Connect with us

Minden ami NFL

Pitagorasz is megmondta, ki nyeri idén a Super Bowlt!

Na jó, a címben füllentettünk egy kicsit, mert Pitagorasz valójában nem jósolta meg a Super Bowl győztesét. Ellenben létezik egy képlet, mely nagyon hasonlít a derékszögű háromszögek oldalarányainak leírásához, és több sportágban is a playoff kimenetelét, illetve a következő évi teljesítményt képes elég pontosan belőni.

 

ancient_mathematics_thumb

 

Ahogy mondtam, a pitagoraszi várakozásnak nincs köze az a²+b²=c² képlethez, ellenben logikailag hasonlít rá. A baseballban évtizedek óta használnak olyan képleteket, melyek a szerzett és kapott pontok alapján mondják meg, hogy egy csapat alul- vagy felülteljesített, és így akár jövőre mi várható.

 

Az amerikai fociba is bevezetett egy hasonló képletet a Football Outsiders, ami a szerzett pontokat a 2,37-ik hatványra emeli, majd leosztja a szerzett pontok 2,37-ik hatványának és a kapott pontok 2,37-ik hatványának összegével, végül felszorozza 16-tal.

 

codecogseqn

Ezt kell felszorozni 16-tal.

 

Tehát a 2015-ös Raiders (359, 399) esetén a mutató 7 lett volna, ami igazodik a valóban elért 7 győzelemhez. A Broncos (355, 296) a jósolt 10 győzelem helyett 12-t ért el, jelentősen túlteljesítve a várakozást, majd megnyerte a Super Bowlt. A pitagoraszi várakozás értelmében idén visszaesés vár rájuk, de ennek a jóslatnak a megbízhatósága csupán 65-70% körül van.

 

Természetesen nem ennyire egyszerű a helyzet, nem csodamódszer, viszont van haszna. Az elmúlt évtizedek Super Bowl-győzteseit sokkal precízebben jósolja meg, mint az alapszakaszban elért győztes mérkőzések száma, és jól rámutat a szezonok közötti fejlődésre. Azok a csapatok, amelyek a pitagoraszi várakozásuknál legalább egy meccsel többet nyernek, a következő évben jó eséllyel visszazuhannak, és fordítva, kiváltképp ha 8-8-nál jobb lett a mérlegük még az alulteljesítés esetén is. A most következő, 51-ik Super Bowl győztesét is meg lehet tippelni ilyen módon, mégpedig az alapszakasz lezárása után.

 

A teljesség kedvéért álljanak itt a 2014-2015 közötti jóslatok, playoffal együtt, illetve az idénre várt teljesítmény.

 

2014-15-ös playoff

 

12 bejutóból nyolcat helyesen tippelt meg, a nyolcból pedig 4 helyet pontosan, a Super Bowl-résztvevőket pedig felcserélve.

 

2014-2015 közötti teljesítményváltozás (győzelmekben mérve)

 

68,75% százalékban eltalálta, ki esik vissza és ki fejlődik, a legalább egymeccses különbséget felmutatóknál 75%. A nem eltaláltakból is volt 5 olyan, ahol ugyanannyi győzelmet szereztek mindkét évben, ez nyilván a modell hibája: egy over/under modell nehezen kezeli az ilyen kimeneteleket.

 

2015-16-os playoff

 

12 bejutóból 11-et eltalált, négyet pontos hellyel. Carolina győzelmet várt a Super Bowlban a Bengals ellen, és a Denvert a WC-körben kiejtette volna.

 

2015-2016 közötti teljesítményváltozás

 

Az idei szezonra egyértelmű visszaesést vár a modell a Carolina, Arizona, Minnesota, Denver, Indianapolis és LA csapatainak. Nekik (ilyen sorrendben) 12-12, 10-10, 6, 4 győzelmet mutat a képlet. Fellendülést vár viszont a Seahawks, Giants, 49ers, Jaguars, Ravens, Chargers és a Cowboys, Titans és Browns csapataitól. Tőlük a tavalyi eredményeikhez képest legalább egy meccsel több győzelmet várhatunk.

 

6 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
littlepaul
littlepaul
7 years ago

Azt hiszem az elmult 3 évben, akik ellen a Philly kezdett az elsö héten azok nyerték meg a superbowlt (bár akkor ki is kapott tölük a philly). Nem biztos, hogy pontosan emlékszem, majd valaki kijavit. :)

Fazekas Dániel
Fazekas Dániel
Reply to  littlepaul
7 years ago

2009-től 2012-ig volt igaz, hogy akivel az első hazai meccsét játszotta Eagles, az nyerte Super Bowlt.

2009-ben Saints, 2. hét, 48-22-re nyertek Breesék, majd februárban Coltsot verték döntőben.
2010-ben Packers, első héten 27-20-ra nyertek, majd a döntőben a Steelerst verték.
2011-ben Giants, 3. héten 29-16-ra nyertek, majd verték Patset is a döntőben Eliék.
2012-ben Ravens, 2. héten, kikaptak 1 ponttal ugyan, de a Friscot megverték az áramszünetes döntőben.

2013-ban aztán Chargersnek kellett volna SB-t nyernie, 2014-ben a Jagsnek, tavaly pedig a Dallasnak. 2008-ban pedig a Ramsnek.

redbull76
redbull76
7 years ago

“Carolina győzelmet vàrt a Super Bowlban az Arizona ellen.” Ezt most csak Én nem értem?

Raist
Raist
Reply to  redbull76
7 years ago

Mi ezzel a baj? Gondolom átrakatták volna valamelyik csapatot az AFC-be :D

György Márk Kis
György Márk Kis
Reply to  redbull76
7 years ago

Jogos, jogos, ezt benéztem mikor másoltam ki az adatokat :( Természetesen a Bengals kerül az Arizona helyére.

György Márk Kis
György Márk Kis
7 years ago

BTW nyilvánvalóan a modell működése miatt a 2017 februári meccsről majd az alapszakasz vége után lehet nyilatkozni.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x