Connect with us

Beharangozó

A legnagyobb színpadon fog győzedelmeskedni a fiatalság és a tehetség

Egy karnyújtásnyira a cél, egy apró pici lépésre a bajnoki cím. Ez az apró lépés pedig csak távolról tűnik kicsinek, közelről megnézve óriási kihívásnak tűnik, olyan feladatok összességének, amiket borzasztó nehéz megoldani. A Rams viszont van annyira jó és tehetséges, hogy felül tudjon kerekedni a nehézségeken és minden feladatot kipipálva győztesként térhessen haza Atlantából. Mert McVay legényei tehetségesek, jók, megérettek a legnagyobb sikerre.

A korábbi cikkeinkben sokat emlegettük, hogy mi az, ami a Ramst igazán félelmetessé teszi, írtunk a a play actionről, a mesh játékokról a ligaelit támadófalukról, Donaldról, Phillipsről, a védelemről, mindenről, ami naggyá teszi ezt a csapatot. Sok erősség ki lett emelve, sok olyan faktor, ami meccseket dönthet el. Ezek mind kelleni fognak a Partriots elleni mérkőzésen, de ezen felül is extrákat kell hozniuk, olyan feladatokat kell végrehajtaniuk, amik sorsdöntőek lesznek a Super Bowlban. Ezeket próbáltuk meg kicsit összeszedni.

Még több 12-es personnelt használni

Korábban sok szó esett arról, hogy McVay mennyire favorizálja a 11-es personnelt (1 RB, 1 TE, 3 WR) és mennyire eredményesen tud dolgozni az offense az adott adott emberanyaggal, amiről jól tudjuk, hogy nem sokat változott a szezon során. Az emberek az adott játékról a következőre nem nagyon cserélődtek, ennek pedig megvolt az oka. A Rams rendszere úgy van felépítve, hogy a játékosok futásnál és passznál is egyarránt jól használhatók, itt pedig az elkapók szerepét érdemes kiemelni, hiszen valamennyi receiver jól tud blokkolni futásnál, többek között ezért is nehéz a Rams 11-es felállása ellen védekezni. De ahogy a liga nagy része, úgy a Patriots is a tendenciákra alapozza a gameplanjét, és csak ezzel a personnellel nem fogják tudni elverni a New Englandet, ezért az utóbbi mérkőzéseken bevált 12-es felálláshoz (1 RB, 2 TE, 2 WR) kell nyúlnia a csapatnak, amiből még nem láttunk mindent.

Amit viszont láttunk, az nagyon eredményes volt, a szezon közben tett változtatások bejöttek McVayéknek és jól tudtak dolgozni akkor, amikor Cooks, Woods és valamelyik futó (Gurley/Anderson) mellett Gerald Everett és Tyler Higbee volt fenn a pályán. Első ránézésre azt hihetnénk, hogy ez nem egy akkora húzás, azonban a korábban megszokott Rams támadásokhoz mérten nagy változtatásokat kellett eszközölni védelmi oldalon is, hogy alkalmazkodni tudjanak a Los Angeles “új” personneljéhez. Azzal, hogy két nagyobb testű és atletikus célpont került fel a pályára, más típusú védőket kellett bevonni base, nickel és dime felállásokban is, olyanokat, akik sebességben és méretben meccselni tudják Higbee-éket. De nem csak elkapásoknál jött be ez az újítása, hanem futásoknál is, hiszen amikor in-line (a támadófalat kiegészítve), blokkolónak álltak be a tight endek, plusz lyukakat nyitottak, ez által több védőt kellett a boxba tenni, nagyobb hangsúlyt kapott a futás, ezzel pedig a play action is, ami a Rams támadójátékának alfája és ómegája.

Hogy kicsit mélyebbre ássuk magunkat és megnézzük mit jelent számszerűsítve a Rams 12-es personneljének sikere, a sharpfootballstats.com adatait érdemes kicsit jobban megnézni. Csak a playoffot figyelembe véve a Kosok összesen 143 támadójátékot futtattak, ebből 80%-nyi (115) indult 11-es personnelből, 15%-nyi (21) pedig 12-esből. A játékok sikerességét a successful play rate mutatja meg, amely szerint akkor lesz sikeres egy játék, ha 1st downokon a hátralévő yardok 40%-át, 2nd downokon a 60%-át, 3. és 4. downokon pedig a yardok 100%-át tudja megtenni a csapat. Ebben a tekintetben pedig szembeötlő a különbség a 11-es és a 12-es personnel között. Míg 3 elkapónál 50%-os a játékok sikeresség, addig 2 elkapóval 76%-ra rúg ez az arány, tehát óriási a különbség, ami azt jelenti, hogy tudnak meglepőt húzni még a playoffban is. Olyannyira, hogy ez a hetvenhat százalék a 12-es felállásból a playoff csapatok között a legjobb, tehát lesz gondja a Patsnek, ha le akarja szimulálni ezeket a szituációkat és sikeresen akar majd dolgozni ellene.

A gyors passzjátékra építeni

Sokszor és sok helyen ki lett emelve, hogy mekkora a különbség Tom Brady és Jared Goff között, gyakorlatilag nem említhető egy lapon a két quarterback. Míg Brady egy született vezéregyéniség, aki a legkomolyabb gödörből is ki tudja vezetni a csapatát, addig Gofftól ugyanezt még nem láttuk, ő egy olyan játékos, aki bár nagyon tehetséges, de ritmusba kell kerülnie a meccsen, hogy jól dolgozzon, sikeres lehessen. Nála nem nagyon férnek bele a korai hibák, a bizonytalankodás, mert akkor az végérvényesen rányomhatja a bélyegét az egész csapat formájára, a meccs alakulására.

Jared Goffnak az kell, hogy McVay a meccs elején tudatosan felépítse az önbizalmát, olyan játékokat hívjon, amelyeket könnyű olvasni, a labdát egyszerűen tudja eljuttatni a megfelelő célponthoz. Ezek lehetnek screenek, RPO-k, quick readek vagy olyan bootleg játékok, ahol egyszerűen tud üres elkapót találni. McVayben megvan mindaz, hogy ezeket elővegye a meccs elején, olyan játékokat játszasson az 1/1-es irányítójával, amik gyorsak, könnyen kivitelezhetőek. Ez fontos lesz, hiszen Goffon láthattuk, hogy ha sokáig fogja a labdát, nem talál üres elkapót, akkor könnyen hoz rossz döntéseket, amelyek a labda eladását is eredményezhetik. A Rams passzblokkolása egészen jó, Goffnak van a ligában átlagban az ötödik legtöbb ideje passzolni (2,93 mp), de ez nem feltétlenül jelent jót, hiszen valamennyi interceptionje (13) olyan szituációban jött, amikor 2,5 másodpercnél tovább tartotta a labdát a kezei közt. Ezt tetézi az is, hogy a Patriots védelme egészen kiválóan védekezik akkor, ha az ellenfél irányítójának több, mint 2,5 másodperce van passzolni, hiszen mindössze 52,2%-os passzpontosságot engedélyeztek ilyen szituációkban 17 interception mellett, ami mindkét mutatóban ligaelső. A feladat tehát adott, Goff önbizalmát és a támadójáték sikerességét gyors passzokkal kell beindítani, felépíteni, hogy aztán később nagyobb magabiztossággal merje bevállalni a mélységi bombákat.

Támadni az újoncot

Sok kulcsa lesz a Rams sikerességének a Patriots hiperagresszív védekezése ellen, az egyik lehet ezek közül az, hogy egy olyan játékost tesztelnek majd minél többször, akinek egészen kevés rutinja van. Ő pedig nem más, mint J.C. Jackson, a draftolatlan cornerback a Maryland Egyetemről. Jackson hiába nem került kiválasztásra a 2018-as NFL Drafton, mégis sikerült megállnia a helyét, bebizonyítania, hogy alkamas arra, hogy magas szinten játsszon, most azonban óriási terhet kell majd a vállán hordoznia. A védő a playoffban rengeteget volt tesztelve, 19-szer vették célba, amiből 9 elkapást, 156 yardot és 1 TD-t engedélyezett. Ez két meccsre levetítve nem olyan brutális, de még így is kilenccel több targetet kapott, mint a második helyen álló csapattársa, Stephon Gilmore.

Az ellenfelek taktikája tehát adott, támadni kell az újoncot, aki olyannyira rutintalan még, hogy mindössze 509 snapet töltött a pályán, tehát bőven van esély arra, hogy meginog a játéka, főleg egy olyan teher alatt, amit a Super Bowl súlya jelent. Érdekes lesz majd megnézni, mire megy Cooksszal, aki nagyon bevált Sean McVay rendszerében és Goff is imádja célba venni. A gyors elkapónak jó párharc lehet ez, bár azt is figyelembe kell venni, hogy jó eséllyel a free safety az ő oldalára fog csalni, tehát a Ramsnek majd úgy kell megválasztania a felállásokat és útvonal koncepciókat, hogy az újonc cornerbacknek ne sokszor legyen segítsége.

Belső nyomást gyakorolni Bradyre

Kulcsfontosságú lesz, hogy a Rams védelme megfelelő nyomást tudjon gyakorolni az ellenfél irányítójára. Ez talán triviális gondolat, de nem mindegy, hogy a siettetés honnan és hogyan fog érkezni. Láthattuk korábban, hogy azokat az irányítókat, akik “zsebirányítóként” vannak elkönyvelve, mennyire meg tudja zavarni a belső nyomás, hiszen ez ellen nem lehet fellépni, csak oldalra mozogni, ami már sokkal többet kíván meg egy irányítótól. Láthattuk, hogy a Patriots milyen jól scheme-elt a Chargers ellen, amikor a Bosa-Ingram párost kellett kivenni a játékból, ami sikerült is nekik, hiszen a két elit pass rusher nem ért oda Bradyhez, aki belül könnyen tudott fellépni vagy éppen pillanatok alatt eresztette el a passzt. Nem beszélve arról, hogy a szélről érkező pass rushernek nagyobb távot kell megtennie az irányítóig, ami a passzoló kezére játszik.

Ezzel szemben a belső nyomás teljesen más, scheme-elni csak úgy lehet ellene, ha a falban megfelelően vannak leosztva a blokkok, esetleg a backfielden marad egy biztonsági ember, aki besegít ott, ahol a legnagyobb a vész. A Ramsnek tehát nagyon fontos lesz, hogy megtalálja a módját annak, hogy belülről jövő nyomás alá helyezze Bradyt. Legnagyobb szerencséjükre Aaron Donald ebben (is) pont a legjobb a ligában, és akkor a többiekről még egy szót sem ejtettünk, pedig Ndamukong Suh is csúcsfokozatra kapcsolt a playoffra. Ez a duó óriási feladat elé fogja állítani a Patriots támadófalának belsejét, akiket ha meg tudnak verni, akkor komoly előnyre tehetnek szert. Brady ugyanis nagyon nem szeret a belső nyomás ellen dolgozni, szignifikánsan rosszabbul focizik, ha nem kívülről érkezik a siettetés. Míg a szélső nyomás ellen átlagban 8,0 yardot passzol kísérletenként, 7/0 TD/INT mutatót és 118,7-es passer ratinget magáénak tudva, addig belső nyomás ellen mindössze 5,7 yard/kísérlet a statisztikája, 2/2 TD/INT arány és 63,1-es irányítómutató mellett.

forrás: bostonglobe.com

Erre a gyengeségre építehet majd az a Wade Phillips, akinek ott lesz Brockers, Suh és Donald, hogy berogyassza az ellenfél támadófalának közepét. És ha már védőfal és Donald, az NFL egyik – ha nem a – legjobb játékosánál senki nem ért el több nyomást idén, a sztárvédő neve mellé a playoffal együtt 111-szer véstek be egy strigulát a pressure kategóriában. Persze azt tudjuk, hogy Donald önmagában foghatatlan, amivel nem is nagyon lehet mit kezdeni, de double/triple teamekkel lassítható, ekkor viszont ott lesznek a társai, akik emiatt élvezhetnek majd előnyt. Kíváncsian várom, hogy mit talál majd ki arra Belichick és stábja, ha Donald lesz tackle-ben, Suh pedig endben, a Rams pedig stuntokat használ majd, amit amúgy sem egyszerű levédekezni, nemhogy akkor, mikor két ilyen kvalitású játékos akarja agyonütni az irányítót.

Lezárni a LOS-hez közeli zónákat

Jól tudjuk, hogy mi az, amivel a New England Patriots a leginkább a sarkára tudja állítani az ellenfél védelmét, ez pedig nem más, mint a gyors passzjáték. Ez az, ami az ő legnagyobb fegyverük, hiszen az egész támadósor úgy van kialakítva, hogy a rövid passzokkal minél nagyobb sebet tudjanak ejteni az ellenfél védelmén. A futóik tökéletes elkapók, van egy Gronkjuk, egy Edelmanjük, akikkel nem csak gyors játékokat lehet összehozni, de sok elkapás utáni yardot is ki tudnak harcolni, elég csak a sokak által x-faktornak vélt James White egy-egy megmozdulására gondolni. Létfontosságú lesz a Ramsnek, hogy megakadályozza, hogy a Patriots simán tudjon haladni ezekkel a játékokkal, mert ha nem sikerül, akkor a New England No Huddle, No Mercy taktikája két vállra fogja fektetni őket.

Láthattuk a Saints ellen, hogy Kamara mennyire eredményes volt, de azt is megfigyelhettük, hogy Phillipsék tudtak reagálni erre, és hiába kapott el 11 labdát a New Orleans futója, meg tudták őt zavarni, meg tudták őt fogni a meccs második részében. Fontos lesz ezúttal is, hogy már a line of scrimmage-en megzavarják, megüssék a védők az elkapókat, azok ne tudjanak tisztán elindulni, ki legyenek billentve a megszokott kényelmükből. Emellett a Ramsnek kell találnia egy-egy embert, aki a backfieldről kimozgó futót és Rob Gronkowskit fogja majd őrizni a meccsen. Egyik feladat sem lesz egyszerű, és ha nem oldják meg, akkor óriási bajban lesznek.

Cory Littleton és Mark Barron sem az a magasan jegyzett linebacker, aki bárkit ki tud venni a játékból, de kettejük közül talán Littleton lehet az, akit rá lehet állítani Gronkra, hogy over the top (a pálya mélyebb részéről érkező) safety segítséggel hatékonyan dolgozhasson a tight enden. Mellette John Johnsonra kerülhet még óriási teher, aki nagy valószínűséggel sokat fog a boxban felállni, hogy a backfieldről útvonalat futó backet kísérje majd. Sem Johnson, sem pedig Littleton nem elit abban, amit csinálni kellene, de némi segítséggel és megfelelő sémaválasztással lehet sikerük White-ék ellen. Ha pedig sikerül gátat szabni a pálya rövid-középső részét támadó Pats passzjátéknak, akkor abból rengeteget nyerhet a többi csapatrész is.

Minél többet emberezni

Nehéz eldönteni, hogy Brady és a Pats ellen emberezni vagy zónázni szerencsésebb, de mégis úgy tűnik, hogy az emberezés lehet kifizetődőbb, főleg akkor, ha a New England rövid passzokkal akar operálni. Brady, Edelman és a többiek tökéletes érzékkel tudják megtalálni a zónák közötti határokat, amiket nagyon jól használnak ki, ezekre korábban is láthattunk számtalan példát. A legfőbb indok amellett, hogy javarészt emberezés mellett kellene letennie a voksukat, hogy a védelemnek megvan a tehetsége, hogy egy az egyben felvegye a versenyt az ellenfél támadóival. Offense is all about scheming, defense is all about talent – ebből kell kiindulnunk.

forrás: bostonglobe.com

Bár megvannak a Patriots elkapóinak a fegyverei, hogy megverjenek sokakat az útvonalakon, mégse mondhatjuk rájuk, hogy fizikálisan levédekezhetetlenek, foghatatlanok. Talib, Peters, NRC is mind-mind nagyon tehetséges játékosok, akik a futballal a vérükben születtek, ösztönös játékosok, amire sokat lehet építeni. Tudnak jól emberezni, ami szintén fontos lesz, mert korábban láthattuk (Chargers ellen), hogy a zónázással nem megy semmire a védelem, cafatokra cincálja azt Brady és a Pats gépezet. Kulcs lesz, hogy fizikálisan lépjenek fel a DB-k, kellően rafináltak, de szabályosak legyenek, mert akkor az elkapók sem fognak kényelmesen fickándozni. Ha pedig nem jönnek az amúgy sima sikeres átadások Edelman, Hogan vagy Dorsett, esetleg Patterson felé, akkor Brady is egy – vagy több – fokkal hevesebben fogja kezelni a helyzetet, ami elsülhet a visszájára is.

Felállástól és personneltől függően tehát sok Cover-1 és Cover-2 man védelmi hívást láthatunk majd a Kosoktól, ahol a cél az lesz, hogy minél hamarabb megüssék a védők az elkapókat a LoS-en, ezzel kevesebb esélyt hagyva az elszakadásnak. Kicsit sarkítva, de a Ramsnek úgy kell védekeznie, mint a Patsnek: agresszívan, keményen az első perctől fogva. A New England tökéletesre fejlesztette a man heavy védelmét, ezzel a fegyverrel kell majd harcba szállni a Los Angelesnek is, ha magasba akarják emelni a LIII Super Bowlért járó Lombardi-trófeát.

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!