Connect with us

Draft

Pittsburgh Stealers vagy Reachers? – Steelers draftértékelő

A Pittsburgh Steelers a sokadik éve szinte kottára pontosan ugyanúgy készül a draftra: az offense jó, a védelmen pedig mindig van mit fejleszteni az első körben, a többi pick meg BPA. Idén sem volt másképp Kevin Colbert stratégiája, ám annyi meglepetést tartogattak az idei börzén, mint az elmúlt hármon összesen sem.

 

Kép: SteelersWire

 

A hiányposztok most is leszűkültek a védelemre, viszont a gatyamadzag egyre szorosabb a vezetőség dereka körül. Már idén is sorra strukturálták át a legnagyobb játékosok szerződését is, hogy egyben maradjon a tavalyi mag, ezt a végtelenségig nem lehet játszani. Hogy ez volt a magyarázat az idei draftjukra vagy sem, az nehéz kérdés, de gondolkodóba kell esni minden pickjük után.

 

Steelers draft-összefoglaló egy gifen

 

 

steelers 1/28 Terrell Edmunds
 S
 Virginia Tech

 

Rögtön az első napos választásuk megadta az alaphangot a hüledezésre. Bár sok szakértő állítja, hogy náluk igenis ilyen magasságban volt az idősebbik Edmunds fivér, senki nem számított arra, hogy az első körben fog elkelni majd. A safety érzésem szerint need volt a csapat számára, de szinte mindenki Justin Reidet várta, főleg hogy az összes top linebackert elvitték a csapatok. És pont ez a kulcsa Colbert döntésének. Az atletikusságot meg sem említem nála előnynek, hiszen ez az alap dolog a Steelers védőinek kiválasztása kapcsán, ráadásul sokak szerint linebacker poszton kaphat majd lehetőséget a jövőben. Ebben csak az az egy szépséghiba van, hogy Edmunds nem túl hatékony a tackle-ök terén, ami egy linebacker számára nem túl előnyös. Annyira nem hökkenek meg a picktől, mint a draftértékelőnkben, de ez továbbra is egy elég nagy reach számomra.

 

steelers 2/60 James Washington
 WR
 Oklahoma State

 

2017-ben a Steelers a 62. picken kiválasztotta az elkapó JuJu Smith-Schustert, ami sokakból értetlenkedést váltott ki, de végül bevált. 2018-ban a Steelers a 60. picken kiválasztotta az elkapó James Washington, ami sokakból értetlenkedést váltott ki, de remélik beválik. Martavis Bryantet elboltolták Oaklandbe, így végülis need lett a WR, Washingtonból meg jó slot elkapó lehet majd a későbbiekben. Na meg ha elkapókról van szó a Steelers draftjain, akkor pláne nincs okom kételkedni, félelmetes érzékkel választanak Big Bennek célpontokat immár sokadik éve. Viszont nem ez adja a teljes magyarázatot erre a húzásra, hanem a következő kiválasztott játékos.

 

steelers 3/76 Mason Rudolph
 QB
 Oklahoma State

 

A Cowboys legjobb elkapója megkapta profi csapatába azt az irányítót, aki őt naggyá tette. Mindezt Martavis Bryantnek, azaz az érte kapott 3/79-es cetlinek köszönhetően, valamint egy ehhez hozzáadott 7. körös picknek hála a Steelersnél landolt az utolsó “életképes” irányító. Ha eddig nem keltette fel a drukkerek érdeklődését a draft, ez a pick végleg garantálta a figyelmet. Csapaton belül alapos megosztottságot váltott ki, hiszen tavaly már húztak egy development QB-t, és voltak nagyobb szükségletek egy újabb project irányítónál. Ráadásul talán Ben Roethlisberger akadt ki a leginkább, ami nem túl biztató a tanár-diáknak szánt kapcsolatuk számára. Bár Dobbsból nagyon keveset láttunk, semmi nem indokolta, hogy belőle lesz a jövő irányítója Pittsburghben, Rudolph pedig hatalmas steal itt. Ugyanakkor a szurkolókat is megértem, hiszen hasonló sorsra szánt irányítóval már tele a padlás, viszont a Steelersnél az első vagy második napon húzott irányítók mindegyike kezdő lett eddig a csapatban. Meglátjuk, hogy Rudolph folytatja-e ezt a hagyományt.

 

steelers 3/92 Chukwuma Okorafor
 OT
 Western Michigan

 

Zsinórban a harmadik offense pick? Nem ehhez szoktunk hozzá eddig, de érthető ez a választás. Chris Hubbard, a támadófal svájci bicskája a csoportrivális Brownsban folytatja, így kellett egy backup OT vész esetére. Hogy ez pont a harmadik körben kelljen kiválasztani, az megint más kérdés, de ha esetleg Marcus Gilbert megint harcképtelen lesz, mint tavaly párszor, akkor majd jól fog jönni. Mike Munchak viszont rosszabb prospectekből is faragott életképes kezdőjátékost, szóval a hiányosságai fejlesztése miatt sem aggódnék.

 

steelers 5/148 Marcus Allen
 S
 Penn State

 

A negyedik körben nem választott a csapat a tavalyi Vance McDonald-trade részletei miatt, viszont az tartalmazta a 49ers 5. körös pickjét. Visszatértek a védelembe, sőt a posztra is, hiszen újabb safetyt választottak ki. Mivel három safetytől is megváltak a közelmúltban, így nem meglepő, hogy mélyítik ezt a felhozatalt, elég ha a frissen igazolt Morgan Burnett injury historyjára pillantunk. Allen is az újabban preferált hibrid játékosok közé sorolandó, aki remek szituációs játékossá válhat a Steelersben.

 

steelers 5/165 Jaylen Samuels
 RB/FB/TE
 N.C. State

 

Még az ötödik körben is tartogatott érdekes húzást a Steelers, méghozzá egy jolly jokert! Samuels ugyanis három poszton is képes ellátni a feladatait, bár a 6’0″ magasságával nem ideális tight end alkat. Leginkább az elkapásairól és playmaking skilljeiről híresült el, ebbe a Steelers offense-be elképesztően jól fog majd illeni a játékstílusa, színesítve a támadósor repertoárját.

 

steelers 7/246 Joshua Frazier
 DT
 Alabama

 

A végére visszatértek a védelemhez, de aligha hinném, hogy egyhamar a pályán látjuk az Alabama védőjét a special teamen kívül. Frazier elég képzetlen a profi focihoz, így idő kellene neki ahhoz, hogy akár rotációs játékosként is pályára kerüljön. Számára ha túléli az 53-as keretszűkítést, már az nagy siker lesz.

 

Értékelés: C+

 

Számomra ez tipikusan olyan draft, hogy vagy hatalmasat fog szólni évekkel később, vagy szinte mindegyik pick becsődöl. Emiatt megragadnék a közepes osztályzatnál, mint aranyközépút. A belső linebackerek mellőzése számomra az Edmunds pick ellenére is fura, hiszen jövőre mindkét tavalyi kezdő ILB szabadügynök lesz*. Big Bennek igaza van abban, hogy ez a draft nem javított semmit a Steelers győzelmi esélyein, de hát egy potenciális AFC döntős csapatról beszélünk, az a kis plusz, ami a SB-hez kell, az gyakran nem a játékosanyagból hiányzik. A támadósor jobb lehet, a védelem pedig Edmunds teljesítményétől függ, hiszen Shaziert pótolni nem lesz egyszerű.

 

*Shazier papíron jövőre lesz FA, de ez könnyen változhat. Mivel szerződésének utolsó évébe lépett, és vélhetően a teljes szezont a PUP listán tölti, a szerződése ennek értelmében tolódhat egy évet.

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kopi3.14
Kopi3.14
6 years ago

Vajon ez azt jelenti, hogy Shazier csak egy évre dőlt ki? nem hiszem, hogy a védelembe ne lett volna opció pótolni, ha annyira szükséges.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x