Connect with us

Szabadügynök

FA-értékelő – Újabb phelfordulás Philadelphiában

Chip Kelly tavaly felforgatta a csapatot és a saját képére próbálta formálni. Mivel neki lefőtt a kávé az Eaglesnél, így jöhetett vissza a régi general manager és forgathatott fel újra mindent. Ismét mozgalmas holtszezonon vannak túl a sasok.

 

Trade-ek

 

A Chip Kelly alatti Eaglest sokan a trade-ekkel azonosítják, azonban ez nem áll távol Howie Rosemantől sem, láthattuk ezt az elmúlt egy hónapban is. Időrendi sorrendben először a Dolphinsszal sikerült megállapodni, hogy helyet cserélnek az első körben (1/13-ról 1/8-ra ugrás) és átadják Kiko Alonsot és Byron Maxwellt a szerződéseikkel együtt. Ezzel kapcsolatban rengeteg véleményt olvastam, nagyon pozitívat és nagyon negatívat egyaránt, én úgy gondolom, hogy mindkét csapat jól járt. A Dolphins kapott két kezdő szintű játékost, az Eagles pedig megszabadult Maxwell hatalmas szerződésétől, amihez nem nőtt fel a teljesítménye. Adtam volna nekik még egy esélyt? Feltehetőleg. Azonban meg tudom érteni Roseman gondolkodását és (ismét) újra kell építeni a csapatot, ez pedig az előző rezsim rossz döntéseinek kiküszöbölésével lehet megtenni. Mindketten voltak sérültek tavaly, Alonso eddig másfél szezont játszott csak és parádés rookie éve után tavaly legfeljebb a közepes szintet érte el a csapatnál. Ezen felül Jim Schwartz fizikális védelmébe sem illik a Sam LB szerepére, a Willre pedig ott van Mychal Kendricks. Maxwell lehozott egy normális szezont, de az elit fizetésére semmiképp sem volt méltó, így ár/érték arányban nem érte meg Rosemannek. Az öt helyes előrelépés a drafton nem tűnik olyan nagynak elsőre, azonban hatalmas szakadék van idén az első 8-10 (inkább 8) játékos után. Ezzel pedig az Eagles bebiztosította magának, hogy egy elit tehetséget húzhasson, nagy valószínűséggel a Vernon Hargreaves III (CB), Ezekiel Elliott (RB), Ronnie Stanley (OT) trió egyikét, vagy esetleg egy irányítót (Wentz / Goff).

 

eagles_1

 

Másodjára DeMarco Murray került Tennessee-be, itt negyedik körös helycsere történt (4/100 a 4/113-ért). Murray nem akart Phillyben maradni, folyton panaszkodott és egyébként is nagyon gyengén játszott tavaly, plusz a szerződése is eszméletlenül nagy, semmi értelme nem volt marasztalni, így pedig több milliót spóroltak ahhoz képest, mintha kivágták volna. A Titans részéről nem teljesen értem a dolgot séma szempontjából, ugyanis Mariota főleg shotgunban érzi magát otthon, miközben Murray under center szeret futni, így én egyáltalán nem várok jó évet tőle Tennessee-ben.

 

Utoljára pedig Mark Sanchez került Denverbe egy jövő évi kondícionális draft pickért cserébe. Lehet ebből semmit sem fog látni a csapat, kivéve ha Sanchez játszik is Denverben, de egyébként sem tartotta volna meg az Eagles Bradford, Daniel és egy jövendőbeli újonc QB mellé és spóroltak vele $4,5 milliót.

 

Távozók

 

Még az FA-kitekintő cikkünkben írtunk Riley Cooper és DeMeco Ryans kivágásáról, így most a szabadon igazolhatókról lesz csak szó. Összesen három játékos írt alá már más csapatokhoz, az egyik Thad Lewis sokadrangú irányító, aki követte Chip Kellyt, természetesen nem nagy veszteség. E.J. Biggers egész jól játszott tavaly cornerback poszton a sérüléseket követően, ami meglepő volt a korábban a Redskinsben mutatott játéka alapján. Most a Patriots csapott le rá. A legnagyobb név Cedric Thornton, de őt sem nagyon marasztalta a csapat, a védőfalember kiváló futás elleni védekezésben, azonban passzsiettetésben nem mutat semmit, ő a csoportrivális Dallashoz írt alá 4 évre $17 millióért.

 

WaltherThurmond1

 

Rajtuk kívül vannak még távozók, akik nem írtak alá sehova. A legnagyobb név Walter Thurmond, aki a visszavonulást fontolgatja, pedig csak 29 éves. A kivágás sorsára jutott még a 4-3-ba kevésbé illő, Kelly által draftolt DT, Brandon Bair is. A backup center David Molk pedig bejelentette visszavonulását.

 

Maradók, érkezők

 

Az Eagles még a piac-nyitás előtt hosszabbított legnagyobb tehetségeivel, így újraigazolási fronton sok tennivaló már nem maradt. Az ILB Najee Goode és az RFA státuszú Matt Tobin (G) maradt a csapatnál a kisebb nevek közül, illetve a cornerback Nolan Carroll és az irányító Sam Bradford. Carroll jelenleg versenyezhet az egyik kezdő CB posztért, egy átlagos szintet el tud hozni, ha arra kerül a sor, de jó lenne a minőségi upgrade itt a drafton (Hargreaves).

 

Bradford helyzetét pedig együtt taglalnám Chase Daniellel, aki a Chiefstől érkezett, Doug Pederson főedző jól ismeri. Nagyon sokat fektet az irányító pozícióba a csapat, Bradford kap 1+1 évre $35 milliót, amiből $22 millió garantált, Daniel pedig 3 évre $21 milliót, amiből $12 millió garantált. Bradfordé éves átlagban egy közepes kezdő fizetése, Danielé pedig bőven meghaladja a csereirányítókét, de persze készen is kell állnia, hiszen Bradford üvegből van. Pozitívum, hogy Sam nem kapott hosszú távú szerződést, ez bizonyítja, hogy nincsenek oda érte, de jobb opciójuk nem volt jelenleg. Sokan kizárják a korai QB-draftot, azonban szerintem ezt egyáltalán nem tehetjük meg. Az biztos, hogy fog az Eagles irányítót húzni az idei drafton, csak az a kérdés, hogy melyik körben. Az 1/8-ra való feltrade-elés arra is jó lehet, hogy még feljebb menve behúzzák Goffot vagy Wentzet, mindkettejüket meghívták privát workoutra a héten, szóval van érdeklődés. És nem is lenne hülyeség véleményem szerint egyikük draftolása, mert sem Bradfordra, sem Danielre nem lehet számítani hosszú távon biztos opcióként és a remek védelem és átlagos támadósor azért az Eaglest magasabb helyre prognosztizálja a következő évekre, mintsem hogy újra a top10-ben húzhassanak.

 

sam-bradford-and-chase-daniel

 

Na de lépjünk tovább az irányítóhelyzetről, hiszen bőven történtek még események a csapatnál. A támadófalban a guard posztot erősíteni kellett, így érkezett a Texanstól Brandon Brooks 5 évre $40 millióért, ami kissé túlfizetés, de mindenképp erősítés az eddigi állományhoz képest. Pass protectionben kiváló, a futójátékot kevésbé tudja segíteni. A támadókhoz érkezett még két elkapó, az ex-Giant Rueben Randle (1 év, $1 millió) és az ex-Ram Chris Givens (1 év, $840 ezer), mindketten küzdhetnek majd a harmadik elkapó posztért, a pozíció mélyítésére jók lesznek.

 

A védelem is átment változásokon, ami nem is meglepő Jim Schwartznak és a sémaváltásnak (átállás 4-3-ra) köszönhetően. Rodney McLeod volt a legnagyobb igazolás, a safety 5 évre érkezett $35 millióért, ami kicsit tán sok, azonban egy remek safetyről beszélünk, aki kemény és gyors is, remek párja lesz Malcolm Jenkinsnek. Kiko Alonso helyét Sam linebackerként a korábban a Billsben Schwartz alatt dolgozó Nigel Bradham veheti át, aki szintén keménysége miatt érkezett, az erős oldalon hasznát veheti az Eagles. 2 éves, $7 milliót tartalmazó kontraktust írt alá. Az túlzás, hogy Maxwell helyére, de a CB posztra jött a szintén ex-Bill Leodis McKelvin, a korábbi első körös játékos 2 évre $6,2 millióért írt alá. Sérülése tizedelték karrierjét, de amikor a pályán volt, akkor jól játszott, playmaker és a visszahordásoknál is használható. Ron Brooks az utolsó érkező (3 év, $6 millió), aki szintén cornerback, azonban főleg a speciális egységben kap majd szerepet. Ő is egy fizikális játékos és rengetegszer ér oda elsőként az ellenfél visszahordóira.

 

cropped_USAT_145818

 

Ugyan leonidasz007 berakta az Eaglest az FA-időszak vesztesei közé, én messze nem gondolom őket annak. Nagy győzteseknek sem, de szerintem inkább pozitív volt a tevékenységük, mint negatív. Nem költötték agyon magukat, Howie Roseman elég jól tudja kezelni a fizetési sapkát (ezért is szabadult meg Murray-től és Maxwelltől), ezzel nem lesz baj jó ideig Philadelphiában. A támadósorban természetesen az irányító-kérdés körül forog minden, de egy jó kezdő az offense-be is érkezett, a védelembe pedig kettő, plusz kiegészítő emberek. Védő oldalon szembetűnő, hogy mennyire fizikális, kemény játékosokat igazoltak, Jim Schwartz saját képére formálja az egységet és alig várom, hogy megmutathassák magukat és domináljanak. A speciális egység megerősítése is indokolt, főleg annak tudatában, hogy a 25 yardra előrehozott touchback utáni támadáskezdés következtében feltehetőleg több visszahordást fognak kierőszakolni az egységek a magas, rövid labdáikkal. Vannak még hiányposztok a csapatnál bőven és nem kell azonnali playoff-menetelést várni az Eaglestől, ehhez még 1-2-3 év folyamatos jó munka szükséges. Aztán lehet ez is összeomlik, mint Chip Kelly csapata. Ettől függetlenül szerintem egész jól tevékenykedett a front office. Értékelés: B

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!