Connect with us

Minden ami NFL

Rekordszámú DPI-t dobtak eddig a bírók

Nem fukarkodnak a játékvezetők idén a Defensive Pass Interference bedobásával. Idén 81 sárga zászló repült a pályára ilyen okból, míg tavaly 48-nál tartottunk.

 

Több, mint másfélszer annyi DPI-t dobtak be a bírók eddig, mint tavaly ilyenkor. 2009 óta vezetnek széles körű, nyilvános adatbázisokat, ezek alapján kimagasló a szám. A 81 bedobott DPI eddig 1310 yardot eredményezett, ami közel 20%-kal több a tavalyinál. Több sportújságíró is szót emelt a szabályok újragondolására, ahogy azt a kanadai ligában tették nemrég.

 

dpi

 

A DPI az egyik leggyűlöltebb szabálytalanság, mivel sokszor nem nyilvánvaló a megtörténte, és a döntés a játékvezető rutinjából fakad, mégis automatikus első kísérlet jár érte, és a labdát a szabálytalanság pontjára helyezik. Az NFL szabálykönyve szerint hat dolog lehet DPI:

 

1.  A védő nem a labdát játssza meg, és ezzel akadályozza a támadót a labda elkapásában.

2. A támadón keresztüli játék, vagyis fizikai kontakt a labdától távolabb eső oldalával, még akkor is, ha a védő is a labdát akarja elkapni.

3. A kar megfogása, mellyel az elkapást akadályozza a védő.

4. Karsorompó (armbar) – a védő kinyújtott karjával akadályozza a támadó mozdulatait.

5. Bevágás, mely esetben a védő az elkapó útvonalába bevág a labdára való figyelés nélkül.

6. Kifordítás, mikor a labda érkezése előtt a védő a támadót pozíciójából kifordítja (például a testének átkarolásával).

 

A fenti büntetésre bődületes mennyiségű zászlót dobtak eddig, amit az alábbi ábra is szemléltet.

 

dpi1

 

Ha visszafogják a sárga zászlót DPI esetében, még akkor is rekordot fog dönteni az év. Optimista előrejelzéssel is esélyes, hogy 300 bedobott DPI fölé fogunk kerülni az alapszakasz végére, ami elképesztő rekord lesz. A yardokban is megmutatkozik a növekedés.

 

dpi2

 

A mostani ütemmel bőven 5000 yard fölé kerülhetnek a csapatok DPI-büntetések terén, míg 2009-ben a végleges 3227 yard volt. Négy olyan DPI volt idén, amely 40, vagy több yardot eredményezett, köztük a Detroit elleni hibásan hívott 66 yardossal, ami az Elias Sports szerint legalább harmincéves rekord.

 

A büntetéseknek komoly hatása van a játékra is. A Green Bay eddig csupán 580 yardot passzolt, viszont 177 yardot ítéltek meg nekik büntetésből – a már 4 mérkőzést játszott Redskins és Broncos is 37 és 84 yarddal vannak lemaradva tőlük. A Packers 757 yardot szerzett passzkísérletekből, melynek közel negyede büntetésből származik. A skála másik oldalán öt csapat van, akik még nem követtek el DPI-t, és hét másik csapat kapott 20 vagy kevesebb yard büntetést. Ahogy Greg Bedard kiszúrta: a “Defensive Pass Interference” nevű GB-játékos eddig a csapat második legsikeresebb elkapója.

 

Az elmúlt években több lehetséges változtatást is megfogalmazott a szakma:

 

– Tegyenek felső korlátot a kiosztható yardmennyiségre. Ezt a liga tavaly már vizsgálta, viszont a felelőtlen szerelésektől való félelem miatt elvetették. Ennek ellenére a szorult helyzetben történő facemask még mindig csak 15 yardot érhet legfeljebb (Aqib Talib, Super Bowl).

– A Pass Interference visszanézhető ítélet legyen. A kanadai ligában – még ha nem is tökéletesen – de működik ez a rendszer.

– Gondolják újra az “elkaphatatlan passz” fogalmát. Túl sok olyan DPI történik, mikor a labda az oldalvonalon túl öt méterre érkezik a földre, de fel sem merül, hogy a passz is rossz volt.

– Komolyabb követése a szabálykönyvnek. A szabályok szerint akkor történik DPI, ha a védő jelentősen akadályozza az elkapót a labda elkapásában. Ha kétes a helyzet, nem szabad PI-t ítélni.

 

Greg Bedard, az SI szerkesztője az első három hét 60 DPI-büntetését átnézte, és ebből szerinte nyolc darab erősen megkérdőjelezhető volt, amikből négy kimerítette az elkaphatatlan labda fogalmát.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!