Connect with us

Legenda

Jack Lambert – A szörnyeteg

Volt egy legendásan korszakos Pittsburgh Steelers védelem az 1970-es évek végén, 80-as évek elején. Ez a csapat hat év alatt négy Super Bowlt nyert. Volt ebben a csapatban egy szörnyeteg. Egy olyan szörny, ami a mai NFL-ben elképzelhetetlen lenne. Ő volt Jack Lambert. Ő volt az, akivel rohadtul nem akartál találkozni.

Jack Lambert az 1974-es draft második körében került a Pittsburgh Steelershez. Sokan elvesztegetett picknek tartották, hisz irányítóból lett védő és csak utolsó évében játszott középső linebacker poszton. Hiába volt okos, kemény és gyors, a legtöbb szakértő szerint túl kicsi volt a profi szinthez. Újonc évében 193 centis magasságához csak 90 kilogramm párosult és addig nem is lépett pályára, ameddig a kezdő Henry Davis le nem sérült. Ezek után viszont megállíthatatlan volt, egyenesen az év újonc védője címig vitte és hathatós közreműködésével a Pittsburgh Steelers megnyerte az első Super Bowlját.

Akkoriban még más idők jártak. A játékosok cigiztek, ragasztót kentek a kesztyűjükre, nem volt médiacirkusz és a védők brutálisak voltak. Manapság az NFL legjobb védője JJ Watt, egy jóképű, izmos álompasi, aki Watt mezben vágja az erdőben a fát, akitől menekülnek a támadók, és aki után cikk-cakkban pisilnek a lányok. Lambert nem ilyen volt. Tőle menekültek a nők és összehugyozták magukat a támadók. Volt neki ugyanis egy olyan rossz tulajdonsága, hogy nem nagyon voltak elől fogai, de szeretet vicsorítani. Ráadásul olyakat ütött, hogy egy egészséges felnőtt ember belepusztult volna. És szokása volt belemászni az arcodba:

„Nem voltak fogai és tiszta nyál volt minden körülötte. Azt gondoltam, ’nem érdekel a pénz csak vigyetek ki innen. Inkább könyvelő leszek’. El nem tudom mondani, mennyire szerettem volna eltűnni onnan”

– mondta ezt az akkor még újonc John Elway, miután Lambert szerelte. És ezzel nem volt egyedül. Senki nem szeretett Jack Lambert ellen pályára lépni.

„Nem érdekel, hogy az ellenfeleim szeretnek-e. Azt akarom, hogy tiszteljenek” – mondta egyszer Jack Lambert.

A Steelers végül legyőzte a Cowboyst, Jack Lambert 14 szerelést csinált a mérkőzésen. Ez volt a második Super Bowl győzelme a csapattal, amit később még kettő követett. Karrierje során 9-szer választották Pro Bowlba, 7-szeres All Pro, kétszer volt a csapat MVP-je, 1976-ban az év védőjének is megválasztották és amint lehetett, beválasztott a Hall of Fame-be.

Az 1976-os volt karrierje legjobb éve és ekkor volt a csúcson a „Steel Curtain”, minden idők egyik legjobb védelme. A szezont 1-4-gyel kezdték, többek között Terry Bradshaw sérülése miatt. Ekkor egy, csak a játékosoknak megtartott gyűlésen Lambert egyértelművé tette: „csak akkor jutunk rájátszásba és védjük meg a címünket, ha innentől kezdve minden meccset megnyerünk”. És megnyertek zsinórban 9 mérkőzést. Ez idő alatt a Steelers összesen kettő (!) darab touchdownt engedett, összesen 28 pontot és ötször lenullázták az ellenfelet. A 11 kezdő védőjátékosból 8 Pro Bowlba jutott, Lambert pedig az év védője lett.

Az 1984-es szezonban megsérült, ami után vissza is vonult. Nem sokkal később megnősült, ma 40 mérföldre lakik Pittsburghtől feleségével és négy gyerekével. Bár a pályán nyújtott agresszivitása és keménysége láttán talán nehéz lenne elképzelni egy idilli házasságot, távolról sem egy Greg Hardy karakter. Civilben teljesen más és rendkívül érzékeny a fogaira. Édesanyja szerint ez egészen a gyerekkoráig vezethető vissza, amikor egy kosárlabda baleset során elveszítette azt a pár fogát. Amikor úszás közben egyszer elveszítette a számára készített fogprotézist, addig nem volt hajlandó iskolába menni, míg a fogorvosok nem csináltak neki másikat. Hogy később a pályán bármennyire zavarta-e a dolog? Nem tudni. Mindenesetre nem volt jó arra ténferegni, ahol  minden idők egyik legkeményebb és legjobb védője vadászott.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group