Connect with us

Beharangozó

Kickoff game ’15 és Tippjáték ’15

Végre eljött a nap, ahonnan kezdve egészen február 14-ig minden hétvégére van fix programja az egyszeri NFL rajongónak, ugyanis ma tényleg elkezdődik a szezon a Kickoff mérkőzéssel. A liga rátett egy lapáttal az egészre, hiszen rögtön egy lehetséges AFC döntővel indul a 2015-ös évad. A címvédő New England Patriotshoz látogat a Pittsburgh Steelers.

Greg Watten

Még mielőtt azonban konkrétan a meccsről lenne szó, röviden a Kickoffról. 2002 óta rendezik meg külön kiemelt időpontban a szezon első alapszakasz találkozóját. A 2001-es szeptember 11-i terrortámadások után a New Yorkra és Washingtonra is ráfért a gazdasági növekedés, és ezzel is akarták segíteni a fejlődést. 2002. szeptember 5-én New Yorkban a Giants fogadta a San Francisco 49erst, (49ers@Giants 16-13), majd rá egy évvel Washingtonban a Redskins nyitotta a szezont a másik New York-i csapat, a Jets ellen (Jets@Redskins 13-16).

 

2004-től kezdve álltak át a mostani rendszerre, miszerint a szezon első mérkőzését a bajnoki címvédő játssza hazai pályán. Az egyébként is különleges körítést fokozza, hogy ekkor húzzák fel a hivatalos bannert a stadionban, mely az elmúlt szezon győztesének sikerét hivatott hirdetni. A meccs felvezetéseként híres előadók lépnek fel minden évben. Idén Ellie Goulding és a Train együttes szórakoztatja a nagyérdeműt, a hagyománnyal ellentétben viszont nem az adott évi Kickoff házigazdájának pályáján, hanem az 50. Super Bowl helyszínén, Santa Clarában.

 

Általános közhely – ami részben egyébként igaz is – a bajnoki másnaposság, vagyis hogy az aktuális címvédő kissé nehézkesen kezdi a szezont, de néhány meccs után azért csak megtalálják a saját ritmusukat (elég csak a tavalyi Seahawksra gondolni). Azonban ez a szezonnyitón nem nagyon szokott kijönni, ugyanis az eddig lejátszott 11 mérkőzésből kilencet az elmúlt szezon legjobb csapata nyert. Ebből a kettő vereségből is csak egyszer kapott ki az otthoni csapat (2012-ben a Giants), ugyanis ütközött a Ravens meccse a város baseballcsapatának (Baltimore Orioles) mérkőzésével és mivel ugyanazt a parkolót használják és az MLB menetrendje hamarabb közzé lett téve, így idegenben, a Denver Broncos vendégeként kellett megkezdeni a szezont. Kijelenthetjük tehát, hogy a játékosokat is felspanolja a körítés, a banner, a hazai pálya. Meg természetesen az új idény kezdete.

 

A Patriots és a Steelers is harmadik Kickoffját játssza, hiszen a már fentebb említett okok miatt, a Patriots első Super Bowl győzelme után a Giants fogadta a 49erst. Mindkét csapat otthon játszott csak nyitányt, 2-0-val állnak, de a Pittsburgh most idegenben próbálkozik megtartani a 100%-os mérlegét.

 

Ami egyáltalán nem tűnik egyszerű feladatnak. Az offseason inkább a Patriotsról, azon belül is Bradyről szólt, a deflategate sztorija átívelt az egész nyáron, míg a Steelers háza tájáról kevesebb negatív hír jött, azonban ők is vakarhatták a fejüket ezek hallattán. Brady négymeccses eltiltása szeptember 3-án hivatalosan is törölve lett, így ő ott lesz a pályán a Steelers szurkolók nagy bánatára, bár Big Ben azt mondta, hogy elvégre ahhoz, hogy a legjobb lehessen az ember, le kell győzni az aktuális legjobbat, ez pedig nála vitathatatlanul Tom Brady. Összességében a két csapat egymás elleni mérlege 15-12 a Pittsburgh javára, de amióta Brady a Pats kezdő irányítója (2002-ben találkozott először ilyen felállásban a két csapat), azóta 7-3 a Patriotsnak.

 

Hívhatnánk úgyis ezt a részt, hogy hosszú Bekezdés a B-betűsökről. Hazai oldalon a kezdő running back, LeGarrette Blount kapott egymeccses eltiltást, amiért megsértette a liga tiltott szerek használatáról szóló szabályzatát. A túloldalon is emiatt meszelték el a 3B+B két tagját. Először a kezdő running back Le’Veon Bellt kettő, majd pár hete Martavis Bryantnél is ugyanezt szankcionálta a liga egy négymeccses eltiltással.

11986335_902884079786551_366689603061114462_n

Ezen eltiltásokból nem csak a rosszalkodó játékosok száma miatt jött ki rosszabbul a Steelers. Bell tavaly a harmadik volt az egész alapszakaszt figyelembe véve a futott yardok rangsorában (1361 yard), de elkapásokban is jeleskedett 854 yardjával a legtöbb passzolt yardot szerezte a liga futói közül és összesen 11 touchdownt szerzett. Martavis Bryantnek pedig idén lehet kirobbanó éve Antonio Brown mellett, akit egyébként elsősorban a mélységi játékoknál keresett tavaly Roethlisberger, 26 elkapásából 21,1 yardot átlagolt, e mellett 8 TD-t szerzett a tavalyi alapszakasz folyamán. Mind a ketten – elsősorban Bell – alapjaiban határozzák meg a Steelers támadójátékát, ellenben Blounttal, aki persze lelkesen fut és próbálja hozni a yardokat, ugyanakkor az ő helyettesítését tavaly is megoldotta a Patriots valahogy – igaz, leginkább Shane Vereennel, aki azóta már a Giants játékosa – és egyébként is a passzjáték dominál Bradyéknél.

 

Nem csak eltiltások miatt hiányoznak alapemberek mindkét oldalon, hanem a sport velejárója, a sérülések miatt is. A New Englandnél a legfontosabb hiányzó a sérült kategóriából Brandon LaFell, aki lábsérülése miatt reserve/PUP listán kezdi az évet, így a 8. játékhétig biztosan nem térhet vissza. A Steelers legfontosabb sérültje a center Maurkice Pouncey, akinek a bokája sérült meg súlyosan még a Green Bay elleni preseason meccs folyamán. Ő visszatérős/IR listára került, amivel elvileg a 9. héten már pályára léphet, de az orvosok és szakértők is inkább a 12. hét környékére várják a center teljes felépülését.

 

Továbbá három játékos vonult vissza a két csapatból a szezon végeztével a profi futballtól. A Patriots oldalán a center/guard Dan Connolly akasztotta szögre a stoplist, így a nyár folyamán kulcskérdés volt megtalálni és beépíteni az új embert a Bradyt védő támadófalba, de erről még később. A Steelers leginkább a secondaryben gyengült az előző szezonhoz képest. A csapat két emblematikus figuráját, Ike Taylort és Troy Polamalut sem látjuk már idén tétmeccsen szerepelni, utóbbi még a Head&Shoulders reklámból is hiányozni fog.

17473962-mmmain

A hiányzók pótlása az egyik legfontosabb kérdés, nézzük is meg, hogy ki léphet elő. Dan Connolly tavaly alapembere volt a kezdetekben nehezen összeálló, majd később remekül működő Patriots támadófalnak. Az egyik kezdő guard szinte biztos, hogy Wendell lesz. Hogy ki lesz a másik, arról nehéz biztosat mondani, hiszen erre a posztra ott van Josh Kline, valamint az idei év két negyedik körös választása Tre’ Jackson és Shaq Mason. Hármuk közül Kline-nak van a legtöbb esélye kezdeni, a két újonc pedig harmadik-negyedik számú guardnak jó lesz, ha pedig beüt a krach, akkor nyugodt szívvel elő lehet venni őket. (Az előszezon alapján inkább Jacksont fogják.) A Pittsburgh ellen viszont Stork biztosan nem lép pályára, így Wendell kerülhet centerposztra és a két újonc már most bekerülhet a mély vízbe – az egyikük biztos, ez ugye Kline-on is múlik. Offense oldalon szintén kérdés, hogy Blount helyét ki fogja betölteni. A keretszűkítés napjáig adta volna magát, hogy Jonas Grey kezd, azonban az ő kivágásával Brandon Bolden és James White a két esélyes a posztra.

 

A Steelers támadósor tavaly a második legtöbb yardot tette meg meccsenként (411,1 yard/meccs) és a Colts mögött a második legtöbb passzolt yarddal rendelkeztek az alapszakasz végére (4825 yard), a futójáték a liga középső harmadának elejéhez tartozott. Bell nem csak futásban, hanem elkapásban is jeleskedett, így nyilvánvalóan mindkét játékelemben nagy érvágás a hiánya. Az ő helyét a Pantherstől szerződtetett DeAngelo Williams veheti át. A kezdő center Cody Wallace lesz, Bryant helyén pedig Markus Wheaton vagy Darius Heyward-Bey tűnhet fel, de inkább előbbi kaphat több lehetőséget.

 

A Steelers azért is bánhatja nagyon, hogy nélkülöznie kell a kezdő futóját, mivel a Patriots futás elleni védekezése a tavalyi szezonban is hagyott kívánnivalót maga után és hiába látszik összeállni a Wilfork utáni mobilisabb védőfal, egy jobb futóalakulat feltehetően szétszedheti a New England védelmét. Meg kell jegyezni ugyan, hogy a tavalyi első körös választott Dominique Easley teljesen felépült és a preseason, valamint training camp alatti teljesítményével kezdő defensive tackle-lé válhat Sealver Siliga mellett. Csalódás viszont Malcom Brown. Az idei első körös választott, akit posztján a top5 prospect közé soroltak a draft előtt, elég gyengén teljesített és jelenleg még Branch is előtte van a depth charton. Idén egyébként a Patriots inkább a front7-re helyezheti a hangsúlyt, még ha kényszerből is történik mindez, hiszen a cornerállomány megcsappant és gyengült is. Ezt érzékelteti, hogy a tavaly még draftolatlan újoncként a Patshez kerülő, majd a Super Bowlon game winning interceptiont szerző Malcolm Butler számít a csapat legjobb cornerének, aki egyébként a felkészülés alatt kiemelkedően szerepelt és egész szezonban rá vár majd az ellenfél legjobb elkapójának semlegesítése, most éppen Antonio Brown ellen kell helytállnia, ami a találkozó egyik kulcsfontosságú matchupjának ígérkezik.

malcolm-butler-intercepts-russell-wilson-super-bowl

Butler párja Logan Ryan lesz, backupnak meg az Eaglestől elhozott Bradley Fletcher szállhat be. Pozitívum, hogy a csapat végre megszabadult az egyik legnagyobb kerékkötőjétől, Kyle Arringtontól, valamint hogy a McCourty-Chung safetypáros megmaradt az idei szezonra is. Érdekesség, hogy a training campben és a preseasonban McCourty többször is feltűnt cornerként (cornerként draftolták anno), ekkor viszont a safety-védekezés esett vissza nagyon. Duron Harmon még nem alkalmas arra, hogy kezdőként pályára kerüljön. De a minőségi változást negatív irányba észre lehet majd venni a Revis-Browner duó után.

 

A Steelers védelme is ráncfelvarráson megy keresztül, a mostani szakasznak lehetne azt a címet is adni, hogy „Élet Taylor és Polamalu után”, hiszen náluk ezt a secondaryt kell valahogy helyrerakni, ami egyébként még a két nagy öreggel is pocsék volt tavaly, a 6. legrosszabb ligaszinten (253,1 engedett yard/meccs). A Philadelphiából kiebrudalt Brandon Boykinra le is csaptak, de a kezdő páros mégis inkább a Cortez Allen-William Gay kettős lesz, Polamalu játékát pedig Shamarko Thomasnak kell feledtetnie a Pittsburgh híveivel. A futás ellen most feltehetőleg kevésbé kell megerőltetnie magát a Steelers D-nek, ami egyébként sem volt rossz, tavaly a 6. legkevesebb yardot engedték az ellenfeleknek, éppen hogy 100 yard fölött futottak ellenük meccsenként átlagban (100,3 yard/meccs). A kulcskérdés a Steelers védőoldalán továbbá az is, hogy mennyivel tud előrébb lépni pass rush terén a front7, ami lényegében nem változott. Közvetlen a falban Heyward, McLendon és Tuitt szerepel – ez a védőfal a liga gyengébb egységei közé sorolandó. A linebacker sor pedig Moats, Shazier, Timmons és Jones négyeséből áll, de ezen a poszton elég mély a Pittsburgh, hiszen ott van még James Harrison, Sean Spence valamint az idei első körös választottjuk, Bud Dupree. A tavalyi 33 sackjük mindössze a 26. helyre rangsorolja a csapatot az erre vonatkozó statisztikában.

 

A liga három olyan aktív irányítójából kettő is pályára lép azok közül, akiknek legalább két bajnoki gyűrűje van (Eli Manning a harmadik). Tom Brady tavaly egészen kilátástalanul kezdte az egész szezont, valahogy két győzelmet összegereblyéztek nagy nehezen a Vikings és a Raiders ellen, aztán jött a Kansas elleni pofon. Ez után éles fordulatot vett a Pats szezonja. Összeállt a támadófal, Gronk és a többiek is nagyon csúcsra voltak járatva és gond nélkül végigrobogtak a ligán, megszerezve a főcsoportgyőzelmet. A rájátszásban pedig megmutatta a Patriots, hogy mekkora tartás is van bennük. A Ravens ellen (akik mostani ellenfelüket, a Pittsburghöt búcsúztatták a Wild Card körben) kétszer is 14 pontos hátrányból jöttek vissza, majd a jogosult elkapós-történettel valamint Edelman passzolt TD-jével megfordította a meccset a Patriots. A Coltsot ez után nagyon simán lelépték (deflategate ide vagy oda), majd a Super Bowlon elképesztő teljesítménnyel rukkolt elő a Pats a labda mindkét oldalán, tíz pontos hátrányból felállva fordítottak, Brady pedig teljesen megérdemelten kapta meg a negyedik bajnoki gyűrűje mellé harmadik Super Bowl MVP címét (37/50, 328 yard, 4 TD, 2 INT).

pg-nfl-superbowl-final-patriots-tom-brady-020115.vresize.1200.675.high.76

Big Ben inkább az alapszakaszban brillírozott, 4952 passzolt yardjával holtversenyben Drew Breesszel a legtöbb yardot passzolta, továbbá 32 touchdown passzt számlálhatott. Azonban ők is beragdtak a rajtnál, első hat meccsükből 3-3-mal jöttek ki (a Ravens mellett olyan erős csapatoktól szenvedtek vereséget, mint a Tampa Bay Buccaneers és a Cleveland Browns). A maradék 10 találkozó során azonban ők is hasonlóan mentek végig a mezőnyön, mint a Patriots. Ezt az időszakot 8-2-vel zárták – legemlékezetesebb talán a Colts elleni hazai találkozó, mely során Roethlisberger 522 yardjával és 6 TD passzával franchise rekordot döntött. A rájátszásba magabiztosan és csoportgyőztesként jutottak be, ám a Wild Card héten az idényben már harmadjára a Baltimore Ravensszel kerültek szembe, akik ellen mintha megállt volna a tudomány. A liga egyik legjobb támadóalakulata Le’Veon Bell nélkül teljesen lefagyott, Roethlisbergernek kellett volna a hátára vennie a csapatot, de a Baltimore pass rushával nem tudtak mit kezdeni. Ötször sackelték az irányítót, valamint még két interception is Big Ben neve mögé került és 30-17-es vereség lett belőle a Heinz Fielden.

 

Természetesen az irányítók nem egyedül nyerik meg a meccseket, szükség van megfelelő célpontokra is. Mindkét oldalon van egy figura, aki alapjaiban határozza meg a támadójátékot. A Patriotsnál ez a tag a tight end Rob Gronkowski, a másik pedig a már fentebb kiemelt Antonio Brown. Mindketten zseniális szezont futottak az elmúlt évben. Brown posztján a legtöbb elkapást (129) és legtöbb yardot (1698 yard) jegyezhette, továbbá 13 TD-jével a második helyet szerezte meg Dez Bryant mögött az elkapott hatpontosokat figyelembe véve (16). Gronk hasonlóan emberfelettit nyújtott a tight endek között. A legtöbb elkapott yard (1124 yard) került a neve mögé az alapszakasz végére, és holtversenyben Antonio Gates-cel és Julius Thomasszal a legtöbb TD-t szerezte (12).

antonio_brown_catch_getty

Brown kordában tartása Super Bowl Hero Malcolm Butlerre vár, míg Gronkot valószínűleg az egyik linebackernek kell valahogy megfékeznie. Ez tavaly a K.J. Wrightnak és Kam Chancellornak sem sikerült.

 

A két játékosban az is közös, hogy az offseasont nem csak edzésekkel töltötték. Igaz, amíg Brown csak néhány vágás erejéig tűnt fel a Ballersben, addig Gronk az Entourage-ban mutatta meg, hogy milyen is egy igazi medencés party. A tight endet a nyáron viszont – a Super Bowl utáni kijózanodás mellett – a turnéja kötötte le leginkább. Tisztában van vele, hogy most egészen magas a marketingértéke, így mindenhol megjelenik – főleg a döntő után eresztette el magát nagyon. Ezt az eladhatóságot kihasználva megírta önéletrajzi könyvét is It’s good to be Gronk címmel.

Az előzetes várakozások alapján nem kizárt, hogy ez a párosítás a rájátszásban megismétlődik, hiszen még mindig ez a két csapat saját csoportjuk legesélyesebbje. Mindkét csapat védelme a passz elleni védekezésben gyengélkedhet, míg támadó oldalon pont a passzjáték az erősségük – két ilyen irányítóval meg ilyen célpontokkal mi más lenne… Egy sokpontos találkozóra számítok, személy szerint Patriots sikerrel (hasonlóan a legutóbbi összecsapásukhoz még 2013 novemberében, amikor Bradyék 55-31-re győzték le a Steelerst), de a szerkesztőség többi tagja is hasonlóan gondolkodik a győztes kilétéről.

week1TNF

Aki pedig velünk szeretné megtekinteni a szezonnyitót, annak lehetősége lesz rá, ugyanis a Kandalló Kézműves Pubban a hangulat, a kiváló kézműves sörök, valamint az izgalmas összecsapás garantált.

 

Tippjátékaink:

Tippverseny ’15: Az idén is útjára indul a tippverseny, melyet a 2015-16-os szezonra igyekeztünk szebb köntösbe csomagolni. A játék menete a megszokott, csak kisebb apróbb változások történtek. A részletes játékleíráshoz és a tippeléshez kattintsatok ide, de a főoldalon a Játékok fülre kattintva ugyanide juttok.

 

Heti NFL-játék: Ahhoz, hogy részt vehess a tippversenyben, regisztrálnod kell (lehet facebookkal és twitterrel is). A játék önmagában nagyon egyszerű. Mindössze a meccs eredményeket, illetve a feltett bónuszkérdéseket kell megtippelni. Minden héten 16 kérdésre kell válaszolni- A meccseredményre a tippeket mindig a mérkőzés kezdetéig kell leadni (az egyszerűség kedvéért a határidőket is feltüntetjük).

 

Mindkét játékunk részletes játékszabályzata ITT érhető el – a kétféle tippjáték meg ugyanezen oldalon a JÁTÉK menüpont alatt.

 

Podcastek

A nyitómeccsig hallgassátok meg a podcastjainket, ahol felvezettük egyrészt az AFC, másrészt az NFC összes csapatának szezonját. A podcastek ezen a linken már ituneson is elérhetőek, a keresésen belül pedig a következő 2 napon belül lehet majd megtalálni minket.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!