Connect with us

Szabadügynök

FA-értékelő – 140 millió 9 sackért és 5 kézért

Bizony! Damon Harrison, Olivier Vernon és Jason Pierre-Paul összesen 141,2 millió dollár értékű szerződést kaptak és tavaly kerek 9 sacket és 5 kart tudtak felmutatni. De ez csak a jéghegy csúcsa.

Olivier_Vernon_Dolphins_2016_USAT-660x400

 

Első a védelem

 

Nem igazolt sokat a Giants, de azt jó sokért és mindet a védelembe:

 

Olivier Vernon, DE – 5 év, 85 millió

Janoris Jenkins, CB – 5 év, 62,5 millió

Damon Harrison, DT – 5 év. 46,25 millió

Jason Pierre-Paul, DE – 1 év, 10 millió

Keenan Robinson, LB – 1 év 2,6 millió dollár

 

Vernon lett minden idők legjobban fizetett 4-3-as defensive endje, ráadásul 40 millió teljesen garantált tartalmat is kap. Mindez annak tükrében, hogy idén Cameron Wake kiesése után milyen elképesztő teljesítményt nyújtott, védhető. Ha azt nézzük, hogy négy éves karrierje során összesen 29 sacket szerzett és igazán jól csak az utóbbi szezon utolsó nyolc meccsén nyújtott, akkor már vannak kérdőjelek. Vernon egyelőre lutri. Justin Houston úgy kap majdnem 17 milliót, hogy karrierje első négy szezonjában 48,5 sacket szerzett, szerződése előtt 22-t. Nem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy Vernon évi 17 millióért jobban megéri, mint a távozó Robert Ayers évi 7 millióért.  Nem kérdés, hogy upgrade, nem kérdés, hogy hiányposztra érkezett Vernon. Az is vitán felül áll, hogy rengeteg pénze volt a Giantsnek. De ennyi pénzért 15+ sackes szezonokat és nagy játékokat kell hozni, ha nem lenne a szerződés struktúrája rendben (egy évben sem fog 20 milliónál többet foglalni a sapkából), akkor ez nálam még „B-” sem lenne.

 

Damon Harrison szerződése egy fokkal érdekesebb. Ndamukong Suh évi 19 milliót keres, Marcell Darues 15,8 milliót, miközben a 8. legjobb DT már csak 6 milliót. Tehát az úgymond legszűkebb eliten kívül senki nem keresi magát halálra. Viszont azok a játékosok, akik Harrison körüli vagy nagyobb pénzeket keresnek, mind kiválóak az irányító siettetésében. A Jets volt nose tackle-je karrierje során 48 meccsen összesen 1,5 sacket szerzett. Hiába zseniális futás ellen, a hozzá hasonló játékosok 4-5 millió körül szoktak keresni. 6 millió még elment volna, 9 millió viszont brutálisan sok évente. Ráadásul új poszton kell magát kipróbálnia, ami a többszörös All Pro, bár már öregedő Haloti Ngatának sem ment egyszerűen. Vernonhoz hasonlóan kissé lutri, és bár tényleg előrelépés, hiányposztra is érkezett, megtehette a Giants, de mégis erős túlfizetésről van szó. A hozzá hasonló játékerőt képviselő Dan Williams például csak 6 millió körül keres, miközben Nick Fairley-t egy évre csak 3 millióért igazolta le a Saints. Harrison jó, de nem ennyire (B-).

Damon-Harrison

 

Janoris Jankis tökéletesen illik a sormintába. Egy jó, de nem elit játékos kap elit fizetést. Nehéz lenne azt mondani, hogy jobb lenne, mint Sam Shields, Sean Smith, Aqib Talib, Brandon Flowers, Vontae Davis, Chris Harris, vagy akár a Giantstől távozó Prince Amukamara. Egy jó 7-8 milliós corner, de nem több. Csak ismételni tudom magam: megtehette a Giants, hiányposztra érkezett, de az ő árazását is egy jó 4 millióval túllőtték(C-).

 

Jason Pierre-Paul és Keenan Robinson szerződése már korrektebb ár/érték arányban. JPP a lepetárdázott keze miatt nem volt produktív (1 sack), de futás ellen és nyomásgenerálásban jó volt. Közel 100%-os állapotban ennél sokkal jobb is lehet, ráadásul prove it szerződést kapott, tehát tepernie kell majd. Robinson pedig ennyit ér, rotációban, főleg passz ellen lehet majd eredményesen használni (A-).

 

Hiányposztok és összegzés

 

A védelem az így vagy úgy, de rendbe lett téve. Legalábbis a kezdő védőfal és secondary jól néz ki. Pass rusher rotáció és egy safety kell még, illetve a linabacker sorba némi erősítés, de alapvetően jól néz ki a védelem, főleg futás ellen. A probléma inkább a támadók oldalán van.

eli-manning-sacked-by-cowboys

 

A Giants elküldte Geoff Schwartzot és Will Beattyt, mindkettőt a sérülékenységük, és nem a tehetség hiánya miatt. Így sem mennyiségben, sem minőségben nem állnak jól New Yorkban, egy left tackle (mondjuk Ronnie Stanley a drafton, Ereck Flowers pedig a jobboldalra) és egy right guard is kellene. Jelenleg 24 milliója van a Giantsnek 1-2 évre egy veterán guardot meg lehetne kockáztatni. Eli Manning fegyvertárát sem ártana bővíteni, Odell Beckhamen kívül nincs senki. Victor Cruz vagy használható lesz, vagy nem, Rueben Randle nevetségesen alacsony pénzért ment Philadelphiába, akár második kört is lehet a pozícióra áldozni. Larry Donnellt apróért tenderelték, a TE poszt relatíve rendben van, viszont a rúgó Josh Brownt illene még ujraigazolni.

 

Minden évben nagyobb a fizetési sapka, minden évben nőnek a jobb játékosok fizetései, ezzel számolni kell. Ezzel együtt is kétségtelen, hogy a Giants csak erősödött az FA alatt. Az persze más kérdés, hogyan:

 

Értékelés: B-

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!