Connect with us

Prémium cikkek

Így szívathatnak a transition taggel

Alex Mack (a képen 55-ös mezben), a liga egyik legjobb centere két évvel ezelőtt transition taget kapott, majd ő lett a liga legjobban kereső centere. Ugyanakkor transition tag következtében felbonthatta idén a szerződését és minden esélye megvan, hogy megint ő legyen a legjobban fizetett center. Az áldozat természetesen a Cleveland Browns, akit jobb szó híján csúnyán megszívattak.

 

alex mack

 

Mint már olyan sokszor leírtuk, a transition tag annyit jelent, hogy az adott játékos a posztján szereplő 10 legnagyobb fizetés átlagát kapja meg egy évre (vagy előző fizetésének 120%-át, ha az nagyobb). A nem-exkluzív franchise taghez hasonlóan  a játékos tárgyalhat más csapatokkal, amit a volt csapata matchelhet/tarthat. Ám, ha a játékos volt csapata nem matcheli az ajánlatot, akkor nemcsak, hogy elveszíti a játékost, de még kompenzációs pickeket sem kapnak cserébe.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Az utolsó részt azért emeltem ki, mert releváns. A nem exkluzív franchise tag esetén, ha valaki elvisz egy játékost, akkor cserébe két első körös draftcetlit kell érte adni kompenzációként. És azért lássuk be, egy Cordy Glenn nyilván, de még akár egy Josh Norman sem ér meg két első körös picket. Erre jó a transition tag, hisz így értelmes keretek között lehet tárgyalni a játékossal és meg lehet vele egyezni.

 

Két évvel ezelőtt Alex Mack nem akart a Browns játékosa lenni. Ellenben a Cleveland ragaszkodott hozzá és pénzük is volt. Tettek hát rá egy transition taget, Mack pedig megegyezett a Jacksonville Jaguarsszal egy 5 éves, 42 millió dolláros szerződésről. A Browns tartotta az ajánlatot, de ez nem csak azt jelenti, hogy nekik is 5 évig 42 milliót kell fizetni a játékosnak, amit úgy osztanak el, ahogy akarnak. Ha a csapat matchel egy ajánlatot, az azt jelenti, hogy ugyanaz a szerződés lesz érvényben, mint amit a játékos aláírt. 

 

A Jaguars egy végtelenül szemtelen szerződésben állapodott meg Mackkel. Az 5 év 42 millió stimmelt, de volt 18 millió teljesen garantált tartalom az első két évre, illetve Macknek meg volt a lehetősége arra, hogy két év után, ha kedve van hozzá, felbontsa a szerződését:

 

Mack szerződés

 

Láthatjuk, hogy mennyire geci a szerződés. Erre egyszerűen nincs jobb szó. Mack nem kapott aláírási bónuszt, tehát esélytelen volt, hogy a könyvelésben azt a pirossal jelölt 18 milliót 5 évre egyenlően elosszák. Ez a 18 millió dollár minden esetre garantált volt, ha kivágják a játékost, ha nem, mindössze Mack nem előre kapta meg, hanem kellett rá két évet várnia.

 

A szürkével jelölt évek azok, amik most már érvényüket veszítették. A Browns így 8 millió dollárt szabadított fel az idei sapkából akaratán kívül. Viszont, vannak olyan hírek, hogy Macket újraigazolják. A szerződés 5 év körüli lehet olyan 45 millió dollárért, amiből 10-15 millió teljesen garantált. Vagyis nem csak, hogy Mack többet fog keresni a következő években, mint keresett volna az előző szerződése értelmében, de még egy valag pénzt is rögtön kézhez fog kapni. Ha nem a Brownstól, akkor mástól. Ő hihetetlenül jól járt, ráadásul állítólag ő maga kérte a kilépési záradékot, annyira el akart menni Clevelandből.

 

Persze meg kell említeni azt is, hogy amennyiben a Barnák nem tartják a Jags ajánlatát, akkor ők is pont ugyanígy jártak volna. Annyi különbséggel, hogy most ők egyezkedhetnének egy elit képességű centerrel, amit egyébként most is megtehetnek. De maradva a transition tagnél, jelenleg a Miami Dolphinsszal lehet nagyon könnyen kitolni Olivier Vernon kapcsán.

 

olivier-vernon-102115-usnews-getty-ftr_tnu5jgzoragd1n8ytbls0l39t

 

A Dolphins jelenleg 3 millióval van a sapka fölött, tehát pocsék anyagi helyzetben vannak. Állítólag 12 milliós éves fizetést lennének hajlandóak Vernonnak fizetni. Egy Oakland Raiders vagy Jacksonville Jaguars minden gond nélkül tudna ennél többet ajánlani, de persze soha nem lehet tudni, mekkora áldozatot hozna a Dolphins érte. Cameron Wake, Brent Grimes, Jordan Cameron, Dion Jordan, Greg Jennings mind könnyen mozdítható és közel 30 millió dollárnyi cap space-t eredményezhetnek. Legtöbbjükért nem is lenne kár. Hirtelen felindulásból egy átlagos, normálisan összerakott szerződést akár tarthatnak is.

 

Nem lennék meglepődve, ha Mackhez hasonlóan Vernonnak is aláírási bónusz nélküli, de 20-25 milliós garantált tartalommal rendelkező szerződést adnának és az első évében 30+ milliót keresne. A Raidersnek például épp nagyon kell költenie, megteheti, hogy Vernon az első évében 20 milliót keressen teljesen garantált tartalomként. Ez pedig biztos, hogy nem férne bele a Dolphinsnak.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!