Connect with us

Prémium cikkek

Only in Cleveland

A Cleveland Browns gőzerővel robog a 0-16-os szezonhoz, ami egyre biztosabbnak látszik. Ugyan néha közel kerültek ennek elkerüléséhez, de mindig sikerült valahogy elveszíteniük a meccset. Legutóbb két hete a Packers ellen volt meg az esélye az első győzelemhez, de végül ellenük is sikerül kikapni hosszabbításban. Tette a Browns mindezt úgy, hogy 5 perccel a vége előtt még 14 ponttal vezetett.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A tapasztalt szurkolók azonban ezen egyáltalán nem lepődtek meg, sőt, nagyobb összegben mernék rá fogadni, hogy a többség inkább hitte el, hogy el fogják bukni a meccset. Azonban nem ez volt a Browns egyetlen olyan veresége, ami hihetetlen módon következett be. Az 1999-es újjáalakulás óta számtalan alkalommal bizonyították be, hogy ők tényleg minden létező módon képesek vereséget szenvedni. Ezekből a vereségekből következzen pár darab.

1: 1999 Week 1 vs Pittsburgh Steelers

Az 1995-ös költözés után a Cleveland városa négy évig csapat nélkül maradt, de 1999-ben végre össze tudták hozni a szurkolók, hogy a Browns visszatérhessen. Hatalmas volt az öröm, mikor mindenki megtudta, hogy újra lesz csapat Clevelandben, annak pedig még jobban örültek, hogy már mindjárt az első meccsen láthatják szeretett csapatukat az új stadionjukban a rivális Pittsburgh Steelers ellen. Hatalmas parádé és tűzijáték előzte meg a kezdőrúgást, több szurkoló meg is könnyezte az eseményt. Még számos régi legenda is tiszteletét tette a meccs előtti ceremónián.

És ezt a hatalmas támogatást mivel hálálta meg a csapat? 43-0-ás vereséggel. Tény, senki nem várta tőlük, hogy egyből ligaelit csapat legyenek, de azt joggal várta el tőlük mindenki, hogy küzdjenek, és próbáljanak meg pontot szerezni. Ebből semmi nem valósult meg, a Browns egyáltalán nem volt ellenfele a Steelersnek, annyira nem, hogy még egy árva mezőnygólt sem tudtak rúgni. Rendkívül csúnya kezdés volt ez, főleg annak tudatában, hogy a szurkolóknak mennyire fontos volt ez a csapat.

2: 2001 Week 8 at Chicago Bears

 

A 2001-es szezon 8. hetén a Browns Chicagóba utazott, ahol nagyon biztatóan kezdték a meccset. Mind az offense, mind a defense ihletett formában játszott, és az utolsó másodpercekre 21-7-es előnyt építettek ki. 32 másodperccel a vége előtt a Bears szerzett egy TD-t, amivel 21-14 lett az állás. Csakhogy idejük nem nagyon volt, így onside kicket kellett rúgni, amit sikeresen össze is szedtek. Viszont időkérés híján csak nagy játékokkal volt esélyük bármit is elérni, így az utolsó másodpercben a Bears irányítója, Shane Matthews feldobta hail maryre a labdát, remélve, hogy valaki elkapja. Természetesen összejött a hail mary, így jöhetett a hosszabbítás. Ott még lett volna esélye a Brownsnak, hiszen ők támadhattak, de Tim Couch irányító passzába beleütöttek, a felpattanó labdát pedig a Bears védője Mike Brown halászta le, és vitte vissza TD-re. Fél perccel a meccs vége előtt a vendég csapat 14 pontos előnyben volt. Gyakorlatilag lehetetlen volt innen kikapni. A Brownsnak sikerült.

3: 2001 Week 14 vs Jacksonville Jaguars

Ez a meccs kicsit kilóg a sorból. Itt ugyanis kivételesen nem a Browns volt a ludas a vereségben, viszont nem lehet kihagyni ezt a mérkőzést, mert hatalmas botrány lett belőle. A Clevelandben lejátszott meccsen az utolsó percben a Jaguars vezetett 15-10-re. A labda azonban a hazaiaknál volt, és sikeresen haladtak is vele. Egy perccel a vége előtt azonban a Jaguars vörös zónájában 4&1-re kényszerültek. Couch célba vette az elkapó Quincy Morgent, aki elkapta a labdát first downt szerezve ezzel. Couch ezután gyorsan összeszedte a csapatot, és földhöz vágta a labdát, hogy megálljon az óra. Azonban alig pár pillanattal a spike után a főbíró Terry McAulay bejelentette, hogy visszanézi az előző elkapást. A visszanézés után azt állapította meg, hogy Morgen nem kontrollálta végig a labdát, ezért sikertelen az elkapás, és a Jaguars támadhat. A szurkolók ezt meghallva éktelen haragra gerjedtek, és műanyag üvegeket kezdtek bedobálni a pályára. McAulay ezt meglátva úgy döntött véget vett a mérkőzésnek, és az öltözőbe küldte a csapatokat. A dühös Browns szurkolók elől rohanva menekült az összes bíró és Jaguars játékos, de így sem tudta mindegyik elkerülni, hogy ne kapjanak a pályára hulló palackokból.

Az eset után hatalmas botrány lett. Egyrészt a szurkolók viselkedése, másrészt pedig a bírói döntés miatt. Előbbit nem kell magyarázni, utóbbi azonban úgy vélem magyarázatra szorul. Már ott problémás az egész, hogy sikertelen elkapásnak ítélték meg Couch passzát. A visszajátszások alapján nem volt teljesen egyértelmű, hogy Morgen valóban kiejtette-e a labdát (és ugye 2001-ben még nem volt ennyire bonyolult az elkapás definíciója), de ez még a kisebb probléma volt. A nagyobb bajt az okozta, hogy McAulay azután kért visszajátszást, hogy a következő play már lement. Ez pedig ellenkezett az NFL szabályzattal, ott ugyanis akkor az szerepelt, hogy ha a következő játék már elindult, akkor nem lett semmilyen kérdéses szituációt visszanézni. És mivel Couch még azelőtt elindította a következő játékot, hogy McAulay bármit is szólt volna, ezért elvileg nem vehették volna el a labdát a Brownstól. Mégis ez történt, így végül ez a botrányos meccs 15-10-es Jaguars győzelemmel ért véget.

4: 2002 Week 1 vs Kansas City Chiefs

A 2002-es szezont a Browns otthon kezdte meg a Chiefs ellen, és meglepő módon egy hatalmas égiháború kerekedett ki a meccsből. A szurkolók nem győzték kapkodni a fejüket, annyiszor történt pontszerzés. A utolsó másodpercekre fordulva a Browns 39-37-re vezetett, a Chiefs pedig reménytelen helyzetben volt. Négy másodperccel a vége előtt a saját 45 yardos vonalukon voltak csak, így minden reményük egy hail mary volt. Ez azonban nem jött össze, ugyanis a Browns LB-je Dwayne Rudd elérte Trent Greent, a Chiefs irányítóját. Mielőtt azonban Green földre került volna, utolsó mozdulataként hátra tudta hajítania labdát, remélve ott saját játékost fog találni. A játékszert ily módon az RT John Tait szerezte meg, aki megpróbált az oldalvonal mellett elfutni az Endzone-ig. 25 yardot sikerült is haladni, de utána kilökték, és mivel idő több nem maradt, így a meccs véget ért…

…volna, ha Rudd képes lett volna türtőztetni magát. Ő ugyanis miután földre vitte Greent, azt hitte a meccsnek vége, és ezt megünnepelvén levette a sisakját, és őrjöngve elhajította. Mindezt úgy, hogy a játék a pálya szélén még mindig ment. Röpült is a zászló, 15 yard büntetés, amivel mezőnygól távolságba juttatta a Chiefst, és mivel védő szabálytalansággal meccs nem érhet véget, így kapott a Kansas egy esélyt, hogy belője a Field Goalt. Természetesen belőtték, és 40-39-re nyert a Chiefs.

5: 2002 Week 4 at Pittsburgh Steelers

Három héttel a Chiefs elleni vereség után a Browns Pittsburgh-be utazott, ahol sokáig vezettek, ám a végén a Steelers egyenlíteni tudott, és 13-13 után jöhetett a hosszabbítás. Ott a Steelers irányítója Tommy Maddox egyből eladta a labdát, ráadásul jó mezőnypozícióban, így a Brownsnak nem volt más dolga, mint berúgni egy egyszerű mezőnygólt. Természetesen kihagyták, így támadhatott újra a Steelers. Ők is eljutottak mezőnygól-távolságig, ám a Browns blokkolta a rúgást. Csakhogy sikerült úgy blokkolni, hogy a labda nem haladt át a LOS-on, így az akkori szabály szerint, ha ilyen esetben egy Steelers játékos vetődik rá a labdára, akkor marad övék a labda, és próbálkozhatnak újra. Természetesen ez is történt, a Steelers szerezte vissza a labdát, másodszorra pedig már nem hibáztak, így 16-13-ra a hazaiak nyertek.

6: 2010 Week 10 vs New York Jets

Ezt a meccset páran valószínűleg láttátok is. A Jets és a Browns egy parázs meccset vívott egymással, ami rendes játékidőben nem hozott eredményt. Így 20-20 után jöhetett a hosszabbítás, ahol ismét nem bírtak egymással a csapatok. 14 és fél perc is eltelt már, de egyik csapat sem tudott pontot szerezni. A Browns szurkolók ekkor úgy gondolták, nem baj, ha nem is nyerjük meg, legalább nem is veszítsük el a meccset. Csakhogy 24 másodperccel a hosszabbítás vége előtt a Jets irányítója, Mark Sanchez megtalálta az elkapó Santonio Holmest, aki lerázva magáról a Browns védőket és 37 yardos TD-t szerzett, aminek köszönhetően 26-20-ra a Jets nyert. 24 másodpercet kellett volna csak kibírni, hogy legalább döntetlen legyen. Nem sikerült.

7: 2011 Week 10 vs Saint Louis Rams

A Rams 2011-ben borzalmas csapat volt. A Browns elleni meccs előtt összesen 1 győzelmet szereztek, és úgy tűnt, hogy Clevelandben sem fognak nyerni. A 2 minute warning előtt 13-12-re vezetett a Rams, de a Browns eljutott mezőnygól távolságra, és mindössze egy 22 yardos kísérletet kellett volna csak értékesíteni a győzelemhez. Rutinfeladat. Mi rossz történhetne?

Hát mondjuk az, hogy a long snapper bal oldalán álló falember túl mélyen lép hátra, a lába így belekerül a labda vonalába, az megpattan rajta, emiatt a holder nem tudja rendesen lerakni a földre, a Kicker pedig mellérúgja. Hihetetlen, de tényleg ez történt.

(akit csak a rúgás érdekel, tekerjen 7:01-ig)

8: 2015 Week 12 vs Baltimore Ravens

Ezt azt hiszem nem nagyon kell bemutatnom. Valószínűleg mindenki látta, és senki nem akarta elhinni, hogy a szegény Browns még ezt is képes elbukni. Ráadásul ezúttal egy Monday Night Football mérkőzésen.

A két csapat ezen a mérkőzésen egy nagy adok-kapok játékot játszott, és úgy tűnt, hosszabbítás lesz. A Browns azonban eljutott egy hosszú mezőnygól távolságig 3 másodperccel a vége előtt. A távolság 51 yard volt, de igazából túl sok vesztenivalója a csapatnak nem volt. Ha ki is marad még mindig ott a hosszabbítás, szóval nincs miért aggódni. Csakhogy a Ravens blokkolta a rúgást, és utána azzal a lendülettel vissza is hordták a labdát TD-re. Mivel pedig több idő nem maradt az órán, ezért ezzel a hihetetlen playjel 33-27-re a Ravens nyert.

Mit lehet ezekre a vereségekre mondani? Sajnos többet tényleg nem, mint: Only in Cleveland. Minden tiszteletem a Brows szurkolóké, hogy mindezek után képesek kitartani a csapat mellett, pedig pontosan tudják, mire számítsanak. Ugyanakkor bízom benne, hogy azok után, hogy ezekről a keserves vereségekről beszámoltam, a Browns meg fog haragudni rám, vérszemet kap, és végre összekapván magát, elkezd meccseket nyerni. Sajnos azonban tudom, ez csak hiú ábránd.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!