Connect with us

Hír

Az edzők nem értenek egyet a Bowl Game-eket kihagyó játékosok döntésével

Ez a témakör a podcastünkben is igen érdekes véleménycserének bizonyult, természetesen a focivilágban is felkapott lett. Két edző véleményéről lehet olvasni, akik egyetértenek abban, hogy ez nagyon rossz irányba sodorhatja az egyetemi focit. Pete Carroll a Seahawks előtt az USC vezetőedzője volt, szóval bőven van tapasztalata ezen a szinten is. Mint ismert, idén két első körbe várt játékos, Leonard Fournette és Christian McCaffrey is kihagyja a Bowl meccseket, hogy egy esetleges sérülés ne rontson a draftpozícióján.

 

pete-carroll-steve-sarkisian

 

„Megértem, hogy miért hoztak ilyen döntést a srácok, és azt is látom, hogy ez kezd egyre inkább elterjedni. Nekem ez nem igazán tetszik. Többre értékelem, ha ezek a srácok maradnak az utolsó meccsre, és egy utolsó csatát még vívnak a csapattársaikkal, és nem az alapszakasszal fejezik be egyetemi éveiket. Még egyszer mondom, teljesen érthető, hogy valaki a jövőjére gondol a visszamondással, de ettől még nem értek vele egyet. Nem örülnék neki, ha egyetemi edzőként ilyennel találkoznék. Én úgy vagyok vele, hogy az egyetemi év nem az alapszakasszal ér véget, hanem a Bowl meccsekkel, és igenis csinálják végig. A legjobban a Pro Bowlt tudom ehhez hasonlítani, ott is az az elterjedt, hogy a játékosok nagy része lemondja ilyen-olyan okokra hivatkozva. Játékosként nekem az lenne a minimum, hogy ha 3 évig azon voltak, hogy belőlem egy NFL-re kész játékost neveljenek, akkor minimum azzal meghálálom, hogy a Bowl Game-et nem mondom le, hanem minden tőlem telhetőt beleadva sikerre viszem az egyetememet.”

 

Mark Richt, a University of Miami vezetőedzője is hasonló véleményen van, mint Carroll. Szerinte egy egyetemi edzőnek igenis joga van arra, hogy egy játékost a Bowl Game-re kötelezzen, ahogy ő meg is tette ezt.

 

„Engem ez az irányvonal elszomorít. A foci a legjobb csapatsport a világon, erre olyanokat látok, hogy a srácaim nem akarnak egy Bowl meccset játszani, nehogy megsérüljenek. A Bowl meccsekkel zárul az egyetemi szezon, szóval ha te azt kihagyod, akkor nem fejezed be a szezont. Márpedig amíg nincs vége a szezonnak, neked a csapattal kellene lenned.”

 

mccaffrey-fournette-122016-getty-ftrjpg_bt3aczjcxhde1k2u48mpy360o

 

Néhány edző hozzájárult a játékosok döntéséhez, és megértették, hogy ez üzleti szempontból nekik jobban megéri, noha minden edző annyi meccset akarna nyerni, amennyit csak tud. Hiszen ne felejtsük el az edzőket és az iskolákat sem: minél több kulcsjátékos játszik, annál jobb a csapat. Minél jobb a csapat, annál több meccset nyer. Minél több meccset nyer, annál jobb hírneve lesz az iskolának, ezáltal annál többet keres a vezetőedző is. Sokan azt javasolják az NFL-ben edzősködő embereknek, hogy mutassanak egy kis szolidaritást egyetemi kollégáik felé, mert ha egy játékosnak ilyen “hatalma” van már egyetemi szinten is, az könnyen lehet, hogy felbolygathatja az eddig működő, az NFL számára ingyenes egyetemi rendszert.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!