Connect with us

Draft

Shaquem Griffin: A félkezű csoda

A UCF Knights idén veretlenül, 12-0-ás mérleggel fejezte be az alapszakaszt, és ebben a negyedéves linebacker Shaquem Griffinnek is nagy szerepe volt. Griffin 2016-ban az év védője volt az AAC-ben, idén is megkaphatta volna ezt az elismerést, de Ed Oliver a Houstonból még jobbnak bizonyult. Ikertestvére Shaquill Griffin, aki cornerback poszton játszik a Seahawksban (idei 3. körös pick), ő szintén a UCF-ben pallérozódott.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 


Griffin bal kezét egy ritka születési rendellenesség (amnionköteg-szindróma) miatt kellett amputálni 4 éves korában. A rendellenesség miatt folyamatosan fájdalmat érzett a bal kezében, különösen mikor megérintett valamit. A helyzet odáig fajult, hogy Griffin saját maga akarta levágni az ujjait egy késsel. Természetesen az édesanyja nem engedte neki, inkább elvitte egy orvoshoz, aki amputálta a kezét. Az anya aggódott, hogy mi lesz a Shaquemmel az iskolában, ahol a fiát uborkakarúnak csúfolták. Tartott attól is, amikor elkezdett futballozni, de hamar kiderült, hogy nincs ok az aggodalomra, sőt, a futballtehetségének köszönhetően gyermekének ígéretes a jövője,  bár jóval nehezebb dolga volt, mint a többieknek. Középiskolában a csapattársai elkezdtek súlyzós edzést végezni, Griffinnek ezt nem volt egyszerű megoldani, de édesapja segítségre volt ebben, különböző eszközöket eszkábált össze, amelyek arra szolgáltak, hogy a fia úgy tudjon edzeni, mint a többiek.

Bár Griffin jó atléta, és nagy szívvel játszik, az említett fogyatékossága miatt sok egyetemi csapat nem számolt vele. Shaquill először a South Floridától kapott ösztöndíjajánlatot, de Shaquem nem. Ők azonban mindenképpen együtt akartak játszani, így vártak egy másik csapat ajánlatára. Amikor meglátogatták a UCF-et, az akkori főedző, George O’Leary hajlandó volt mindkettőjüknek ösztöndíjat adni, így ezt a csapatot választották az ikrek. De Shaquemnak nem volt könnyű a helyzete kezdetben a UCF-nél sem. Az első két szezonjában ugyanis összesen három meccsen léphetett pályára a védelemben. Ekkor safety poszton játszott, és sokan voltak előtte a depth charton. Griffin annyira csalódott volt, hogy azon gondolkodott, hogy abbahagyja a futballt, szerencsére az ikertestvére tartotta benne a lelket. Ekkor már azon az állásponton voltak, hogy Shaquem csak azért kapott ösztöndíjat a UCF-től, hogy ezzel megszerezzék az ikertestvérét, aki különben nem lett volna hajlandó náluk játszani. A helyzetet tovább rontotta, hogy a Knights 0-12-es mérleggel zárt 2015-ben.

De később kiderült, hogy ez volt a legjobb, ami velük történhetett. Ugyanis ezután kirúgták O’Learyt, és az új HC Scott Frost lett. Akinek a keze alatt Shaquem új posztot kapott, safetyből strong-side linebacker lett az új 3-4-es védelemben. Jovan Dewitt, az új LB edző először észre sem vette, hogy az újdonsült linebackernek csak egy keze van, csak azt látta, hogy bár 15 fonttal nehezebb, mint az ikertestvére, legalább olyan gyors a pályán. Annyira gyors, hogy nem csak futójátékosok, tight endek, de még elkapók ellen is megállja a helyét coverage-ben. Azonnal kezdő is lett.

A 2016-os szezont rögtön egy interceptionnel kezdte a South Carolina State ellen, majd a FIU ellen 2 sacket szerzett. A Tulane ellen megvolt az első touchdownja, egy 33 yardos picksix. De az igazi megpróbáltatás a Houston elleni meccsen jött. Azt megelőzően ugyanis Shaquem ráesett a jobb kezére, ami el is törött. Így tulajdonképpen kéz nélkül játszott, mégis 11 szerelést, 2,5 sacket, 1 interceptiont és 1 összeszedett fumble-t regisztrált azon a mérkőzésen.

Sok mai fiatalnak az a legnagyobb hibája, hogy állandóan keresi a kifogásokat, hogy mit miért nem tud elérni. Volt, amikor egy kézzel játszottam. Volt amikor kéz nélkül is. Nem kellenek a kifogások, csak a kemény munka kell. Nem vagy fogyatékos, csak akkor, ha annak tartod magad.

Üzeni mindenkinek Griffin, aki valóban tartja magát az elmondottakhoz, például sosem parkol mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóban, pedig neki szabadna.  Scott Frost, a UCF főedzője csak szuperlatívuszokban tud nyilatkozni linebackeréről: “Nem volt a kezem alatt olyan játékos eddig, aki keményebben dolgozott nála.”

A Knights idén a program történetében először veretlenül zárta az alapszakaszt. A legfontosabb meccs a tegnapi, Memphis elleni konferenciadöntő volt. A mérkőzést kétszeres hosszabbítás után 62-55-re nyerte a UCF. Bár nem a védelmekről szólt a meccs, Griffin ismét odatette magát, és fontos pillanatokban csinált nagy játékokat. Sackelte a Tigers irányítóját, Riley Fergusont, aminek köszönhetően csak mezőnygólt szerzett az ellenfél abban a drive-ban.  Majd nagy erőfeszítésének köszönhetően összeszedett egy fumble-t (lásd gif), és a végén, a hosszabbításban nyomás alá helyezte a Tigers QB-t, aki ezért gyorsabban szabadult meg a labdától, és interceptiont dobott. Ezzel a játékkal lett AAC-bajnok a Knights.

Jövőre az NFL-drafton déjà vuje lehet Griffinnek, hiszen biztosan lesz csapat, amely a hiányzó kézfeje miatt leveszi a draftboardjáról. Lesznek szakik, akik nem számolnak komolyan vele, de ez csak további motivációt fog jelenteni számára. Pedig amúgy minden tulajdonsága megvan, amivel egy prospectnek rendelkeznie kell: erős, gyors, keményen dolgozik és hatalmas szíve van, épp ezért sosem lehet leírni. Ha netán valakit egyébként nem érdekelne a draft, már csak Griffin miatt mindenképp érdemes lesz nézni.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!