Connect with us

Beharangozó

Beharangozó Week1

635708567967116841-c03-nfl-0708

Közel egy hónappal ezelőtt, a preseason week1 beharangozójának megírása közben azon gondolkodtam, mivel lehetne érdekesebbé tenni a mérkőzések bemutatását, hogy minél többen kedvet kapjanak egy kis előszezon nézéshez. Most nem kell ilyen trükkökhöz folyamodnom, mert a 2015-ös futballév első vasárnapját egyetlen amerikai futballrajongó sem szívesen fogja kihagyni. Természetesen már az első héten is találhatunk érdekesebb találkozókat és olyanokat is, melyek első hallásra érdektelenebbnek tűnnek. Én most ezt a felvezetőt a négy „kiemelt” találkozó köré építem, melyeket velünk a Kandallóban tekinthettek meg.

FK! „Kiemelt” meccsek

 

Green Bay Packers @ Chicago Bears (Magyar idő szerint 19:00)

packersbears

A sort egy csoportrangadóval nyitom, ráadásul a Super Bowl egyik legnagyobb várományosával, a Chicago Bearsszel Green Bay Packersszel. Ez a párharc – ahogy azt annak idején a Kinek mennyire kemény sorozatunkban írtam – az NFL történetének egyik legnagyobb presztízsmeccse. Részletesebben pedig MZOLI kolléga emlékezett meg a párharcról. Az utóbbi időben, azonban úgy alakult a két csapat sorsa, hogy a Bears drukkerek, Kovács Sanyival az élen, már rettegve ülnek le egy ilyen találkozó elé. Ez pedig nem is csoda. A wisconsiniak ugyanis az utóbbi kilenc találkozásból nyolcat zsebeltek be, ezzel csökkentve a hátrányt a két csapat egymás elleni mérlege között, melyet még egy hajszállal a Macik vezetnek. A hazai pálya előnye sem adhat nagy bizakodásra okot a chicagóiaknak, mivel tavaly ugyanitt egy csúnya 21 pontos verésbe szaladtak bele. John Fox első tétmeccse lesz a Bears kispadján, ezért biztos vagyok benne, hogy nagy bizonyításvággyal készíti fel a csapatát, valamint régi-új támadókoordinátora is segítségére lesz, de a találkozó esélyesei ettől még nem lesznek.

 

Az előszezont a Packers gárdája zárta rosszabbul, ugyanis a csapat elsőszámú elkapóját elvesztették egész évre és a támadófalban is voltak apróbb sérülések. Én ehhez nem állok olyan optimistán, mint a legtöbb Packers szurkoló, de kétségtelen, hogy egy Rodgers vezette gárdából nézem ki a legjobban, hogy túllendül ezeken a megpróbáltatásokon. Annál is inkább, mert a Macik védelme nem a legütőképesebb egységek közé tartozik, így a második számú WR pozícióját frissen betöltő Adams is jó meccset produkálhat. A futóposzt továbbra sem kérdéses, Eddie Lacyre nagy meccs várhat. A másik oldalon kevesebb a komoly sérülés, a legnagyobb érvágás a rookie White lehet, aki nagy reményekkel érkezett, de most úgy tűnik, várnunk kell a bemutatkozására. Ezzel tovább nő az amúgy sem kicsi teher Jeffery és Cutler vállán is. A legnagyobb segítségükre Bennett és a San Diegotól érkező Royal lehet. Futóposzton, a tavaly is tündöklő Forte áll a depht chart első helyén, és ezen a meccsen is kulcsszerepe lehet a Green Bay kérdéses futás elleni védekezése ellen. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy szoros meccsre számítok, de akkora különbségre nem, mint a legutóbbi találkozásuk alkalmával.

 

Kulcspárharcok: Rodgers és Bears secondary. Forte és Packers ILB-k.

 

Seattle Seahawks @ St Louis Rams (19:00)

11997513_10207642266115115_1128477244_n

A következő Kandallós találkozó is egy csoportmérkőzés, ezúttal az NFC Westből. Addig, amíg az előző találkozón pontzuhatagra van kilátás, itt inkább a védelmekről fog szólni minden. A Seahawks és a Rams háza táján is inkább a védelemmel kapcsolatban van kevesebb kérdőjel (Chancellor hisztizését leszámítva), ez pedig akár egy kevés pontos, szoros meccsre is enged következtetni. Akárcsak az előző két csapat esetében, itt is az egyik gárda uralja a párharc utóbbi éveit, ugyanis az utolsó öt találkozásból, négyet is a Wilson vezette alakulat húzott be. Ez alól kivétel a tavalyi St. Louisban lejátszott meccs, ahol egy nagyon emlékezetes végjátékban a Rams diadalmaskodott.

Seattle-Seahawks-vs-St.-Louis-Rams

Az előszezont mindkét csapat felforgatottan várta, de egyelőre úgy tűnik mindkét gárda elégedett a keretével. A találkozót alighanem a két irányító várja a legkevésbé, mivel előttük a sebtében felépített forgóajtó szerű képződmény nem a legbiztosabb menedék, főleg két ilyen védelem ellen. Ráadásul az Eaglestől frissen érkező Foles célpontokban sem igazán dúskál, és hiába érkezett a draft top 10-es választásával futó a Kosokhoz, most úgy néz ki, egy darabig nem lesz bevethető Gurley sem. A másik oldalon Wilson, ha nem is klasszis, de legalább potenciállal bíró elkapókat kapott az eddigi gárda mellé, valamint Grahamet, aki az egyik legbiztosabb Red Zone target a ligában. Ezek ellenére, ha a két QB nem használja a lábait, alighanem sokat fekszenek majd a hátukon. A védelmeknél, ahogy említettem kevesebb a probléma, bár a Hawks a tavalyi kezdő corner-páros és a kezdő safety-páros egyik felét is elvesztette az első meccsre.

 

Kulcspárharcok: Védőfalak kontra támadófalak. Rams LB-k Graham ellen.

 

Baltimore Ravens @ Denver Broncos (22:25)

11997957_10207642311276244_1200985950_n

Ez a párharc már nem csoportmeccs, de az AFC playoff-várományos csapatai csapnak össze ezen a találkozón. Az utóbbi években a Broncos uralja a párharcot és az elmúlt hat meccsből négyszer is győztesen tértek nyugovóra. Az egyik kivétel ez alól a legfontosabb találkozás, a három éve játszott rájátszás mérkőzés, ahol a Ravens véleményem szerint megalapozta a Superbowl győzelmét. Azon a meccsen minimum háromszor jöttek vissza a reménytelenségből és végül hosszabbításban megnyerték a csatát. Legutoljára azonban a Vadlovak győzedelmeskedtek, egy pontzuhatagos találkozón, ahol az idősebb Manning rekordot rekordra halmozott. A meccs egyik pikantériája, hogy a Broncos mostani főedzője is pont a Ravenstől érkezett, és ha minden igaz, nem igazán akarták elengedni.

 

A szezonrajthoz érve a több kérdés mégis a Denvernél nyitott. Bírja-e Manning még a gyűrődést? Miként áll össze a támadófal? Kubiak rendszere mennyire forgatja fel a támadófelfogást? Ezek és még sok ilyen kérdésre kapunk részben választ most vasárnap és mindenképpen érdekes találkozó lesz. A kezdő OL mindenesetre még Mathis érkezésével sem a legacélosabb, pedig a zone-blocking scheme egyik alapfeltétele, hogy a támadófalad harmonikusan együtt dolgozzon. Andersontól mindenki nagy szezont vár és kétségtelen, hogy több futókísérlet lesz, de ez nem csak rajta múlik. A passzgépezet két motorja (Manningen kívül) továbbra is Sanders és Thomas lesz, mögöttük azonban sok a kérdőjel. Julius „szarokazegészbe” Thomas már Jacksonville-ben gyűjtögeti a pénzt yardokat, helyébe pedig az a Daniels érkezett, aki ugyan jó játékos, de kevésbé passzorientált, mint elődje. A Ravens háza táján minden poszton körülbelül a tavalyi állapotok uralkodnak, a legnagyobb kérdés, hogy „Senyor” Smith bírja-e még felhúzni a fiatal elkapószekciót. A védelem továbbra is erős, de kétoldalas. A front7 brutális, de a cornerback sor például már nem annyira.

 

Kulcspárharcok: Broncos OL vs Ravens DL és OLB-k. Denver elkapók vs. Baltimore elkapók.

 

Detroit Lions @ San Diego Chargers (22:05)

lionschargers

A két csapat ritkán találkozik egymással, de ha ez megtörténik, akkor általában megszórják a másikat. Mindezt teszik felváltva, mivel a két csapat történelmét 6-4-gyel a Chargers vezeti. A sorminta szerint ezúttal Riversék következnek, mivel utoljára a Lions egy 38-10-es pofont adott a san diegói alakulatnak, előtte viszont ezen a pályán az Oroszlánok jöttek egy 51-14-es pofonért. Érdekességképp, amikor utoljára itt játszottak, még egy bizonyos LaDainian Tomlinson futott felváltva Darren Sprolessal a Chargers színeiben.

 

Az előszezon alatt a Lions gépezete működött olajozottabban, a Stafford-Tate páros rácáfolt a kétkedőkre, miszerint csak Megatronból áll a csapat passzjátéka. Abdullah személyében pedig a jövő franchise futóját is megtalálni látszik a gárda, igaz a rookie futó egyelőre úgy néz ki nem ütötte ki Bellt a kezdő posztról. A védőknél Suh távozása kemény feladat elé állítja az itt maradtakat, de a tavaly idióta sérülést szenvedő Tulluch visszatér a karmesteri székbe. Igaz, az elmúlt szezonban nagyszerű teljesítményt nyújtó és aztán hosszabbító Levy játéka kérdéses. Warford és Reid játéka azonban nem, ők biztosan nem lesznek ott vasárnap a kezdőben, tehát kulcsjátékosok fognak hiányozni az oroszlánoktól is.

For a second straight season, a December run toward the playoffs did not yield a positive result, as San Diego fell out of playoff contention with a 38-10 loss at Detroit on Saturday, December 24, 2011.

A Chargersnél nem minden úgy alakult, ahogy eltervezték. Gordon nem volt meggyőző az előszezonban, így nem kristálytisztán övé a deptt chart első helye, egyelőre marginális szerepre számítok tőle. Rivers tavaly MVP formában kezdte a szezont, de most egyrészt négy meccsig nélkülözni kénytelen egyik legmegbízhatóbb partnerét, Antonio Gatest és a távozó Royalt, másrészt Budán is egyszer volt kutyavásár. A védelem a csoportban egyértelműen a leggyengébb, ezért a támadókra fokozott feladat kényszerül, hogy tartsák a pontokat.

 

Kulcspárharcok: Lions elkapók vs. Chargers secondary. Chargers OL vs Lions DL.

 

További érdekes mérkőzések:

 

Indianapolis Colts @ Buffalo Bills (19:00)

coltsbills

A sort itt egy bajnokaspiráns mérkőzésével nyitom, mivel a Luck vezette csapat kezdésére bizonyára sokan vagytok kíváncsiak. A meccs másik érdekes egyénisége a meccsen bizonyára Rex Ryan lesz, aki frissen ült a Bills vezetőedzői székébe, de személyisége semmit sem változott. A mérkőzés teljesen féloldalas lesz, mivel a tavalyi év harmadik legjobb támadóalakulata (Colts) a negyedik legjobb védőalakulatával (Bills) találkozik – all defense statisztikákat nézve. A mérkőzés alighanem a túloldalon fog eldőlni, ahol a 11. legjobb védelem (Colts) a 26. legjobb támadóalakulattal (Bills) csap össze.

 

Ezeken az előbbi statisztikákon igyekezett leginkább a Buffalo javítani, amikor idecsábították LeSeon McCoyt, de neki se lesz olyan egyszerű dolga, ha a támadófal nem áll össze. A kezdő irányító így szezonkezdésre végre megvan, Tyrod Taylor egy üde színfolt lehet, ha kihozza magából a maximumot. A Colts oldalán az eddig is jól működő támadógépezet két, már elég rozsdás, de megbízható elemmel épült, melyek még egy utolsó nagy ütésre képesek lehetnek.

 

Kulcspárharcok: Colts OL vs. Bills DL. Bills futók vs Colts linebackerek.

 

Kansas City Chiefs @ Houston Texans (19:00)

chiefstexans

Ez a két csapat úgy vág neki a szezonnak, hogy minden meccs az életükbe kerülhet, ha rájátszásba akarnak kerülni. Az első ütközet például nagy lökést adhat bármelyiküknek a playoff felé vezető úton. A Texans az offseason során előbb leigazolta Hoyert, majd az előszezon alatt megtette kezdő irányítónak is. Nem tudom ez mennyire volt jó döntés, de ha Brian tudja hozni a tavalyi első féléves átlagos teljesítményét, akkor a Watt vezette defense még be is vezetheti a Houston a hőn áhított wild card körbe. A csapat talán legnagyobb kérdése, hogy Blue hogyan helyettesíti Fostert, márpedig most rögtön nagyon nem lesz könnyű dolga a tavalyi egyik legjobb védelem ellen. A túloldalon végre úgy tűnik, hogy a Chiefs megtalálta kezdő elkapóját. Maclin nem csak, hogy kezébe veszi az irányítást, de még az is lehet, hogy szerez TD-t éles meccsen. Mindenesetre én egy kevés pontos, kiélezett meccsre számítok, ahol a turnoverek fognak dönteni.

 

Kulcspárharcok: Maclin vs Texans secondary. Texans OL vs Chiefs DL.

 

Cleveland Browns @ New York Jets (19:00)

brownsjets

Ezt a találkozót azért tettem az érdekesek közé, mert Manzielt is láthatjuk mert a Jets új edzői brigádja akár még egy szolid együttest is kialakíthatott és ezzel a védelemmel sok meglepetésre lehetnek képesek.

LANDOVER, MD - AUGUST 18:  Qarterback Johnny Manziel #2 of the Cleveland Browns looks on during a preseason game against the Washington Redskins at FedExField on August 18, 2014 in Landover, Maryland.  (Photo by Rob Carr/Getty Images)

Például ennek a meccsnek erősen ők az esélyesei és a Browns kérdéses futó-elkapó-irányító helyzetével szemben egy igazi mészárlást rendezhetnek. Igaz, hogy Fitzmagic sem a legnagyobb QB-k közé tartozik, de egy ilyen futásorientált csapatot képesnek tartom, hogy elvezéreljen. Segítségére lesz a Marshallal kibővült elkapóbrigád és az is, hogy a Browns futás elleni védelme 2014-ben a legrosszabbak közé tartozott, ezért még az eddigieknél is több futójátékra számíthatunk.

 

Kulcspárharcok: Browns futás elleni védelem vs Jets futók. Jets DL vs. Browns OL.

 

New Orleans Saints @ Arizona Cardinals (22:05)

saintscards

A két csapat nagyon szoros összmérleget alakított ki az évek során, melyet egyelőre 14-13 arányban a Cards vezet. Ezen a találkozón Breesék könnyen egyenlíthetnek, de ehhez szükségük van arra, hogy a védelem nyomokban futballt is tartalmazzon. A támadóknál Graham távozása ellenére úgy gondolom, nem lehet probléma, a megerősített támadófal, Cooks növekvő tapasztalata és Ingram által felélesztett futójáték továbbra is az O-t teszik a csapat erősebb részévé. Igaz, a Cards védelem tavaly egészen félelmetes volt és ezen Mathieu visszatérése, Peterson egészségének javulása még sokat lendíthet. Az arizonai támadójáték igazán akkor roppant meg, mikor Palmer megsérült, most pedig visszatér és rengetegen bizakodóak vele kapcsolatban. Ellington végre segítséget kapott futóposzton, így nem kell annyit vállalnia, az egyébként rendkívül kifinomult mozgású futónak. A hazai pálya előnye és a megbízható védelem miatt, én Arizona győzelemre számítok, de nagyon izzadságszagú lesz.

 

Kulcspárharcok: Arizona secondary vs. Saints elkapók. Cards DL vs. Saints OL.

 

Tennessee Titans @ Tampa Bay Buccaneers (22:25)

titansbucs

Ez a találkozó természetesen az 1/1 és 1/2 csatája miatt lehet érdekes, bár véleményem szerint leginkább szenvedés várható egyelőre tőlük. Az előszezonban egyikőjük sem váltotta meg a világot és nem is lesz könnyű dolguk, még a nem túl veretes defense-ek ellenére sem. Mariota az első újonc irányító a Titans történetében, aki a Kickoff weekenden kezdőként lép pályára és mondanom sem kell, hogy mekkorák az elvárások a szurkolók részéről. Winston pedig 1/1-ként természetesen szintén nagy felelősséggel néz farkasszemet.  Nem segíti egyikőjük dolgát sem, hogy nincs egy olyan futó mellettük, aki az utóbbi években konzisztensen jó teljesítményt nyújtott volna. Jamies helyzete talán annyival egyszerűbb hogy két kiváló elkapója van, akiktől sokat vár a klubvezetés.

 

Kulcspárharcok: Kezdő irányítok kontra pro karrier

 

Meccsek, melyek még megrendezésre kerülnek:

 

New York Giants @ Dallas Cowboys (Hétfő 2:30)

giantscowboys

Tudom, hogy Sunday Night meccs és azt is, hogy ciklus van, de nálam ez a meccs nem annyira érdekes, mint az előbb taglaltak. A Giants egyelőre nem egy olyan csapat benyomását kelti, aki meglepetésre lehet képes (igaz, a korábbi alkalmaknál sem feltétlen), a Dallas pedig valószínűleg ott folytatja, ahol az előző évben abbahagyta, de Murray személyében egy szimpatikus futót vesztett. Beckham az előszezonban eléggé szenvedett, a kárörvendők pedig már előre dörzsölik a tenyerüket, de mivel ő az elsőszámú célpont, jó meccse lehet, ha Elinak lesz elég ideje eldobni a labdát és iszik valami célzóvizet is. A fiatal elkapó továbbá egy rekordot is felállíthat, amennyiben lesz legalább 90 yardja, ugyanis jelenleg holtversenyben első kilenc egymást követő ilyen mérkőzéssel (Michael Irvin állította még ezt fel). A Cowboys oldalán a kezdőfutó kiléte a legnagyobb kérdés, valószínűleg Randle és McFadden is sok snapre számíthat, de akár a frissen érkezett Michael is felbukkanhat.

 

Cincinnati Bengals @ Oakland Raiders (22:25)

bengalsraiders

A Raiders egy nagyon tehetséges fiatal csapattal rendelkezik, akikben rengeteg a potenciál, de egyelőre még vannak hiányzó láncszemek. A legnagyobb aggodalomra viszont az ad okot, hogy Carr egyelőre megragadni látszik rookie szintjén, ami ugyan nem borzalmas, de egy kis fejlődés nem ártana. A védelem Mack vezetésével jó lehet (főleg Aldon Smith érkezésével), de a secondary nagyon gyenge láncszemnek tűnik és emellett a sorsolás mellett nem lesz könnyű dolguk. A Bengalstól már mindenki azt kívánja, hogy vagy ne jusson be a rájátszásba vagy ha bejut, akkor menjen még egy kört, mert elegünk van abból, hogy egy pofás csapat benyomását keltik, hogy aztán jól arcon vágják őket. Idén az edzői gárdának és lehet Daltonnak is egy dobása van, ha az egyes lesz, akkor váltás következik a franchise életében. Ez a találkozó mindesetre nem szabadna, hogy gondot okozzan, ha továbbra is nagy álmaik vannak.

 

Miami Dolphins @ Washington Redskins (19:00)

dolphinsskins

A legtöbbünk által jövőbeli 1/1-nek jósolt Redskins először a felfelé ívelő Dolphinsszal találkozik. Washintonban végre döntöttek, hogy ki az kezdő irányító, az, hogy jó ötlet, hogy ez nem RGIII lett, mindenki döntse el maga. Mindenesetre a brutális Miami DL ellen nem vár egy könnyű meccs Cousinsra. A Dolphins csapatában rengeteg a potenciál, nagy éve lehet a fiatal irányítónak, de Millernek és a másodéves Landrynek is. A friss hírek szerint a csapat elsőkörös elkapója Parker is pályára léphet, így pedig a gyenge Washington secondaryre nem vár könnyű nap. Egy elég sima Miami sikerre van kilátás, amely elindíthatja a Redskinst a lejtőn.

 

Carolina Panthers @ Jacksonville Jaguars (19:00)

jagspanthers

Talán ez az a találkozó, ahol mindkét csapatot a legtöbb kulcssérülés hátráltatta az előszezon és a offseason folyamán. A Panthers elvesztette elsőszámú elkapóját, valamint a potenciális másodikszámú is kisebb sérüléssel bajlódik, így az első meccsen az igen veretes Ted Ginn, Corey Brown sorral vág neki Newton a szezonnak. Segítségére a tapasztalt Olsen lehet, aki egyetlen valamirevaló elkapni képes játékos a kezdőben. A támadófal továbbra sem százas és a futószekció is vékonynak tűnik Williams távozásával. A Jags elvesztette elsőkörös választottját és „klasszis” tight endjét is, ezek pedig nem jó előjelek a tavalyi nehézségek után. A kezdő futó jelenleg az újonc Yeldon, de Denard Robinson is a tűz közelében lehet. Amennyire nagy esélyesnek tűnik a Panthers, annyira nem vagyok biztos benne, hogy nem fognak szenvedni az első héten.

 

Bold predictions:

Ezen a héten se voltunk restek és a mérkőzések kimeneteli mellett egy-egy merész tippet is mindannyian leadtunk.

 

packernation: Aaron Donald 3 sacket szerez

 

Cefre: Minden meccsen születik legalább 40 pont

 

gomes88: Jameis Winston 400+ total yard

 

jimboy: Lesz tökéletes passer rating

 

renningan: Luck 0 TD-vel és legalább két INT-vel zárja a Bills elleni meccset

 

rowiA Hawks-Rams-en legalább 2 negyed 0-0-val ér véget.

 

Leonidasz007: Több pontot termel az Eagles offense, mint a Tampa, Jags, Oakland és Redskins támadói összesen.

 

tszajkoChris Ivory szerzi a legtöbb futott yardot az első héten.

 

katonadaniAz Eagles az előszezonban 115-53 arányban múlta felül ellenfeleit, ami átlagban 15,5 pontnyi különbséget mutat. A Falconst most legalább 17 ponttal verik.

 

MZoli: Adams 200+ yard 2 TD Nelson helyén az első meccsen

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!