Connect with us

Beharangozó

2015 Preseason Week 1

Futballéhségünket augusztus 10-én a Hall of Fame meccsel már valamelyest mérsékelhettük, de csillapítatlan szomjunknak ez igen kevésnek bizonyult. Lehet, hogy az előszezon első hete csak nyomokban tartalmazza a regular season izgalmait és a kezdőjátékosok nagy része még a partvonalon kívülről szemléli az eseményeket (pár drive-ot leszámítva), de végre teljes értékű futballhét lesz. Ahogy már fentebb említettem, kedvenc játékosainkat aligha láthatjuk a pályán, de ettől függetlenül lesz látnivaló bőven. Hajtás után kedvcsinálónak összeszedtük a legizgalmasabb párosításokat és pár szóban összefoglaltuk mire érdemes az első héten figyelni.

 

Az első két napról két-két összecsapást emelek ki, melyekről részletesebben elmélkedek, a többiekről pár mondatban összefoglalom mire érdemes figyelni. A többi napon pedig egy-egy találkozón lesz a hangsúly. Akik csapatait rövidebben taglalom, azok se csüggedjenek, mert a következő hetekben valószínűleg lesz szó az összes résztvevőről. A találkozók izgalmait az úgynevezett Johnny-faktorral mérem, tehát egy képzeletbeli 10-es Manziel skálán lesz-e olyan izgalmas, mint a másodéves irányitó élete. A 10-es azt a találkozót jelöli, melyet mindenképp érdemes megtekinteni, előszezontól függetlenül, az 1-es, pedig azt, hogy még akkor se lenne jó, ha regular game-ről beszélnénk.

 

Augusztus 14

Green Bay packers @ New England Patriots

Augusztus 14 (magyar idő szerint 1:30)

Az első összecsapás, amiről érdemes megemlékeznünk az a bajnok és a trónfosztásra mindenki által legnagyobb esélyt begyűjtő csapat találkozása lesz. Amennyiben ez egy éles meccs lenne, kérdés nélkül a televízió elé szögezné a nézőket és valószínűleg hatalmas presztízsmeccs alakulna ki. Így viszont nagyszerű alkalom lesz a harmad és negyedvonalaknak, hogy bizonyítsanak valamit tudásukból, mert a szezon alatt igen kevés lehetőséget fognak kapni. A new englandi oldalon érdekes lesz megfigyelni, hogy a szezon első pár meccsén kezdő irányítóját nélkülözni kényszerülő csapatban Garoppolo megkapja-e rögtön a stafétát és ha igen, akkor azt milyen magabiztossággal teszi vagy a harmadikszámú irányító, a frissen igazolt Ryan Lindley mire képes.

Felkészült-e?

A futószekció talán még érdekesebb, mivel az állomány nagyon mély, de korántsem olyan minőségi, hogy egyértelműen meg lehessen nevezni a kezdő futókat. Tavaly Gray és White is viszonylag jól teljesített az előszezonban, de aztán élesben mindkettőjüknek egy igazán jó meccse akadt csak. A rookie-k közül engem inkább a védőoldalon érkezők teljesítménye érdekel és kíváncsian várom, hogy az egyelőre igencsak lyukas cornerback poszton kik fognak feltűnni.  Ami a másik felet illeti, sokkal kevesebb kérdés merül fel. A frissen draftolt Hundley és a veterán Tolzien csatája irányítóposzton mindenesetre elég beszédtémát adhat, mivel egyelőre az újonc a hírek szerint igencsak gyenge teljesítményt mutatott, így pedig kérdésessé teszi mi volt a Packers célja a draftolásával. Védőoldalon már több a kérdőjel, az első két körben draftolt játékosok Rollins és Randall valószínűleg az előszezon alatt döntheti el, hogy ki kerül a kezdő közelébe és egyáltalán milyen poszton teszi azt.

 

Amire érdemes figyelnünk: A csereirányitók magabiztosságára. A cornerbackek teljesítményére. A telefonjainkra.

Johnny-faktor: 8

 

Miami Dolphins @ Chicago Bears

Augusztus 14 (Magyar idő szerint 2)

A második meccs, amit kiszemeltem nem elsősorban a játékosok miatt történt. A tavaly leszereplő Macik, teljesen új edzőgárdával vágnak neki a következő szezonnak és már a preseason alatt láthatjuk, mennyire sikerült egységes csapatot kovácsolniuk a tavaly elég széthúzó gárdából. Másrészt a védelem erősségét tekintve továbbra sem az a kérdőjel, hogy milyen erős, hanem hogy kevésbé gyenge-e mint tavaly. Sok olyan játékos bent ragadhat a kezdőben, akik az előszezon elején jól teljesítenek. A védelemben kíváncsian várom, hogy az újonc Amos odaérhet-e a kezdőbe safety poszton és hogy a tavaly talán leggyengébb linebacker helyeken kikkel tesz próbát a vezetőség. A támadósorban Cutler helye egyáltalán nem tűnik megingathatatlannak, így a mögötte sorakozók minden bizonnyal elszántak lesznek az előszezonban bizonyításra. Forte évek óta hatalmas terhelést kap, de ez teljesítményromlással egyelőre nem járt. Mögötte viszont talán az eddigi legnagyobb mélységgel rendelkezik a Chicago az elmúlt pár évet vizsgálva és a tehetséges fiatal futóknak az előszezon szintén kiváló alkalom a bizonyításra. A túloldalon a megerősödni látszó Miami kevesebb izgalmat tartogat az előszezonban. A feltételezett kezdők biztosabban birtokolják pozíciójukat, de néhány helyen odaérhetnek a fiatalok. A támadófalba több UDFA rookie is érkezett és valószínűleg a stáb minden formációt és mindenkit kipróbál, hogy Tannehillt eredményesebben védjék meg. A skill posztokon meg minden egységben egy-egy rookie várja, hogy bizonyíthasson. A védelemben igazi nagyágyúk foglalják el a depht chart első helyét, de mögéjük rotációba több lelkes próbálkozó is lehet. Lippet (CB), McCain (CB) és Thompson (S) is sok lehetőséget fog kapni az előszezon első hetében, és ha megfelelő teljesítménnyel hálálják ezt meg, akkor lehet hogy többet látjuk őket.

 

Amire érdemes figyelnünk: A Chicago defense milyen állapotban van. Cutler mögött van-e potens jelentkező, ha a kezdőirányitó gyengélkedne. A Miami támadófalának felállásai.

Johnny-faktor: 7

 

További találkozók:

New York Jets @ Detroit Lions (magyar idő szerint éjjel 1:30)

A Jets új vezetőedzővel kezdi a preseasont és a védelem olyan bivalyerős, hogy már a cserék közt az első héten is láthatunk kitűnő játékosokat. A támadósorban pedig az irányító és futó poszton is nagy lesz a tülekedés. Petty játéka mindenképpen érdekes lehet,a fiatal játékosnak nagy lehetőség, hogy megtapasztalja az NFL légkörét. Fitzpatrick váratlanul a csapat kezdőirányitója lett, de a hírek szerint ennek a Jets szurkolói örülnek a leginkább. Ezt majd az első éles meccs után átértékelik, mindenesetre a szakállas varázslónak nem jön rosszul pár drive a Lions ellen.

Igen, ő egy kezdő NFL irányitó

Az Oroszlánok a Bell mögötti futóposztot töltötték fel igencsak, két UDFA és egy draftról érkező rookie-val, az ő párbajaik végeredménye a Lions támadójátékát is meghatározhatják.

Johnny-faktor: 5

 

New Orleans Saints @ Baltimore Ravens

Ez a találkozó az alapszakaszban szintén kiélezettnek és izgalmasnak ígérkezne. Az újjáépülő Saintsben az összes csapatrész bizonyitásra vár (bizony, Brees is), a Ravens pedig aránylag erős kerettel, de több kiöregedő játékossal vág neki a szezonnak.  Ezen a meccsen inkább a New Orleans oldalán találkozhatunk olyan játékosokkal, akik az alapszakaszban is több játéklehetőségre számíthatnak. Külön kiemelendő Grayson, akiről szerintem gyorsan ki fog derülni, hogy alkalmas lehet-e egyszer majd Brees utódjának. Most el is kezdheti a bizonyítást. A Ravensben inkább a secondary és az elkapó sorban várható csatákra van kilátás és többen is odaérhetnek a tűz közelébe.

Johnny-faktor: 5

 

Washington Redskins @ Cleveland Browns (magyar idő szerint éjjel 2)

Nem mondanám, hogy ez a találkozó igazán lázba hozna, még akkor, se ha élesben menne a dolog. Az egyetlen említésre méltó esemény az lesz, ha Johny Manziel pályára lép majd. Erre egyébként jó esély is lehet, mivel ki tudja épp hányadik irányító a sorban a Barnáknál. A Redskinsnél szintén talán az irányítókérdés a legnagyobb probléma és lehet, hogy a washingtoni alakulat azzal jár majd a legjobban, ha valaki hátulról ér oda.

Johnny-faktor: 3+1

 

Dallas Cowboys @ San Diego Chargers (magyar idő szerint éjjel 4)

A nap utolsó találkozója a Dallas vendégjátéka a Chargersnél. A Cowboys védelme tavaly igen jól működött, de érzésem szerint ezen még ők is meglepődtek. Idén több fiatal is odaérhet a kezdő posztok közelébe, akik most a preseason elején bizonyíthatják rátermettségüket. A Chargersnél a futószekció adja a fő beszédtémát, ott is főleg a friss elsőkörös Gordon, aki nagy valószínűséggel elsőszámú futó lesz. Remélem ennek ellenére láthatunk egy két kísérletet tőle is.

Johnny-faktor: 5

 

Augusztus 15

Carolina Panthers @ Buffalo Bills

Augusztus 15 (Magyar idő szerint 1)

A Bills Rex Ryannel a vezetőedző szék mögött indul neki a szezonnak, ez pedig már magában elegendő lenne, hogy kíváncsiak legyünk rájuk. Az ellentmondásos főedző azonban nem az egyetlen érdekes dolog a Bills csapatában.

A magabiztosság megvan, a csapat is?

Az együttes több helyen is változáson ment keresztül az offseasonban és rengeteg karakterproblémás játékossal gazdagodott. A legnagyobb kérdés, hogy az „öltözőbomlasztók” mellett milyen egység alakult ki és kik lesznek a gárda vezéregyéniségei. A futó posztot minden valószínűség szerint McCoy vezeti, mögötte viszont nagy lesz a tülekedés. Az első héten láthatjuk, kik próbálnak odaérni az ex-eagles játékos mögé a rosteren. Emellett azonban alighanem a Bills QB kérdése lesz a nap fő mutatvány. A Cassel, Tyler, Simms, Manuel négyesből bárki, bármelyik helyet elfoglalhatja a rosteren, úgyhogy nem kizárt, hogy a preseason elején az fog dobálni, aki már élesben is. A Bills szurkolók helyében egyébként nem lennék nyugodt, akárki ér is oda végül. A Panthers háza táján nyugodtabbak a viszonyok. A tavalyi év egyetlen negatív mérlegű rájátszás résztvevője sokkal rendezettebb sorokkal rendelkezik, mint a Bills. A védelemben a linebackerek teljesítményét lesz érdemes figyelni, mert a harmadvonalakban is tehetséges játékosok foglalnak helyet.

 

Amire érdemes figyelni: A Bills irányítók szerencsétlenkedéseit. A Bills futók teljesítményét. Panthers LB sor mélységének erősségét.

Johnny-faktor: 7

 

Denver Broncos @ Seattle Seahawks

Ausgusztus 15 (Magyar idő szerint 4)

Ez a találkozó élesben elég pofásan nézett ki, főleg az elmúlt években. Nem garantálom, hogy ez idén is így lesz, de a preseason meccsükre érdemes rátekinteni. A Broncos offensive line-ja katasztrofális állapotokat mutat, minden nap más és más birtokolja a kezdő helyeket.

Összeáll-e a támadófal Manning előtt?

Ezen kívül lassan a Broncosnál időszerű a Manning utáni érára is összpontosítani, így a tartalék irányítók teljesítményét is kitüntetett figyelem kell, hogy kísérje. Osweiler eddig korántsem váltotta meg a világot és az idei hetedik körös választottól sem érdemes olyan sokat várni, de egy jó felkészüléssel sok lehetőséggel az offseasonben megváltoztathatják megítélésüket. Az elkapóknál érdemes megemlíteni Cody Latimert, akit tavaly draftolt a második körben a Broncos, de meglepetésre kevés éles lehetőséget kapott (ez elsősorban Sanders nem várt brillírozása miatt volt). A Seahawks épp az utóbbi hetekben kötötte magához az utóbbi évek sikercsapatának legmeghatározóbb tagjait, így a mögöttük lévőknek hatványozottabban oda kell tenniük magukat, hogy lehetőséghez jussanak. A Seattle elkapósora továbbra is inkább mély, mint ligaelit és itt az első hetekben is érdemes figyelemmel kísérni őket, mert nem tudhatjuk, ki domborít nagyot később, mint tavaly a Superbowlon.

 

Amire érdemes figyelni: A Broncos offensive line. Irányítók Manning mögött. Seahawks elkapók.

Johnny-faktor: 8

További találkozók:

 

Tennesse Titans @ Atlanta Falcons (magyar idő szerint éjjel 1)

A Falcons Dan Quinn érkezésével már a kezdetektől fogva érdekes lehet. Érdemes megfigyelni, hogy az utóbbi években gyenge védelem mutat-e valami keménységet, akár már a cseréket tekintve is. A Titans pedig az egyik legérdekesebb csapat lehet, amennyiben a draft első két körében elhozott játékosaik beválnak. Sajnos egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy Mariota jól járt jelenlegi csapatával, a kvalitásait a preseasonban mindenesetre éles szemekkel figyeli majd a vezetőség és a szurkolók is.

Johnny-faktor: 4

 

New York Giants @ Cincinnati Bengals (magyar idő szerint 1:30)

Andy Dalton kezdő pozíciójáról már évek óta elmondjuk, hogy gyenge lábakon áll. Aztán végül mindig az ő nevével kezdődik betonszilárdan a Bengals névsora. A vezetőség helyében én most minden eddiginél nagyobb érdeklődéssel figyelném az preaseasonban a mögöttük lévőket. A Giants offensive line-ja nem túl veretes és akkor még finoman fogalmaztam. A fiataloknak, köztük az elsőkörös Flowersnek kiváló alkalom egy kis bizonyításra ez a találkozó.

Johnny-faktor: 4

 

Pittsburgh Steelers @Jacksonville Jaguars (magyar idő szerint 1:30)

A Jaguárok véleményem szerint az egyik legjobb draftot hajtották idén végre. Első körös választottjuk ugyan kidőlt, de így is fiatalok armadája várja a bizonyítási lehetőséget. Mivel a késői körökben is hasznos és jó képességű fiatalokat szereztek meg, ezért az ő szereplésükre már a preseason első meccsén sor kerül. A Steelers Bell eltiltása miatt minden bizonnyal a futóalakulat többi tagjának képességeit sürün fogja teszteli és ha valaki jól teljesít, akkor könnyen DeAngelo Williams elé kerülhet. A másik kérdés a cornerbackek szerepe. A csapat nem rendelkezik egy kiváló játékossal sem ezen a poszton, így hatalmas harc lesz várhatóan a kezdő pozíciókért. Érdekes lesz, hogy az újonnan érkező Boykin mire lehet képes, mert a szélen nem igazán volt használva, viszont ő ott szeretne kezdeni. Most mindenesetre lesz ideje a bizonyításra.

Johnny-faktor: 3

 

St. Louis Rams @ Oakland Raiders (magyar idő szerint 4)

A Rams háza táján a támadóoldal lesz igazán csak érdekes. Ott viszont szinte minden poszton variálásokra kell számítanunk. Az előszezon alatt a gyengécske támadófal kezdőinek megtalálása és az ő helyük lesz a fő prioritás. Ezen kívül az irányítóhelyzet is említést érdemel, ahol Foles kezdő helye egyelőre biztosnak látszik, de ehhez Davisnek, Case Keenemnak és akár az újonc Mannionnak is lesz egy-két szava. Ezen a mérkőzésen inkább utóbbi kettőt látjuk majd. A futóposztot szintén ez jellemzi. Elsőre azt mondanánk, hogy az elsőkörös Gurley lesz a befutó, de Mason, Cunningham és Pead is bizonyítani akar és bizonyára fog is. Kérdés mit.

 

Augusztus 16

San Francisco 49ers @ Houston Texans Augusztus 16 (magyar idő szerint éjjel 2)

Erről a napról nem is volt kérdés, hogy ezt a csatát választom. A San Francisco egy részleges újjáépülés elején jár és szinte senkinek nem biztos a kezdő pozíciója. Elkapók vannak a rosteren dögivel, de nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán az 53-as szűkítést sokan megélik közülük. DeAndrew White-ra és Dres Andersonra mindenképp érdemes rápillantani. Rajtuk kívül a futók helyzete is érdekes lehet, ahol a kezdők egyáltalán nem lehetnek nyugodtak a szezonkezdetig. A védelemben pedig több a kérdőjel és a fiatal játékos, mint a biztos pont, ezek közül pedig az elején valószínűleg megtapasztaljuk ki az, aki eséllyel pályázik posztokra, mint rotációs játékos.

Feltünik-e valaki, aki a segítsége lehet?

A Texans rosterén a legnagyobb kérdés ott jelentkezett, ahol a legkevésbé számított rá bárki is. Foster sérülésével a futóposzt kezdő helye valószínűleg Blue-ra száll, de a többiek, például a frissen draftolt Hilliard ha bizonyít, megkaphatja akár az elsőszámú RB lehetőségét is. A védelem teljesítménye is érdekes lehet, mivel Watt nélkül- aki valószínűleg még nem nagyon kerül bevetésre- már nem olyan félelmetes az egység.

 

Mire érdemes figyelnünk: Houston futók teljesítménye. San Francisco elkapóinak párbaja.

Johnny-faktor: 7

 További mérkőzések:

 

Tampa Bay Buccaneers @ Minnesota Vikings Augusztus 16 (magyar idő szerint éjjel 2)

A Vikings háza táján a legnagyobb kérdés, hogy Peterson hogyan teljesít egy év kihagyás után. Erre most még nem kapunk választ, de arra igen, hogy ha esetleg befürödne, akkor a mögötte lévőktől mit várhatunk. Az elkapók versenyében Charles Johnson végre úgy tűnik, hogy kezdő kaliberű játékossá nőtte ki magát, de mögötte nagy harc lehet a rosteren. A Tampa Baynél, mint regnáló 1/1-es csapatnál véleményem szerint rengeteg a kérdőjel. Az első pár meccsen igazából a keret összes helyén variálásokra számíthatunk, talán az irányítóposztot leszámítva.

Johnny-faktor: 5

 

Kansas City Chiefs @ Arizona Cardinals Augusztus 16 (magyar idő szerint éjjel 3)

A Cardinalsnál tavaly végül még a negyedik számú irányító is pályára lépett. Így nem meglepő módon, akit itt látunk játszani az könnyen lehet, hogy visszaköszön nekünk majd valamelyik éles meccsen is. A futóknál Ellington kapott egy játszótársat, aki merőben más profilú futó és az előszezon alatt könnyen snapszámnövelést harcolhat ki magának. A Chiefsnél a legnagyobb érdekességet a Maclinnel megerősített elkapóbrigád kaphatja, főleg úgy hogy ezen a meccsen Jeremy aligha fog pályára lépni, így a többiek előtt nyílt út vezet a jó rosterhelyekért.

Johnny-faktor: 5+1

 

Indianapolis Colts @ Philadelphia Eagles Augusztus 16 (magyar idő szerint 19 óra)

Azt hiszem az Eaglesnél érdekesebb csapat egy objektív szemnek nem nagyon lesz. Kelly idén teljesen magára szabhatta a csapatot és ennek akármilyen kimenetele is lesz, az a nézők számára látványosan ér majd véget.

Ő tudja mit akar, vajon kész-e rá az NFL?

Itt a preseason elején például ki ne akarna egy kis Tebowt látni? Az irányítókérdés végkimentelébe aligha szól majd bele Isten NFL keze, de a rosteren ragadásért kemény munkával bizonyíthat augusztus közepén. Hasonló harc várható az elkapóknál is, ahol első és másodéves játékosok fognak harcolni a kezdő snappekért. Ezen felül a futók helyzete se egyszerű, mert a három nagyszerű játékos közül valaki bizonyára kicsit háttérbe fog szorulni, de itt a week 1-en ezen könnyen változtathat is. A Coltst sokan Super Bowlba várják, de ennyire ne szaladjunk kelőre. A futó és az elkapósor is kibővült az offseason alatt és az érkezők egy részét már most is látni fogjuk feltehetőleg. A két gyors, látványos játékot bemutató csapat találkozója bizonyára nagyszerű szórakozást biztosit számunkra, még ha nem is a kezdőket látjuk.

 

Mire érdemes figyelni: Tebow, Tebow, az egész Eagles, Colts elkapók.

Johnny-faktor: 9§

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!