Connect with us

Hír

Tudománnyal a szűkebb kapukért

Az NFL-nél úgy gondolják, hogy túlságosan egyszerű lett manapság a rúgók dolga, hisz egyre automatikusabban megy és egyre pontosabban lövik a gólokat. Ezért az extra pontot tavalytól már a 15 yardos vonalról kell elvégezni, de ez nem elég, szeretnék a kapuk szélességét is szűkíteni, méghozzá labdákba helyezett chipekkel.

 

fieldgoalapjpg-b1d88341af388e94

 

Ezzel már kísérleteztek korábban, tavaly például a Pro Bowlon voltak 1,2 méterrel keskenyebbek a kapuk (5,4 helyett csak 4,2 méter). Minden idők egyik legjobb rúgója, Adam Vinatieri ki is hagyott két extra pontot és egy 38 yardos field goalt is, pedig normális kapuba mindhárom bement volna. Emiatt az NFL illetékesei most úgy gondolják, hogy sok volt az az 1,2 méteres szűkítés, ezért chipeket tennének a labdákba, hogy megnézzék, nagy általánosságban hová rúgják a rúgók a góljaikat. Az eredmények kielemzése után pedig csak annyit szűkítenének a kapuk szélességén, amennyi már nehézséget okozna, de még nem lenne túl nehéz.

 

Ezzel több komoly probléma is van. Egyrészt ez extra pontokat belődözni már így sem annyira gyerekjáték, másrészt, ha kisebb lenne a póznák között a távolság, biztos nem látnánk annyi 50+ yardos kísérletet. Helyette a legtöbbször puntolnának a csapatok, ami az élvezeti faktor rovására menne, nem mellesleg pedig sérülés veszélyes. Apropó, ha már a rúgókról és sérülésekről van szó.

 

Felmerültek olyan pletykák, hogy a liga megkéri a csapatokat, hogy legyen szívesek minden esetben elrúgni a labdát becsületesen kirúgásoknál. Ugye mostantól a 25 yardos vonalról támadnak a csapatok touchback után (próbaidős elképelés), ami azzal a veszéllyel jár, hogy a rúgó csapat direkt kisebbet vagy trükkösebbet rúg, hogy kikényszerítse a visszahordást. Ennek pedig nem örülnének a szabályalkotók, hisz pont azon ügyködnek, hogy kiiktassák a játék egyik leglátványosabb elemét.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!