Connect with us

Draft

Megérte a trade az Eaglesnek?

Attól függ. Ha bejön Wentz (vagy Goff, de nagy valószínűséggel Wentz), akkor teljesen mindegy mennyit adott fel érte az Eagles. Ha bust lesz, akkor nyilván nem érte meg. Van kockázat ebben a lépésben? Bőven. Érdemes volt meglépni? Szerintem mindenképp.

 

sam-bradford-chase-daniel-carson-wentz-eagles-quarterbacks

 

Kezdjük azonban a részletekkel és hogy a helyet cserélt pickek milyen értékben állnak egymással szemben, mennyire érte meg a csapatok többsége által kiindulópontnak használt Jimmy Johnson trade value chart alapján a csere. Ehhez feltételezzük, hogy a Browns jövőre a negyedik helyen húz, az Eagles pedig jövőre a 16. helyen, két év múlva pedig a 20. helyen, amit én nagyjából reálisnak tartok.

 

Az Eagles kapja:

 

2016 1/2 (2600 pont)

2017 negyedik kör (100 pont)

Összesen: 2700 pont

 

A Browns kapja:

 

2016 1/8 (1400 pont)

2016 3/77 (205 pont)

2016 4/100 (100 pont)

2017 első kör (1000 pont)

2018 második kör (380 pont)

Összesen: 3285 pont

 

Ezek alapján a Browns egy második kör eleji picknyi értékkel nyerte a cserét. Azonban azt is számításba kell venni, hogy a jövő évi és két évvel későbbi draft cetlik kevesebbet érnek jelenleg, legalábbis erre enged következtetni például a tavalyi Lions-Eagles csere, ahol az adott évi Eagles negyedik körért a Lions a következő évi harmadik körét adta oda. De ez igazából mindegy is.

 

Persze ez kicsit játék a számokkal, de mégis tud egy alapvető értéket társítani a trade-hez. Az Eagles szempontjából pozitívumnak titulálnám, hogy nem adták oda a 2017-es draft első két választását, hanem elosztották két évre, így jövőre nem kell a harmadik körig várni a választással és lehet azért mélyíteni a csapatot. A cserében a Browns egyébként mindenképp nyertes, kaptak plusz választási jogokat és elkezdhetnek építkezni, de erről nem megy vita sehol, így koncentrálunk továbbra is az Eaglesre.

 

Howie Roseman, aki mindezt lehetővé tette

Howie Roseman, aki mindezt lehetővé tette

 

Az Eagles ezzel a legtöbb pénzt fogja kiadni az irányító posztra az egész ligában. Rengeteget fizettek Bradfordnak és Danielnek is, azonban én már korábban is írtam, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem próbálnak meg QB-t draftolni az első körben. De miért éri meg kifizetni az 1/2-nek járó dollármilliókat egy harmadik számú QB számára? Mert csak rövid távon van lekötve pénz a két említett úriemberben, a tegnapi lépés pedig egyértelművé tette, hogy jövőre egyikük – valószínűleg Bradford – távozik. 5,5 millió dollár dead money benyelése mellett kivághatják jövőre, ráadásul ha idén jól is játszik, el is cserélhetik viszonylag magas draft cetliért is, amivel még többet spórolnának.

 

Ez a trade az Eagles szempontjából nem az idei évről szólt, hanem az elkövetkező 10-15-ről. 2016-ban nem lesz még rájátszásban a csapat valószínűleg, én 8-8 körül szezont vizionálok. Azonban nincs tele a csapat lyukakkal, a védelem egy corner kivételével rendben van, a támadóoldalon van szükség erősítésre, de ott is legfőképpen az irányító személye a problémás. Idén nagy valószínűséggel Sam Bradford fog kezdeni, Chase Daniel lesz a backup, Carson Wentz pedig a harmadik számú irányító (esetleg beelőzi Danielt). Wentz ugyebár másodosztályból érkezett, mellesleg ő lesz a legmagasabban kiválasztott játékos a másodosztályból. Minden egyetemistának kell idő, amíg felveszi az NFL ritmusát, rá ez hatványozottan igaz, ezért is került a legjobb helyre, hiszen Philadelphiában nem kell rögtön kezdenie és nem is fog.

 

Ugyanaz lesz a helyzet, mint 17 évvel ezelőtt. Akkor az Eagles új edzőt, bizonyos Andy Reidet nevezett ki főedzőnek. Övék volt a második választás joga, amivel Donovan McNabbet húzták ki, azonban McNabb nem volt kezdő első évében egészen november közepéig. Egy bizonyos Doug Pederson volt év elején a kezdő irányító, az Eagles idén kinevezett főedzője. Elég érdekes egybeesés, főleg hogy most is lesz egy úgynevezett bridge QB Bradford személyében, aki elmenedzseli a csapatot, amíg a fiatal srác készen áll. Pedersonnak tehát elég közeli tapasztalata van ezzel kapcsolatban, szerintem egy az egyben ugyanazt fogják most eljátszani Phillyben.

 

5-ösben Donovan McNabb, 14-esben Doug Pederson

5-ösben Donovan McNabb, 14-esben Doug Pederson

 

Wentzben van rizikó, nem is kevés. De az Eagles az utóbbi 20 évben csupán háromszor választhatott a top10-ben és ez nem fog előfordulni a közeljövőben sem, mivel a védelem ezzel a játékosállománnyal Jim Schwartz alatt minimum top10-es lesz, az offense pedig egy átlag szintet lehoz azért. Ezért kellett most meglépni ezt és befektetni egy irányítóra, egyszerűen máskor nincs erre lehetőség.

 

Howie Roseman úgy látja –  és én teljes mértékben egyetértek vele -, hogy nem akarnak a középszerűség posványában megragadni, és onnan csak egy franchise QB mozdíthat el. Bradford és Daniel pedig egyértelműen nem az, velük pont arra lenne jó a csapat, hogy lehoznak egy 8-8 körüli szezont és ezt nem 1-2 évig, hanem hosszú távon, hiszen az első kör közepéről majdnem lehetetlen felmenni az 1/1 vagy 1/2 pozícióba, habár idén a Rams pont mutatott egy ellenpéldát.

 

Már hétfőn megvolt a helye az újonc QBnak

Már hétfőn megvolt a helye az újonc QBnak

 

A lehetőség azonban, hogy találnak egy franchise irányítót, aki McNabbhez hasonlóan Super Bowlba vezetheti a csapatot bőven túllép az idei harmadik és negyedik-, a jövő évi első- és a két év múlva esedékes második körös választáson. Az Eaglesnél senki se gondolkodik úgy, hogy kész van a csapat és csak egy irányító hiányzik, azonban úgy vannak vele, hogy a közeljövőben minden évben versenyképesek akarnak lenni, ez pedig az irányító pozícióval kezdődik. Ha nincs irányítód, nincs esélyed hosszú távon rájátszásba kerülni és ott jó eredményeket elérni (tisztelet a minimális számú kivételeknek). Ez a lépés nem arról szólt, hogy a 2016-os Eaglest naggyá tegyék, hanem arról, hogy a következő 10-15 évben az Eagles konstans rájátszás-résztvevő és remélhetőleg Super Bowl győztes legyen.

 

Aztán persze lehet, hogy Wentz hatalmas bust lesz és visszaveti az egész franchise-t, de véleményem szerint ez olyan lépés volt, amit meg kellett tennie a csapat vezetőségének. 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!