Connect with us

Draft

Deionte Thompson

Deionte Thompson úgy vágott neki a 2018-as college szezonnak, hogy a legmagasabban kiválasztott safety lehet, ám az idény előrehaladtával inkább csak csökkent az értéke – nem véletlenül.

 

 

Megvan benne a potenciál

 

Noha az Alabama manapság a legjobb egyetemi futballprogram, nem könnyű döntés oda elköteleződni. Thompson is megjárhatta volna, hiszen az öt legjobb középiskolás safety egyikeként választotta megannyi ösztöndíj közül az Alabamát, hogy freshman szezonját a támadóknál töltse – Thompson ugyanis elkapó volt a kezdetekben. A környezetéből nagyon sokan buzdították iskolaváltásra, de Thompson kivárta a sorát, és három év után full time kezdő lett, rálépve ezzel az Eddie Jackson, Minkah Fitzpatrick és Ronnie Harrison által kitaposott ösvényre.

 

Thompson egy remek atléta, kellően gyors, az induló sebessége is remek, ráadásul 6’2 magas, ami miatt sok első számú elkapóval is képes megnyerni egy párbajt, és leütni a feléjük szálló passzokat. Saban képzése megmutatkozik Thompson játékintelligenciájában is, ami egy deep safety esetében indokolt, jól érzi a zónahatárokat, és képes besegíteni a cornerbackeknek. Itt éppen A.J. Brown, a class egyik legjobbnak gondolt elkapója elől szedett le egy Jordan Ta’amu labdát. A labdaérzéke egyébként is egyértelmű pozitív tulajdonsága – elkapó múlttal ez nem véletlen.

 

 

Ami a tape-jei alapján rendre megfigyelhető volt, hogy a futójátékok többségén rendre ott van akcióközelben. Mivel túlságosan mélyen helyezkedik a snapjei nagy részében, így nem várható el tőle sok negatív yardos szerelés. Nem meglepő, hogy csak 3,5 jött neki össze 2018-ban, viszont 3 fumble-t is kiharcolt, ami jól mutatja, hogy tud big playeket bemutatni futójátéknál is. Thompson legemlékezetesebb szerelése talán az volt, hogy a mozgásban lévő Kyler Murray-t meg tudta állítani, ez sok játékosnak nem jött össze az egyetemi szezonban.

 

 

Konzisztensen inkonzisztens

 

Noha Thompson játékában megvannak a “highlight playek”, ugyanúgy megvan benne az, hogy ezeket benézi. Sajnos mindenben ami jó, azt inkonzisztensen csinálja. Ha már a tackle-ökkel fejeztük be, akkor nyissuk is meg a negatívumok sorát ezzel: Thompson túl nagyot akar ütni, ezért gyakran benézi a szereléseket. Persze ezek a big hitek hoztak össze 3 fumble-t, de sokszorosan több elhibázott szerelést is. Mélységi safetyként nem engedheti meg magának, hogy ilyen gyenge hatékonysággal állítsa meg az ellenfél támadóit, ráadásul a tecnikáján is lenne mit csiszolnia. Gyakran fel se néz, csak megy fejjel előre, amit egy profi futó nevetve fog kihasználni, és elküldi gyufáért a gyepen. Plusz nem egyszer volt nagyon neccesen sisak a sisaknak ütése a stílusa miatt, amit az NFL-ben könyörtelenül zászlózhatnak majd.

 

Bár a pálya sok részére odaér, mégsem mondanám azt, hogy az egész területet lefedi a védelem mögött, és több elemző szerint is ez a kritika megállja a helyét. Gyakran az az ember érzése, hogy sebességből, és nem a játék felismeréséből tud odaérni egy-egy mélységi labdára, holott ez nem egészséges arány. Előfordult, hogy nem látta elég jól az elkapó útvonalát, nem tudott besegíteni a cornerbacknek, így könnyedén adtak az ellenfélnek egy TD-t. Az irányító olvasása sem mindig jön össze neki, márpedig a profik között nem egy QB fogja így megetetni, ami TD-kbe kerülhet csapatának. Ezeken a képességein mindenképp javítani kell majd, bár ha ösztönből nincsenek meg neki ezek, akkor abból nem sok edző tud csodát tenni – nem lesz belőle Earl Thomas, az is biztos.

 

Nem minden stimmelt vele a pályán kívül

 

Thompson messze nem olyan balhés, mint korábbi csapattársa, Reuben Foster volt, ennek ellenére akadt egy incidense a törvénnyel. 2017-ben a tavaszi szünet során egy kisebb csetepatéba keveredett, ahol négy embert állított elő a rendőrség, köztük hősünket is. Thompsont végül nem olyan régen felmentették, és ejtettek ellene minden vádat, így például a Scouting Combine-on is részt vehetett Indianapolisban. Az eset viszont nem marad nyomtalanul, hiszen Thompsonnak innentől elég egy apróbb bűnt elkövetnie, hogy visszaesőnek számítson, és az már komolyabb büntetést vonhat maga után, amit egy csapat sem kockáztatna meg. Nem gondolom, hogy emiatt drasztikusan csúszni fog, de biztos lesz olyan GM, akinek ezzel a problémával aggályai támadnak.

 

Ami viszont már sokkal inkább visszavetheti értékét, az a formahanyatlás. Thompson az első meccsei után elvarázsolta a college közösséget, egyesek már Ed Reedhez hasonlították, de a Pro Football Focus is a legjobb breakout játékosok közt tartotta számon. Aztán ahogy telket múltak a fordulók, úgy jöttek elő Thompson gyengeségei is, míg végül az idei két playoff találkozón játszotta talán leggyengébb meccseit, ami sosem jó előjel. Sokan emiatt viszik egyre hátrébb a mock draftokban, és sokszor már az első körben sem találkozhatunk a nevével. Zárójelben azt is meg lehet jegyezni, hogy kétszer is megsérült a térdére, noha komolyabb kihagyást egyik eset sem eredményezett.

 

Thompson nem maradt végzős évére az egyetemen, és egy évnyi stabil kezdőként lejátszott idény után úgy döntött, hogy komittál a 2019-es draftra. Nem vagyok egyedül azzal a véleménnyel, hogy ez talán hiba volt, és ha már ennyire türelmes volt egyetemi karrierje során, az a plusz egy évnyi fejlődés nem ártott volna neki. Jelen állás szerint az első kör közepénél hamarabb nem valószínű, hogy kiválasztásra kerül, és mint mondtam, egyre többen már első körbe sem várják. Plusz egy évnyi egyetemi terheléssel akár top 10-es is játékos lehetett volna, így még elég boom or bust szaga van a játékának.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!