Connect with us

Érdekességek

Az onside kick helyetti 4&15-nek van egy nagy hátránya

Az onside kick a jelenlegi formájában nem túlságosan hatékony, így a liga fontolgatja a 4&15 bevezetését alternatívaképp. Az elképzelés jónak tűnik, ugyanis 6 százalékkal nagyobb esélyt nyújt a labda megszerzésére, mint az onside, ugyanakkor van egy nagy hátránya, mutat rá a PFT.

Bár a tervek szerint 4&15-öt csak kétszer lehetne használni meccsenként, illetve közben menne is az óra, mindez túl nagy előnyt jelentene az előnyben lévő csapatnak. Egyrészt gyakorlatilag egy extra Hail Mary lehetőséget ad az olyan irányítóknak, mint Patrick Mahomes vagy Aaron Rodgers a félidők végén és nem mindegy, hogy 7-0-val vagy 14-0-val ér végét a játékrész. Másrészt ha egy csapat fordít a mérkőzés vége előtt például 10 másodperccel, akkor a kickoff helyett megéri neki a 4&15-öt választani, hisz ennyi ideig el tud rohangálni az irányító a fal mögött, hogy aztán megeresszen egy hosszú passzt – ehhez hasonló trükkel a Chiefs például a legutóbbi Super Bowlon is élt.

A szabályváltoztatás célja az lenne, hogy a hátrányban lévő csapatnak kicsivel több esélye legyen fordítani és így izgalmasabbak legyenek a találkozók, de nem biztos, hogy ebben a formában az új szabály jó. Emiatt el lehet gondolkozni azon, hogy a 4&15-tel például csak a hátrányban lévő csapatok próbálkozhatnak, ez megoldaná a problémát (az már más kérdés, hogy ez így mennyire lenne fair).

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!