Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #18 – Amikor minden eldől

Megtörtént az elképzelhetetlen, az NFL megállt egy pillanatra – ilyenre nem volt példa, mióta követem a sportot (legutóbb 9/11 volt ilyen hatással a ligára). Szerencsére a legrosszabb nem következett be, és úgy mehetünk neki az utolsó fordulónak, hogy Damar Hamlinről pozitív hírek érkeznek. És még ha a Bengals-Billst nem is, az összes többi találkozót le kell és le is fogják játszani a rájátszás előtt. Úgyhogy a szezon utolsó “nagybeharangozója” következik most. 

Ki nem állhatom az utolsó fordulóra való tippelést a pihentetések, lehetséges pihentetések, meccs közbeni pihentetések miatt. De nem hagyok ki fordulót, így azzal bolondítom meg a dolgot, hogy a saját tippem mellé feldobok egy érmét is, és megnézem, hogy le tudom-e győzni – idei teljesítményem alapján nem.

Múlt héten: 4-10
Szezonban (5. héttől): 80-90-6

Most aszerint bontom szét a meccseket, hogy miért megy a harc – két esetben két különböző dologért is megy, ott a fontosabbhoz soroltam őket. 

Az NFC 7. helyéért

Hárman küzdenek még az NFC utolsó playoff-helyéért, a Seahawks, a Lions és a Packers. Érdekes módon nem egy idősávba tette őket az NFL, így a Lionsnek elképzelhető, hogy tét nélküli lesz a vasárnap esti rangadó, bár épp róluk nem feltételezzük, hogy megadják magukat. Mindenesetre a Seahawksnak nyernie kell az életben maradásért és utána közösen szurkolhatnak a Lionsnek. Ha a Seattle kikapna, akkor igazi ki-ki meccs lenne az SNF és a Lions is bejuthatna. A Packersnek mindegy, mit játszik a Seahawks, egy győzelemmel fixen ott van a rájátszásban.

Los Angeles Rams @ Seattle Seahawks (vasárnap 22.25)

Ugyan a Seahawksnak nagyon kell a meccs, a Ramsnek meg mindegy, nem gondolom hogy lefutott lenne. Már csak azért sem, mert az ideit megelőző 10 alkalomból 8-szor a Rams nyert. Oké idén a Seahawks tudott diadalmaskodni, de akkor mélyponton volt a Rams Wolford irányításával, most azért jobban néz ki a csapat. Sean McVay sémája mindig is problémát okozott Pete Carrolléknak, és szerintem most is menni fog a futás Akersszel és a play action passzok Mayfielddel. A probléma inkább az lesz Los Angeles-i oldalról, hogy a védelem bajban lesz. A Hawks támadófala eléggé sebezhető, de nincs pass rush a Ramsnél, emellett pedig a liga egyik legmagasabb passzpontosságát engedi a védelem, ami a legjobb pontossággal rendelkező Geno Smith ellen nem hangzik valami jól. Szerintem a Seahawks nyer, de nem sokkal. Vicces egyébként, hogy a Lions most a Ramsnek fog szurkolni, mikor egész évben ellenük drukkoltak a minél jobb draft pick miatt.

Tipp: Rams +6
Érme: Rams +6

Detroit Lions @ Green Bay Packers (hétfő 02.20)

Vasárnap éjszakára marad a döntés arról, hogy ki lesz a 7. bejutó az NFC rájátszásába. A Lionsnek a Seahawks-Rams eredményétől függően lehet tét nélküli lesz a találkozó, de szerintem Dan Campbellék így is mindent beleadnak majd, így lehet egy jó kis meccsünk. Legutóbb egy kevés pontos, több Packers turnoveres, lelassított Lions támadósoros meccset hoztak, de azóta sok minden változott – leginkább Packers oldalon.

Az offense ugyanis működik, mert egy jó edzői stáb idővel kitalálja, mit kellene csinálni, plusz mert Rodgersnek is van kedve játszani a rendszerben, nem úgy mint év elején, mikor kevesebb megoldásuk volt. Azonban a Lions ha tudná hozni a szezon során hazai pályán mutatott lehengerlő támadósorát, akkor nem tudom, hogy a Packers tudná-e tartani a lépést, mert nem egy robbanékony, nagy játékokra építő offense-ről van szó, és sokat kell dolgozni az edzői stábnak, hogy működjenek. A probléma detroiti oldalról az, hogy idegenbe kell menniük, Goffnak pedig híresen nem megy kültéren a hidegben, ráadásul a Fangio-féle védelmek ellen is problémája szokott lenni, plusz még főműsoridő is lesz, így szerintem nem fog annyira működni a Lions támadósora és a Packers behúzza a találkozót.

Tipp: Packers -4,5
Érme: Packers -4,5

Az NFC kiemelésekért

Az Eaglesnek elég nyernie és övé az első kiemelés. Ha ez nem jönne össze, akkor a 49ers elveheti a bye weeket, a Cowboys pedig a csoportelsőséget. Sőt, ha a 49ers is kikap, akkor a Cowboys is lehet még első kiemelt. Ebben az esetben a Vikings még lehetne harmadik helyett második kiemelt egy győzelemmel, de az ő meccsüket egy másik kategóriába soroltam.

New York Giants @ Philadelphia Eagles (vasárnap 22.25)

A Giants pihentetni fogja a kezdőit, hiszen nincs semmi, amiért játszhatnának, fixen hatodik kiemeltek lesznek és készülhetnek jó eséllyel a Vikings ellen, ahol nem lesznek esélytelenek (lásd pár héttel ezelőtt csak egy 61 yardos mezőnygóllal kaptak ki). Így az Eaglesnek illene kihasználnia a harmadik lehetőségét az első kiemelés bebiztosítására. A Sasoknál úgy néz ki visszatérhet Hurts, de azt gondolnám, hogy nem fogják túlerőltetni és csak könnyű passzokkal, lehetőleg QB-megiramodások nélkül igyekeznek majd haladni, nehogy véletlenül rásérüljön a vállára. Aztán a második félidőben már lehet jöhet is vissza Minshew. Ezért úgy gondolom nem lesz két TD-nél nagyobb különbség a felek közt.

Tipp: Giants +14
Érme: Eagles -14

Dallas Cowboys @ Washington Commanders (vasárnap 22.25)

A Cowboysnak elméletben még az első kiemelésre is van esélye, így a kezdők játszani fognak, de amennyiben az Eagles elhúz a Giantstől a másik meccsen, minden bizonnyal jönnek fel a pályára Cooper Rush-ék, ötödik kiemeltként pedig mennek majd Tampába jövő héten. Érdekesebb dolog, hogy a Commandersnél az ötödik körös újonc Sam Howell fog kezdeni. Egész atletikus játékosról van szó, lehet használni a lábait (sokat is használta az egyetemen), így kíváncsi vagyok, hogy erre ráfekszenek-e Washingtonban és megkönnyítik a dolgát, vagy meg akarják nézni, hogy nehezebb körülmények közt hogy megy neki. A Dallasnak egyébként voltak problémái idén az option futásokkal, szóval előbbi taktika akár kellemetlen perceket is okozhat az ellenfélnek. A Cowboys behúzza, de szerintem nem kiütéssel.

Tipp: Commanders +7
Érme: Commanders +7

Arizona Cardinals @ San Francisco 49ers (vasárnap 22.25)

A 49ersnek az első kiemelés is meglehet, de kell a győzelem legalább a 2. kiemelés bebiztosításához, amivel biztos hazai pályán játszhatnának a divisional körben – mondhatnánk, hogy jobb a Giants ellen játszani 3. kiemeltként, mint a Packers ellen, de talán épp a 49ersnek jó ellenfél a Green Bay. Mivel a Cardinals talán a liga legrosszabb csapata ebben a pillanatban, így ez akár az első félidőre is eldőlhet és jöhetnek fel a cserék. De még úgy is kétlem, hogy David Blough-ék nagy ellenállást tudnak kifejteni és szorosan tartják a meccset. Ez lesz egyébként JJ Watt karrierjének utolsó mérkőzése, ami miatt érdemes lehet bekapcsolni.

Tipp: 49ers -14
Érme: 49ers -14

Az AFC 7. helyéért

A Patriots kezdi pole pozícióból a harcot, de a Bills ellen nehéz dolga lesz. Ha nem sikerül a győzelem, akkor a Dolphins kerül a vezető helyre, de ha a Miaminak sem jön össze, akkor a Steelers csaphat le rá. Ha a Pittsburghnek sem sikerül, akkor vagy visszaszáll a Patriotsra, vagy még a Jaguars férhet be, ha kikap a Titanstől.

New England Patriots @ Buffalo Bills (vasárnap 19.00)

Nem is tudom mennyire érdemes itt belemenni bármibe, mert fogalmam sincs a Bills-játékosok milyen lelkiállapotban lesznek. Szerencsére jó hírek érkeztek Hamlinről, így ez kis megnyugvást hozhat a buffalóiaknak, de például a felkészülést biztosan nagyon is megnehezítette a helyzet. Ha minden “normális” lenne, akkor sima Bills győzelmet várnék, mert még ha a Patriots pass rush okozhat is gondokat és Allen mindig szórhat el labdákat, a Pats támadósorban egy fikarcnyi reményem sincs.

Tipp: Bills -7
Érme: Patriots +7 
(első fej volt öt írás után, kezdtem aggódni, milyen cinkelt érmém van)

New York Jets @ Miami Dolphins (vasárnap 19.00)

Mindkét csapat ötöt bukott zsinórban, szóval egyikük most megszakítja ezt a sorozatot. A Jetsnek nincs miért játszania, legfeljebb hogy jobb szájízzel mehessen a holtszezonra, a Dolphinsnak viszont egy győzelem rájátszást érhet. Azonban Miamiban úgy néz ki Skylar Thompson fog kezdeni, és ki kellene találnia rá egy működő gameplant Mike McDanielnek, ezt viszont az eddigiekben nem tudta megtenni. A támadófalban nagy hátrányban lehet a Dolphins, ami tönkre is teheti a meccset a számukra, azonban esetleg olyan taktikával nyerhetnek, mint a Seahawks is: nehezebb személyzetet raknak a pályára, amivel base personnelbe kényszerítik a Jetset, amiben rosszabbak. A Seahawksnál ez két tight end volt, itt a fullback Alec Ingold lehet a kulcs. Persze ha a Jets olyan offense teljesítményt tesz le az asztalra, mint múlt héten, akkor mindegy, ráadásul a védelem sem kimagasló az utóbbi egy hónapban, csak átlagos. Mike White-tal a Jetsre tettem volna Skylar Thompson ellen (bár akkor is nagyon húzva a szám), Flaccóval viszont nem tudok a New York-iakra tippelni.

Tipp: Dolphins -3
Érme: Jets +3

Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers (vasárnap 19.00)

A Steelersnek a dolgok megfelelő alakulása mellett meglehet még a rájátszás (és egyébként 9-ből hárman ezt tippeljük), de ha esetleg nem is jön össze, egy győzelemmel akkor is meglehet a pozitív szezon – 2003 óta nem zárt negatív mérleggel a Pittsburgh. A Brownsnak nincs miért játszania, hacsak azért nem, hogy ne full negatívan menjenek neki a holtszezonnak. Mert ha Watson a következő szezon elején sem indul be, akkor itt hasonló bajok lesznek, mint Denverben Wilson miatt. A Browns defense sokat javult egyébként, de igaz ez a Steelers mindkét egységére is: DVOA alapján a támadósor a bye week óta a 24.-ről a 11.-re, a védelem a 26.-ról a 3. helyre ugrott fel. A védelemnél kisebb a meglepetés TJ Watt visszatérése miatt, de a támadóknál is megérdemel egy piros pontot a sokat kritizált Matt Canada. A Steelersre tippelek, de nem túl magabiztosan, szerintem a Brownsnak jobb esélyei vannak, mint a tippjeink mutatják.

Tipp: Steelers -2
Érme: Steelers -2

Az AFC South trónjáért

Aki nyer, az lesz a negyedik kiemelt, ilyen egyszerű. A Jaguarsnak van még halvány esélye egy vereséggel is a playoffba jutni, ha a Pats-Dolphins-Steelers trió mind kikap.

Jacksonville Jaguars @ Tennessee Titans (vasárnap 02.15)

Egy ponton a Titans 7-3-mal, a Jaguars viszont 3-7-tel állt, azonban a Tennessee az utóbbi hétből hatot bukott, a Jaguars pedig az utóbbi hatból ötöt nyert. Szombat estére tették a meccset, valószínűleg azért nem vasárnapra, mert Joshua Dobbs fog kezdeni a Titansben, ő pedig nem igazán főműsoridőbe való. Durva egyébként hogy ő kezd Malik Willis helyett, ez is nagyon jól mutatja, hogy mennyire nem volt meg az összhang Mike Vrabel és az azóta kirúgott Jon Robinson közt. Robinson egy esetleges újjáépítést, átállást látott Willisben 1-2 év múlva, Vrabel viszont láthatóan nem akarta őt és nem is hajlandó rá felhúzni egy támadósort, ami megfelelő lenne a skill setjének – persze nem meglepő attól az edzőtől, aki játékosként ki volt akadva a Dolphins wildcat támadósorára, hogy futtassanak már valami rendes offense-t.

Mindenesetre a Titans ugyan ezer sebből vérzik, most egészségesebben vághat neki a mindent eldöntő mérkőzésnek, mint tette azt az utóbbi hetekben. Visszatér ugyanis Denico Autry, Jeffery Simmons, Amani Hooker és Kristian Fulton is, ezzel azért jóval életképesebb lesz a védelem. Szerintem mondjuk Trevor Lawrence-ék így is tudnak majd haladni, legutóbb 36 pontot tettek fel a táblára. Szélső pass rush nem lesz és a CB-k még Fultonnal együtt is bőven sebezhetők, ha pedig Doug Pederson megtalálja a gyenge pontot, akkor azt addig támadja ezer különböző dologgal, amíg meg nem nyeri a meccset. De talán ennél is nagyobb probléma Tennessee oldalon, hogy a támadóktól nem várhatunk semmit a liga talán legrosszabb támadófalával, egy szem igazán használható fegyverrel és egy szem Derrick Henryvel.

A Titans egy meccsen bárkit bármikor megverhet, Vrabel a nagy meccsekre mindig jól feltüzeli a játékosait, szóval ebben lehet bízni, de szerintem a Jaguars jelen állapotban bőven jobb csapat.

Tipp: Jaguars -6,5
Érme: Titans +6,5

Az AFC kiemelésekért

A Bengals-Bills törlésével a Chiefs van pole pozícióban és egy győzelemmel bebiztosíthatja a bye weeket. Ha kikapna, akkor a Bills beelőzhetné. A Bengals pedig a Billst előzheti meg a 2. helyért, de ehhez szurkolni kell a Patriotsnak is. A wild card kiemelések miatt is van még fontos találkozó, bár ha a Ravens kikapna a 19 órás sávban, akkor a Chargers-Broncos tét nélküli lenne, mivel fix lenne az 5. helye a Los Angeles-ieknek.

Kansas City Chiefs @ Las Vegas Raiders (szombat 22.30)

A két irányító, aki szét tudta szedni a 49ers védelmét: Patrick Mahomes vs. Jarrett Stidham. Igazi nagyágyúk összecsapása lesz ez. Stidham próbál minél több pénzt csinálni magának a piacra, Mahomesnak pedig 430 yardra lenne szüksége a passzolt yard rekord megdöntéséhez. Ugyan a Raiders védelme nem valami jó, de a Chiefs mostanában pont annyit adott ki magából, amennyit muszáj volt, és a Raiders egyébként is szokott problémákat és szoros meccseket okozni a KC-nek, szóval szerintem a Chiefs behúzza az első kiemelést, de nem nagy arányú győzelemmel.

Tipp: Raiders +9
Érme: Chiefs -9

Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals (vasárnap 19.00)

Érdekes helyzet állt elő ezzel a meccsel kapcsolatban a Bengals-Bills törlése miatt. Ha a Bengals nyer, akkor sok mindenről nem kell beszélni, és ha a Bills is nyer papírforma szerint, akkor egy hét múlva lejátsszák ugyanezt a találkozót a felek. Ha viszont a Ravens nyer (akkor a Chargers nem pihentethet és meg kell vernie a Broncost az 5. kiemelésért), akkor szintén összejöhet ugyanez a meccs egy hét múlva, viszont akkor pénzfeldobás döntene a pályaválasztóról. Lamar Jacksonnal ez egy kifejezetten jó és érdekes meccs lenne, és könnyen lehet hogy jövő héten már ez lesz a felállás, most viszont még Tyler Huntley-val kell kiállnia a Ravensnek, akivel nem igazán látom, hogy megverik a Bengalst. De jó kérdés, hogy melyik csapat mit ad ki magából, mennyi taktikai elemet fednek fel, hiszen jó esély van a gyors visszavágóra.

Tipp: Bengals -7
Érme: Ravens +7

Los Angeles Chargers @ Denver Broncos (vasárnap 22.25)

Ha a Bengals nyer a 19 órás sávban, akkor a Chargers pihentetni fog, épp ezért számít favoritnak a Broncos a találkozón. És ha így lesz, akkor szerintem be is húzzák Wilsonék, aki múlt héten végre megdobta a 13. touchdown-passzát, amivel megelőzte a házában lévő WC-inek számát. Szóval még csak ennyi tétje sem lesz a meccsnek.

Tipp: Broncos -2,5
Érme: Chargers +2,5

Az 1/1-ért

A Texans vezet ebben a harcban, de a Colts ellen nem lesz a legegyszerűbb kikapni. Ha esetleg nyerne a houstoni alakulat, akkor a Bears egy vereséggel átveheti az 1/1-et és felkavarhatja a draftot.

Houston Texans @ Indianapolis Colts (vasárnap 19.00)

Igazi roncsderbi, ám óriási a tét! A Texans megszerezheti vagy elbukhatja az 1/1-et ezen a meccsen, ahol egész éves EPA-t tekintve a liga két legrosszabb támadósora méri össze erejét – a Colts ráadásul a múlt heti garbage time Ehlinger TD előtt 21 támadáson át nem szerzett TD-t. A Texans egyébként javult a tavalyi évhez képest, idén csak átlag 11,08 ponttal kapnak ki a tavalyi 17,15 helyett. Képesek elrontani az 1/1-et? Én ennek szurkolok, mert ha a Bearsé lenne az első választás, az szórakoztatóbb draftot, illetve felvezető időszakot hozna magával.

Tipp: Texans +2,5
Érme: Texans +2,5

Minnesota Vikings @ Chicago Bears (vasárnap 19.00)

A Vikings lehet még 2. kiemelt, de szerintem annyira nem akarnak azok lenni, hiszen akkor valószínűleg a Packers ellen kellene játszani, ami nem ment valami jól múlt héten – jobban járnak harmadik kiemeltként a Giantsszel. Épp ezért nem gondolom, hogy nagy erőkifejtés lesz a részükről és akár hamar is jöhetnek a cserék. Ez akár szorossá is tehetné a meccset, de a Bearsnél pocsék a védelem, támadóoldalon pedig Nathan Peterman irányít majd, és jó is lenne kikapni, hogy meglehessen az 1/1 egy Texans győzelem esetén. Hatalmas győzelem lenne az 1/1, hiszen egy csomó picket bezsebelhetnének egy hátracserével, amire lássuk be, óriási szükségük is van. Ellenben ha itt nyernek, akkor az 1/4-ig is felugorhatnak, amivel jelentősen lecsökkentenék az esélyeiket erre. Szerintem a Vikings még félig cserékkel is behúzza ezt simábban, így szép keretet adva a szezonnak az első és utolsó hetes egy labdabirtoklásnál nagyobb különbségű győzelmekkel, aminél többet nem is szereztek idén.

Tipp: Vikings -7,5
Érme: Vikings -7,5

Tét nélkül

Az NFC Southban legfeljebb a jobb draftpozícióért küzdhetnek a csapatok, illetve a Buccaneers azért, hogy jó formában mehessen a rájátszásba.

Tampa Bay Buccaneers @ Atlanta Falcons (vasárnap 19.00)

Brady szeretne játszani, valószínűleg egy kicsit fog is, aztán irányít majd Blaine Gabbert és még Kyle Trask is. A Falconsnál Ridder mutathatna magából valamit még utoljára, de senki sem fog figyelni erre a találkozóra. Nincsenek mélyenszántó gondolataim a meccs kapcsán, tippeljünk mondjuk a Falconsra – tipikus lenne, ha rontanának a draftpozíciójukon egy tét nélküli győzelemmel.

Tipp: Falcons -4
Érme: Buccaneers +4

Carolina Panthers @ New Orleans Saints (vasárnap 19.00)

A Panthers elméletben a draftpozícióért mehet legfeljebb, a Saints még azért sem. És a New Orleanst még talán jobb csapatnak is gondolom, főleg hazai pályán, szóval rájuk tippelek, de lehet a Panthers játékosai küzdenek Steve Wilksért (még ha a vezetőség nem is fogja megtartani), szóval fene se tudja.

Tipp: Saints -3,5
Érme: Panthers +3,5 
(nem örülök, hogy az érme mindkét tét nélküli meccsen van, mert itt aztán fogalmam sincs mi lesz)

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 169-86
  2. leonidasz 163-92
  3. Támogatók 162-93
  4. alatriste 161-94
  5. chester 157-98
  6. katonadani 155-100
  7. jarred 154-101
  8. balentin 53-102
  9. renningan 153-102
  10. kronikk 152-103

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 263,48
  2. alatriste 257,68
  3. leonidasz 252,08
  4. Támogatók 245,68
  5. chester 245,11
  6. katonadani 242,01
  7. jarred 240,96
  8. balentin 235,06
  9. kronikk 233,05
  10. renningan 231,66

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!