Connect with us

Beharangozó

Kinek mennyire kemény? – AFC West

Nem egyszerű az AFC West csoportjára megírni a Kinek mennyire kemény? sorozatunk ide vonatkozó részét, hiszen a Broncos ugyan Super Bowl győztes, de a helyzet úgy hozta, hogy az irányítóhelyzetük a legrosszabb a divízióban. A Raiders nagyon jól építkezik és akár PO-contenderek is lehetnek, a Chiefs sem gyengült igazán a tavalyi rájátszás-szereplés óta, a Chargerst pedig csak nem sújtja megint olyan sérüléshullám, mint tavaly.

 

2016_DS_TopHeader_DivisionStandings_week17

 

A csapatok sorsolása egyébként nem nehéz a tavalyi mérlegek alapján (ami tudjuk, hogy nem mindig jelent túl sokat), a középmezőnybe tartoznak, egymás után foglalják el a 13-16. helyet a listán. Ezzel szemben repülniük azért többet kell, a Raiders második a listán, de a Chargers sem örülhet hetedik helyének.

 

A csoport 2016-ban a divízión belüli 6 meccsen felül megmérkőzik az AFC South és NFC South gárdáival, illetve természetesen az AFC maradék 2 olyan csapatával, amelyik azonos helyen végzett a csoportjában. Na vágjunk is bele, nézzük kinek mennyire kemény!

Denver Broncos

Panthers, Colts, @Bengals, @Buccaneers, Falcons, @Chargers, Texans, Chargers, @Raiders, @Saints, BYE, Chiefs, @Jaguars, @Titans, Patriots, @Chiefs, Raiders

Címvédőként a Broncosé az első meccs joga, így szeptember 8-án, csütörtök éjjel velük indul el a 2016-os NFL szezon. Nem is akármilyen meccsel, a Super Bowl visszavágója következik, a Panthers pedig nagyon harapós lesz, Newtonék támadóoldalon kicsit felpörögnek, a Mark Sanchez vezette offense pedig nem lesz elég Kuechlyék ellen. Elég keményen indul a Broncos szezonja, hiszen a Colts-Bengals duó következik, akik közül csak az indianapolisiakat sikerül két vállra fektetni a Manning visszavonulásával pikantériáját vesztő találkozón, Cincinnatiben az újonc William Jackson III megszerzi karrierje első és második intereptionjét Sancho ellen, bezzeg Dalton egy labdát sem ajándékoz a NoFlyZone tagjainak (bezony!). Ezzel el is jön a váltás ideje, kicsit korán ugyan, de jöhet Paxton Lynch!

 

split-paxton-lynch-mark-sanchez-050316-ap-ftrjpg_qv84a0hy1cn21iwjh29k4btbq

Szerintetek melyik héten jön el a váltás ideje?

 

Az 1-2-es kezdést követően két pofont kiosztanak az NFC South két szembe jövő delikvensének, majd egy csütörtök esti rangadón verik meg a Chargerst, ahol az edzői stáb fölényét és Von Miller zsenialitását használják ki a rövid hét alkalmából. És akkor következik az egyik legjobban várt mérkőzés, amikor extra hosszú hét után hétfő esti rangadóra utaznak Houstonba, ahol tárt karokkal és három interceptionnel várja őket Brock Osweiler. A Chargers hazai pályán ismét viszonylag könnyű falat lesz a védelemnek, ezzel az októbert egy parádés 5-0-val abszolválja a gárda. A jó eredmények ellenére nem lesz mindenki maradéktalanul boldog, mert Lynch többször is szenvedni fog és csak a védelem fogja megmenteni a seggét.

 

A következő vasárnap éjjel a Fekete Lyukban, a megerősödő és csoportgyőzelmi álmokat dédelgető Raiders ellen kikapnak, hogy aztán a dühüket a Saintsen vezessék le. Jól jön a kései pihenő hét, hiszen a szezon vége elég húzós lesz. Otthon egy extra héttel a Chiefs megverése nagyon fontos feladat lesz (és sikeres is), utána pedig kvázi két bemelegítő meccsen verhetik a Jaguarst és a Titanst, habár előbbin meg fognak izzadni rendesen. Az utolsó három hét viszont nagyon meredek, először a Patriots látogat a Mile High-ba és ebben nem lesz köszönet a vadlovaknak a tavalyi AFC-döntő visszavágójaként, Brady előtt viszonylag összeáll majd a fal, legalább 1,5-2 másodpercig távol tudják tartani Milleréket. Majd karácsony este utaznak az Arrowheadbe, ami senkinek sem egyszerű feladat, nem is lesz meg a győzelem. Az utolsó kör elég érdekes lesz, hiszen 10-5-ös mérleggel fogadják majd a Raiderst az újév első napján egy ki-ki meccsen a csoportgyőzelemért, a tapasztalat és edzői fölény pedig a segítségükre lesz. 11-5-ös mérleggel zárják a szezont, ami a rájátszáshoz mindenképp elég csoportgyőztesként, de a pihenőhetük nem lesz meg. 

Oakland Raiders

@Saints, Falcons, @Titans, @Ravens, Chargers, Chiefs, @Jaguars, @Buccaneers, Broncos, BYE, Texans (in Mexico), Panthers, Bills, @Chiefs, @Chargers, Colts, @Broncos

A Raiders 7-9-es szezon után még inkább megerősödve várja a 2016-os esztendőt és már a rájátszásról, esetleg a csoportgyőzelemről szövögetnek terveket. Ebben segít a sorsolás, hiszen ugyan 3-szor játszanak tavaly Super Bowlba jutó csapattal, csupán plusz három rájátszás-résztvevővel találkoznak és persze megkapták ők is az AFC és NFC South divíziót. Az első nyolc meccs amúgy egész pofásan néz ki a csapat számára. Így hirtelen meg is adnám nekik a 8 győzelmet, mindegyik csapatnál erősebbnek érzem a fosztogatókat, főleg hogy a Ravens elleni összecsapás a harmadik idegenbeli lesz a hollók számára az első négy körből, ráadásul át kell utazniuk az egész kontinensen. Utazás szempontjából a Jaguars-Buccaneers duó lenne problémás, de valószínűleg eltöltenek egy hetet a napsütötte Floridában és így nem lesz gondjuk az ingázással. A Broncos elleni hazait is beírtam ugyebár egyel feljebb a Raidersnek (Mack parádé ismét), így a sorsolás alapján kis/nagy szerencsével 9-0 is kinézhet a csapatnak a BYE week előtt, de két vereséget jósolok nekik erre az időszakra, méghozzá az elsőt New Orleansban és a hetedik hetit Jacksonville-ben, ugyanis a Raiders nem teljesít jól a keleti parton a korai sávban vasárnaponként, így végül 7-2-es mérleggel mehetnek pihenőre.

 

19382872-mmmain

Sok sackre számíthat Mack harmadik évében

 

Extra hosszú pihenőjük lesz egyébként, hiszen a BYE után ráadásul hétfő éjjel játszanak. A környezet pedig szokatlan, hiszen Mexikóban lépnek pályára a Texans ellen, ahol a sok készülés kifizetődik. A maradék hat meccs már nehezebb, a Panthers könnyen ellátja a bajukat, azonban Rex Ryan legénységét megütik hazai pályán. Az Arrowheadben a Broncoshoz hasonlóan Carrék is alulmaradnak, majd egy talán meglepetésnek tűnő vereség is becsúszik a Chargers otthonában, mivel a csoportriválisokat sosem szabad leírni. A 16. héten lehetséges, hogy az utolsó Oaklandben megvívott találkozót láthatják a nézők a Colts ellen és ezzel fel is paprikázzák őket egy győzelemre. A végén – ahogy már fentebb írtam – ki-ki meccs lesz a Broncosszal, ahol a tapasztalat győzedelmeskedik és a címvédő nyeri meg a csoportot. Összesítésben a Raiders nem panaszkodhat, sikerült egy 10-6-os szezont összerakni, amivel a rájátszás is meglesz.

Kansas City Chiefs

Chargers, @Texans, Jets, @Steelers, BYE, @Raiders, Saints, @Colts, Jaguars, @Panthers, Buccaneers, @Broncos, @Falcons, Raiders, Titans, Broncos, @Chargers

A tavalyi playoff-szereplés után nem lesz egyszerű ebben a csoportban újra bejutni, azonban a divízión kívüli sorsolás nem vészes, ahogy láthattuk korábban a Broncosnál és a Raidersnél is. Otthon kezdenek a Chargers ellen, akiket az utóbbi két évben oda-vissza vertek, mivel Riverst folyamatosan nyomás alatt tudták tartani. Justin Houston hiánya azonban nagyon meglátszik majd és vereséggel indítják az évet. Ezután Houstonba látogatnak, ami elég jól sült el legutoljára januárban, most viszont nem Hoyer fog dobálni (a Chiefs védőknek) és ugyan Osweiler sem váltja meg a világot, arra elég lesz, hogy vigyázzon a labdára és a Lamar Miller vezette futójáték vezérletével behúzzák azt a meccset. A Jetset még akkor is verik, ha Fitzpatrick visszatér, azonban utána vasárnap esti rangadón csúnya verést kapnak a Steelerstől. Elég korán van a pihenőhetük, ez nem fogja segíteni a szezon végét.

 

A pihenőhét előtt így fognak nézni a Chiefs szurkolói

A pihenőhét előtt így fognak nézni a Chiefs szurkolói

 

És közvetlenül a BYE utáni héten sem örülhetnek, hiszen idegenben nem tudnak felülkerekedni a Raidersen (Mack-show), ami egy nem túl kecsegtető 1-4-es szezonkezdetet vetít elénk, ahol felelevenül a tavalyi gyenge kezdés, majd parádés folytatás. Ezután talán könnyebb széria jön, a Saints gyenge védelmét Alex Smithék szétszedik a rövid játékaikkal, utána viszont két fontos meccs jön az AFC South duójával. A kristálygömböm nem teljesen tiszta ezen a tájékon, csak azt látom, hogy 1-1-es mérleggel szabadulnak a Colts-Jaguars párostól. A Panthers végiggázol ezen a csoporton, így a főnökök sem tudnak a nyomukba érni, a Buccaneers ellen viszont könnyebb találkozóra számíthatnak. Ahogy arról már volt szó, a Broncostól idegenben kikapnak Von Miller és társai parádézásának köszönhetően, azonban a Falcons nem lesz akadály, mivel Alex Smith a gyenge fala mögött is szabadon passzolgathat majd, semmi nyomás nem lesz rajta, a védelem pedig hozza a szokásosat.

 

5-7-tel érkeznek a hajrára, ami egy csütörtök esti rangadóval indul a Raiders ellen az Arrowheadben, primetime-ban ezzel a közönséggel a hátuk mögött pedig nem kapnak ki. A Titans nyilván könnyű falat, majd a Broncos elleni hazai karácsony esti mérkőzésről is volt szó, hogy behúzzák. És akkor az utolsó mérkőzésre utaznak San Diegóba, ahol még halvány reménysugár van a rájátszásra és mindent meg is tesznek érte, az év végi 9-7-es mérleg viszont nem lesz elég a PO-ra, mivel az AFC North befoglal magának két helyet és a Raiders lesz a másik wild card csapat.

San Diego Chargers

@Chiefs, Jaguars, @Colts, Saints, @Raiders, Broncos, @Falcons, @Broncos, Titans, Dolphins, BYE, @Texans, Buccaneers, @Panthers, Raiders, @Browns, Chiefs

Ahogy az eddigiekből talán kiderült, nem tartom a Chargerst komoly contendernek, a csoporton belül csak két győzelmet tudnak majd felmutatni (Week 1 @ Chiefs és Week 15 vs Raiders) és négy vereségbe is beleszaladnak. Egyszerűen nem elég jó ez a roster ahhoz, hogy rájátszásról vagy pozitív mérlegű szezonról beszélhessünk. Problémát okoz az is, hogy a jobb csapatokkal főleg idegenben találkoznak, így a hazai pálya sem az ő javukra billenti a ki-ki meccseket.

 

Búcsúzik idén a várostól a Chargers?

Búcsúzik idén a várostól a Chargers?

 

Az első győzelem után három hasonló erősségű csapat jön szembe, a Jaguars-Colts-Saints trióból azonban csak egyet sikerül behúzniuk. Ezután még nagyobb lejtmenet következik, hiszen a Raiders-Broncos-Falcons-Broncos kvartett elég húzós, négyszer vonulhatnak le a pályáról leszegett fejjel. Utána kis felüdülésként a Titanst elverik és a hazai pálya segíti őket a Dolphins ellen is. A pihenőhét után nagy hullámvasút következik, hiszen először kikapnak Houstonban, aztán otthon elverik a Jameis Winston vezette Buccaneerst, hogy aztán hatalmas verésbe szaladjanak bele Newtonékkal szemben. Kis meglepetésre megverik a Raiderst idegenben, a Browns is kötelező feladat, majd egy vereséggel zárják a szezont Riversék a Chiefs ellen, ez pedig akár az utolsó mérkőzés is lehet San Diego városában. Ez így ez 7-9-es mérlegre elég a Chargers számára és lehet tovább építkezni.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!