Connect with us

Szabadügynök

FA-értékelő – San Diego feltöltődik

Igen mozgalmas szabadügynök-piacot tudhat maga mögött a San Diego Chargers, hiszen sikerült néhány jó nevű sztárjátékost magukhoz csábítaniuk, míg a távozók oldalán is találunk nagyobb neveket. A tavalyi katasztrofális idény után már rosszabb nagyon nem lehet, és ha a Draft is hasonlóan jól sikerül, valamint a sérülések is elkerülik őket, akkor egy egészen különleges kis szezonnak nézhetnek elébe, és nem túlzás őket az AFC nyugati csoportjának egyik esélyeseként kezelni. Lássuk, hogyan sikerült előrébb lépniük az elmúlt hetekben.

 

Az már az előző szezon közben világossá vált, hogy a Chargers nem tart igényt a védelmük legnagyobb vezérére, Eric Weddle-re, viszont azt senki nem gondolta volna, hogy ilyen csúnya lesz a búcsú. A klasszis safety, aki a posztján az elmúlt években a legjobbak közé tartozott, Baltimore-ba helyezte át székhelyét a következő 4 idényre, ahol várhat még rá néhány szép év, de be kell látni, hogy – minden bizonnyal – ő is túl van már karrierje fénypontján, 31 éves múlt, és ez némiképp látszott már az elmúlt szezonbeli megmozdulásain. Mindezek ellenére szerintem ez egy igen érzékeny veszteség, érdekes, mik a csapat szándékai a pótlását illetően.

 

Eric-Weddle

 

Támadó oldalon is történt olyan kiválás, ami ha nem is rövidtávon, de hosszútávon mindenképpen érdekes lehet. Ladarius Green, Antonio Gates (aki szintén szabadügynök volt) cseréje szerződött át Pittsburghbe, ahol nagy valószínűség szerint már nem másodhegedűs szerepben fog pályára lépni. Némiképp vitás húzás ez, hiszen Gates a nyáron lesz 36 éves, és bár a labdát mágnesként vonzza, de a gyorsasága már eléggé megkopott, ráadásul a cserék között sem találunk kiemelkedően tehetséges utódot. Green korrekt TE szerintem, de érthető, hogy nem akart tovább padozni. A kirúgott játékosok között találjuk a Donald-duót, Brownt és Butlert, akiket március 3-án tett lapátra a csapat. Brown nem sokáig volt csapat nélkül, a Patriots lecsapott rá, és egy egyéves szerződéssel kínálta meg a sokak által már a Coltsnál leírt futót. Nem gondolom, hogy a Chargers szurkolói visszasírnák őt, hiszen ott van Gordon, aki elég tehetséges, és ha összeállna végre a fal előtte, hozhatná a yardokat bőven. Kár, hogy a feltételes módból sok van. Butlerről is hasonlót gondolok, sose volt az a világmegváltó ILB, rookie szezonjában volt a legjobb, de a várt fejlődés elmaradt nála, és akadtak gondjai neki is a sérülésekkel. Még egy névről érdemes megemlékezni a vissza nem térők között, a védőfalból a legtöbbet pályán lévő Kendall Reyesről. A DE szerves részét képezte a védőfal rotációjának, és nem is olyan mondható idősnek, csupán 26 éves, de nem sikerült megváltani a világot, így került át Washingtonba, ahol nem lesz egyszerű dolga, ha kezdő akar lenni.

 

A fontos távozók mellett érkeztek még fontosabb, újonnan igazolt játékosok is, melyek közül a legnagyobb hírverést Travis Benjamin, a ex-Browns receiver kapta. Kellett az erősítés az elkapó posztra, hiszen Allen mellett csak Stevie Johnson van a keretben, mint bizonyított elkapó, de ő is már erősen leszállóágban van. Benjamin elsősorban mélységi célpont, aki gyors, ezáltal könnyen el tud szakadni a védőitől, és ez új távlatokat nyithat a Chargers támadógépezetében, valamint Allennek sem kell 16 labdákat elkapnia meccsenként. Egészen jutányos áron sikerült behúzni őt, 4 évre 24 millió dollárt kaphat, melyből a garantált tartalom „csupán” 13 millióra rúg. Ez az üzlet volt ár/érték arányban talán a legjobb, ha az összes WR-igazolást nézzük. Cornerback posztra is kellett a minőségi pótlás, hiszen Patrick Robinson nem valószínű, hogy visszatér, így kellett egy tehetséges játékos Flowers és Verrett mellé. Casey Heyward személyében találta meg a megfelelő embert Tom Telesco és brigádja, egy $15 300 000-os ($6,8M garantált belőle) szerződést adtak a 26 éves szélső védőnek. Nos, ahogy reninngan írta, ez valóban pofátlanul kis pénz egy hiányposztra érkező játékosnak. A kérdés már csak az, hogy ha kikerül a szélre és konstans ott marad, mennyire fogja magabiztosan érezni magát. Ettől függetlenül San Diegoban nem vállaltak vele nagy rizikót, ez is egy sima A osztályzatú igazolás, csakúgy, mint az előző.

 

Heyward

Sikerül nagyot robbantania Californiában?

 

A védőfalban tátongó lyukakat is igyekezte bevarrni a csapat, a rutinos Brandon Mebane érkezett a Seahawkstól. Sean Lissemore nem egy életbiztosítás NT poszton, így a 31 éves Mebane is upgrade itt, hiszen jól fogja a futást, és képes beomlasztani a zsebet is, ami eddig nem nagyon volt jellemző a San Diegora. Szerződése neki is három évre szól, évi 4,5 millió dolláros átlaggal, amiről azt gondolom, hogy teljesen vállalható, nem fizették agyon. Weddle távozásáról már esett szó, kellett is a pótlás, hiszen FS poszton sem volt eleresztve a csapat, ennek megfelelően a legutóbb a Coltsot erősítő, Dwight Loweryt sikerült megszerezniük. Hosszútávon biztos, hogy nem ő lesz a végső megoldás, de nem elveszett játékos, és lehetnek még jó évei így 30 évesen is. Az ő leigazolásánál se szaladt el a ló a pénzkérdést illetően, garantáltan csak 1,5 milliót fog keresni, de a szerződés összértéke akár 7,2 millió is lehet.

 

Az elmúlt hetekben újak megszerzése mellett számos, fontos játékost sikerült a keretben tartania a FO-nak. Talán a legfontosabb mozzanat, a fentebb emlegetett Antonio Gates megtartása volt. Rivers egyik legjobb komája, aki azonnali HoF játékos, újabb két évig fogja a labdákat leszedni barátságos természetű irányítójától, és ezzel az is eldőlt, hogy Chargerként vonul majd vissza. Két éves szerződése alatt 11 millió zöldhasúval lehet gazdagabb, tehát nem akart rajta spórolni a csapat, megkapta, amit kiérdemelt. Ha nem a Gates-igazolás lenne a legmeghatározóbb a sorban, akkor Joe Barksdale megtartását lehetne mondani. Nem kapott gigaszerződést, de a maga 23,5 millió dollárjával nem kell szégyenkeznie, már csak azért sem, mert a legjobbnak mondhatja magát, ha egyenként nézzük a tavalyi Chargers O-line teljesítményét. Javulnia kell a falnak, hiszen ilyen teljesítménnyel a következő szezonban sem lesznek sikeresebb, de az első lépést megtették azzal, hogy a minőségi RT-t visszaigazolták. Ugyan nem feltétlenül kulcsszereplők, de Kellen Clemens és Dontrelle Inman és Jahleel Addae is a 2016-os San Diego Chargers részét fogja képezni. Addaet lenne érdemes kiemelni, aki tavaly egészen jól szerepelt SS poszton, 13 meccsen volt kezdő, és nem nyújtott nagy csalódást. Rá a csapat egy második körös tendert helyezett, tehát nagyjából 1,5 M dollárt fog keresni a következő évben, kivéve, ha egy másik csapat jobb szerződést ajánl neki, és a Chargers nem matcheli az ajánlatot.

 

Mindent egybevetve, a San Diego Chargers pofás kis szerződésekkel szerzett és tartott meg minőségi játékosokat, és azt gondolom, hogy bőven van esélye, hogy a Raiderst is leküzdve, leszorítsa a Broncost az AFC West csúcsáról. Mindezt az is segítheti, hogy magasan húzhatnak, kvázi BPA alapon is tehetik ezt, tehát jó eséllyel az első (1/3), de akár a második (2/35) választásuk is egyből a kezdőben találhatja magát, azonnali hatást gyakorolva a játék képére.

 

Értékelés: A

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!