Connect with us

Magyar foci

HFL Power Rankings – Week 4

A negyedik forduló lement, ahol láthattunk várt és kevésbé várt eseményeket. A Hungarian Football ezúttal is elhozta nekünk a már-már megszokott erősorrendjét, amiben találkozhatunk jó pár egy vitaindító helyezéssel. 

Kép: Hungarian Football

1. Nyíregyháza Tigers (+2)

A szezon feléhez érve egyre jobban kikristályosodik, hogy amit korábban csak sejtettünk, miszerint 4 erősebb és 4 gyengébb csapat alkotja az idei HFL-t, az valóban igaz. Továbbra is igaz, hogy a top négyes minden meccsét megnyerte a másik 4 csapat elleni meccseket (19, vagy több pont különbséggel, 8 meccsen összesen 275-61 arányban), és ennek megfelelően leegyszerűsítve lehet a top csapatok sorsolásánál 3 erős és 4 gyenge ellenfélről beszélni. Nos, a Tigers 3 fordulót játszott le, 3 gyenge ellenféllel, és ezt a 3 meccset kötelező jelleggel meg is nyerte, méghozzá igen impozánsan, a pályán 125, a két mercy rule-lal zárult meccsnek hála a tabellán 120 szerzett ponttal, mely több, mint bármely csapat 4 meccsen összehozott pontja, és amely mercy rule után is éppen 40 pont meccsenként. Rice 3 meccsen több yardot szerzett, mint bárki 4 meccs alatt, mindezt passzonként 32 yardért, és 3 passzonként 1 TD-ért. Ez a támadógépezet egyelőre meg sem izzadt, ám az is igaz, nem is izzasztotta meg egyik csapat sem. Most azonban jön a fordulópont, a 3 erős csapat, valamint a Gorillaz mindösszesen 5 hétvége alatt – ez messze a legerősebb sorsolás, mely rendesen próbára teszi a jelenleg veretlen listavezetőt. Hazai pályán indítanak a Wolves ellen, mely rögtön megméri a tigrisek erejét: győzelem esetén megkerülhetetlen bajnokesélyesek lesznek, vereség esetén viszont újragondolhatjuk a pontos helyüket a top 4 között. Sokat gondolkodtunk, de megadjuk a bizalmat.

2. Budapest Wolves (-1)

Két hete írtuk, és a Cowbells ellen gondoltuk aktuálisnak, de a Steelers bizonyította újfent, hogy ha a Wolves nem szerez 20 pontot, nem tud nyerni, hiába van idén kifejezetten erős defense a Farkasoknál. A felsőzsolcai időjárás nem kedvezett a Wolves-nak, az erős szélben Bencsicsék a saját átlaguk alatt teljesítettek, ezzel szemben Lennert teljesen levették a pályáról a miskolciak, amit jobb idő esetén talán nem is erőltettek volna annyira a farkasok. A Steelers szintén rengeteget futott (ez amúgy is az idei alapjátékuk), amit ugyan hellyel-közzel sikeresen megállítottak a farkasok, de rengeteg játékidőt lepörgetett ezzel a két csapat. Mindez együtt eredményezte, hogy hiába a 2 szerzett (és csak 1 eladott) labda, a blokkolt punt és a blokkolt extra pont, csak 13 pontra futotta. Ezen viszont azonnal javítani kell, mert a következő fordulóban a Tigers ellen biztosan kelleni fog 25-30 pont a győzelemhez. Igazán jó meccsre számíthatunk, ez a két csapat vitte a legtöbb pontot, engedte a legkevesebb pontot, áll az első 2 helyen a tabellán, nem is kérdés, hogy nagy csatára van kilátás, ahol a Wolves újra a jobb arcát kell, hogy mutassa, ha győzni akar. A Steelers otthonában egy vereség belefér, a három csapat körbeverésében a Wolves a legjobb, szóval a Wolves továbbra is jól áll a tabella szempontjából. A Tigers elleni ki-ki meccs után az Eagles és a Sharks következik, ellenük kvázi kötelező a győzelem, ám a hazai elődöntőhöz azonban utóbbi kettő nem biztos, hogy elegendő lesz, ahhoz kell vagy a Tigers elleni győzelem, vagy a többi meccs szerencsés alakulása.

 

3. Miskolc Steelers (+1)

Aki kedveli a karakteres csapatokat és a keményvonalas focit, annak az idei Miskolc Steelers a csapata. Andre Whyte révén olyan futót találtak, aki kimagaslik az idei HFL-ből futóposzton, de minden poszton is top játékos, sőt talán nem túlzás azt mondani, hogy a magyar bajnokság eddigi históriájában is párját ritkítja az ő játéka. 3 meccsen már 443 futott yardnál jár, ez labdacipelésenként 8, vitt 5 TD-t, és ebben már a Wolves futás ellen jól muzsikáló védelme is benne van. Elkapott 63 yardot, nem vesztett labdát, és ez komoly fegyvertény, hisz mindeközben Yordan 5 TD mellet 4 INT statisztikával áll, ezzel a passzjáték lényegesen visszafogottabb idén, mint Troy Rice és A.J. Benson idejében. Uribe egyelőre TD nélkül áll, az 5 TD négy játékos között lett elosztva. Emellett a védelem is igazi kemény focit hoz, bár nagy számok nélkül – na nem a Cowbells ellen mutatott, hanem a Sharks és a Wolves elleni produkció alapján. És ez az a típusú foci, ami tipikus playoff-menetelésekhez kell, ez alapján a Steelers ellen mindenkinek lehet félnivalója. A csapat gyenge pontja a speciális egység, mely a Cowbells ellen kifejezetten gyengén muzsikált, de a Wolves ellen is volt elszenvedett blokkolt punt és blokkolt field goal is. Három meccs után Steelers puntátlaga a liga leggyengébbje, és a 3/1-es FG mutatón is lenne mit javítani. Extra pont terén csak 1 maradt ki, de az az 1 nem látszik a statisztikából, mennyire hiányik. A Steelers három alsóházi csapat ellen csiszolhatja a játék ezen elemeit is, így a Tigers elleni halasztott meccsre és a rájátszásra csökkentheti sebezhetőségét, ám ehhez elsőként az Eagles otthonából el kell hoznia a győzelmet, mely nélkül a rájátszás is veszélybe kerülhet.

Kép: Hungarian Football

4. Budapest Cowbells (-2)

A Cowbells nagy haszonélvezője a hosszú szezonnak, ugyanis 4 kör után még mindig nem találják igazán a játékukat, ahogy az irányítójukat sem. Nagy szerencséjük, hogy kaptak a legutóbbi Enthroners elleni meccsel együtt 3 (a CEFL Cup meccset beleértve 4) olyan találkozót, ahol össze lehet kapni a csapatot, hogy aztán a 7. fordulóban a Tigers elleni meccsel ráforduljanak a rájátszásra. Azonban azt a hibát semmiképp sem követhetik el, hogy mondjuk a Fehérvár vagy a Győr elleni sikerekből önmagában azt a következtetést vonják le, hogy jól muzsikál a csapat; erre egyszer már ráfáztak idén. A Steelers múlt heti sikere után kinyílt a kapu az első, de a negyedik hely előtt is, ugyanis ha a Tigers veretlenül nyeri az alapszakaszt, és a Wolves-Steelers-Cowbells hármas minden más meccsét megnyeri, 2 vereséggel is negyedik helyen végezne a Cowbells. Ezt azonban kár is számolni, a kolomposok egyelőre a két könnyebb meccsen kell, hogy felturbózzák a csapat játékát, és közben fél szemmel figyelhetik a többiek egymás elleni eredményét, ugyanis az Enthroners elleni győzelem messze nem volt annyira meggyőző, mint pl. a felsőzsolcai siker, szóval munka van bőven. Elsőnek pünkösdhétfőn a Gorillaz otthonába látogatnak, ahol tavaly is nagyon megizzadtak a győzelemért, és akik minden mindegy alapon szállnak csatába, ami mindig veszélyes, ráadásul a gorillák védelme nem könnyen feltörhető, szóval kötelező győzelem ide vagy oda, könnyű meccsre készülésről szó sem lehet.

5. TD Store Eagles (+1)

Az Eagles egyelőre jól libikókázik a sorsolás adta lehetőségekkel: az alsóházi ellenfelek ellen 2/2 győzelem a zsebben, a felsőháziak ellen egyelőre 2/2 viszonylag sima vereség a mérleg. Ez egyelőre arra elég, hogy az utolsó fordulóban az 5. helyért csatázzanak rég nem látott játszótársukkal, az Enthroners-szel; a rájátszáshoz azonban az addig hátralévő Wolves-Steelers meccsek közül nyerni kellene legalább egy meccset. Ez egyrészt roppant nehéznek ígérkezik, mert a felsőházi csapatok szintjét nem éri el az Eagles, másrészt jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az sem feltétlen elegendő, hisz a Cowbells és a Steelers is szerzett már felsőházi csapat ellen győzelmet, a Tigers ellen pedig az egymás elleni eredmény miatt áll rosszul az Eagles. Lefelé sem kell igazán kacsintgatni, a Gorillaz elleni győzelemmel a kiesés sötét fellege elvonult a csapat egéről, így most két olyan meccs jön, ahol nem az eredmény, hanem a jó játék az elsődleges cél, hogy az utolsó fordulóban készen álljanak a presztízsmeccs megvívására. Ha ez sikerül, újoncként bezsebelhetik az 5. helyet egy 3-4-es mérleggel, ami kifejezetten jó teljesítmény, melyre méltán lehet alapozni.

Fotó: a TD Store Eagles Facebook oldala

6. Fehérvár Enthroners (-1)

Az Enthroners nagyjából hasonló helyzetben van, mint az Eagles, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy három erős csapat ellen is csatázhattak (mely 3 sima vereséget eredményezett), és csak 1 könnyebb ellenféllel mérkőzhettek meg. Ennek megfelelően a hátralevő sorsolásukban csak 1 nehéz meccs van, méghozzá a Steelers elleni idegenbeli, azonban van két hazai, a Sharks és az Eagles ellen, mely teljesen kétesélyes. Így az Enthroners szezonja még igen izgalmas és érdekes, és ez már csak azért is szerencsés, mert mindhárom meccset élőben követhetjük a Digi jóvoltából. De izgalmas meccsek ide vagy oda, az Enthroners playoff-reményei többé-kevésbé elszálltak már, noha matematikailag még a Steelers befogható lenne 4-3-as mérleggel, szóval a reális forgatókönyv szerint a fehérváriak ugyanarra az 5. helyre hajtanak, amire az Eagles is.

7. Dunaújváros Gorillaz (+1)

Igazán szerencsésnek semmiképp sem nevezhetjük a Dunaújváros Gorillaz csapatát: tavaly a nyitómeccsen elért 18 pontos győzelmük óta 8 meccset veszítettek el, tavaly 4 meccsen -42, idén 4 meccsen mindössze -30-as pontkülönbséggel – ez a Wolves elleni húszas mellett a három másik meccsen összesen 10 pont differencia, és a négy alsóházi csapat közül a legjobb. A nyolc meccsen összesen 142 pontot engedtek, ez kicsit kevesebb, mind átlag 18, és mindezek ellenére nem tudtak nyerni, melynek oka, hogy 70 pontot tettek csak fel, ami még 9 pont sincs meccsenként. Idén a sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy 3 könnyű meccset kaptak az első 4 fordulóban, és ezek mindegyikén támadhattak a meccs legvégéig a győzelemért, ám egyiket se nyerték meg. Ezzel nemcsak a könnyebb győzelem esélyét szalasztották el, de mindhárom közvetlen rivális ellen rossz az egymás elleni mérlegük. Mindez azt jelenti, hogy ha a tabellán előbbre akarnak lépni, akkor 2 győzelem is szükségeltetik a Cowbells, a Tigers és a Steelers ellen hátralévő 3 meccsből. Ez alighanem irreális elvárás, ám Grátz Vilmos fiai bárki ellen odaállhatnak minden mindegy alapon, hogy „na, most megmutatjuk”, így a Gorillaz ellen feltehetően senkinek nem lesz könnyű dolga. Elsőként ezt a Cowbells ízlelheti meg, a már-már klasszikussá váló Monday Football keretében pünkösdhétfőn, mely tavaly sem bizonyult könnyű dolognak.

8. Győr Sharks (-1)

Akármennyire is van már győzelme a Sharksnak, jobb egymás elleniben a Gorillaznál, és velük ellentétben van még papíron verhető meccse a naptárban, jelen pillanatban a csapatok erejét rangsorolva a győriek a HFL sereghajtói. 4 meccs alatt 19 pont – ehhez több gondolatunk is lenne, de inkább egyiket se írnánk le, ugorjunk tovább. Legutóbb az immáron veretlen listavezető, legtöbb pontot szerző és (1 meccs hátránnyal) legkevesebb pontot engedő Tigers ellen kaptak ki simán, ami alapvetően bőven belefér, ugyanezt a Cowbells is elmondhatta az előző fordulóban; a Steelers ellen is belefér a vereség, szóval nem az 1-3 a probléma, de fordulóról fordulóra esik szét a csapat teljesítménye, igaz, egyre erősebb ellenfelek ellen. A szerény 3 pontos győzelem után 13, 29, majd 38 pontos zakók jöttek, ezzel már -74 a tabellán a pontkülönbségük a mercy rule mellett is, ez pedig a legrosszabb. (Kis összehasonlítás: tavaly és tavalyelőtt 5-5 forduló alatt egyaránt a Sharks végzett ebben a mutatóban a leghátul, de csak -47, ill. -27 pontkülönbséggel.) A csapat ráadásul – feltehetően örökre – elköszönt az Elektromos-pályától, így a hazai pálya előnye sem segíthet nekik idén (nem mintha a 3 hazai meccsen sokat segített volna). A hárommeccses idegenbeli túra első állomása Fehérvár, az egyetlen alsóházi meccs, ahol az Enthroners alighanem hatalmas elánnal fog menni a 2. győzelemért – de ez a meccs a szezon elejét időző védelemmel és egy feljavuló támadó egységgel akár nyerhető is a cápák számára; ezután jön két budapesti túra, sorrendben a Cowbells, illetve a Wolves otthonában. Ez a két meccs két országos 1-es, és idén meglepő lenne olyan emlékezetes meccs a záró fordulóban, mint amilyen a tavalyi volt.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!