Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #3/A – Kiemelt meccsek

A megállíthatatlan buffalói gépezet a miami gyorsvonattal szemben. Aaron Rodgers Tom Brady ellen egy igazi szenvedős védőcsatában. Patrick Mahomes Gus Bradley lyukas védelmével szemben. Nathaniel Hackett a józan paraszti ész ellen. Végül pedig egy Daniel Jones vs. Cooper Rush szupercsata. Ezek a hét kiemelt meccsei, a többi találkozót – ahol szintén vannak csemegék – itt tudjátok elolvasni. 

Buffalo Bills @ Miami Dolphins 19.00 (GamePass, Kandalló Pub)

Idén mindössze 6 veretlen csapatunk van két hét után, ami holtversenyben a legkevesebb, mióta 32 csapatosra bővült a liga. És most a hatból kettő egymás ellen feszül, ráadásul két top3-as offense (az első két kör EPA/play mutatója alapján)! A védelmekben már nagyobb a különbség, ráadásul a Bills az utóbbi 7 egymás ellenit megnyerte, így alapvetően nekik állhat a zászló.

Arra igazából ötletem sincs, hogy ezt a Josh Allen vezette offense-t hogyan lehet lelassítani, hiszen a Bills irányítója jelenleg úgy játszik, mint a liga legjobb játékosa. Egyszerűen nincs gyenge pont a játékában. A Rams és a Titans is próbálkozhatott bármivel, nem lehetett megállítani. Most egy kicsit másféle védelem jön szembe, ugyanis a Dolphins sokat emberezik és blitzel, úgyhogy ez most egy újabb teszt lehet. A probléma az, hogy eddig is badarság volt blitzelni Allent, mert szétszedte ezeket a védelmeket. Persze a sok cover 0 kicsit más mint egy sima blitz, de akkor is. Lehet, hogy néha hatásos lesz, de inkább arra fogadnék, hogy nagyrészt nem, mert minimális a hibázási lehetőség a Dolphins oldalán – ha pedig egy hiba megtörténik, akkor Allen büntetni fog. Ráadásul a Miami nem is tudott sok nyomást generálni eddig, plusz a hosszú passzok nagyon mentek ellenük az első két fordulóban, így a visszatérő Gabe Davisnek is jó napja lehet.

A másik oldali matchup is igazi csemege lesz. Mike McDaniel parádésan mutatkozott be főedzőként, nagyon jól néz ki ez az offense, jól használja a két szélvészgyors elkapóját (triviálisnak tűnhet, de nem az), kreatív játékokat, formációkat, kis apró dolgokat rak bele a playbookba, amik nagyon össze tudják zavarni a védelmeket és előnyös helyzeteket teremtenek Tuának és a Hill-Waddle duónak. Most elég nagy teszt elé lesznek állítva, mert épp a Billsé az a védelem, amit gyakorlatilag lehetetlen összezavarni és hibára késztetni. Nincsenek buta hibák coverage-ben, mint a Ravensnél voltak, mindig nagyon okosan, a feladatnak megfelelően teljesítenek. Ráadásul a hosszú labdák sem fognak menni, az utóbbi években magasan a legjobb mély passzvédekezés volt a Billsé, és ez idén sem változott. Az egyetlen aggodalomra okot adó dolog, hogy gyakorlatilag az egész secondary kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódik.

Ki lehet még itt emelni, hogy a Dolphins támadófala nem nézett ki rosszul eddig, de nem is volt még igazi teszt elé állítva, ez pedig most meglesz, mert félelmetes ez a Bills pass rush, a 3. legjobb nyomásgyakorlási rátát tudják felmutatni úgy, hogy mindössze 3 darab blitzet küldtek eddig két forduló alatt az ellenfelekre. Domináns, mély egység, ami tényleg egy szinttel feljebb emelte ezt a védelmet – és eddig sem volt rossz, sőt.

Amíg nem állítja meg senki a Billst, vagy nem lassítják őket le jelentősen, addig nem tudok ellenük tippelni, egyelőre szinte tökéletesnek tűnnek – viszont a secondary sérülései megkeverhetik itt a kártyákat, hiszen Tre White mellett Micah Hyde és Dane Jackson sem tud pályára lépni, plusz Jordan Poyer is kérdéses. A Tyreek Hill, Jaylen Waddle duóra két újonc cornerback, Kaiir Elam és Christian Benford jut majd (még ha főleg zónáznak is).

Kansas City Chiefs @ Indianapolis Colts (Arena4, Kandalló Pub)

Jöhetek olyanokkal, hogy Mahomesszal a Chiefs 13-2 szeptemberben, míg a Colts Frank Reich alatt 5-10-1 ugyanebben a hónapban. Vagy hogy a Chiefs offense a 2. legjobb EPA/play alapján, a Colts pedig a 3. legrosszabb. Vagy hogy a Chiefs a második legnagyobb arányban szerez pontot a támadásaiból, a Colts a legalacsonyabb arányban.

De számomra a legkirívóbb dolog az, hogy Gus Bradley védelmi rendszere semmire sem jó Mahomes ellen. A KC irányítója eddig hétszer találkozott Bradley-vel, 17 TD és 2 INT a mérlege, tavaly pedig két meccsen 89 pontot tett fel ellene a táblára. Bradley nem hajlandó változtatni a cover3 sémáján, akkor sem, ha tudja, hogy Mahomes ellen a két mély safetys felállások hatékonyabbak. Ráadásul az első két körben 72%-ban sikeres passzokat engedett (Davis Millsnek és Trevor Lawrence-nek), ami a második legrosszabb a ligában. Nem látom, hogy bármit is tud csinálni Mahomes ellen – ráadásul Andy Reidnek hosszabb felkészülési ideje is volt a múlt heti TNF miatt.

A labda túloldalán a Colts offense borzalmas, a fal egyáltalán nem jó, elkapók sem igazán (bár legalább most visszatér Pittman), így pedig Ryan teljesen meg van lőve, és úgy néz ki, mint aki nagyon meredeken indult el azon a bizonyos lejtőn. Ráadásul most különösen nehéz dolga lesz, mert Spagnuolo egzotikus védelmi felállásokkal operál majd, amit nehéz lesz felvennie a falnak, ha az eddigi sima négy emberes rushokkal is meggyűlt a baja. Egyedül a futásban bízhatnak Taylor vezetésével, hátha azzal végig tudnak menni, lent tartják Mahomest a pályáról, aki hátha véletlenül belehibázik. De azért olyan sok esélyt erre nem látok.

Ezen a meccsen gyakorlatilag minden a Chiefs mellett szól, egyedül az nem, hogy a Colts nagyon elkeseredetten akarhatja a győzelmet a 0-1-1-es kezdés után, hiszen 0-2-1-ről szinte lehetetlen a rájátszás (bár ugye AFC South…), szóval minden trükköt bevethetnek most. Ennek ellenére nem hiszem, hogy meg tudják verni a Chiefst.

Green Bay Packers @ Tampa Bay Buccaneers 22.25 (Arena4, Kandalló Pub)

Aaron Rodgers vs. Tom Brady, elit irányítók, pisztolypárbaj meg minden. De nem most! Ez bizony egy szenvedős, kevés pontos meccs lesz, ugyanis mindkét offense sok problémával néz szembe. Például azzal, hogy egyikben sincsenek egészséges elkapók, mindenki valami nyavalyával küzd vagy épp el van tiltva. Ezek mellett a Bucs támadófala és ezzel együtt futójátéka is szétesett, a Packersnek pedig a liga talán legjobb védelme ellen kell kiállnia. Egyik támadósorban sem látom, hogy sok pontot tudna feltenni a táblára.

A Buccaneers támadósora két hét után 31. sikerességi rátában és utolsó abban, hogy 1-2. kísérletekből first downt csináljon. A sok sérülés pedig tönkreteszi az egységet. Evans eltiltásával, Godwin sérülésével és a többiek kisebb-nagyobb nyavalyáival nincs elkapója Bradynek, akiben megbízhatna, pedig elég fontos neki és a támadórendszernek is, hogy a WR-ek megnyerjék a párharcaikat. Emellett a támadófalban sem tud megbízni Brady, leginkább a bal oldalban, ahol 2-3. vonalas játékosok kezdenek, és mivel 45 évesen már eléggé félti magát, így gyorsan szabadulna a labdától, csak épp nincs társa, aki szabadjára játszaná magát rövid idő alatt.

Elkapók hiányában a futásra lehetne hagyatkozni, azonban ez eddig nagyon nem ment, senki sem vesztett több EPA-t, mint a Bucs az első két kör alapján – sokat futnak, ráadásul a 4. legrosszabbul. És hogy miért nem megy ez? Egyrészt a támadófal sérülései miatt, másrészt pedig mert nagyon hiányzik Gronk és Godwin. Nekik ugyanis hatalmas szerepük volt abban, hogy a Duo futásaik (beduplázzák a védőfalembereket és onnan mennek a második szintre a játékosok) működjenek. Ezt a sémát nem tudják tehát futtatni, a húzásoknál pedig elég esetlennek tűnnek, így elhal minden.

A Packers futás elleni védelme elég gyenge egyébként, de talán itt nem olyan rossz a matchup a számukra, ugyanis az 5 vonalon lévő falembert nehezebb beduplázni, így középen nehezebb áttörni, a szélen pedig Smith és Gary elég stabil pontnak számít. Hátul pedig embereznie lenne érdemes a Packersnek a gyenge WR-ek ellen, bár az első fordulót látva kételkedem benne, hogy Joe Barry ráveszi magát erre.

Ha Aaron Rodgersék egységét nézzük, akkor a mutatók alapján nem vészes a helyzet, konkrétan 1-2. kísérletre a legnagyobb arányban szereznek first downt, és EPA/playben is a liga jobbik felébe tartoznak. Az elkapók hiánya itt is nagy probléma, de legalább a futásokkal sikerül ezt kompenzálni. A kétfutós felállásai (“Pony formáció”) elég jól mutatnak a Packersnek, tök jó dolgokat lehet velük csinálni, és a védelem felállását is tudják vele befolyásolni. Ez főleg igaz lehet most, ugyanis Todd Bowles egyébként is szereti “matchelni” az ellenfél personneljét, tehát ha több TE vagy futó van a pályán, akkor ő több falembert vagy linebackert küld fel. Ezt pedig akár ki is használhatja a Packers a levegőben.

Persze egyszerű dolga nem lesz Rodgersnek, hiszen ez a Buccaneers védelem elképesztően jó. Ilyen elkapósorral a szélre menő passzokban nem igazán bízhatnak a Sajtfejek, a tehetségelőny mindenképp a Tampa oldalán lesz. Futásokban lehetne az ő erősségük, de a Buccaneerst ismerjük, mennyire jó futás ellen. Oké, egy kicsit talán gyengébbek, mint eddig, de még mindig nagyon jók, ráadásul a Packers belső támadófala annyira nem jó azért. Így jöhetnek a külső futások, de a Bucs ezt is jól le tudja védekezni a két linebackerrel vagy épp Antoine Winfielddel.

Összességében tehát egyik oldalon sem várok jó támadójátékot. A Packers offense jobb, mint a Buccaneers offense, azonban a meccs legjobb egysége egyértelműen a Tampa védelme. Lehetetlen tippelni erre a mérkőzésre.

Sunday Night Football

San Francisco 49ers @ Denver Broncos

Alig várom, hogy kiderüljön, Nathaniel Hackett mit fog most elbénázni. Az első két forduló ugyanis totális lebőgés volt főedzői szempontból, egyszerűen amilyen hibát el lehet követni, azt már elkövette – és talán olyat is, amire sosem gondolnánk. De azt is alig várom, hogy a denveri közönség megint visszaszámoljon a támadóóránál.

Érdekes egyébként, hogy ez a két csapat ott van a top3-ban yardkülönbséget tekintve, tehát sokkal több yardot tettek meg, mint az ellenfeleik – mégsem tudták ezt maradéktalanul kihasználni, lásd 1-1-es mérleg. Ez egyébként azt is mutatja, hogy amúgy mindkettő jó csapat lehet, csak a 49ersnek volt egy monszunos meccse, a Broncosnak pedig egy edzője, aki levegő után kapkod a vízben fuldokolva.

A 49ers Lance sérülésével visszaáll az eddigi relatíve unalmas, de hatékony támadósorra, aminek erősségén javít az, hogy George Kittle visszatér a kezdőbe. A nagy kérdőjelet majd a belső támadófal jelenti, amivel lehetnek még gondok, főleg hogy nem egy mozgékony QB van a center mögött. Nagy kérdőjel, hogy mennyire fog menni a futás mögöttük, főleg Elijah Mitchell hiányában. A Broncos védelme elég jó, de a linebacker sorban nagy problémák vannak, ami azért rossz ezen a meccsen, mert Kyle Shanahan épp ennek kihasználásának a mestere.

A túloldal is érdekes, mert nagyon össze-visszának tűnik az offense, konzisztensen legfeljebb a Suttonnek feldobott labdák működnek, meg a futások. A 49ers védelme viszont baromi jó, talán a legjobb a ligában, de minimum top3-as. Nem tudom, Wilsonnak mennyire sikerül majd haladnia ellenük, de az irányító mérlege 16-4 a 49ers ellen, ami elég jól mutat. A 49ers védelmében érdemes lesz figyelni Talanoa Hufangát – a hosszú hajáról ismerhetitek fel, vagy arról, hogy mindig ott van a labda környékén –, aki All-Pro szinten játszik két hét után.

Én nem tudok bízni Hackettben jelenleg, a 49ers pedig egy nagyon jó csapat, így a vendégek sikerét várom.

Monday Night Football

Dallas Cowboys @ New York Giants

Nem mondom, hogy a legjobban várt hétfő esti rangadó az évben, vagy hogy a leglátványosabb lesz, de izgalmas még lehet, és valószínűleg lesz is. Érdekesség, hogy a Cowboys az utóbbi 10-ből 9 egymás elleni meccset megnyert, de az egy vereség akkor jött, amikor Dak Prescott megsérült.

Szép és hatékony támadófocit ne várjunk, ugyanis a Giants a 2-0-s kezdés ellenére 31. a ligában sikerességi rátát tekintve, a Cowboys pedig 32. EPA/play alapján. A védelmek a középmezőnybe tartoznak, de a Cowboysnak jóval nehezebb volt a sorsolása, így szerintem egyértelműen a dallasi defense a legjobb egység a mérkőzésen.

Micah Parsonst szokás szerint élmény lesz nézni, és nem eretnekség azt állítani, hogy a liga második legjobb védőjátékosa. Két forduló alatt 15 pass rush wint tud felmutatni, miközben van a ligában hét CSAPAT, amelynek nem sikerült ennyit. Alapvetően váltogatni szokták az oldalát, de talán érdemes lehet Evan Nealre állítani, ugyanis az újonc RT nem teljesít valami jól, ellenben a túloldalon Andrew Thomas All-Pro formában játszik két kör alapján. És ha már pass rusherek, úgy néz ki Kayvon Thibodeaux bemutatkozhat a profik közt, ezt is érdemes lesz figyelni.

Egyik csapatban sem tudok igazán bízni, de a Giantsnél rosszabb 2-0-s csapatot talán még nem láttunk sosem, így nem tudom őket 3-0-ra jósolni (jövő héten meg Bears jön, ott is kinézhet egy győzelem). Mondjuk az edzői fölény náluk van a találkozón, de szerintem a Cowboys védelem és két jó Cooper Rush drive elég lehet a győzelemre.

Spread tippek

  • Chiefs -6,5
  • Ravens -3
  • Raiders -2
  • Lions +6
  • Rams -3,5
  • Jaguars +7 (visszament Herbert kezdésének hírére, így visszaírtam ezt)

Múlt héten: 1-5 (uhh… a Kyler fordítás fájt, ahogy Panthers két fumble is a saját térfélen)
Szezonban: 4-8

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 21-11
  2. balentin 19-13
  3. alatriste 18-14
  4. leonidasz 18-14
  5. kronikk 17-15
  6. Támogatók 17-15
  7. chester 16-16
  8. katonadani 16-16
  9. renningan 16-16
  10. jarred 14-18

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 34,57
  2. balentin 30,22
  3. alatriste 29,51
  4. leonidasz 27,99
  5. kronikk 25,44
  6. támogatók 25,31
  7. katonadani 24,28
  8. chester 24,01
  9. renningan 23,24
  10. jarred 20,53

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!