Connect with us

Legenda

Jack Lambert – A szörnyeteg

Volt egy legendásan korszakos Pittsburgh Steelers védelem az 1970-es évek végén, 80-as évek elején. Ez a csapat hat év alatt négy Super Bowlt nyert. Volt ebben a csapatban egy szörnyeteg. Egy olyan szörny, ami a mai NFL-ben elképzelhetetlen lenne. Ő volt Jack Lambert. Ő volt az, akivel rohadtul nem akartál találkozni.

Jack Lambert az 1974-es draft második körében került a Pittsburgh Steelershez. Sokan elvesztegetett picknek tartották, hisz irányítóból lett védő és csak utolsó évében játszott középső linebacker poszton. Hiába volt okos, kemény és gyors, a legtöbb szakértő szerint túl kicsi volt a profi szinthez. Újonc évében 193 centis magasságához csak 90 kilogramm párosult és addig nem is lépett pályára, ameddig a kezdő Henry Davis le nem sérült. Ezek után viszont megállíthatatlan volt, egyenesen az év újonc védője címig vitte és hathatós közreműködésével a Pittsburgh Steelers megnyerte az első Super Bowlját.

Akkoriban még más idők jártak. A játékosok cigiztek, ragasztót kentek a kesztyűjükre, nem volt médiacirkusz és a védők brutálisak voltak. Manapság az NFL legjobb védője JJ Watt, egy jóképű, izmos álompasi, aki Watt mezben vágja az erdőben a fát, akitől menekülnek a támadók, és aki után cikk-cakkban pisilnek a lányok. Lambert nem ilyen volt. Tőle menekültek a nők és összehugyozták magukat a támadók. Volt neki ugyanis egy olyan rossz tulajdonsága, hogy nem nagyon voltak elől fogai, de szeretet vicsorítani. Ráadásul olyakat ütött, hogy egy egészséges felnőtt ember belepusztult volna. És szokása volt belemászni az arcodba:

„Nem voltak fogai és tiszta nyál volt minden körülötte. Azt gondoltam, ’nem érdekel a pénz csak vigyetek ki innen. Inkább könyvelő leszek’. El nem tudom mondani, mennyire szerettem volna eltűnni onnan”

– mondta ezt az akkor még újonc John Elway, miután Lambert szerelte. És ezzel nem volt egyedül. Senki nem szeretett Jack Lambert ellen pályára lépni.

„Nem érdekel, hogy az ellenfeleim szeretnek-e. Azt akarom, hogy tiszteljenek” – mondta egyszer Jack Lambert.

A Steelers végül legyőzte a Cowboyst, Jack Lambert 14 szerelést csinált a mérkőzésen. Ez volt a második Super Bowl győzelme a csapattal, amit később még kettő követett. Karrierje során 9-szer választották Pro Bowlba, 7-szeres All Pro, kétszer volt a csapat MVP-je, 1976-ban az év védőjének is megválasztották és amint lehetett, beválasztott a Hall of Fame-be.

Az 1976-os volt karrierje legjobb éve és ekkor volt a csúcson a „Steel Curtain”, minden idők egyik legjobb védelme. A szezont 1-4-gyel kezdték, többek között Terry Bradshaw sérülése miatt. Ekkor egy, csak a játékosoknak megtartott gyűlésen Lambert egyértelművé tette: „csak akkor jutunk rájátszásba és védjük meg a címünket, ha innentől kezdve minden meccset megnyerünk”. És megnyertek zsinórban 9 mérkőzést. Ez idő alatt a Steelers összesen kettő (!) darab touchdownt engedett, összesen 28 pontot és ötször lenullázták az ellenfelet. A 11 kezdő védőjátékosból 8 Pro Bowlba jutott, Lambert pedig az év védője lett.

Az 1984-es szezonban megsérült, ami után vissza is vonult. Nem sokkal később megnősült, ma 40 mérföldre lakik Pittsburghtől feleségével és négy gyerekével. Bár a pályán nyújtott agresszivitása és keménysége láttán talán nehéz lenne elképzelni egy idilli házasságot, távolról sem egy Greg Hardy karakter. Civilben teljesen más és rendkívül érzékeny a fogaira. Édesanyja szerint ez egészen a gyerekkoráig vezethető vissza, amikor egy kosárlabda baleset során elveszítette azt a pár fogát. Amikor úszás közben egyszer elveszítette a számára készített fogprotézist, addig nem volt hajlandó iskolába menni, míg a fogorvosok nem csináltak neki másikat. Hogy később a pályán bármennyire zavarta-e a dolog? Nem tudni. Mindenesetre nem volt jó arra ténferegni, ahol  minden idők egyik legkeményebb és legjobb védője vadászott.

10 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hornyák Csaba
Hornyák Csaba
2016-02-18 19:36

Király cikk,köszi!!

renningan
renningan
Reply to  Hornyák Csaba
2016-02-18 21:49

Köszi :)

Laszlo Kuhn
Laszlo Kuhn
2016-02-18 21:00

Nagyszerű cikk!!!

renningan
renningan
Reply to  Laszlo Kuhn
2016-02-18 21:49

Köszönöm :)

googlekereso
googlekereso
2016-02-18 21:34

Azért az nem teljesen igaz, hogy nem siettek Cliff Harris segítségére. A 75-ös számú Pugh ment elvinni onnan Harrist XD

De ezért is jobb a második kép teljes terjedelmében:comment image

Mert tökre igaz.
Egyébként örült is, hogy nem volt elől foga (amit egyébként kosármeccsen törtek ki neki – belekönyököltek az arcába-, nem amerkiai foci közben), mert elmondása szerint nem gondolták volna, hogy olyan okos. Ugye a sztereotípiák :)
Meg a magassága is segítette, mert jól/jobban belátott a támadófal mögé és így jól tudta olvasni a játékot.

renningan
renningan
Reply to  googlekereso
2016-02-18 21:52

Videót láttam róla többet is, meg interjúkat. Akartam egy képet betenni, amikor civilben van. Felszerelés nélkül egy teljesen normális, kicsit gizda srác, de nem találtam normálisat :( Amúgy ma már prototípus védő lehetne, de akkor tényleg csepp volt :D

googlekereso
googlekereso
Reply to  renningan
2016-02-18 22:10

Egyébként Ted Hendricks volt a példaképe, legalábbis abból a szempontból, hogy ő is magas és vékony linebacker volt (na meg piszok okos).

Egyébként igen, nem gondolná róla az ember, hogy a magánéletében nem tép szét embereket, hanem egy teljesen normális személy.

szemhokinsz
szemhokinsz
2016-02-18 21:39

remek lett, sajnos nem vagyok elég jártas , de szívesen néznék is róla egy-két videót, segítene valaki hol lehetne régebbieket fellelni?

googlekereso
googlekereso
Reply to  szemhokinsz
2016-02-18 21:46

Az ismert magyar netes “kölcsönzőben” fenn van még az America’s Game sorozat (2008-ig, onnantól a youtube-ról, meg hasonlókról kell lehalászni), amiben a Superbowl győztes csapatok közül 3-4 prominens játékos/edző, stb. beszél a szezonról.

szemhokinsz
szemhokinsz
Reply to  googlekereso
2016-02-18 22:15

kösz

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x