Connect with us

Fantasy

Fantasy haladóknak – az IDP ligák trükkjei

Korábban már írtam arról, hogy hogyan draftoljunk, illetve hogy milyen jellemzők alapján változik meg egy-egy játékos értéke fantasy szempontból. Most egy másik különleges aspektusát veszem górcső alá a játéknak: nézzük meg az egyéni védőjátékosokat alkalmazó ligák, azaz az IDP (individual defensive player) ligák tulajdonságait.

[quote]Petipajti vendégcikkét olvashatjátok. [/quote]

Miben különbözik a hagyományos ligától?

Nevéből adódóan nemcsak támadókat, hanem védőjátékosokat is kell választanunk a csapatunkba. Ez a tapasztalatlanabb játékosokat elriaszthatja, mert általában a védelmeket kevésbé ismerik az emberek, de némi utánajárással pótolni lehet ezt a hiányosságot. Két fontos dologra kell odafigyelni: hány védőjátékost kell a kezdőbe tenni (és azokat milyen posztokra), illetve hogyan pontozza a liga a védelmi megmozdulásokat. Előbbi azért fontos, mert minél több játékost kell kiválasztani (összesen, tehát a ligában szereplő csapatok száma is hangsúlyos), annál előbb elfogynak a sok pontot termelő játékosok, így érdemes korábban elkezdeni védőoldalra is válogatni. A pontozásnak is ebben van szerepe: ha egy interception vagy fumble többet ér, mint egy TD, újfent előbb kell védők után nézni. Ez kiegészül még azzal, hogy a pontozás függvényében nem mindegy, milyen posztról válogatjuk a védőket. Ha a szerelés 1 pont a sack meg 2, akkor nem érdemes „tiszta” passzsiettetőket választani, inkább a középső linebackerek között szemezgessünk, míg ha a szerelés 1 pont, ugyanakkor a sack 6, akkor el lehet gondolkodni a „sackmestereken”.

Hogyan válasszunk védőket?

Az első és legfontosabb dolog: tanuljuk meg a védelmek fontosságát meghatározni, ne becsüljük őket le, de ne is értékeljük túl őket! A fantasy egyik alapszabálya, hogy a fantasy véletlenszerű és ez kiemelten igaz a védőmegmozdulásokra. Aki végignézett már néhány meccset, az pontosan tudja, hogy egy futó levitelénél, ha 4-5 védő lóg rajta, bárkinek beírhatják a szerelést, nem lehet egyértelműen eldönteni, ki vitte földre, egy irányító ledöntésénél percekig videózhatnak arról, hogy elindult-e a játékos könyöke és incomplete pass volt-e vagy nem és akkor fumble. Ez a valós mérkőzés szempontjából lehet teljesen irreleváns (pl. ha támadósor gyűjti be a fumble-t), viszont fantasy szempontból nem az. Ezek az események azonban tőlünk teljesen függetlenek, nem lehet ezzel mit kezdeni, ezt el kell fogadnunk.

A másik fontos dolog, hogy a védelemnél alapvetően nincs labda, tehát elméletileg nem ők irányítják a játékot, a támadók döntik el, milyen taktikát szeretnének alkalmazni: ha az ellenfélnél top secondary van, esélyesebb a futójáték, ebben az esetben hiába van nálunk a védőcsapat free safety-je, nem fog eljutni hozzá a labda, így nem tud játékba avatkozni. Ugyanez igaz, ha az ellenfélnél a Bosa-Ingram duó jön az irányítóra, arra a megoldás a támadók részéről a sok gyors, rövid passz középre, aztán hiába van a csapatunkban valamelyik pass rusher, kevés eséllyel fog az irányítóhoz férni, tehát megint nem nagyon nyílik lehetőségünk pontszerzésre. Ugyanez igaz a top védőjátékosokra: ha nálunk van az egyik top védőnek számító JJ Watt, akit a valóságban dupláznak vagy tripláznak, akkor hiába csinálja meg a csapattársa a játékot, mi nem fogunk pontot kapni. A corberbackeknél sincs ez másként, ha elit a védőnk, nem fognak az irányába se dobni, tehát megint nem lesz esélye pontot szerezni nekünk, ha viszont nagyon gyenge, akkor szintén nem fog tudni szerelni és még le is cserélik a végén. Látható tehát, hogy a védők összeválogatása nem egyszerű feladat. Mégis mit lehet akkor tenni, hogy minél eredményesebbek legyünk?

A választ én személy szerint egyetlen szóval foglalnám össze: lehetőség.

A védőinknek minél több lehetőségük legyen a labdához férni. Ez több mindent jelent, nézzük, mik ezek:

  • játékidő: véleményem szerint ez a legfontosabb, minél többet van valaki a pályán, annál többször nyílik lehetősége pontot szerezni. Számos honlapon találhatók erre vonatkozó statisztikák, akár snap számra lebontva, ki mennyit volt pályán adott mérkőzésen. Ez legyen a kiindulási alap.
  • védő- és támadósor erőssége: Ha nagyon erős egy csapat védelme és minden alkalommal 3&out-ra kényszerítik az ellenfelet, abból nem lesz sok szerelés/labdaszerzés (fantasy pont), abból lesz pont, ha valamennyire azért tudnak haladni ellenük. Számít az adott csapat támadósora is, mert ha előszeretettel vezetnek 6-8 perces drive-okat, a védők kevesebbet lesznek a pályán, így megint kevesebb pontot tudnak szerezni, viszont ha 2 hosszú passzal végigmennek a pályán vagy kilátástalan futfutfutpunt négyesekkel operálnak, akkor a védelemnek bőven lesz ideje szerepelni.
  • pozíció: egyes pozícióknak többször nyílik alkalma a labdás játékossal találkozni, azaz megcsinálni a playt és ezáltal pontot szerezni nekünk. Az ILB és a SS a legponterősebb poszt, míg egy DT vagy CB értelemszerűen kevesebbet kerül tűzközelbe. Fontos az is, hogy milyen felállásban játszik egy csapat védelme, ha DL játékosokat is kell a csapatunkba tenni, akkor érdemes a 4-3-as DE-kből válogatni, mert ők a legpontérzékenyebbek ebben a kategóriában, illetve a 4-3-as MLB-k működnek legjobban futás ellen, ezáltal halmozva a szereléseket.
  • módosítók: korábban említettem a posztok mélységét és a pontozást, ezt figyelembe kell venni a draftnál, mert ezek változásával a védők értéke is változik (pl. a felhúzott sack vagy interception pontszám növeli a pass rusherek és cornerback-ek értékét).
  • ellenfél: támadóoldalon ha 2 futó közül kell választanom, ahol az egyik top futás elleni védelemmel játszik, míg a másik egy kevésbé erős ellen, utóbbit fogom választani jó eséllyel. Ugyanígy van a védőjátékosok esetében is: ha az ellenfél O-line-ja köztudottan gyenge vagy az ellenfélnél mobilis irányító van, akkor az ő ellenfelük D-line-jából válogatok védőt, mert nagyobb eséllyel fog sacket csinálni. Ha van egy csapat, amelyik passzol minden meccsen 50+-t, vagy az irányítójuk köztudottan inkonzisztens és hajlamos a kockázatos játékokra, akkor az ő ellenfeléből keresem a secondary tagjait, mert nagyobb eséllyel csinálnak szerelést vagy esetleg interceptiont. Egy futásorientált csapat ellenfeléből ILB-t választok, mert sok szerelésre lehet tőle számítani. És így tovább, érdemes a posztokon végighaladni és mindenhova olyan játékost keresni, akinek jó a matchupja. (Emiatt haladóknak érdemesebb kevesebb védőt rosteren tartani és hétről hétre változtatni őket a szabadügynökök közül, kizárólag a top védőket játszatva minden héten.)

A fentieket követve egy alapcsapatot már össze lehet állítani, amelyik mellett, ha jó a támadósor is, akkor érkezhetnek a győzelmek sorban. Van azonban néhány trükk, amelyek segítségével további előnyre tehetünk szert ellenfeleinkkel szemben:

  • special team: amikor a játékidőnél végignézzük a snapszámokat, érdemes a special teamben betöltött szerepre is rápillantani. Egyes védők az esetek nagy százalékában ekkor is pályán vannak, ami plusz szerelésre, fumble-re ad esélyt, illetve akár visszahordóként is működhetnek (pl. Adoree Jackson), amit ha pontoz a ligánk, újabb értékes egységeket jelenthet nekünk.
  • hibrid szerepkörök: egyes csapatoknál nem a klasszikus 4-3-as vagy 3-4-es felállásokat alkalmazzák, hanem váltogatják őket, vagy egészen különleges felállásokkal rukkolnak elő. A fantasy ligákban viszont nem változnak a posztok hétről hétre, így előfordulhat olyan is, hogy a valóságban egy játékos LB-ként szerepel, míg a játékban DL a posztja. Őket érdemes megcélozni, mert a valós szerepükből adódóan több lehetőségük nyílik a labdához férkőzni és pontot szerezni. Ez fordítva nem működik (tehát DL a valóságban és LB a játékban, tavaly Vic Beasley ilyen volt), csak aki LB a valóságban és DL a játékban.
  • védelmi sémaváltás: kicsit hasonló az előzőhöz, szemfüles rutinos játékosok tudják kihasználni, akik dynastyban vagy korán draftoló ligában játszanak. Amikor egy csapat átáll 3-4-es védelemről 4-3-asra (elsősorban védőkoordinátor váltáskor), akkor előfordulhat, hogy a korábban OLB-t játszó és abban a kategóriában kevesebb pontot hozó, emiatt diszkont áron megszerezhető játékosokból DL lesz idővel, ami az eggyel fentebbi esthez hasonló helyzetet eredményez.
  • szezon közben pozícióváltás: ez viszonylag ritka, de pont tavaly volt rá példa, hogy a Lionsnél eredetileg CB szerepkörű Diggs kénytelen volt a sok sérülés miatt safetyt játszani, ami értelemszerűen sokkal több pontot termelt – mindezt CB poszton fantasyben.

Természetesen kalkulálni kell a sérülésekkel akár az ellenfél támadóoldalán (pl. LT kiesik, akkor a RDE-t lehet, hogy érdemes betenni az ellenfélből – lásd Clayborn tavalyi 6 sackes meccsét a Dallas ellen), akár a védőknél (megnövekedett snap szám – pl. Vince Williams Ryan Shazier sérülése után). Vegyük figyelembe a bye weekeket (több idő van felkészülni, pihentebb/egészségesebb játékosok), és a hazai pálya előnyét (idegenben nehezebb játszani csapatoknak a hazai szurkolók miatt).

Valószínűleg még hosszan lehetne folytatni a sort, hogy milyen eshetőségeket vizsgáljunk meg a kezdőcsapatunk összeállításakor, de ettől lesz szép az egész, emiatt a mélység miatt érdemes az IDP ligákba belefogni. Arról nem beszélve, hogy a meccsnézéseknek is egy egészen új ízt ad, hiszen sokszor nagyobb figyelemmel fogjuk kísérni a védőoldalakat, ahol egy játékosunk szereplését követjük. Próbáljátok ki Ti is! Az észrevételeket pedig írjátok meg kommentben bátran!

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Debreceni József
Debreceni József
2018-07-14 22:49

Két éve idp-zek, a következő szabályaim vannak draftnál: D-line: nagyon szűk azon elit játékosok csoportja akik rendszeresen hoznak 4-8 pontot fordulónként. Bár a tacklegyáros lb-k az igazi ponttermelők, én mégis először a védőfalba próbálok draftolni mielőtt elfogy az a pár kiváló pass rusher. Nem kell minden playen fent lennie de ha játszik, csinál 2-3 tacklet és átlag minden meccsen sackel egyet. Ha elfogytak, marad a 1-3 pontos középszint. A következő a lb sor. Gondolta volna valaki is hogy a 0-16-al végző Browns két lb-je is top5 körül végzett fantasyben tavaly? Bizony, és mindkettő nálam játszott?. Ide olyat kell húzni aki lehetőleg az összes snapet végignyomja, nem off-ball lb hanem egy tacklegyáros, aki rb-t, te-t, slot receivert, mindenkit levadász a LoS 10 yardos területén. Mivel jó lb-ből erős a felhozatal illetve kevesen tudják hogy fantasy szempontból ki is a jó lb, még a draft utolsó köreiben is lehet kiváló játékosokat találni. Secondary: csakis strong safetyt kell húzni, pont. Free safety, corner nem ér semmit, vagy túl inkonzisztensen hozzák a pontokat, vagy sehogy. Vagy túl jók és senki sem dobál rájuk vagy szarok és mindenki megeteti. Ha van flex, akkor második lb, esetleg strong safety.

Caselele
Caselele
Reply to  Debreceni József
2018-07-15 09:08

te játszottál debreceni páros névvel a steve young ligában? :D

Debreceni József
Debreceni József
Reply to  Caselele
2018-07-15 09:27

Nem, de a név az brutális?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x