Connect with us

Minden ami NFL

Kingsburyvel vagy a mennybe jut a Cardinals, vagy a poklok poklába

A botrányosan pocsék, 1/1-es picket érő 2018-as szezon után ledobta az atombombát a Cardinals: egy év után kivágta a védőfelfogású Steve Wilkst, majd kinevezte a semmilyen NFL-rutinnal nem rendelkező, az NCAA-ban is megbukó Kliff Kingsburyt. Vitathatatlanul fiatal és támadófelfogású, azonban karrierje során legfeljebb azzal dicsekedhet, hogy Johnny Manziel és Patrick Mahomes kifejezetten jól játszott az irányítása alatt. Vagy megütötte vele a főnyereményt a Cardinals, vagy egy a tavalyihoz hasonló pokoljárás fog várni a csapatra.

 

 

Kingsburyvel kapcsolatban nekem kicsit az az érzésem, mint Adam Gase-szel: értem a logikát és a mögötte húzódó szándékot, de valahogy mégsem kerek az egész történet. Játékosként csereirányító volt a Patriotsnál, a Saintsnél és a Jetsnél, majd az NFL Europe-nál és a kanadai ligában próbálta ki magát. Bár eldicsekedhet azzal, hogy Tom Brady cseréje volt, játékosként nem vitte sokra, így nem meglepő, hogy inkább edzőnek állt.

 

Az NFL-ben nem alkalmazta senki, az egyetemen viszont talált magának állást: a Houston Cougars asszisztens edzője, majd később támadókoordinátora lett. Az NCAA-ban jól ment neki, 2012-ben kinevezték a Texas A&M támadókoordinátorának, az irányítása alatt pedig Johnny Manziel Heisman-győztes lett. Ezután azonnal ajánlatot kapott a Texas Techtől, ahol 2013-tól 2018-ig volt a csapat főedzője és három évig edzhette Patrick Mahomest. Főedzőként azonban csúfosan elbukott, de a fiatal irányítókkal elért eredményei mégis elégnek bizonyultak egy NFL-es HC-álláshoz.

 

Érvek Kingsbury mellett

 

Mivel Gase-hez hasonlóan nehéz Kingsburyt megítélni (nemrég rúgták ki, nincs tapasztalata, egy nagy rejtély az ember), így nem is próbálom megfejteni, hogy mit várhat tőle a Cardinals. Helyette inkább megpróbálom árnyalni a kinevezését, hogy mi szólhatott és szólhat mellette, és mi ellene.

 

  • Fiatal és támadófelfogású 

 

39 éves, egész karrierjét a támadóoldalon töltötte, a Cardinals pedig hatalmasat bukott a védőfelfogású Wilksszel: 14,1 pont meccsenként (32.), 241 yard meccsenként (32.), illetve Josh Rosen 11 TD-s, 14 INT-s, 2278 yardos teljesítménye sem néz ki jól. Pedig az offense-ben van tehetség, Rosen mellett David Johnson (RB), Larry Fitzgerald (aki úgy néz ki, marad) Christian Kirk (WR), illetve a támadófalban Mike Iupati, Justin Pugh és D.J. Humphries is jó játékosok, már ha egészségesek tudnak maradni.

 

  • Jól bánt a fiatal irányítókkal

 

Rosenért felcserélt a Cardinals, így nyilván vele képzelik el a jövőt – ki más lehetne jobb edző mellé, aki az egyetemen rövidebb-hosszabb időn keresztül Baker Mayfieldet, Case Keenumot, Johnny Manzielt, Patrick Mahomest és David Webbet is edzette.

 

 

Manziel 2012-ben Heisman győztes lett, bár nem feltétlenül a passzjátéka, hanem inkább az 1400 futott yard és 21 futott TD miatt (passzolva 3700 yardot és 26 TD-t ért el). Mayfield 2013-ban dolgozott együtt Kingsburyvel, bár akkor még nem váltotta meg a világot: 5 meccsen kezdett, 12 TD és 9 INT került a neve mellé a Texas Techben. Mahomesra már inkább büszke lehet, két és fél év (32 meccs) alatt a Chiefs jelenlegi sztárja 11 252 yardot, 93 TD-t 29 INT-t dobott, vagyis mérkőzésenként 351 yard, 2,9 TD és 0,9 INT volt a mérlege.

 

Ráadásul kifejezetten irányíróbarát és kreatív rendszereket futtatott, ahol az irányítóra bízott mindent, még a játékot is áthívhatták. Rosennek garantáltan felüdülés lesz ez Mike McCoyék után.

 

  • A Jets is látta benne a potenciált

 

Kifejezetten pozitív vele kapcsolatban, hogy más csapatok is láttak benne valamit, a Jetsnél is volt interjún. Ráadásul korábban Sean McVay is szerette volna a stábjában látni.

 

  • Az Air Raid mestere

 

A koncepcióról már mi is írtunk korábban. Az Air Raid offense egy gyors, rövid passzos, folyamatos előrehaladásra épülő stratégia, aminek a középpontjában az áll, hogy az offense 4 (3) elkapót és 1 (2) running backet küld a pályára és az esetek túlnyomó többségében passzol.

 

Nem a minél hosszabb passzokon van a hangsúly, hanem azon, hogy a pályát vertikálisan és horizontálisan is minél jobban megnyissuk és a védelem számára egyszerűen „túl nagy” legyen a pálya. Ez sok, rövid, gyors passzt jelent, nem ritkán a futó checkdown lehetőséget kihasználva vagy folyamatos screeneket alkalmazva.

 

Rosen adottságaival, DJ elkapói kvalitásaival, valamint a Fitzgerald-Kirk párossal igazán adja magát a rendszer. Főleg, hogy ez nem igényel különösen domináns játékosokat, a draft hátsóbb köreiből vagy FA-ról szerzett elkapókkal is sikeresen alkalmazható. Mindössze egy hozzáértő és kreatív elme kell, aki össze tudja rakni a rendszert és képes megtanítani azt a játékosokkal. Ez akár Kingsbury is lehet.

 

  • Még mindig jobb, mint egy kiégett vagy megbukott volt HC

 

Jim Caldwell és Mike McCarthy is támadófelfogású edzők voltak, ahogy Adam Gase is, mégsem tartottam volna jó ötletnek egyikük kinevezését sem ilyen-olyan okokból kifolyólag. Kingsbury friss hús, újdonságot és színt vihet az NFL-be és minden adottsága megvan ahhoz, hogy meglepetést okozzon. Inkább egy boom or bust edzőt nevezzenek ki egy fiatal irányító mellé, mint egy olyat, akiről tudjuk, hogy inkább rossz edző, mint nem.

 

Ellene

 

  • A hozzá hasonlók nem nagyon váltak be

 

Az egyetemi és a profi foci teljesen más, és sok dolog, ami működik az NCAA-ben, nem feltétlenül lesz sikeres az NFL-ben. Erre jó példa lehet Chip Kelly, aki bár az újdonság varázsával hatott és a két 10-6-os szezonjával jól is kezdett, de a harmadik évére leamortizálta az Eaglest és a 49ersnél sem volt sikeres. Az NFL-es tapasztalatokkal rendelkezők is könnyen belebuknak a dolgokba, az egyetemről érkezőknek hatványozottabban nehéz a dolguk.

 

  • Most rúgták ki

 

Hat évig volt a Texas Tech főedzője, mindössze kétszer sikerült pozitív mérleget elérnie és soha nem volt nyolcnál több győzelme. 35-40-es mérleget hozott össze egyetlen Bowl győzelemmel még 2013-ban, soha nem volt a tűz közelében, nem tudta összerakni a csapatot, még egyetemi szinten sem tartották annyira jónak, hogy ismét főedzőnek nevezzék ki.

 

Az sem javít a megítélésén, hogy a Big12-es ellenfelek ellen mindössze 19-35-ös mérleget tud felmutatni, sikeresnek egyáltalán nem lehet nevezni.

 

  • Semmi tapasztalata nincs

 

Ha a Kyle Shanahan, Matt Nagy vagy Sean McVay irányt követi valaki, akkor nem árt figyelembe venni, hogy ezek a támadóguruk komoly NFL-es tapasztalattal rendelkeznek és a legjobbaktól tanultak. Shanahan 2004 óta edzősködik az NFL-ben, többek között az apjától, a Broncosszal  két Super Bowlt nyerő edzőlegendától tanulta a szakmát.

 

McVay is elsősorban Mike Shanahan alatt tanulta a szakmát, 2010 óta edző és három évig volt a Redskins támadókoordinátora, mielőtt kinevezték. Nagy pedig egy Andy Reid nevelés, aki 2008 óta edző és az Eaglesnél, illetve a Chiefsnél is a liga egyik legjobb főedzőjétől tanulta a szakmát. Kingsbury ezzel szemben teljesen rutintalan, ráadásul a legnagyobb támasza a Broncosnál megbukott Vance Joseph lesz.

 

 

  • Nem tud jó stábot összerakni

 

A főedző egyik legfontosabb feladata a körülötte lévő stáb összerakása: ha valaki egyáltalán nem ért például a védelemhez, akkor kell mellé egy olyan DC, aki ezt megoldja helyette. Ez nem ment már az egyetemen sem: bár a támadósora 550 yardot és 42 pontot átlagoltak meccsenként, a csapata védelme 50., 109., 114., 120., 52., és 62. helyen végezett országos szinten. Ő maga nem ért hozzá – ami amúgy nem feltétlenül baj–, de láthatóan ahhoz sem ért, hogy megfelelő szakembereket nevezzen ki maga mellé.

 

Ez jó eséllyel az NFL-ben sem lesz másképp, a Cardinals DC-je ugyanis az a Vance Joseph lesz, aki sem Miamiban, sem Denverben nem mutatta meg, miért is olyan népszerű. A 4-3-as sémája sem biztos, hogy feküdni fog a Cardinalsnak, ami már tavaly is legjobb esetben közepes volt.

 

  • Az továbbra sem érv, hogy McVay barátja

 

Nemrég Wade Phillips nyilatkozta azt, hogy a fia ismeri Sean McVayt, ha valaki főedzőt keresne. Ez persze nem rossz dolog, ártani nem árt, ugyanakkor ez nem érv.

 

A 32 éves támadózseni, Sean McVay annak idején megkereste Kingsburyt, hogy nem akar-e csatlakozni a Rams stábjához

 

– érveltek a kinevezés mellett a Cardinalsnál, kiemelve – és azóta törölve –, hogy a két szakember milyen jó barátságban van.

 

Elég sok mindent elmond egy edzőről, ha az őt kinevező csapat szükségét érzi annak, hogy kiemelje, nagy spanja egy másik csapat sikeres főedzőjének. Hogy ez mennyire keveset jelent, érdemes megnézni Bill Belichick edzőfáját, ahol Bill O’Brien és Jim Schwartz számít a legsikeresebb edzőnek.

 

Összegzés

 

Kingsbury egy fiatal, kreatív, támadófelfogású edző, aki tényleg sikeres volt a támadóoldalon és komoly tapasztalata van az NFL-t is megjáró irányítókkal. Rosennek nagyon jót tehet az ő kinevezése, ugyanakkor közel sem biztos, hogy készen áll még erre. NFL-tapasztalata nincs, nagyon kellene mellé egy jó edzői stáb, miközben a védelmet már biztosan Joseph fogja irányítani, ami az eddigi tapasztalatok alapján közel sem jó jel. Tökös húzás, de nem igazán látom benne azt, hogy a szélsőségeken kívül ebből bármi is kisülhetne: vagy csodát látunk, vagy megjárja a poklot a Cardinals.

 

Értékelés: C

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!