Connect with us

Draft

Megérte a trade az Eaglesnek?

Attól függ. Ha bejön Wentz (vagy Goff, de nagy valószínűséggel Wentz), akkor teljesen mindegy mennyit adott fel érte az Eagles. Ha bust lesz, akkor nyilván nem érte meg. Van kockázat ebben a lépésben? Bőven. Érdemes volt meglépni? Szerintem mindenképp.

 

sam-bradford-chase-daniel-carson-wentz-eagles-quarterbacks

 

Kezdjük azonban a részletekkel és hogy a helyet cserélt pickek milyen értékben állnak egymással szemben, mennyire érte meg a csapatok többsége által kiindulópontnak használt Jimmy Johnson trade value chart alapján a csere. Ehhez feltételezzük, hogy a Browns jövőre a negyedik helyen húz, az Eagles pedig jövőre a 16. helyen, két év múlva pedig a 20. helyen, amit én nagyjából reálisnak tartok.

 

Az Eagles kapja:

 

2016 1/2 (2600 pont)

2017 negyedik kör (100 pont)

Összesen: 2700 pont

 

A Browns kapja:

 

2016 1/8 (1400 pont)

2016 3/77 (205 pont)

2016 4/100 (100 pont)

2017 első kör (1000 pont)

2018 második kör (380 pont)

Összesen: 3285 pont

 

Ezek alapján a Browns egy második kör eleji picknyi értékkel nyerte a cserét. Azonban azt is számításba kell venni, hogy a jövő évi és két évvel későbbi draft cetlik kevesebbet érnek jelenleg, legalábbis erre enged következtetni például a tavalyi Lions-Eagles csere, ahol az adott évi Eagles negyedik körért a Lions a következő évi harmadik körét adta oda. De ez igazából mindegy is.

 

Persze ez kicsit játék a számokkal, de mégis tud egy alapvető értéket társítani a trade-hez. Az Eagles szempontjából pozitívumnak titulálnám, hogy nem adták oda a 2017-es draft első két választását, hanem elosztották két évre, így jövőre nem kell a harmadik körig várni a választással és lehet azért mélyíteni a csapatot. A cserében a Browns egyébként mindenképp nyertes, kaptak plusz választási jogokat és elkezdhetnek építkezni, de erről nem megy vita sehol, így koncentrálunk továbbra is az Eaglesre.

 

Howie Roseman, aki mindezt lehetővé tette

Howie Roseman, aki mindezt lehetővé tette

 

Az Eagles ezzel a legtöbb pénzt fogja kiadni az irányító posztra az egész ligában. Rengeteget fizettek Bradfordnak és Danielnek is, azonban én már korábban is írtam, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem próbálnak meg QB-t draftolni az első körben. De miért éri meg kifizetni az 1/2-nek járó dollármilliókat egy harmadik számú QB számára? Mert csak rövid távon van lekötve pénz a két említett úriemberben, a tegnapi lépés pedig egyértelművé tette, hogy jövőre egyikük – valószínűleg Bradford – távozik. 5,5 millió dollár dead money benyelése mellett kivághatják jövőre, ráadásul ha idén jól is játszik, el is cserélhetik viszonylag magas draft cetliért is, amivel még többet spórolnának.

 

Ez a trade az Eagles szempontjából nem az idei évről szólt, hanem az elkövetkező 10-15-ről. 2016-ban nem lesz még rájátszásban a csapat valószínűleg, én 8-8 körül szezont vizionálok. Azonban nincs tele a csapat lyukakkal, a védelem egy corner kivételével rendben van, a támadóoldalon van szükség erősítésre, de ott is legfőképpen az irányító személye a problémás. Idén nagy valószínűséggel Sam Bradford fog kezdeni, Chase Daniel lesz a backup, Carson Wentz pedig a harmadik számú irányító (esetleg beelőzi Danielt). Wentz ugyebár másodosztályból érkezett, mellesleg ő lesz a legmagasabban kiválasztott játékos a másodosztályból. Minden egyetemistának kell idő, amíg felveszi az NFL ritmusát, rá ez hatványozottan igaz, ezért is került a legjobb helyre, hiszen Philadelphiában nem kell rögtön kezdenie és nem is fog.

 

Ugyanaz lesz a helyzet, mint 17 évvel ezelőtt. Akkor az Eagles új edzőt, bizonyos Andy Reidet nevezett ki főedzőnek. Övék volt a második választás joga, amivel Donovan McNabbet húzták ki, azonban McNabb nem volt kezdő első évében egészen november közepéig. Egy bizonyos Doug Pederson volt év elején a kezdő irányító, az Eagles idén kinevezett főedzője. Elég érdekes egybeesés, főleg hogy most is lesz egy úgynevezett bridge QB Bradford személyében, aki elmenedzseli a csapatot, amíg a fiatal srác készen áll. Pedersonnak tehát elég közeli tapasztalata van ezzel kapcsolatban, szerintem egy az egyben ugyanazt fogják most eljátszani Phillyben.

 

5-ösben Donovan McNabb, 14-esben Doug Pederson

5-ösben Donovan McNabb, 14-esben Doug Pederson

 

Wentzben van rizikó, nem is kevés. De az Eagles az utóbbi 20 évben csupán háromszor választhatott a top10-ben és ez nem fog előfordulni a közeljövőben sem, mivel a védelem ezzel a játékosállománnyal Jim Schwartz alatt minimum top10-es lesz, az offense pedig egy átlag szintet lehoz azért. Ezért kellett most meglépni ezt és befektetni egy irányítóra, egyszerűen máskor nincs erre lehetőség.

 

Howie Roseman úgy látja –  és én teljes mértékben egyetértek vele -, hogy nem akarnak a középszerűség posványában megragadni, és onnan csak egy franchise QB mozdíthat el. Bradford és Daniel pedig egyértelműen nem az, velük pont arra lenne jó a csapat, hogy lehoznak egy 8-8 körüli szezont és ezt nem 1-2 évig, hanem hosszú távon, hiszen az első kör közepéről majdnem lehetetlen felmenni az 1/1 vagy 1/2 pozícióba, habár idén a Rams pont mutatott egy ellenpéldát.

 

Már hétfőn megvolt a helye az újonc QBnak

Már hétfőn megvolt a helye az újonc QBnak

 

A lehetőség azonban, hogy találnak egy franchise irányítót, aki McNabbhez hasonlóan Super Bowlba vezetheti a csapatot bőven túllép az idei harmadik és negyedik-, a jövő évi első- és a két év múlva esedékes második körös választáson. Az Eaglesnél senki se gondolkodik úgy, hogy kész van a csapat és csak egy irányító hiányzik, azonban úgy vannak vele, hogy a közeljövőben minden évben versenyképesek akarnak lenni, ez pedig az irányító pozícióval kezdődik. Ha nincs irányítód, nincs esélyed hosszú távon rájátszásba kerülni és ott jó eredményeket elérni (tisztelet a minimális számú kivételeknek). Ez a lépés nem arról szólt, hogy a 2016-os Eaglest naggyá tegyék, hanem arról, hogy a következő 10-15 évben az Eagles konstans rájátszás-résztvevő és remélhetőleg Super Bowl győztes legyen.

 

Aztán persze lehet, hogy Wentz hatalmas bust lesz és visszaveti az egész franchise-t, de véleményem szerint ez olyan lépés volt, amit meg kellett tennie a csapat vezetőségének. 

 

25 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
25 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dio41
Dio41
2016-04-21 13:04

Én Daniel helyett egy minőségi elkapót hoztam volna a csapathoz, h célpont is legyen, de lehet tényleg több idő kell Wentznek, h megszokja a légkőrt.

katonadani
Reply to  Dio41
2016-04-21 13:07

ki lett volna a minőségi elkapó? Marvin Jones?

LnB
LnB
Reply to  Dio41
2016-04-21 13:26

Mikor Daniel-t elhozták akkor még nagyon nem volt biztos, hogy fel tudnak menni 1/2-re.

polo62
polo62
Reply to  Dio41
2016-04-21 14:08

ott van Agholor, Matthews, Ertz is, most még hozták Randlet, szerintem rendben vannak, ráadásul fiatalok is.
engem az érdekelne, hogyha Bradford cuttal számolunk is jövőre, ez az 1/2es fizetés járhat valamilyen hátránnyal Cox szerződését illetően?

katonadani
Reply to  polo62
2016-04-21 14:11

megoldható lesz, ha bradford cut vagy trade

labo7
labo7
2016-04-21 15:06

Na: teljesen azt érzem, hogy ez mindkét félnek jó deal. Phili nem adta el a jövőjét, mindegyik drafton választhatnak az első három kör közül egyszer minimum, jól elosztották az éveket, sokat sem adtak. Cleveland sok picket kapott, tervezik a jövőt, megy a moneyball, nem húzták le nagyon az Eaglest. Viszont ez a 3 irányító drágán elég vicces, bárhogy nézem. Lehet ezt magyarázni, de hogy nem megtervezett döntések az tuti. Azon is gondolkodtam, hogy 1/2-n olyan irányítót választok, akinek nem kellenek évek, hogy kezdjen, hanem egyből impact lehet. Meg sok helyen azt látom, hogy ide csak irányító kellett, erre maximum 8-8? Akkor nem kéne még ide más játékos is? Szerintem se futó, se első számú elkapó nincs. Esetleg corner? LT vagy RT? Szóval nálam azért kicsit túlzás ez a kész a csapat dolog. De szerintem ez egy jó move volt, mindkét fél részéről. Majd a jövő eldönti, hogy jó döntés-e, szerintem Wentz nem lesz kiemelkedő játékos.

katonadani
Reply to  labo7
2016-04-21 15:17

Minden drafton 2x húzhatnak a top3 körben.
amúgy CB kell, LT most nem, jövőre már igen, ha Peters visszavonul. Guard kellene meg futó Mathews sérülése esetére, de ezek azért a 3.körben orvosolhatók, így a trade után akkor az egyik. Elkapó nem akkora need nálam, mélyítés kell még pár poszton (LB, DL).
a csoport nagyon nehezen jósolható, akármelyik csapat odaérhet akár a PO-ra, de nem könnyű a sorsolás, ezért 8-8at várok. Szerintem az meg egyértelmű, hogy egy ilyen 8-8 körüli csapaton egy jó irányító plusz 3-4 győzelmet jelent.

labo7
labo7
Reply to  katonadani
2016-04-21 15:31

Igen, hatalmas madár vagyok, tényleg kétszer választanak minden drafton, azt hittem idén csak 1. kör, de aztán utána néztem. Az LT-t is úgy értettem, hogy jövőre, de lehet RT, ha Lane Johnson bejön. Csak LT inkább első körben orvosolható. Futó jövőre a 2. körrel simán orvosolható, meg lesz FA piac is. Én azért attól az elkapó sortól tartanék. Meglátjuk, nekem Pederson szimpatikus, az elképzelés jó, én kicsit többet látok a csapatban 8-8nál.

katonadani
Reply to  labo7
2016-04-21 15:35

igen az LT inkább RT lesz, mert Johnson átmozog majd, az meg megint elég akár második körben is, szóval én úgy gondolom, hogy nem lett eladva a franchise jövője, 3 játékost áldoztunk be egy franchise QB-ért, szerintem ez azért racionálisnak tűnik. Nyilván ha nem válik be Wentz, akkor tök mindegy, de ugyanúgy nincs garancia, hogy a jövő évi első vagy 18-as második kör beválik.

katonadani
Reply to  labo7
2016-04-21 15:43

nehéz a sorsolás idén, lesz egy Seahawks-Bengals-Packers trió egymás után, negyedik fordulós BYE, Steelers, Vikings és akkor a csoporton belül 6 meccs, amire tippelni sem merek egyikre se :D

Gábor
Gábor
Reply to  labo7
2016-04-22 00:11

Nem tudom nekem ez a 8-8 valahogy kevésnek tűnik ha ránézek a keretre az Offensebe témyleg csak egy Franchise QB hiányzik mert a Peters-Wisniewski-Kelce-Brooks-Johnson offense fal kifejezetten jó ha nem sérül le senki,minőségi célpont is van szerintem bőven Ertz,Celek,Matthews,Randle illetve Agholor idén egy év NFL-es tapasztalattal a háta mögött szerintem idén kiugró szezonon lehet túl 2 poszt van az offensebe ami kicsit lyukasnak tűnik az egyik az irányító de azt idén megoldják illetve a futó mert Matthews hiába nem egy rossz futó sérülékeny. A védelem meg Jim Schwartz alatt ha nem is Denveri szintre de elég magasra eljuthat mert szerintem a Front Seven parádés Curry és Grahamnek kiugró éve lehet idén Cox eddig is elit volt Logan meg kiváló futás elleni védő, Kendricks mellé sikerült elhozni Nigel Bradhanet aki illik Schwartz sémájába illetve 3.nak ott van Connor Barwin aki mind futás mind passz ellen hatékony. A Jenkins Mcleod párossal egy igen jó safety páros alakult ki phillybe egyedül a corber poszt tűnik nekem üresnek kicsit de Rowenak is csak a második éve lesz még sokat fejlődhet és ezzel a fronttal neki is könnyebb dolga lesz és ami a legtöbbet segít majd a védelmen nincs Kelly így lesz idejük pihenni a védőknek ami sok pluszt fog jelenteni szerintem az NFC East egyik legkompletebb csapata az Eagles szerintem 10-6-al fejezik be a csoportot és play off-ba jutnak.

labo7
labo7
Reply to  Gábor
2016-04-22 01:34

Peters azért eléggé megkopott, Wisniewski meg center poszton tényleg jó volt tavaly (szívesen láttam volna nálunk is), de ide-oda mozgatták az utóbbi években, vele inkább várjunk. Ertz nekem nagyon vegyes, tavaly is az volt, hogy na majd most, majd most és most is ez van. Évről évre fejlődik, ez tény. Matthews és Agholor rengeteget droppolt, legalábbis ezt olvastam mindenhol. Agholor még nem bizonyított, Matthews mellé pedig szerintem kell egy no.1 receiver. Randlet pedig még a Giants fanok is szidták 1-2 helyen :D. Futó kell. Védelem más tészta, a front seven adott ahogy van, a safety sor is jól néz ki, a corner sort pedig egyáltalán nem vágom, hogy őszinte legyek. Mondjuk valaki javítson ki, de úgy emlékszem top5 vagy top10 legrosszabb volt a Phili passz ellen. Alább leírtam, szerintem is 8-8nál többre lehet képes a csapat. Nem sokkal, 1-2 győzelemmel többre.

katonadani
Reply to  labo7
2016-04-22 09:33

Az egész védelem szar volt számokat nézve, de ez annak tudható be, hogy két meccsnyi snappek többet voltak a pályán az NFL átlagnál. Szóval több drive-ot vezettek az Eagles ellen és ezért a per game számok borzalmasak, a per drive számok azért a középmezőnyhöz tartoztak

gborh972
gborh972
2016-04-21 15:21

kíváncsi vagyok, mennyivel értékelné mindenki máshogy a cserét, ha még mindig chip kelly lenne a coach/GM :D

:disqus te amúgy mióta vagy Eagles szurkoló? én csak kelly óta kezdtem el követni őket, de nem mondhatnám, h meggyőztek…

katonadani
Reply to  gborh972
2016-04-21 15:22

pontos dátumot nem tudok, a McNabb-Westbrook QB-RB páros idején lettem az, kb az SB-vereség ideje körül

littlepaul
littlepaul
Reply to  katonadani
2016-04-21 22:00

Az volt a legszebb időszak, kiegészíteném, hogy McNabb-Westbrook-TO triumvirátus volt a legkeményebb. Felejthetetlen játékokat hoztak, csak ugye tudjuk mi lett a vége… Én is ekkor kezdtem el egyáltalán NFL-t nézni, egyből lenyűgözött a csapat a változatos playekkel és a nem egyszer elképzelhetetlen hosszú passzokkal. Ha annak idején McNab nem sérült volna meg annyiszor, tuti lenne egy két gyűrű az ujjakon, sok remek éve úszott el egy az egyben. Bár ha nem vállalta volna azt a játékstilust amit képviselt, lehet fel se tűntek volna a mezőnyben. :) Kitartóan csak az Eagles, aztán “majd jövőre…” :)

Attila
Attila
2016-04-21 19:18

Fogadjunk, hogy amekkora peches a Browns az 1/2 re húzott QB valami übre brutál franchise arc lesz :D nem úgy, mint a tintás.

BenszeT
BenszeT
2016-04-21 22:22

Valaki fejtse ki a moneyball-t please. Van köze a filmhez?

katonadani
Reply to  BenszeT
2016-04-21 22:40

ha láttad a filmet akkor tudod, ha nem, akkor mindenképp nézd meg :)
ugyebár a Browns egyik új fejese DePodesta, akit Jonah Hill alakít a filmben

rowi
rowi
Reply to  BenszeT
2016-04-21 23:38

van, ugyanaz az elv csak focira adaptálva. mindenki kíváncsian várja, hogy működik majd-e vagy sem.

touchdown89
touchdown89
2016-04-21 23:47

Égnek a vonalak San Diego-ban és Baltimore-ban is. Kik akarnak vajon feljönni és kiért?

katonadani
Reply to  touchdown89
2016-04-21 23:58

Ramsey lehet talán a legfőbb célpont, de jó kérdés ki menne és mennyiért

rowi
rowi
2016-04-22 09:10

én csak azon csodálkozom, hogy az utolsó képre nem fotosoppoltad oda magad vhogy. még a mezszám is stimmel

katonadani
Reply to  rowi
2016-04-22 09:31

:D
Közepes csapatból gyengévé

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x