Connect with us

Hír

Aguayo kezd teljesen szétesni fejben

Lehetsz akármilyen jó játékos egyetemi szinten, ha nem bírod el a profi liga generálta nyomást, és nem tudsz felnőni a csapat és a szurkolók által támasztott elvárásoknak, akkor te is csak egy ’JAG’ (Just Another Guy) leszel, még rosszabb esetben bustnak fognak titulálni. Természetesen korai lenne még bármilyen negatív jelzőket Roberto Aguayo nyakába aggatni, azonban jelenlegi helyzete nem sok derűre ad okot.

 

aguayo1

 

Sokszor elhangzott már a mondat, hogy Aguyo a valaha volt legbiztosabb lábú kicker, aki kijött az egyetemről, és csak nézőpont kérdése, hogy ezt elfogadjuk vagy sem. Amíg a Florida State Seminols rúgója volt, sose hagyott ki egyetlen extra pontot sem, ez briliáns teljesítmény, még akkor is ha „csak” egy extráról van szó, az sokszor sorsdöntő lehet. 40 yardon belül is végig tökéletes volt egyetemi karrierje során, mind a 46 rúgása a póznák között landolt. Negyven yard fölött viszont már meg-megremegett a lába, 40 és 49 yard között 72%-os hatékonysággal rúgott, 50 yard fölött pedig 62,5% volt ugyanez a mutató. Mindent egybe vetve, 88% fölötti volt a hatékonysága, ami azért nem rossz mutató, csak pont a lényeget takarja el.

 

Az NFL-ben akkor lesz valaki jó, magasan jegyzett vagy éppen clutch kicker, ha ötven yardon túlról is magabiztosan tudja belőni a field goalokat, főleg akkor, ha éppen a játék utolsó másodperceiben járunk és a győzelem a tét. Ahogy elit szintű irányítóból, úgy elit rúgóból is viszonylag kevés van az NFL-ben, jelenleg csupán Vinatierit, Gostkowskit, Bailey-t, Hauschkát és Tuckert lehetne ebbe a kategóriába sorolni. Egy hatalmas különbség azonban van kiváló és quarterback és kicker között: az elsőért érdemes magas draftcetlit áldozni, a másodikért nem. Míg egy irányító a franchise arca, addig a rúgó inkább egy kiegészítő ember, aki ugyan fontos, de értéke meg sem közelíti az irányítóét. Egy mérkőzés nem az utolsó másodperces field goalokon megy el, hanem azon, ami az azt megelőző 59 percben történt. Ott pedig javarészt a csapat többi része dolgozik.

 

Mivel Aguayot igen magasan, a második körben, egy felcserélés után választotta ki a Tampa, így sokkal nagyobb figyelmet kap, mint UDFA társai. Ennek megfelelően, minden lépését követik, minden hibájára egyből lecsapnak. Ezt nehéz kezelni egyszerű emberként, de most profi sportolókról beszélünk, akik egész életüket erre tették fel, még akkor is, ha ez egy ordító közhely. Aguayo egyszerűen nem tudja kezelni a rá helyeződő nyomást, képtelen koncentráltan a labda mögé állni, és ez kihat az egész technikájára. Nem azért nem tudta berúgni az első előszezon meccsen az első extra pontját, mert tehetségtelen vagy ügyetlen, hanem fejben nem volt rendben és ez látszódott a mozgásán is. Szerencsétlenségére, megtalálta az egész tengerentúli média, melyre a válasz az volt, hogy izgult. Persze ez normális, élete első profi fellépése volt, ki ne izgulna. A második meccs sem a kedve szerint alakult, kihagyott két mezőnygólt, egyet 32 yardról, még egyet pedig 49-ről.

 

A videóért köszönet Chuck Zoddanak, az insidethepylon.com szakírójának.

 

A három hiba persze csak még több „károgót” hozott, és maga Aguayo is beismerte, hogy túlgondolja a dolgokat és ezáltal szétesik az egész rúgómozdulata. Ha olvastuk Meskó Zoli könyvét, akkor tudhatjuk, hogy ő is hasonló hibába esett, egy idő után már behergelte magát, hogy nem tökéletes a technikája, fejben elhagyta magát és szétesett minden körülötte, beleértve ebbe az NFL-es álmait is. Talán Aguayonál még nincs ekkora probléma, az viszont óriási baj, hogy már edzésen sem tud elfogadható teljesítményt nyújtani. Tegnap hat rúgásból csak hármat tudott értékesíteni, és az egyik rontása olyannyira sikeredett rosszra, hogy az előtte álló falba rúgta a disznóbőrt. Az edzésre kilátogató szurkolók csalódásukban fújolni kezdték a fiatal játékost. Azóta Aguayo állítólag „mentális edzőhöz” fordult, aki segíti túllendíteni ezen a mélyponton.

 

Aggódnia azonban nem kell, Dirk Koetter kijelentette, hogy nem keresnek új rúgót, bíznak Aguayoban, még a korai nehézségei ellenére is. Az azonban felettébb érdekes, hogy a Bucs ex-rúgója, Patrick Murray – aki jelenleg a Brownsnál tevékenykedik – egy közös edzésen négyből négy rúgást értékesített. A történet iróniája viszont, hogy Murray-t éppen Aguayo draftolása után 2,5 héttel tette lapátra a floridai együttes. Szerencsére, nem csak az főedző fejezi ki együttérzését, hanem a csapat legnagyobb hangadója, Gerlad McCoy is kiállt mellette ás támogatta.

 

Természetesen, mi is sikeres jövőt kívánunk Aguayonak, és reméljük, hogy a szeptember 11-i szezonnyitóra ki tud gyógyulni a Meskó-szindrómából rendbe tud jönni, hogy a Falcons ellen 50+ yardról rugdossa a mezőnygólokat, és rácáfoljon arra, hogy nem ér meg egy második kört, és nincs igaza a károgóknak, köztük nekünk sem.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!