Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Nehéz szezon után még nehezebb offseason?

A Baltimore egy elég keserű szezonon van túl, hiszen gyakorlatilag minden kulcsembere megsérült, aki megsérülhetett és nyilvánvalóvá vált, hogy a backupok is inkább az éppen elmennek kategóriába sorolhatók be. Ezzel önmagában véve nem lenne túlságosan nagy probléma, hiszen az offseason pont arra van, hogy a szezon közbeni problémákat orvosolhassák, a keret lyukait betömhessék és a betegségektől meggyógyítsák a csapatok. Ehhez persze a mai materialista világban nem árt, hogyha megnyithatod a pénzcsapot, viszont a gondok itt kezdődnek. Ugyanis a Ravensnek mindössze alig több, mint 6 millió – egészen pontosan 6,3 millió – dollára van a fizetési sapka alatt, úgyhogy okosan kell beosztani ezt a kevés pénzt is.

 

Hogyan szabadítsunk fel pénzt?

 

A legnagyobb probléma Joe Flacco szerződésével van, ugyanis idén már a Ravens is megtapasztalhatja majd, hogy az elitségnek ára van. Flacco 28,8 millió dollárt foglal el a capből. Nyilván nem a kivágásáról lenne szó, de egy szerződés átstrukturálás nagyban előremozdíthatná csapata költekezési lehetőségeit az előttünk álló időszakban. Igaz, hosszabb távon még rosszabbul jöhet ki a Baltimore a dologból, így nem különösebben várható szerződésmódosítás. A másik dolog az lehetne, hogy második kedvenc komolyan vehető irányítóm követi az első számú kedvencem példáját (Brady) és belemegy egy paycutba, de erre még kevesebb esélyt látok, mint az első változatra.

 

Flacco történetét körbejártam, de akármelyik eset is történik meg, jelenleg nem nagyon tudunk konkrét számokkal kalkulálni, így térjünk rá a számszerű adatokra, hogy reálisan kiknek az elküldésével szabadídhatna fel pénzt a Ravens.

 

A running back Justin Forsett elküldésével 2,3 millióval kerülhetne beljebb a Ravens. Elküldése nem is lenne a valóságtól elrugaszkodott dolog. Nem zárt túlságosan jó évet, majd a sérülése után a kezdő pozíciót megöröklő újonc, Javorius Allen biztatóan játszott. Támadóoldalról csak vele lehetne releváns pénzösszeget felszabadítani, a védőoldalon sokkal nagyobb a kínálat.

hi-res-1e77b5f77737a40a244c508707ddaa0b_crop_north

 

Kezdjük Kyle Arringtonnal és Matt Elammal, akiknek az elküldése összesen durván 2,4 millióval könnyítheti a Baltimore helyzetét. Arrington a Patriotsban slot cornerként még egy valamivel jobb, mint vállalhatatlan szintet hozott, Baltimore-ban viszont még nagyobb homály volt, így teljesen megalapozott döntés lehet, míg Elam pedig ugyanolyan borzalmas idén, mint máskor, inkább csak a „vakok között félszemű a király” – elv miatt tűnhetett mégis jobbnak. Persze könnyen beszélünk arról, hogy simán ki lehet vágni mindkét játékost, viszont pont a secondary mélysége és minősége együtt alkotja a Ravens egyik legnagyobb problémáját, de erre majd még visszatérünk.

 

A védelemből még Chris Canty kivágásával lehetne plusz 2,1 millió dollárt költeni. A 33 éves defensive end baltimore-i karrierje nem mondható sikertörténetnek, különösen az utóbbi két évében fejeződött be számára a szezon korábban sérülések miatt. Az ez idő alatt lejátszható 34 meccsből mindössze 18-on volt bevethető és már a játékán is meglátszik rendesen az idő vasfoga. Összesen tehát kb 6,8 millió dollárral nőne a szabadügynökökre költhető keret, így nagyjából egy 13 milliós cap space-szel vetheti bele magát a szabadügynökök szerződtetésébe a vezetőség.

 

Kire kellene költeni a jelenlegi szabadügynökeink közül?

 

Három olyan játékos van, akit nem szabadna elengedni Baltimore-ból – ebből kettőt meg is tartanak. Az első és talán legfontosabb játékos a kicker, Justin Tucker. Az ő megtartása kétféleképpen történhet meg. Vagy elétesznek egy hosszú távú szerződést ismét, vagy franchise taggel kötik magukhoz. Utóbbi esetében 4,1 millió dollárt kellene kifizetni, de ha szerződést kötnek vele akkor is nagyjából hasonló összeggel kell számolni.

hi-res-453776475-kicker-justin-tucker-of-the-baltimore-ravens-celebrates_crop_north

 

A következő fontos elem Kelechi Osemele, akinek a megtartása fontos lenne, ám ez már közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A bal oldali guard remekül szerepelt egész évben, különösen futásblokkolásban nyújtott kiemelkedőt, de passzblokkolásban is hozott egy átlag fölötti szintet. Ráadásul Eugene Monroe vállsérülését követően kikerült a bal oldali tackle posztjára és ott is megállta a helyét. A sokoldalúsága és jó teljesítménye miatt feltehetően mélyen a zsebébe kellene nyúlni a Ravensnek ahhoz, hogy Osemelét maradásra bírják, ám a piacon vannak olyan csapatok, akik össze-vissza dobálózhatnak vadabbnál vadabb összegekkel, amikkel a Ravens nem fogja tudni felvenni a versenyt. A franchise tag az ő esetében 12 millió dollárnál is több lenne, ami a Baltimore teljes cap space-ét elfoglalná úgy, hogy még a frissen draftolt játékosokról szó sem esett.

 

Még egy harmadik kezdőt érdemes kiemelni, Courtney Upshawt. A 26 éves külső linebacker nem zárt túlságosan kiemelkedő évet egyik szezonjában sem, de amíg a másik oldalon egy Terrell Suggs áll, addig ez a szint bőven elég ahhoz, hogy konzisztensen jó lehessen a védelem – ez nyilván akkor igaz, ha Suggs egészséges, idén láthattuk, hogyan dőlt össze a kártyavár a védelem vezérének kiválását követően. Upshawnak nagy előnye, hogy relatíve kis pénzért sikerülhet megtartani.

18_UpshawPassRush_news

 

Meggondolandó, Kamar Aikenre érdemes-e költeni, de az idei FA-n annyira gyenge a felhozatal az elkapókból, hogy az idei éve alapján egy egész zsíros szerződést is kaphat a piacon, így neki nem biztos, hogy érdeke lesz Baltimore-ban maradni. Plusz ne felejtsük el, hogy visszatérhet/bemutatkozhat a tavalyi első körben választott Breshad Perriman, így Aiken hiánya nem lenne nagy érvágás a Ravens számára.

 

Ryan Mallett szerződéssel rendelkezik, mögé/elé viszont valakire szükség van. Schaub és Clausen szerződése is lejár, ha csak a kettő között gondolkodik a vezetőség, akkor Schaub megtartását tartom valószínűbbnek. Bagóért megtartható és ha esetleg Mallett bedurcizik, sokkal nyugodtabb szívvel állítanám a center mögé abban az esetben ha Flaccora nem számíthatok, már csak a rutinja miatt is. Ha jobban belegondolnak, akkor viszont egyikükkel sem tervezik tovább a közös munkát, ugyanis sem Schaub sem Clausen nem rendelkezik túlságosan erős karral, így alkalmatlanok a Flacco-féle “előredobom a francba” playek kivitelezésére.

 

Hiányposztok

 

Ha úgy számolunk, hogy Tuckert és Upshawt sikerül csak maradásra bírni, akkor sem bővelkedik az elverhető pénzekben a Ravens, így gyakorlatilag a draftban bízhatnak csak, ahol a secondary mindenképp megerősítésre szorul, mert hiába jó a kezdő safety-duó Hill és Webb személyében, mögöttük mélység nem nagyon van, igaz itt legalább van egy jó kezdősor ellenben a cornerback poszttal, ahol viszont Smith mellé mindenképpen szükséges egy kezdő corner. Támadóoldalon pedig a falat kellene valahogy erősíteni abban az esetben, ha Osemele nem tér vissza a csapathoz – ami a fentebb leírtak miatt szinte biztos, hogy meg fog történni.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!