Connect with us

Minden ami NFL

10 halálos fegyver az NFL-ben

A PFF összerakott egy tízes listát arról, hogy melyek a megállíthatatlan képességek és mozdulatok az NFL-ben. Nem véletlenül a liga legjobb játékosai kerültek a top10-be – akik a mi top50-es listánkon is elég magas helyen fognak szerepelni -, hiszen olyan dolgokra képesek, amikre más nem igazán.

 

1. JJ Watt swim move-ja

 

JJWatt

 

Nem gondolom, hogy különösebb magyarázatra szorulna, Justin James elképesztő hatékonysággal húzza át magát a támadófal kvázi bármely tagján, kvázi bármelyik napon. Az elképesztő méretei mellett szükség van az agilitására is, hiszen e nélkül nem lehetne így kivitelezni ezt a passzsiettető technikát.

 

2. Antonio Brown útvonalai

 

AntonioBrown

 

Senki sem tudja úgy üresre játszani magát, mint Antonio Brown. Folyamatosan szabadon van, ezért is vezette a ligát elkapásokban az utóbbi két évben.

 

3. Luke Kuechly olvasási képessége

 

LukeKuechly

 

Kuechlyt egyszerűen nem lehet átverni. Elképesztően gyorsan dolgoz fel minden információt a pályán és egyszerűen nincs olyan play, ahol rosszul olvasná a játékot. Persze teljesen elit játékossá emellett az atletikussága teszi.

 

4. Rob Gronkowski elkapási sugara

 

RobGronkowski

 

Kevesen vannak, akik nem emlékeznek erre a jelenetre. Még Tom Brady sem hitte el, hogy a pontatlan passzát Gronk le tudta húzni, pedig ő azért látott egyet s mást a futball pályán. És ezt Gronk nap mint nap megcsinálja.

 

5. Von Miller spin move-ja

 

VonMiller

 

Nem lenne Vonn Millerből ilyen remek pass rusher, ha csak a sebességét tudná használni. Arra felkészülnek a tackle-ök és úgy helyezkednek, hogy ne érhessen oda az irányítóhoz. Ezért kell egy counter move, ami átveri a támadófalembert és az eredeti irány helyett máshová mozog. Miller pedig tökéletesítette a spin move-ot, ami nem egyszerű dolog, hiszen sebesség, erő és egyensúly is szükséges hozzá.

 

6. Richard Sherman press coverage-e

 

RichardSherman

 

Egyre többen próbálják másolni, amit Sherman tud, ám egyik fizikális corner sem tudja annyira kizökkenteni a line of scrimmage-en az elkapóját és utána is tökéletesen lekövetni, mint ő. Ezért ő továbbra is a liga (egyik) legjobb CB-je.

 

7. Tyron Smith cut blockja

 

TyronSmith

 

A Cowboys rengeteg outside zone futást hív a jobb oldalra, amikor azzal bízzák meg a bal oldali tackle Smitht, hogy érjen oda defensive tackle-ökre vagy egyenesen linebackerekre és takarítsa el őket az útból. Smith pedig elképesztő atletikusságának és erejének hála ezt tökéletesen teljesíti is.

 

8. Le’Veon Bell kitámasztása

 

LeVeonBell

 

Bell 20 fontot (körülbelül 9 kiló) fogyott második szezonjára és ez meglátszott a játékán is. Egy papírfecninyi területen is meg tud állni és irányt váltani és ha szabad területen egy az egybe kerül egy védővel, akkor nagy eséllyel könnyedén veri őt át azzal, hogy egyik irányba kitámaszt és egy szempillantással később már 10 yarddal a védő mögött van.

 

9. Tom Brady gyors döntéshozási képessége

 

TomBrady1

 

Nem véletlenül volt ennyire hatásos a Patriots támadójátéka még a rengeteg sérült ellenére is. Az ok Tom Brady, aki elképesztő sebességgel méri fel mi történik körülötte és dönti is el, hogy hová passzoljon – rendszerint üresen álló elkapójának. Ráadásul amikor mindenki egészséges volt a szezon első 5 hetében, akkor Brady átlagosan 2,06 másodperc alatt szabadult a labdától, miközben a ligaátlag 2,5 másodperc körül mozog.

 

10. Linval Joseph ereje

 

LinvalJoseph

 

Joesphről rendkívül kevés szó esik a médiában és az átlagnéző talán nem is ismeri a nevét. Ennek persze az is az oka, hogy olyan poszton játszik, ami nem kelt nagy feltűnést, hiszen még csak nem is a pass rusher defensive tackle szerepét tölti be, hanem a nose tackle-ét. Az ereje elképesztő, a combine-on is parádés volt fekvenyomásban hosszú karjai ellenére, most pedig az ellenfél centereit és guardjait nyomja el magától folyamatosan.

 

15 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
southmiki
southmiki
2016-06-07 15:30

Csodálkozom hogy Beckham nincs a listán szerintem Bell vagy Joseph helyére befért volna :)

katonadani
Reply to  southmiki
2016-06-07 15:40

az talán nem akkora “előny” mint a többi. Mármint persze nagyon jól néz ki meg hasznos is ha két kézzel nem érnél oda, de talán nem akkora versenyt eldöntő dolog.

AwesomeOne
AwesomeOne
Reply to  katonadani
2016-06-08 11:14

Hát csak miatta lehetett top 10-es a Giants támadósora.

katonadani
Reply to  AwesomeOne
2016-06-08 11:25

meg McAdoo gyorspasszos rendszere miatt, ami minimalizálja a borzalmas támadófal szerepét. Ha a Coltséhoz vagy még inkább a Cardinalséhoz hasonló rendszer lenne, akkor nagyon megégtek volna

katonadani
Reply to  katonadani
2016-06-08 11:30

de ne érts félre, nem akarom én kisebbíteni Beckham képességeit :)

petipajti
petipajti
2016-06-07 15:49

ti mikkel egészítenétek ki ezt a listát? eszetekbe jut még valami valakitől?
russel wilson menekülései, tolbert 1 yd-os futásai vagy nem tudom, ilyesmikre gondolok.
jó cikk amúgy.

katonadani
Reply to  petipajti
2016-06-07 16:03

hát ugyebár itt kvázi minden posztra (S kivételével) vettek egy játékost (a legjobbat talán), de az irányítóknál lehetne mondani azért Brady mellett párat, karerősség, pályán való látás, zsebben mozgás, zseben kívüli mozgás satöbbi aspektusokban.
Elkapóknál is lehetne például választani egy nagyobb játékost (Julio, Dez, Hopkins pl), akik nem az útvonalak miatt kerülnek a listára, hanem az 50-50 labdák megjátszásában

TomiGY
TomiGY
Reply to  petipajti
2016-06-07 16:11

Neked Brees pontossága jutott eszembe
https://www.youtube.com/watch?v=Y4dr3_O4pMQ

TomiGY
TomiGY
Reply to  TomiGY
2016-06-07 16:12

* Nekem :)

pritek
pritek
2016-06-08 10:06

Szórakoztató lista, de ilyet lehetne írni még nem keveset. Ha már spin move akkor inkább Freeney. Kuechly játékolvasása semmivel sem jobb mint Mathieué, Fitz elkapási rádiusza (ami mint tudjuk nagyobb mint egy mammut) és biztos keze a maga huszonpár elejtett labdájával karrierje során….és ez még csak egy csapat és nagyon nem is gondolkodtam.
Brees szuperpontosságát én sem tudom hogy tudták kihagyni, különösen a napokban megjelent irányító robotos cikk után.
Peterson futásai amikor 5-6 embert ráz le magáról lazán.
J.Harrison szerelései amikbe még a legvagányabbak is meginganak.
Sehol egy sebesség.

AwesomeOne
AwesomeOne
2016-06-08 11:25

Beckham elkapása, v. Peterson futása ami nekem hiányzik. A két Pats-est soknak érzem. Akkor már v. Brday, v. Gronk, de együtt a kettő azért már sok a top10-be.

katonadani
Reply to  AwesomeOne
2016-06-08 11:26

Gronkot mondjuk nehéz lenne kivenni szerintem :D

AwesomeOne
AwesomeOne
Reply to  katonadani
2016-06-08 11:46

Akkor Brady-t. Az biztos, hogy a top11-ben ott vannak, de azért így párban ezt soknak érzem így a top10-ben. Azért van még 1-2 irányító, és 1-2 elkapó aki szintén elég magas szintet képvisel. Vagy ennyi erővel Brown útvonala sem ér semmit, ha nincs aki odadobja. De ott van, ergo nem számít az irányító, csak az egyén. Márpedig egyénileg azért van még bőven név akinek ott lenne a helye (szerintem). Vagy akkor ők legyenek egyben, úgyis folyton egymással játszanak :D

wolandrule
wolandrule
Reply to  AwesomeOne
2016-06-08 16:55

Akkor inkább a Brady- Gronk- Edelman “kémiát” tenném be egy pontként, ha már sokallod kettejüket.

southmiki
southmiki
Reply to  katonadani
2016-06-08 22:17

Főleg hogy stiff arm-ba is talán a liga legjobbja.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x