Connect with us

Ti írtátok

Hogyan draftoljunk? – A sikeres fantasy-managerek kézikönyve

Petipajti törzsolvasónktól és törzs-fantasyjátékosunktól kaptunk könnyed vendégcikket a sikeres draft érdekében, most ezt olvashatjátok:

 

Egy fantasy szezon sikeressége rengeteg összetevőtől függ. A szerencsétől, a szezon közbeni aktivitástól, de legnagyobb részben talán a drafttól, mert az határozza meg, milyen kiinduló helyzetből vághatunk neki a következő idénynek. Emiatt érdemes talán kicsit nagyobb figyelmet szentelni ennek az eseménynek és néhány apró íratlan szabály betartásával helyzeti előnyből várni az első fordulót.

 

Fantasy-Football

 

Mielőtt a konkrétumokról szólnék, érdemes néhány fantasy alapszabályt tisztázni, amelyek mindig, minden körülmények között érvényben maradnak és nem szabad megfeledkezni róluk:

 

1. A fantasy teljesen véletlenszerű. Ki szerez TD-t, elkapás volt-e vagy sem, ki ér oda szerelni, sack volt-e vagy incomplete pass, stb. – ez mind-mind teljesen kiszámíthatatlan, ezt el kell fogadnunk, ha fantasy footballt játszunk. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy egy sikeresnek tűnő draft után halovány teljesítményt nyújtunk a bajnokságban. Ilyenkor se keseredjünk el, legközelebb jobb lesz!

 

2. A fantasyban nincsenek érzelmek. Nem számít, hogy 50 éve Bears szurkoló vagy, fantasy szempontból jobban jársz, ha Aaron Rodgers az irányítód, ugyanez igaz, ha Ravens drukkerként választhatsz Antonio Brown és Steve Smith közül. A fantasy a számokról és a tendenciákról szól nem a klubhűségről.

 

3. A fantasy időigényes elfoglaltság. Ha komolyan szeretnél játszani, nem elég odaülnöd mellé hetente fél órára, folyamatosan figyelned kell a mérkőzéseket, a játékosok egészségi állapotát, a liga híreit, stb. A jó draft önmagában nem elég, szezon közben is folyamatosan foltozni kell a keretet, ez pedig csak így lehetséges. Minél jobban vagy informálva, annál gyorsabb leszel, s előnybe kerülhetsz a többi menedzserrel szemben.

 

4. A fantasy egy játék. Élvezd! Ha nem nyer a csapatod, akkor is! Tanuld meg a pozitívumokat meglátni és optimistán hozzáállni mindig. Ha nem leled örömöd a játékban, inkább ne játszd, mert akkor mi értelme?

 

2aefdb80e1bb7f7f573285a8c6b4a37d

 

Ha elfogadjuk a fenti szabályokat, akkor van értelme nekivágni egy fantasy szezonnak, melynek első eseménye jó eséllyel a draft lesz, ami – mint ahogy fentebb említettem – jelentősen meghatározza a következő fél év történéseit, érdemes tehát odafigyelni rá. Lássuk, mik a legfontosabb dolgok:

 

1. A draft nem akkor kezdődik, amikor az első játékosnál elkezd az óra visszaszámolni! Ahhoz, hogy mindig megtaláljuk a lehető legjobb húzásokat, nem árt némi kutatómunkát végezni a draftot megelőzően:

 

1.1 Tanulmányozd a ligád pontozását! – nem mindegy, mi mennyi pontot ér, mekkora szerepe van egy-egy TD-nek, labdaszerzésnek, elkapásnak, stb. Ezek függvényében egyes játékosok különböző ligákban más-más értéket képviselnek.

 

1.2. Tanulmányozd a ligád rosterbeállításait! – mekkora a teljes keret létszáma, hány IR spot van, hány kezdő pozíciót kell beállítanod a mérkőzésekre és ezek milyen elosztásban szerepelnek. Talán ez utolsó a legfontosabb, mert nem mindegy, hogy minden meccsen 2 vagy 4 futót kell-e felmutatni, ez is jelentősen képes megváltoztatni a játékosok relatív értékét.

 

1.3. Ismerd a játékosokat! – nem azt mondom, hogy az összeset, de a csapatok kezdő támadóit mindenképpen. Kire mi jellemző, mennyire sérülékeny, milyen a játékstílusa, milyen szerepet tölt be a csapatban, stb. Ez fontos, hogy ne draft közben kelljen nyomozni, mert ott nem lesz rá idő, a kapkodás pedig csak árt. Ahogy egyre többet megtudsz róluk, ki fog alakulni a fejedben egy sorrend, hogy kit mennyire tartasz értékesnek.

 

1.4. Készíts draft boardot! – a fenti három összegzéseként készíts draft boardot. Húzós feladat, de nagyban megkönnyíti a draftot. Tapasztalataim szerint a legjobb, ha a különböző pozíciókat felosztod kategóriákra, s ezeket egymás mellett tünteted fel, majd kinyomtatod egy A/4-es lapra, amin a draft ideje alatt folyamatosan kihúzod a kiválasztott játékosokat. Így mindig látni fogod, hogy egyes posztokon egyes kategóriákban – a Te véleményed szerint – mennyi játékos elérhető még, ennek megfelelően tudod alakítani a következő választásodat.

 

star-trek-fantasy-football-meme

 

2. Tedd szabaddá magad a draft idejére! Ha komolyan szeretnél játszani és sikeres akarsz lenni, szánd rá azt az időt, amíg kiválasztod a csapatod. Könnyebb egyszer nyugodt körülmények között megalapozni a szezont, mint később kétségbeesetten keresni alternatív megoldásokat az esetleges hibák javítására. Hiába készítesz előzetesen pre-draft rankingot, csak és kizárólag erre alapozva nem lehet draftolni, mert a többiek húzása sok mindent meghatározhat!

 

3. Figyelj oda draft közben! Nem elég csak jelen lenni, figyelni is kell. A többiek húzásait és kereteit, ezekből következtethetsz, hogy Neked milyen posztra érdemes húzni (a draft board is segít ebben). Fél szemmel lesd a bye weekeket is, mert egy ilyen téren ügyesen összeválogatott roster nagyobb mozgásteret biztosít Neked a későbbiekben – amire egész biztosan szükséged lesz. Persze ez csak másodlagos a minőségi játékosok kiválasztása után, de nem szabad róla megfeledkezni. Halkan és félve jegyzem csak meg, hogy időnként még a sorsolásokra is rá szoktam nézni, vagy azok erősségét (strength of schedule), vagy a kezdőjátékosaim bye weekjén mely játékosoknak jó a matchupja, de ezt már tényleg csak rutinos draftolóknak javaslom, mert könnyen el lehet veszni ennyi információ között.

 

4. Gondold végig a választásaidat! Nem érdemes kapkodni, amikor Rád kerül a sor, nyugodtan nézd végig, melyik 4-5 játékos tetszene a csapatodban a még elérhetők közül, rangsorold őket magadban pozíció, relatív érték (ligaspecifikus tulajdonságok alapján), elérhetőség, csapaton belüli szerepük, bye weekek, stb. alapján. Ha ez megvan, válaszd ki a legjobbat!

 

5. A draftnak az utolsó választással nincs vége! Amint összeállt a kezdő kereted, érdemes a játékosaidat szemmel tartani. Hogyan alakul az edzőtábora, mit nyilatkoznak róla a csapattársai/edzői, nem szedett-e össze valamilyen sérülést, csapata valós depth chartján hol helyezkedik el, stb. Ezek mind-mind szükségesek ahhoz, hogy az első héten a legerősebb kezdődet tudd pályára küldeni.

 

Így elsőre lehet, hogy nagyon soknak tűnik, amiket leírtam, de higgyétek el, egyáltalán nem ördöngösség, csak tényleg rá kell szánni némi időt (Fantasy alapszabály #3). Ha egyszer megismerted a csapatok játékstílusát vagy a játékosokat, azt nem kell szezonról szezonra újratanulni, elég csak finomítani az új szereplőkkel. Ha rendszeresen játszol, akkor a pontozásokkal és a csapatok keretével is tisztában leszel néhány pillantás alatt, így lényegében csak egy draft boardra és a draft idején nyugodt környezetre van szükséged. Ez máris nem olyan bonyolult, igaz?

 

Sok sikert mindenkinek 2016-ra, esetleges kiegészítéseket szívesen fogadok a kommentek között!

 

 

23 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
katonadani
2016-08-16 09:59

a legelső ponttal annyiban vitatkoznék, hogy csak mikro szinten teljesen véletlenszerű. Szóval ha csak egy adott playt nézünk, akkor tényleg az, de egyébként korántsem.

petipajti
petipajti
Reply to  katonadani
2016-08-16 10:44

persze, erre írtam, hogy a fantasy a számokról és a tendenciákról szól, de bármikor előfordulhat olyan, hogy 20+ ponttal vezetek, az ellenfélnél meg játszik még randall cobb és 3 td-t szerez pont ezen a meccsen, amúgy meg egész szezonban totál homály (ez tavalyi, megtörtént eset).

Kovács Krisztián
Kovács Krisztián
Reply to  petipajti
2016-08-16 11:08

kb csak arra az egy meccsre nem raktam kezdőbe :D

petipajti
petipajti
Reply to  Kovács Krisztián
2016-08-16 11:22

kár, hogy nem veled játszottam akkor :D

katonadani
Reply to  petipajti
2016-08-16 11:40

ezen ne sajnálkozz, a fantasy véletlenszerű ;)

SWicK
SWicK
Reply to  petipajti
2017-02-15 13:52

A szerzőt kérdezném arról, hogy hogyan működik az élvezd a játékot stratégia amikor megrakják a playoffban az addig veretlen csapatát? :)

György Márk Kis
György Márk Kis
2016-08-16 11:40

Az első és a második ponttal azért vitába szállnék. A legeslegalacsonyabb szinten lehet, hogy véletlenszerű, de már akár egy meccset nézve is pontos tendenciákat és történéseket lehet nagy bizonyossággal megjósolni. Másrészt nincs értelme a fantasynak, hiszen bármit csinálsz, nem befolyásolhatnád az eredményeid.

A második pontot sem tartom igaznak. Tavaly 40% OAK, 40% MIN, 20% SD csapattal kényelmes contender voltam és 4-ként végeztem egy 40 rosterhelyes half-PPR IDP ligában 16 csapattal. A sztárjátékosok eloszlása más csapatoknál relatíve egyenletesnek várható, ezt pedig ellensúlyozni lehet azzal, hogy a kedvenc csapataidnak (már amennyiben) minden rezdüléséről tudsz, gyakorlatilag szituációs snap count trendekig lebontva ismered őket, és már azelőtt tudod a kezdő játékosokat, mint hogy a HC döntött volna erről.

katonadani
Reply to  György Márk Kis
2016-08-16 11:46

én a második ponttal alapvetően egyetértek. Bármennyire is tudom az Eagles snapszámokat és trendeket, szinte sose/alig drafoltok Phillyből támadót (pontosabban nem húzom őket előbb, mint kéne). Persze ebben közrejátszik h szar is az offense viszonylag :D De én legtöbbször sokkal hamarabb látom kimenni az Eagles-játékosokat, mint amikor én kihúznám, alapvetően nekem alacsonyabbak az elvárásaim mint másoknak. Persze nyilván ebben közrejátszik, hogy én tudom, milyen szarok vagyunk :DD

A védelem az azért más dolog, mert ahhoz még kevesebb fantasy-játékos ért, így ott valóban több eagles játékost szoktam húzni, mint legtöbben, de őket is “áron alul” tudom beszerezni nagyrészt.

petipajti
petipajti
Reply to  György Márk Kis
2016-08-16 12:27

persze, le lehet szűrni tendenciákat, de ez nem biztos, hogy be is fog válni, pl. tavaly karlos williams zsinórban az első 6 meccsen szerzett td-t vagy hogy, úgyhogy a 4. héttől azért csak beraktam a kezdőbe, mccoy ide, mccoy oda, aztán végül a 7.en megszakadt a sorozat. ugyanez volt hurns-szel is, 4-5 meccsen egy huzamban szerzett td-t, aztán egyszer csak nem. de kiszámítani, hogy melyiken nem fog szerezni azt nem lehet, csak jósolgatni. pl. baldwin-t minden héten vártam a szezon vége felé, hogy nem fog szerezni td-t, aztán mégis szerzett :D szóval hiába a tendenciák, ezek véletlenszerűen dőlnek el.

a meccseken megfigyelhető tendenciákkal meg nem tudsz mit csinálni, mert akkor már a kezdőn nem lehet állítani. maximum következő hétre tudsz leszűrni belőle tapasztalatokat, de akkor meg úgyis másik csapat ellen fognak játszani és könnyen lehet, hogy egészen más tendenciák lesznek érvényben.

a másodiknál pedig nem azt mondom, hogy ne húzz a kedvenc csapatodból, hanem azt, hogy ne azért húzz valakit, mert a kedvenc csapatod tagja, hanem azért, mert számszakilag (és egyéb érvekkel alátámasztva) az indokolt lehet.

a te példádnál maradva egy peterson, l.murray (woodhead) – cooper, allen (sérülése után diggs) – rivers/carr – gates (eltiltás idejére green/rudolph) – walsh – minnesota def kezdővel azért elég jól lehet hasítani (idp: mack, m.smith, woodson szintén jól termeltek). annyiból nem szerencsés sok játékost azonos csapatból választani, mert bye week-es héten nem tudsz kiállni és túlságosan függsz egyetlen csapat eredményeitől.

György Márk Kis
György Márk Kis
Reply to  petipajti
2016-08-17 11:38

Tavaly egészen pontosan ez volt a csapatom. Woodson helyett Amerson és H. Smith aprítottak, de lényegében egy szar, egy közepes-ígéretes és egy jó csapatból elődöntőig mentem a ligánkban.

mattydict
mattydict
2016-08-16 21:28

Az FK!-s fantasy draftomhoz szeretnék draft boardot/pre-draft ranking-et csinálni, de ehhez jó lenne alapnak egy megalapozott, 14 csapatos standard pontozású IDP ranking, vagy pár mock draft. Valaki tud ilyet ajánlani?

petipajti
petipajti
Reply to  mattydict
2016-08-16 22:34

az idp listákban mindig nagyobbak az eltérések, ezért azokat úgy szoktam készíteni, hogy 3-4-et összenézek (google kiad jó párat) és akik mindegyiken nagyjából azonos helyen vannak, azokat én is odateszem. ezt kiegészítem saját tapasztalataimmal és a korábbi évek eredményeivel, így jön össze egy hozzávetőleges lista, ami alapján lehet majd válogatni.
nekem eddig ez jött be legjobban: http://fftoday.com/rankings/playerrank.php?o=1&PosID=50

mattydict
mattydict
Reply to  petipajti
2016-08-17 11:56

Köszi a tippeket! Annyiban pontosítanék, hogy pozíciós rangsorokat én is találtam (és tényleg az fftoday-é tűnik a legalaposabbnak), ám mivel még IDP-s ligában nem játszottam (pláne nem 4 csapatosban) inkább az ügyben kerestem segítséget, fogodzkódót, hogy hányadik körben érdemes elkezdeni IDP játékosokat draftolni, mennyire érdemes benchre IDP-t draftolni? Amennyire nézegettem, a top játékosokat leszámítva IDP-k között elég kiegyensúlyozott a pontszerzés, vagyis nem éri meg sem hamar, sem több játékost húzni.

petipajti
petipajti
Reply to  mattydict
2016-08-17 13:59

jól látod. erre újfent azt tudom mondani, mint az eggyel fentebbi kérdéshez:
attól függ.
csak 4 csapatos a liga? a kezdőbe hány védő kell és milyen eloszlásban? 1-1 szerelés / labdaszerzés / stb. hány pontot ér? ez mind-mind befolyásolja, hogy mikor éri meg a védőket elkezdeni válogatni. (továbbá, hogy a többiek mikor és kiket választanak)
ha pl. 2 lb kell a csapatba, akkor nyugodtan ráérsz a végén választani, mert lesznek még tehetségek bőven hátsó körökben is, de ha mondjuk 5 lb-t kell betenni, akkor előbb kell nekiállni a válogatásnak. ha mondjuk a sack-ek pontozása hangsúlyosra van téve (pl. 6 pont / sack), akkor érdemes a pass rusher-ek közül szemezgetni, ha viszont 10+ tackle bonus van, akkor mindenképpen ilb-kre érdemes vadászni és így tovább. nincsen tuti recept, minden az adott liga beállításaitól függ.

katonadani
Reply to  mattydict
2016-08-16 23:20

jön top50 fantasy listánk, illetve pozíciós 14-28 listáink is jönnek, azokból a kezdőt össze lehet rakni majd nagyjából :)

BenszeT
BenszeT
2016-08-16 22:15

A passzorientált játék miatt kérdezem, hogy első körben megéri WR-t húzni RB helyett?

petipajti
petipajti
Reply to  BenszeT
2016-08-16 22:46

nagyon jó a kérdés, pont erről írtam délután egy másik cikket ennek a folytatásaként, lehet majd az is kikerül.
röviden: attól függ.
hány futó és hány elkapó kell a kezdőbe, ppr ligáról van-e szó, kiket húztak ki előtted, stb.
a korábbi évekhez viszonyítva szerintem idén jobban megéri elkapót választani 1. körben, mint korábban, mert biztosabb pick-ek lehetnek néhányan a futóknál (brown, beckham mindenképpen, jones és hopkins jó eséllyel, esetleg még bryant és green is szóba jöhet talán, de mondom sok mindentől függ ez, amik csak a draft közben đerülnek ki).

katonadani
Reply to  BenszeT
2016-08-16 23:20

megérheti igen, stratégia kérdése

Daniel Grant
Daniel Grant
Reply to  BenszeT
2016-08-17 03:39

Van egy olyan cseles válasz rá, hogy másnak megéri, tehát neked nem kell. :P Én annak a pártján vagyok, hogy elit RB-ből kevesebb van, így érdemes azt az elején húzni. Így külön örülök annak, hogy manapság az autodraftok meg a legtöbb draftoló előrébb sorolja a WR-eket, mert így az igazán jó futók esnek (Gurley 1/5, Adrian Peterson 1/9).
És ha megnézzük, a negyedik körben is lehet jó WR-t behúzni (pl. Edelman, TY Hilton, Kelvin Benjamin), akik nem fognak annyival kevesebbet teljesíteni, mint az elsőkörösök, addig a negyedik körös Carlos Hyde-okban és C.J. Andersonokban nincs sok bizodalmam.
De ahogy már mások is írták fentebb: stratégiától függ.

György Márk Kis
György Márk Kis
Reply to  Daniel Grant
2016-08-17 11:40

Hagyd a francba a futókat, WR-t húzz. Sok jó van belőlük, konzisztensebben játszanak, kevésbé sérülékenyek.

Daniel Grant
Daniel Grant
Reply to  György Márk Kis
2016-08-17 12:41

“Sok jó van belőlük” éppen ezért kell futót húzni, abból kevés olyan van, amiben lehet bízni (AP, Gurley), de WR-ből a második körben is kaphatók jók (Dez Bryant, AJ Green, Jordy Nelson).
“konzisztensebben játszanak” ezzel vitatkoznék, mert egy jó futó a csapat futásainak nagy százalékát kapja meg, ezzel szemben elkapóból több is van a pályán így jobban szétoszlik az arány, nem is beszélve a touchdownokról. Aki nem hiszi, járjon utána: pl. Antonio Brown tavalyi statisztikái rettenetesen hullámzóak, pedig szemernyi kétség nincs, hogy ő a legjobb WR.
“kevésbé sérülékenyek” ez kétségtelenül igaz, de melyik futó nem sérülékeny? Mégpedig előbb vagy utóbb abból is húzni kell egyet :P

BenszeT
BenszeT
Reply to  Daniel Grant
2016-08-17 21:54

Hasonló gondolataim voltak, kösz a megerôsítést.

Balázs Szemenkei
Balázs Szemenkei
2016-08-17 14:17

Én az alap-alapszabályokból a 4-est emelném ki a legfontosabbnak, mégpedig hosszú távon. A fantasy egy játék, élvezd! Ha így teszel, és ha a ligatársak is így tesznek, nagyon könnyen kialakulhat egy olyan közösség, akikkel évről évre együtt játszani különleges élmény lehet, ráadásnak pedig életre szóló barátságok is tudnak köttetni a fantasy által. Picit lehet, hogy túlmisztifikálom, de a tapasztalatom az, hogy a gimis, egyetemi, stb. barátságok idővel megfakulhatnak, átalakulhatnak, egész egyszerűen azért, mert szétrepül a társaság – a fantasy társaság viszont mindig ott van, ahol te is vagy, innen pedig nem nehéz egy-két ligatalálkozóval elmélyíteni a kapcsolatokat. Hogy a közös draftolásról ne is beszéljek. :)

A többi ponttal is maximálisan egyetértek, de ezt fontosnak tartottam kiemelni. :D

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x