Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #3/B – Nem kiemelt meccsek

Csoportrangadó az NFC North első helyéért, Ravens-Patriots rangadó, Wentz az Eagles ellen, 0-2-esek csatája az életben maradásért és igazi three-and-out fesztivál is van a heti “nem kiemelt” meccsek közt, de két olyan franchise is összecsap, amely nem tud normális meccset játszani. Elég jó tehát a heti felhozatal, de a kiemelt meccseket is érdemes lesz nézni – azokhoz itt találtok beharangozót. 

Detroit Lions @ Minnesota Vikings 19.00

Nem gondoltam volna a szezon elején, hogy kifejezetten várni fogom ezt a meccset, de mégis itt tartunk. A Vikings eddig elég kétarcú, egyrészt az első- és második meccsen, másrészt az első- és második félidőkben is nagyon mást láttunk tőlük – a nagyszünet után konkrétan nem szereztek még TD-t, amit csak a Seahawks és a Cowboys mondhat el magáról két kör után. Mindeközben a Lions mindkét meccsén (plusz a tavalyi zárókörben is) 35+ pontot szerzett és lehengerlő futójátékkal rendelkezik.

Ezt a futójátékot élmény nézni. Magasan vezetik a ligát 7,15 yardos futásonkénti átlaggal, a harmadik helyen vannak 12+ yardos futásokban, másodikak EPA és DVOA mutatóban, vezetik a ligát kontakt előtti yardokban. Azért ennyire lehengerlő ez a része a játékuknak, mert egyrészt a fal még cserejátékosokkal is elit szinten teljesít, másrészt pedig nagyon változatosak és mindenféle koncepciót sikeresen futtatnak – ami nagyon ritka. Tavaly az Eaglesről volt ez elmondható, és az idei Lions még talán annál is jobb. Ezen a mérkőzésen is előtérbe fog ez kerülni, hiszen a Vikings védelme elég sok könnyű boxot alkalmaz, a power sémák ellen pedig ennek a Fangio-féle védelemnek mindig is meggyűlt a baja. Úgyhogy arra számítok, hogy sok sikeres futása lesz a Lionsnek a mérkőzésen, ezzel pedig akár meg is nyerhetik azt. Plusz az is nagy kérdés, hogy Amon-Ra St. Brownra van-e megoldása a Vikingsnak, mert eddig senkinek nem volt.

A Vikingeknek tehát vagy változtatnia kellene valamit védőoldalon és agresszívabb játékhívásokat eszközölniük, vagy bajban lesznek. A túloldali matchup is érdekes lesz, mivel Cousinst eléggé megzavarták az Eagles blitzei és az emberezős coverage-ei, a Lions pedig idén nagyon sokat blitzel és emberezik. Vajon csak a főműsoridős Cousinsnak okozott ez problémát, vagy a kora délutáni Cousinsnak is problémát fog? Persze a detroiti emberanyag kanyarban sincs a philadelphiaihoz képest, így azért Justin Jeffersontól jobb teljesítményt várhatunk, akár a jól játszó Okudah védekezik rajta, akár nem.

A Lions tavaly egyetlen egyszer sem nyert idegenben, idén pedig ez lesz az első utazós meccsük, így még bizonyítaniuk kell, hogy képesek erre. Sok pont várható a találkozón, és szerintem minimum szorosan tudja tartani az eredményt Dan Campbell legénysége, de én még a győzelmet is betippelem.

Baltimore Ravens @ New England Patriots 19.00

Ha rápillantunk a párosításra, akkor eszünkbe jutnak a Tom Brady vs. Ray Lewis csatározások és egyből arra gondolunk, hogy alig várjuk a mérkőzést. Nos, ez (legalábbis részemről) ma kevésbé igaz, leginkább azért, mert a Patriots támadósorát nagyon nehéz nézni. A 19 drive-jukból mindössze 4-szer sikerült pontot szerezniük, ennél az aránynál csak a Colts és a Seahawks rosszabb a ligában. És ugyan a Ravens védelmében voltak elég csúnya hibák múlt héten, amikre nem számítottunk, és nem néz ki úgy a defense, ahogy reméltük, de valószínűleg nem a Patriots fogja ezt kihasználni, hiszen nincs Hill-Waddle duója, vagy úgy en bloc működőképes támadórendszere. Mac Jones pedig elég gyengén játszik, ráadásul ez a tavalyi szezon körülbelül 10. hetétől így van, szóval nem jó irányba mutatnak a dolgok nála (tegyük hozzá, hogy semmivel sincs megkönnyítve a helyzete).

A Ravens offense is elég furcsa, ha az előző évekhez viszonyítjuk. A futás ugyanis nagyon nem működik, ellenben a passzjáték meg elég jól mutat. És hogy miért nem működik a futójáték? Egyrészt mert JK Dobbins és Ronnie Stanley nem volt eddig bevethető, másrészt viszont változtattak is a támadósoron. Jóval több lett az under center felállás, ami ugyan a hagyományos futójátéknak tud kedvezni, de az eddig látott Lamar-féle, opciós játéknak nem, hiszen ebből nem lehet futás optionöket hívni, a védelemnek nem kell készülnie az irányító (előre eltervezett) megiramodására. Az is hátráltató tényező, hogy mindössze 11 százalékban álltak fel 11 personnelben, a heavy formációk pedig a védelmeket is válaszra késztetik, így több linebacker vagy falember jön a pályára, amivel teletöltik a boxokat – magasan a Ravensnek volt a legtöbb futása 8 emberes boxokba (63%). Így nincs meg a matematikai fölény, plusz a fal sem elég domináns, hogy ez így működjön.

Ellenben a passzjáték nagyon is megy, így aki ilyen sokáig kitartott amellett, hogy Lamar Jackson nem tud passzolni, az most már végképp elbújhat az odújába. Lamar ugyanis baromi jól passzol. Mindeközben a másodéves Rashod Bateman pedig egy nagyon jó elkapó, így erre épít a Ravens. És elég jól teszi, szerintem abszolút fölényben lehetnek a Patriots ellen.

Philadelphia Eagles @ Washington Commanders 19.00

Carson Wentz az Eagles ellen! A Commanders egyébként beleállt abba, amibe a Colts nem, azaz hogy felvállalják Wentz hibáit azért cserébe, hogy a nagy játékait is megkapják. És időnként jól is működik, mennek a hosszú játékok, halad az offense. Most azért nehezebb dolguk lesz, az Eagles limitálni akarja a nagy játékokat a levegőben, és eddig jól is teszi. Nagyon jó kis matchup lesz a kiváló washingtoni WR-sor a szintén kiváló philadelphiai CB-sor ellen.

A túloldalon a Commanders védelme borzalmas. Első kísérletre a legtöbb yardot engedik a ligában, emellett futásonként is a legtöbb yardot nyelik, plusz a legtöbb 10+ yardos futást és a legtöbb 20+ yardos játékot is ők engedték. Ezt az Eagles ki fogja tudni használni, tavaly is 365 yardot futottak ellenük. Ugyan a védőfal nevek alapján jól néz ki, de nem sikerül a közös munka, plusz az LB-k is nagyon gyengék futás ellen. Ezt Hurtsék valószínűleg szét tudják futni, és emellé jöhetnek a hosszabb passzok is, kihasználva a Commanders secondary folyamatos benézett coverage-eit, kommunikációs hibáit.

Az Eagles egyébként tekintve a Bucs, a Rams és a Packers kérdőjeleit, plusz a könnyű sorsolásukat, akár első kiemelt is lehet az NFC-ben. A tavalyi évhez képest két nagy változás történt, ami miatt contenderek lehetnek. Egyrészt Hurts úgy tűnik ismét fejlődött egyet, és talán egy nagyobbat is, többek közt már ligaátlag arányban dobál a pálya közepére (tavaly hátulról harmadik volt). Ha úgy tudna játszani mindig, mint a Vikings ellen, akkor nem lenne kérdés, hogy franchise irányító – meglátjuk, tud-e így játszani. A másik ok pedig az, hogy a védelem tudott változtatni és nem csak a vanilla cover2-t játsszák. A Vikings ellen voltak blitzek, emberezések, agresszív játékok, amik jobban kihasználják az új szerzemények erősségeit, így pedig a defense is veszélyes lesz a szezonban – és nem csak a negatív rekordokra, mint tavaly.

Las Vegas Raiders @ Tennessee Titans 19.00

Két 0-2-es csapat csap itt össze, így amelyik kikap, gyakorlatilag lemondhat a rájátszásról (habár az AFC Southban sosem tudhatod). Ugyan hasonlóan kezdték a szezont, hiszen kikaptak 1-1 Super Bowl contendertől és egy szinte zsebben lévő meccset buktak el egy gyenge ellenféllel szemben, ráadásul ketten együtt összesen három TD-t szereztek a második félidőkben (23 drive-ból), mégis a Raiders volt számomra a meggyőzőbb, ráadásul nem is igazán voltam dilemmában ezzel kapcsolatban.

A Titans offense borzalmasan néz ki jelenleg. Utolsók a ligában EPA/play alapján, a támadófaluk katasztrófa, passzhoz és futáshoz sem tudnak blokkolni (ráadásul még Taylor Lewan is kiesett), Henry nem tudja őket kihúzni a csávából (ő is eléggé megrogyott), elkapóik kis túlzással nincsenek, Tannehill pedig csak jó környezetben képes jó játékra. A Raiders pass rush szekció eddig alulteljesít – főleg Chandler Jones –, hiszen mindössze egy sacket szereztek. Ez most változhat, óriási előnyük kell legyen a meccsen.

A Raiders egyértelműen tehetségesebb, most nem is fogják kihagyni Adamst a játékból, a Titans viszont nemhogy a várt közepes szintre, de akár egy gyengére is visszaeshetett az idei évre. Vajon az edzői stáb ki tudja őket húzni valahogy ebből a gödörből? Más esélyük nem nagyon van, de én nem hiszek ebben, a Raiders a jobb csapat.

Cincinnati Bengals @ New York Jets 19.00

A héten írtam bővebben a Bengalsról, hogy mi okozza a problémákat a támadósorban. Igazából minden, a fal, Burrow és Zac Taylor is, nagyon kiszámítható a támadósor, plusz nem tudnak semmit sem kitalálni a tampa2 védekezés ellen, pedig nem olyan bonyolult. Ha bővebben érdekel, hogy miért a Bengals az egyetlen csapat, amelyik nem vezetett még idén egy pillanatra sem, vagy hogy miért átlagolja a legkevesebb yardot passzjátékokból (4,5), vagy miért átlagolja a legkevesebb yardot első kísérletre (3,7), vagy miért nyelt be Burrow már 13 sacket, akkor olvassátok el a cikkem róluk.

Mi a baj a Bengals támadósorával?

Most muszáj lenne nyerniük, hiszen 0-3-ról gyakorlatilag lehetetlen a rájátszás – és már 0-2-ről sem jók az esélyeik. Most az a Jets következik, amely tavaly Mike White-tal megverte őket, most pedig Joe Flacco irányít, aki meglepetésre nem volt borzalmas az utóbbi két héten – habár a Jets így is utolsó előtti első kísérletes haladásban. Valahogy mindezek ellenére nem tudom elhinni, hogy ne nyerje meg ezt a Bengals, egyszerűen túl tehetségesek egy 0-3-as kezdéshez, ráadásul a Jets idén mindössze 1,7%-ban játszott cover2-t, szóval itt lehet az esély a javításra.

Még valami, a Sauce Gardner vs. Chase/Higgins matchupok igazi csemegék lesznek.

New Orleans Saints @ Carolina Panthers 19.00

A Panthers november közepe óta nem nyert meccset. Matt Rhule alatt 1-25 a mérlegük, ha legalább 17 pontot kapnak. Nem tudom meddig bírja még a főedző, de mindenkinek jobb lesz a csapatnál, amikor távozik. És úgy tűnik, hogy Baker Mayfield sem lesz megoldás, és ő is csak hosszabbítja a mellényúlások névsorát Carolinában. Borzasztóan játszik, nem bízik a falában, menekül, és azt hiszi ő a Josh Allen, csak hát közel sem. Emellé pedig még a védelem sem tudja őket kihúzni a csávából.

Persze Jameis Winston bármikor megajándékozhatja őket pár labdával, de most nem a liga legerősebb defense-e ellen kell majd mennie, így szerintem jobban fog teljesíteni, mint múlt héten. A védelem pedig hozza majd a szokásos jó játékát, így szerintem ezt a Saintsnek magabiztosan kellene hoznia.

Houston Texans @ Chicago Bears 19.00

Ha valaki szereti a gyors puntban végződő drive-okat, akkor ez az ő meccse! A chicagóiak vezetik ezt a statisztikát, a drive-jaik 55 százalékából azonnal puntoltak, a houstoniak pedig (holtversenyben) a másodikak 44 százalékkal. Gyakorlatilag ezt a két csapatot dominálták le leginkább eddigi ellenfeleik yardokban és first downokban, ugyanis mindketten bottom3-ban vannak ebben a két a mutatóban. Egyik csapat sem néz ki jól, mégis van már egy meccsük, amit nem vesztettek el.

Szerintem a Bears néz ki rosszabbul a kettő közül, az pedig igazán komikus, hogy Justin Fields a 33. helyen áll passzkísérletekben (ugyebár 32 csapat van a ligában, ha nem tudtátok volna), ám még viccesebb, hogy mindössze 8 (!!!) passza volt, ami elhagyta a line of scrimmage-et. Értem, hogy a fal nem tud blokkolni, az elkapók meg leginkább blokkolni tudnak, de akkor is, így nem lehet támadósort vezetni.

Igazi kiesési rangadó, nekem a Texans egy funkcionálisabb csapat képét mutatta eddig, ami nagy szó.

Jacksonville Jaguars @ Los Angeles Chargers 22.05

Fogalmunk sincs, hogy Justin Herbert milyen állapotban lesz a mérkőzésen a múlt heti sérülése miatt, ha egyáltalán játszani fog, ez pedig elég sok kérdőjelet jelent – és lehet, hogy fájdalomcsillapítót kell kapnia a bordái közé, ami a Chargersnél elég rossz ómen. Mellette az offense másik két kulcsfigurája, Keenan Allen és Corey Linsley is sérüléssel küzd, szóval bőven vannak problémák a támadósornál, amellett is, hogy nincs sebesség az egységben és így minden összeszűkül, plusz Joe Lombardi sem akarja megnyitni a pályát.

A Jaguars védőfala elég jól néz ki, így azért Herbert félhet az ütésektől (ha játszik), amik nem fognak jól esni (a Rashawn Slater vs Josh Allen párharc igazi csemege lesz). Ez akár azt is jelentheti, hogy még hamarabb kell szabadulnia a labdától, ami még jobban beszűkíti a lehetőségeket, és mivel a Jaguars elég jól emberezett az első két meccsen, így még kisebb helye lesz az irányítónak a passzokra.

Lehet félteni tehát a Chargers támadósorát, de igaz ez a Jaguarsra is. Ugyan múlt héten nagyon jól nézett ki Lawrence és a támadósor, ami jól meg van komponálva összességében, emellett relatíve egyszerű (tehát nem nehezítik meg Lawrence dolgát úgy, mint Herbertét), több a hely. Utóbbiból viszont mindenképp kevesebb lesz, mint múlt héten Gus Bradley Coltsa ellen, és elég jól mutat ez a Chargers defense, aminek fontos szerepe lesz a meccs megnyerésében.

A tippjeinket még a Herbert-hír előtt adtuk le, én biztos váltok a Jaguarsra, ha az irányító nem játszhat. Már a Jags +7-re is fogadtam pár napja, szerintem mér Herberttel együtt is szoros lehet a mérkőzés. A Jaguars 2019 óta nem nyert egyébként idegenben, szóval óvatosan velük, bármennyire is nincs a Chargersnek hazai pályája.

Los Angeles Rams @ Arizona Cardinals 22.25

Sean McVaynek nagyon megy a Cardinals ellen, hiszen 10-1 a mérlege, ebből 6-1 Kliff Kingsbury ellen. Mindkét csapat csalódást keltő eddig mutatott játékra, a Cardinals hat negyeden át semmire sem volt képest, 15 támadásból kétszer sikerült TD-t szerezniük, aztán jött Kyler, varázsolt, és négyből négy TD jött össze a Raiders elleni negyedik negyedben. A probléma az Arizonában, hogy ez egy “Kyler csinálj valamit” támadósor, Kingsburynek nincs igazán sok hozzáadott értéke, és ugyan Murray tényleg zseni, ez nem egy fenntartható és működőképes koncepció.

A Rams sem lehet túlzottan büszke a kezdésre, Stafford már öt interceptiont dobott, a védelem pedig passz ellen a 2. legrosszabb sikerességi rátát tekintve – a legrosszabb egyébként épp a Cardinals. Most mintha visszaütne az, hogy a pár sztár mellett nem igazán vannak jó játékosok, ráadásul Bobby Wagner sem az az erő már a védelem közepén, aki volt, így pedig rosszul osztották el az idei erőforrásokat. Offense oldalon érdekel ez a Skowroneket fullbackként használjuk kísérlet, amivel nagyon nehéz helyzetbe kényszerítik a védelmeket: vagy könnyebb formációt választanak, és akkor lenyomják a futást a torkukon Skowronek blokkolásával, vagy nehezebb formációt választanak a védelmek, és akkor mehet a passz, hiszen Skowronek közben kimegy elkapóba és széthúzzák a pályát.

Ugyan mindkét gárda csalódást keltő, a Rams még így is messze jobb csapatnak nézett ki azt az egy Kyler-megőrülős negyedet leszámítva.

Atlanta Falcons @ Seattle Seahawks 22.25

Két csapat, amelyik bármikor képes bármilyen eredményt elérni – épp ezért nem fogadok egyikre sem, pedig a Falconst gondolnám viszonylag magabiztosan a jobb csapatnak. A Seahawks ugyanis a szezon első félidején kívül nagyon gyenge. Még azzal együtt is 26.-ak EPA/drive alapján támadóoldalon és 31.-ek védőoldalon. Egyetlen egy three-and-outot sem kényszerítettek ki, egyedül a ligában. Labdabirtoklásonként 50,9 yardot engednek, ami a legtöbb a ligában. Ráadásul még futni sem tudnak, ugyanis a 180 yarddal kevesebbet futottak, mint amennyit futottak ellenük, ami szintén az utolsó helyre elég.

A Falcons közben egy egész fun támadósorral rendelkezik, amivel érhetnek el kisebb sikereket, egy ilyen gyenge védelem ellen meg főleg. Persze az atlantai defense sem egy túl jó egység jelenleg, de a seattle-i támadósorból jóval kevesebbet nézek ki, mint fordítva. A Falcons tűnik jobb csapatnak, de kijön ez idegenben Seattle-ben, miközben egyik csapat sem tud normális meccset játszani? ¯\_(ツ)_/

Spread tippek

  • Chiefs -6,5
  • Ravens -3
  • Raiders -2
  • Lions +6
  • Rams -3,5
  • Jaguars +7 (visszament Herbert kezdésének hírére, így visszaírtam ezt)

Múlt héten: 1-5 (uhh… a Kyler fordítás fájt, ahogy Panthers két fumble is a saját térfélen)
Szezonban: 4-8

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 21-11
  2. balentin 19-13
  3. alatriste 18-14
  4. leonidasz 18-14
  5. kronikk 17-15
  6. Támogatók 17-15
  7. chester 16-16
  8. katonadani 16-16
  9. renningan 16-16
  10. jarred 14-18

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 34,57
  2. balentin 30,22
  3. alatriste 29,51
  4. leonidasz 27,99
  5. kronikk 25,44
  6. támogatók 25,31
  7. katonadani 24,28
  8. chester 24,01
  9. renningan 23,24
  10. jarred 20,53

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!