oldali első sorban, de mégis csak HC.

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
2021-10-28 09:19

Érdekes, hogy a Packersnél a sokat kritizált csapatépítés épp ellentétes a fent leírt Chiefsével. Rodgers majd megoldja alapon évek óta a védelembe és a falakba megy a drafttőke, valamint keresik a TE-ket és a különböző futójátékosokat. És tavaly Rodgers tényleg megoldotta, idén pedig mintha előelépés lenne védelemi oldalon is (már ami a játékosállományt illeti, nem feltétlenül a mutatott játékot).

ClayMatthews52
Reply to  Gáspár Bollók
2021-10-28 14:20

A Packersbe jó kiegészítőjátékosok érkeznek, oké, hogy Rodgers miatt folyamatosan contender a csapat, de kizárólag egy ember miatt akkor sem lehet folyamatosan contendernek lenni.

d zoli
d zoli
Reply to  Gáspár Bollók
2021-10-28 10:20

A statisztika szerint a D az idén eddig 7. Tavaly 13. Előtte 9. A MLF előtti 3 évben 22 26 21.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x