Connect with us

Minden ami NFL

Kingsburyvel vagy a mennybe jut a Cardinals, vagy a poklok poklába

A botrányosan pocsék, 1/1-es picket érő 2018-as szezon után ledobta az atombombát a Cardinals: egy év után kivágta a védőfelfogású Steve Wilkst, majd kinevezte a semmilyen NFL-rutinnal nem rendelkező, az NCAA-ban is megbukó Kliff Kingsburyt. Vitathatatlanul fiatal és támadófelfogású, azonban karrierje során legfeljebb azzal dicsekedhet, hogy Johnny Manziel és Patrick Mahomes kifejezetten jól játszott az irányítása alatt. Vagy megütötte vele a főnyereményt a Cardinals, vagy egy a tavalyihoz hasonló pokoljárás fog várni a csapatra.

 

 

Kingsburyvel kapcsolatban nekem kicsit az az érzésem, mint Adam Gase-szel: értem a logikát és a mögötte húzódó szándékot, de valahogy mégsem kerek az egész történet. Játékosként csereirányító volt a Patriotsnál, a Saintsnél és a Jetsnél, majd az NFL Europe-nál és a kanadai ligában próbálta ki magát. Bár eldicsekedhet azzal, hogy Tom Brady cseréje volt, játékosként nem vitte sokra, így nem meglepő, hogy inkább edzőnek állt.

 

Az NFL-ben nem alkalmazta senki, az egyetemen viszont talált magának állást: a Houston Cougars asszisztens edzője, majd később támadókoordinátora lett. Az NCAA-ban jól ment neki, 2012-ben kinevezték a Texas A&M támadókoordinátorának, az irányítása alatt pedig Johnny Manziel Heisman-győztes lett. Ezután azonnal ajánlatot kapott a Texas Techtől, ahol 2013-tól 2018-ig volt a csapat főedzője és három évig edzhette Patrick Mahomest. Főedzőként azonban csúfosan elbukott, de a fiatal irányítókkal elért eredményei mégis elégnek bizonyultak egy NFL-es HC-álláshoz.

 

Érvek Kingsbury mellett

 

Mivel Gase-hez hasonlóan nehéz Kingsburyt megítélni (nemrég rúgták ki, nincs tapasztalata, egy nagy rejtély az ember), így nem is próbálom megfejteni, hogy mit várhat tőle a Cardinals. Helyette inkább megpróbálom árnyalni a kinevezését, hogy mi szólhatott és szólhat mellette, és mi ellene.

 

  • Fiatal és támadófelfogású 

 

39 éves, egész karrierjét a támadóoldalon töltötte, a Cardinals pedig hatalmasat bukott a védőfelfogású Wilksszel: 14,1 pont meccsenként (32.), 241 yard meccsenként (32.), illetve Josh Rosen 11 TD-s, 14 INT-s, 2278 yardos teljesítménye sem néz ki jól. Pedig az offense-ben van tehetség, Rosen mellett David Johnson (RB), Larry Fitzgerald (aki úgy néz ki, marad) Christian Kirk (WR), illetve a támadófalban Mike Iupati, Justin Pugh és D.J. Humphries is jó játékosok, már ha egészségesek tudnak maradni.

 

  • Jól bánt a fiatal irányítókkal

 

Rosenért felcserélt a Cardinals, így nyilván vele képzelik el a jövőt – ki más lehetne jobb edző mellé, aki az egyetemen rövidebb-hosszabb időn keresztül Baker Mayfieldet, Case Keenumot, Johnny Manzielt, Patrick Mahomest és David Webbet is edzette.

 

 

Manziel 2012-ben Heisman győztes lett, bár nem feltétlenül a passzjátéka, hanem inkább az 1400 futott yard és 21 futott TD miatt (passzolva 3700 yardot és 26 TD-t ért el). Mayfield 2013-ban dolgozott együtt Kingsburyvel, bár akkor még nem váltotta meg a világot: 5 meccsen kezdett, 12 TD és 9 INT került a neve mellé a Texas Techben. Mahomesra már inkább büszke lehet, két és fél év (32 meccs) alatt a Chiefs jelenlegi sztárja 11 252 yardot, 93 TD-t 29 INT-t dobott, vagyis mérkőzésenként 351 yard, 2,9 TD és 0,9 INT volt a mérlege.

 

Ráadásul kifejezetten irányíróbarát és kreatív rendszereket futtatott, ahol az irányítóra bízott mindent, még a játékot is áthívhatták. Rosennek garantáltan felüdülés lesz ez Mike McCoyék után.

 

  • A Jets is látta benne a potenciált

 

Kifejezetten pozitív vele kapcsolatban, hogy más csapatok is láttak benne valamit, a Jetsnél is volt interjún. Ráadásul korábban Sean McVay is szerette volna a stábjában látni.

 

  • Az Air Raid mestere

 

A koncepcióról már mi is írtunk korábban. Az Air Raid offense egy gyors, rövid passzos, folyamatos előrehaladásra épülő stratégia, aminek a középpontjában az áll, hogy az offense 4 (3) elkapót és 1 (2) running backet küld a pályára és az esetek túlnyomó többségében passzol.

 

Nem a minél hosszabb passzokon van a hangsúly, hanem azon, hogy a pályát vertikálisan és horizontálisan is minél jobban megnyissuk és a védelem számára egyszerűen „túl nagy” legyen a pálya. Ez sok, rövid, gyors passzt jelent, nem ritkán a futó checkdown lehetőséget kihasználva vagy folyamatos screeneket alkalmazva.

 

Rosen adottságaival, DJ elkapói kvalitásaival, valamint a Fitzgerald-Kirk párossal igazán adja magát a rendszer. Főleg, hogy ez nem igényel különösen domináns játékosokat, a draft hátsóbb köreiből vagy FA-ról szerzett elkapókkal is sikeresen alkalmazható. Mindössze egy hozzáértő és kreatív elme kell, aki össze tudja rakni a rendszert és képes megtanítani azt a játékosokkal. Ez akár Kingsbury is lehet.

 

  • Még mindig jobb, mint egy kiégett vagy megbukott volt HC

 

Jim Caldwell és Mike McCarthy is támadófelfogású edzők voltak, ahogy Adam Gase is, mégsem tartottam volna jó ötletnek egyikük kinevezését sem ilyen-olyan okokból kifolyólag. Kingsbury friss hús, újdonságot és színt vihet az NFL-be és minden adottsága megvan ahhoz, hogy meglepetést okozzon. Inkább egy boom or bust edzőt nevezzenek ki egy fiatal irányító mellé, mint egy olyat, akiről tudjuk, hogy inkább rossz edző, mint nem.

 

Ellene

 

  • A hozzá hasonlók nem nagyon váltak be

 

Az egyetemi és a profi foci teljesen más, és sok dolog, ami működik az NCAA-ben, nem feltétlenül lesz sikeres az NFL-ben. Erre jó példa lehet Chip Kelly, aki bár az újdonság varázsával hatott és a két 10-6-os szezonjával jól is kezdett, de a harmadik évére leamortizálta az Eaglest és a 49ersnél sem volt sikeres. Az NFL-es tapasztalatokkal rendelkezők is könnyen belebuknak a dolgokba, az egyetemről érkezőknek hatványozottabban nehéz a dolguk.

 

  • Most rúgták ki

 

Hat évig volt a Texas Tech főedzője, mindössze kétszer sikerült pozitív mérleget elérnie és soha nem volt nyolcnál több győzelme. 35-40-es mérleget hozott össze egyetlen Bowl győzelemmel még 2013-ban, soha nem volt a tűz közelében, nem tudta összerakni a csapatot, még egyetemi szinten sem tartották annyira jónak, hogy ismét főedzőnek nevezzék ki.

 

Az sem javít a megítélésén, hogy a Big12-es ellenfelek ellen mindössze 19-35-ös mérleget tud felmutatni, sikeresnek egyáltalán nem lehet nevezni.

 

  • Semmi tapasztalata nincs

 

Ha a Kyle Shanahan, Matt Nagy vagy Sean McVay irányt követi valaki, akkor nem árt figyelembe venni, hogy ezek a támadóguruk komoly NFL-es tapasztalattal rendelkeznek és a legjobbaktól tanultak. Shanahan 2004 óta edzősködik az NFL-ben, többek között az apjától, a Broncosszal  két Super Bowlt nyerő edzőlegendától tanulta a szakmát.

 

McVay is elsősorban Mike Shanahan alatt tanulta a szakmát, 2010 óta edző és három évig volt a Redskins támadókoordinátora, mielőtt kinevezték. Nagy pedig egy Andy Reid nevelés, aki 2008 óta edző és az Eaglesnél, illetve a Chiefsnél is a liga egyik legjobb főedzőjétől tanulta a szakmát. Kingsbury ezzel szemben teljesen rutintalan, ráadásul a legnagyobb támasza a Broncosnál megbukott Vance Joseph lesz.

 

 

  • Nem tud jó stábot összerakni

 

A főedző egyik legfontosabb feladata a körülötte lévő stáb összerakása: ha valaki egyáltalán nem ért például a védelemhez, akkor kell mellé egy olyan DC, aki ezt megoldja helyette. Ez nem ment már az egyetemen sem: bár a támadósora 550 yardot és 42 pontot átlagoltak meccsenként, a csapata védelme 50., 109., 114., 120., 52., és 62. helyen végezett országos szinten. Ő maga nem ért hozzá – ami amúgy nem feltétlenül baj–, de láthatóan ahhoz sem ért, hogy megfelelő szakembereket nevezzen ki maga mellé.

 

Ez jó eséllyel az NFL-ben sem lesz másképp, a Cardinals DC-je ugyanis az a Vance Joseph lesz, aki sem Miamiban, sem Denverben nem mutatta meg, miért is olyan népszerű. A 4-3-as sémája sem biztos, hogy feküdni fog a Cardinalsnak, ami már tavaly is legjobb esetben közepes volt.

 

  • Az továbbra sem érv, hogy McVay barátja

 

Nemrég Wade Phillips nyilatkozta azt, hogy a fia ismeri Sean McVayt, ha valaki főedzőt keresne. Ez persze nem rossz dolog, ártani nem árt, ugyanakkor ez nem érv.

 

A 32 éves támadózseni, Sean McVay annak idején megkereste Kingsburyt, hogy nem akar-e csatlakozni a Rams stábjához

 

– érveltek a kinevezés mellett a Cardinalsnál, kiemelve – és azóta törölve –, hogy a két szakember milyen jó barátságban van.

 

Elég sok mindent elmond egy edzőről, ha az őt kinevező csapat szükségét érzi annak, hogy kiemelje, nagy spanja egy másik csapat sikeres főedzőjének. Hogy ez mennyire keveset jelent, érdemes megnézni Bill Belichick edzőfáját, ahol Bill O’Brien és Jim Schwartz számít a legsikeresebb edzőnek.

 

Összegzés

 

Kingsbury egy fiatal, kreatív, támadófelfogású edző, aki tényleg sikeres volt a támadóoldalon és komoly tapasztalata van az NFL-t is megjáró irányítókkal. Rosennek nagyon jót tehet az ő kinevezése, ugyanakkor közel sem biztos, hogy készen áll még erre. NFL-tapasztalata nincs, nagyon kellene mellé egy jó edzői stáb, miközben a védelmet már biztosan Joseph fogja irányítani, ami az eddigi tapasztalatok alapján közel sem jó jel. Tökös húzás, de nem igazán látom benne azt, hogy a szélsőségeken kívül ebből bármi is kisülhetne: vagy csodát látunk, vagy megjárja a poklot a Cardinals.

 

Értékelés: C

14 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d zoli
d zoli
2019-01-18 12:33

Az a durva, hogy a kis előrelépés is siker (persze csak az első évben). Én azt tartom járható útnak, hogy a draft capital /FA igazolási nagyobb részét költik a védelemre és a támadást pusztán coachingból izmosítják. Tehát fejlesztik és nem igazolják az offensive talentet.

Vicgeordie
Vicgeordie
2019-01-18 13:53

mielőtt JMD bejelentette volna, hogy marad, pletykálták hogy Kingsbury lenne a csapat jelöltje OC-nak. már akkor sem értettem, hogy (a nyilvánvaló Patriots-szálon túl) miért is lenne ez jó ötlet (pedig egyesek egyenesen “irányítósuttogónak” nevezték:). sztem még OC-nak is rizikós, nem hogy HC-nak. kíváncsi leszek rá, de megepődnék, ha valami jó sülne ki belőle

Fanyul23
Fanyul23
2019-01-18 14:11

Szomorú tény, hogy ennyi rengeteg Mcvay ismerős nem lesz egyszerre sikeres jövőre, így pedig menthetetlenül leomlik a legenda. :(

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  Fanyul23
2019-01-18 18:56

Kivévem ha nyernek idán, és még pár évig a tűz közelében is tud maradni.

Fanyul23
Fanyul23
Reply to  Krisztian Fekete
2019-01-18 18:58

Arra gondoltam hogy az osszes mcvay leszarmazott bajosan lehet sikeres egyszerre.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  Fanyul23
2019-01-18 19:02

Értem, de attól még a legende ennek ellenére legenda maradhat, ha ő sikeres tud maradni.

Fanyul23
Fanyul23
Reply to  Krisztian Fekete
2019-01-18 19:05

Valoszinuleg en fogalmaztam rosszul, inkabb ugy mondanam ha valemelyik mcvay span megbukik szertefoszlik ez a hype cunami, ertem ezalatt hogy aki egyitt hugyozott vele egy nyilvanos wcben az hc lehet az nflben.

pritek
pritek
2019-01-18 14:39

Hogy mi lesz a sztori vege azt en sem tudom, de a cikkel nem nagyon ertek egyet. Sot sok pontban kifejezetten nem. Eloszor is KK nem mint bukott edzo, hanem mint a USC tamadokoordinatora kerult hozzank. Masodsorban a Cardinals sosem mondott olyat hogy azert vettek volna fel mert McVay baratja.
A tavalyi ev utan ongyilkossag lett volna egy vedelmi felfogasu edzo. Ha szarul megy a csapatnak nyilvan nem jo. Ha jol megy az meg szemet szur es esetleg lecsaphatnak a tamado koordinatorra hogy elvigyek HCnak. Rosennel a fedelzeten ezt nem akartak meglepni, sot latnak a fiatal iranyitoban annyit, hogy hoznak melle valakit aki evekig tudja tamogatni anelkul, hogy rendszert kellene valtania. Adja magat a kerdes, hogy ki lehetett volna? A Cards pedig stilusatol teljesen idegen modon huzott egy mereszet es vevallalt egy olyan kivalo tamado elmet, akiben benn van a boom or bust! KK ha nem iden(amugy szerintem iden mar kapott volna ajanlatot valahol) , de max ket even belul bekerult volna az NFLbe, meg ha nem is rogton HCkent. De akkor mit csinalsz, ha elhozod OCnak, jol megy neki es valaki elviszi? Varhatod megint hogy hatost dobjal.
KK nem tud vedelmeket epiteni…. Nos nem is azert hoztak, hogy vedelmet epitsen. Ellenben a felsorolt vedelmekhez milyen fasza tamadosorok kellhettek, hogy a kozel 50%os statisztikajat elerje? Ot pedig ezert hoztak. Lusta vagyok utana nezni, hogy a tamadosorai hol vegeztek az utobbi evekben, de altalaban top 10 es neha top 20 emlekeim szerint. A Cardsnak pedig ez kell 2018 utan. Tamadasok, pontok, latvany, mert ami most volt, azt gyotrelem volt nezni. Az egyetemeken nem arrol szol a csapatepites, hogy FAn osszeszedik a csapatot. Ott lenyegesen tobb az adott szitu. A TexTech pedig nem tobzodott az ot csillagos vedo tehetsegekben. Az nflben sokkal kozelebb vannak az atlagok egymashoz, ezert ha ott meccsenkent felteszel 40 pontot, akkor ahhoz legendasan szar vedelem kell, hogy szarul szerepelj vele. Es ne felejtsuk el, hogy egyetemeken a HCnek sokkal tobb teher van a vallan a csapattal kapcsolatban, mint az nflben ahol van meg egy GM aki lenyegesen tobbet tesz a csapat osszeallitasaert mint az egyetemeken a HC-k fonokei.
Nem volt nfl tapasztalata meg. Pff. Fangio meg nem volt HC. KK legalabb volt az is. Persze mas koru jatekosokkal, mas kornyezetben, de a felhajtast, az utazasokat, problemakat igy is ismeri.
VJnek en sem orulok, de egy erdekes adat. Denverben ha 24 pontot szerzett a csapata 7-1es volt a mutatoja. Azt vegletekig szarnak nem mondanam a vedelem szempontjabol.
Az edzoi garda nagy resze pedig eleg tisztesseges. Lenyegesen jobb mint a tavalyi.
Hogy nem minden mukodik az nflben ami az ncaa-ben ez jogos, de sokan elsiklanak afelett, hogy KK kifejezetten olyan tamadokoordinatort keres aki nfl tapasztalata reven alkalmas arra, hogy az o tamado filozofiajat segitsen belepofozni az nflbe. Ez mondjuk mindenkepp szimpatikus es kozel sem Chip Kelly mentalitas.
Nem mondom hogy nem C mert pont nem erdekel, csak a megkozelitessel nem ertek egyet.
Egy dolog biztos viszont. Jovo ilyenkorra sokkal okosabbak leszunk es vagy az ellenzok, vagy a tamogatok a melluket fogjak donteni, hogy ok megmondtak.

renningan
renningan
Reply to  pritek
2019-01-18 15:08

KK mint nem bukott edző – nyilván így is lehet nézni, ahogy a rothadt almára is lehet azt mondani, hogy király lesz a cefrébe – a gyümölcssalátába már kevésbé. Hat évig volt egy csapat edzője, amit nem tudott rendesen összerakni és a normálisabb ellenfelek ellen nem ért el semmit. Emiatt kivágták, és ahogy például Vance Joseph, ő is elment koordinátornak. Mindketten elbuktak főedzőként, ennyi. KK-nak annyi köze van a USC támadókoordinátorságához, hogy miatt igazolt oda egy fiatal srác, aki most hoppon maradt, mint a Coltsba igazolók JMD visszalépése után.

McVay barátja – én sem mondtam azt, hogy ezért vették fel. Azt mondtam, hogy gáz ezt kiemelni, mint pozitív tulajdonságot (hogy mennyire, azt jól bizonyítja, hogy a saját honlapjukról később ki is törölték ezt a spanos részt).

A második bekezdéseddel egyet értek és lényegében én is ezt hívtam. Kellett a támadófelfogású edző, ez nálam is pro volt. Azzal viszont nem, hogy mi van akkor, ha jó vele az offense – nem kell megint hatost dobni, elő kell léptetni HC-nek, ahogy a Bucs is tette. Persze nem feltétlenül elegáns, de voltak jó támadókoordinátorok vagy QB edzők, akiket meg lehetett volna próbálni.

KK nem tud védelmet építeni – nem is mondtam, hogy neki kell védelmet építeni. Azt mondtam, hogy nem tud jó stábot összerakni. McVay nem az offense miatt zseni, legalábbis nem elsősorban ezért. Hanem amiatt, hogy talált jó OL edzőt, talált jó QB edzőt, talált jó DC-t és pozíciós edzőket. Lehet bármekkora guru valaki, ha nem tud megfelelő személyzetet találni. KK az eddigiek alapján messze nem érzett még rá erre a dologra.

Offense – attól, hogy az egyetemen feltesz valaki 50 pontot, még nem jelenti azt, hogy az egyetemen is menni fog. Sőt, ott jóval könnyebb látványos offense-t csinálni, aztán ezek az arcok eljönnek az NFL-be, hozzák a csodás rendszereiket, majd felsülnek. Ahogy általában ez lenni szokott.

Fangio nem volt HC – szvsz elég meredek egy évek, mit évek, évtizedek óta az NFL-ben dolgozó, az egyik legnagyobb szaktekintélynek tartott edző koordinátori és asszisztensi tapasztalatait egy lapon említeni valakivel, akinek az ég adta világon semmi köze nincs az NFL-hez. Össze sem hasonlítható a kettő. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Fangio jó HC lesz, mert szerintem nem, de ő legalább tudja, mire számíthat.

Vanse Joseph végletekig szar – ezt sem mondtam. “Ez jó eséllyel az NFL-ben sem lesz másképp, a Cardinals DC-je ugyanis az a Vance Joseph lesz, aki sem Miamiban, sem Denverben nem mutatta meg, miért is olyan népszerű.”

A megközelítés pedig többnyire azonos a tieddel, leszámítva azt, hogy mintha a contra részeket személyes sértésnek vetted volna, ráadásul sokkal negatívabban értelmezted vagy domborítottad ki, mint ahogy leírtam.

pritek
pritek
Reply to  renningan
2019-01-18 19:21

Nem domborítottam én semmit sehova. Azzal kezdtem, hogy nem értek egyet a cikkel, sőt helyenként nagyon nem és leírtam hogy mit látok máshogy, vagy mit közelítek meg más szemszögből.
Ezt a McVay barátja részt továbbra sem vágom. Szerintem a Cards oldalon a cikkek és podcastek 99 százalékát olvasom, hallgatom, de ezt nem éreztem kiemelve különösebben, hogy ők barátok. Persze ez nem jelenti azt hogy ez nem így volt, de azt biztosan állíthatom, hogy sem a tulaj, sem a GM ilyet nem mondott. Ez pedig mégiscsak jobban számít mint egy blogger írása, bármennyire is kedvelem az ottani brigádot. Lehet rászóltak, lehet rájött….mindegy, mert ő nem döntéshozó.
Ami elhangzott többször is pozitívumként, hogy meghívták a Rams stábjába, de nem azért mert haverok, hanem, mert ez jó színben tünteti fel, hogy a mai focsi egyik legfényesebb edző csillaga még szeretné az ő tudását is igénybe venni a stábjában. Ez pedig rendben is van így. De ugyanígy elmondták azt is többször, hogy a Chiefsnél is eltöltött egy edzőtábort (tavaly asszem) mint segítő, vagy gyakornok vagy bánom is én mi.
Boldog, boldogtalan hozzá akarja hasonlítani a médiában, nem is csoda, hiszen a McVay keresés gyakorlatilag az új trend az NFL-ben. De erről ennyit.
A véleményem az egészről:
A tavalyi év után kellett valamit durrantani. Ha lebőgnek, ha nem, ezzel a lépéssel sok szurkoló szemében nőttek, mert ilyen bevállalós húzásuk nem is tudom mikor volt utoljára. Talán a Chandler Jones csere, bár ott lényegesen kisebb volt az ismeretlenek száma. Megmondom őszintén nem tudom mi lesz a vége, de engem kilora megvettek a lépéssel. Minek a langyos szar, csapassuk!
Amiben továbbra sem értek egyet veled, hogy nem mindegy, hogy ha sikeres a csapat akkor előléptetik e, vagy eleve ő a HC, mert ha a labda mindkét oldalán sikeres a csapat akkor mi lesz a HCvel? Elküldöd egy 14-2es szezon után, mert ki akarod nevezni az OC-t, hogy ne vigyék el? Mi van ha a HC a DC is? Kinyírtad a védelmet. Viszont így ha istenes lenne a csapat támadó és védő alakulata is és mondjuk van egy olyan hülye aki elviszi Josephet megint HC-nek, akkor is megmarad Kliff Rosennak és nem kell valaki mást megszoknia. És ezt jó lépésnek tartom egy fiatal irányító esetében.
Joseph nem egy főnyeremény, de a stáb már meglevő többi része inkább pozitív nekem mint negatív
Bízom abban és hiszem, hogy a támadósort hatékonnyá tudja tenni.
Bízom abban is, hogy itt nem feltétlenül neki kell az edzői stábot összeraknia, így a védelem nem lesz akkora szar mint a Tech-en és ha van egy félnormális támadósorunk, akkor 1 – Nem lesznek nézhetetlenek a meccseink, 2 – Nem leszünk mindenki csicskája.

renningan
renningan
Reply to  pritek
2019-01-18 22:13

Az oké, hogy nem értesz egyet, de megfogalmazásod sokkal negatívabb volt, mint ahogy én azt a cikkemben feltüntettem – magyarán én nem látom annyira negatívan a dolgot, mint ahogy a reakciódból látszik (az alapján valami D- közeli grade-ra tippelnék).

A többire majd reagálok, most lépnem kell.

Andras Daroczy
Andras Daroczy
2019-01-18 21:09

Azért ha Belichecket megemlítitek, hogy Bryen és Schwartz is az ő nevelése, akkor Nick Saban is meg kellene említeni, egyébként Schwartz szerintem jó, míg Bryen tényleg nem.

renningan
renningan
Reply to  Andras Daroczy
2019-01-18 22:09

Saban akkorát taknyolt az NFL-ben, hogy azóta esze ágában sincs visszajönni :D az egyetemen persze király, de a jók közé így sem tartozik.

BenKoyack
BenKoyack
2019-01-20 22:00

Az első képen azt hittem, hogy Ryan Gosling van! :)

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x