Connect with us

Minden ami NFL

A clevelandi Jézus W-re változtatná az L-t

Freddie Kitchens lett a Cleveland Browns vezetőedzője, így rá hárult a feladat, hogy a hányattatott sorsú franchise-t ismét a rájátszásba kormányozza. A Browns a logikus döntést hozta, de mint tudjuk, ezek nem feltétlen lesznek jó döntések hosszú távon. Kíváncsian várjuk, Kitchens melyik tábort erősíti majd.

 

 

Az Anthony Lynn tree

 

A Los Angeles Chargers jelenlegi vezetőedzője, Anthony Lynn egy szezonon belül lett egy szimpla pozíciós edzőből vezetőedző. 2016-ban a Bills futóedzője lett az idény közben menesztett Rex Ryan helyett a beugró HC, de ez mindösze egy meccsre szólt. Ám ez sem tántorította el a csapatokat, hogy főedzői interjúra hívják, és végül a Chargers lett a befutó. Freddie Kitchens hasonló életutat járt be 2018-ban: futóedzőként érkezett Clevelandbe januárban, majd a szezon felénél átvette a kormány Todd Haley-től az offense felett, végül pedig vezetőedző lett. A legnagyobb hatást a Cardinals gyakorolta rá, amelynél 10 szezonon át dolgozott, köztük Ken Whisenhunt és Bruce Arians kezei alatt is. 1999 óta van a szakmában, 2006 óta van az NFL vérkeringésében, de Haley menesztéséig csak pozíciós edzőként dolgozhatott csapatainál.

 

Azelőtt csak egy meccsen látta el a playcaller szerepet, amikor a Browns a Lions elleni edzőmeccsét játszotta. Az a preseason negyedik fordulója volt, ahol nem játszanak a kezdők, így Haley átengedte a játékhívásokat a futóedzőnek. Végül 35 pontot, 424 yardot és 22 first downt hozott le az offense – már itt sejteni lehetett, hogy lehet jövője OC-ként is. A legnagyobb érdeme az előléptetéséig talán Carson Palmer karrierjének helyrepofozása volt, aki a pokolból a mennybe került a Cardinalsnál, többek között a QB edzőjének, Kitchensnek is hála.

 

Az alapszakaszt követően több jelölt is esélyes volt a clevelandi kispadra, de John Dorsey general manager és Jimmy Haslam tulajdonos meghozta a leglogikusabb lépést, és Kitchens kezébe adta a gyeplőt. A játékosok imádták, az általa hozzáadott teljesítmény pedig nem indokolta azt, hogy ne érdemelné meg a kinevezést. Ráadásul ha a Browns nem teszi meg, akkor vélhetően más megtette volna, így be kellett biztosítania magát a franchise-nak.

 

 

Alakulóban a liga egyik legjobb támadósora?

 

A Browns számára elég egyszerű feladat várt 2018-ban: le kell söpörni a lúzer jelzőket a franchise-ról. Ehhez talán Dorsey-nál jobb elérhető szakemberrel nem lehetett volna nekivágni, akinek egy dolgot leszámítva minden döntése ül eddig a Browns felemelkedésére szőtt tervében. Az egyetlen gigszer Hue Jackson megtartása, de az is inkább a tulajdonos, mintsem Dorsey akarata volt. A legtöbb kritika a franchise felé a QB-választások miatt alakult ki, amit Baker Mayfielddel szeretne végleg lezárni a Browns. És ki mással lenne erre alkalmasabb, mint azzal az edzővel, aki letaroltatta vele újonc szezonjában az NFL-t?

 

Mielőtt a statisztikák erdeibe terelnénk a témát, álljon itt a legegyszerűbb tény, ami miatt Kitchens a Browns támadósorának megváltója lett. Hogy mi számít egy offense sikerességének fokmérőjeként, arról megoszlanak a vélemények, de a többség szerint elég jó mérőszám a Football Outsiders által kifejlesztett DVOA, amiről bővebben már írtunk korábban. Nos, Haley alatt a clevelandi támadósor a 29. helyen tanyázott a DVOA ranking alapján. Kitchens 8 meccses koordinátori korszaka alatt a Browns támadósora ugyanezen a listán az első helyen végzett.

 

Az offense minden eleme feljavult azok után, hogy ő hozzányúlt. A legnagyobb hatást talán a futóknál érte el, de hát nem hiába RB coachnak hozta el őt a Browns januárban. Nick Chubb nem sokkal Kitchens előléptetése előtt került be a kezdőbe Carlos Hyde elcserélését követően, azon a 8 meccsen pedig a liga legjobb futói közé tartozott.

 

[quote]Nick Chubb mutatói a 9-17. hét között ligaszinten:

  • 678 futott yard (5.)
  • 4,8 yards/carry
  • 5 TD (T11.)
  • 32 first down (T7.)
  • 18 10+ yardos futás (5.)
  • 4,19 yardátlag kontakt után (5.)
  • 30 kikényszerített elhibázott szerelés (2.)[/quote]

 

Nincs sikeres offense támadófal nélkül, akikkel Kitchens szintén csodát tett. A Jackson-Haley rezsim alatt a fal 12 sacket, összesen pedig 77 nyomást engedett. A duó távozása után ezek a számok 3-ra és 56-ra csökkentek. Mindezt elérte Kitchens annyival, hogy beleiktatta a futójátékot az offense-be, amivel 76-tal csökkentette a passzjátékok számát az első nyolc fordulóhoz képest, levéve ezzel a terhet Mayfieldről és az O-Line-ról egyaránt. És ha már Mayfield, a döntő ok, amiért végül ő nyerte el a megüresedett vezetőedzői széket:

 

 

Az offense jó kezekben lehet

 

Én szeretem egy HC-értékelőben megnézni a teljes szakmai stábot is, hiszen annak az összeállítása is része a főedzői feladatoknak, illetve komoly hatással lehetnek a csapat teljesítményére. Mivel a 44 éves szakembernek ez az első ilyen munkája, a stábszervezést inkább Dorsey-val közösen vitték véghez, de elég jó kis team gyűlt össze. Kezdésnek nézzük meg a támadókkal foglalkozó stábot, amibe Kitchensnek több beleszólása volt.

 

Dorsey azzal kezdte az egészet, hogy a WR edző Adam Henry, és a szezon közben csatlakozó Ryan Lindley kivételével mindenkit kipaterolt a szakmai stábból, aki Hue Jackson alá tartozott. Ezzel egy elég érdekes összetételű crew állt össze Kitchens alatt, hiszen jöttek a Packerstől, a Jetstől, illetve az egyetemi szintről is új stábtagok a támadókhoz. Előbbire ugyebár Dorsey kapcsolatai adtak lehetőséget, aki a front office után már az edzők közé is elhozott packersös szakembereket, akik közül James Campen lehet a legnagyobb név. Ő lesz Kitchens helyettese, illetve a támadófal új edzője, ami ugyebár elég jól muzsikált az elmúlt években a kezei alatt Green Bayben. Az egyetemről három szakember érkezik a stábba: Jody Wright az Alabamáról (Kitchens korábbi egyeteméről) asszisztensnek, John Lilly a Tennesseeről TE edzőnek, illetve a korábbi Browns tight end, Jim Dray a Stanfordról támadásért felelős szakembernek.

 

 

A legtöbb figyelmet kapó alak nyilván a támadókoordinátor lesz, amire Todd Monkent választották. Az 52 éves szakember három szezonon át látta el ezt a szerepet a Bucsnál, előtte pedig az elkapókkal foglalkozott. Ha Mike Evans nevét említjük, akkor talán lemérhető mennyire értette a dolgát, de sokan őt látták a Bucs agytrösztjének, és nem Dirk Koettert. A playhívások nem az ő feladatai lesznek, viszont Kitchens hasznosítani szeretné az OC múltjából származó tapasztalatait a játékhívások terén.

 

Melyik arcát mutatja vajon Steve Wilks?

 

Tekintsünk rá a védelemre, ahol szintén sorcsere történt. Gregg Williams nem csak vezetőedzőként, de korábbi pozíciójában sem maradhatott a csapatnál, mint ahogy a DB coach Dewayne Walkeren kívül senki más a tavalyi stábból. A védelem élére a Cardinalstól kivágott főedző, Steve Wilks állt, aki ezzel teljhatalmat kapott az egység irányítása felett.

 

Wilks mint vezetőedző megbukott, de koordinátorként még bőven lehet sikere az NFL-ben. Williamshez hasonlóan ő is a 4-3-as sémát preferálja, így nem kell drasztikus roster move-okat végrehajtani ahhoz, hogy meglegyenek a kezdők. A specialitása a secondary, igaz, ezt pont Arizonában nem mindig sikerült igazolnia egy-egy érdekes döntésével, ellenben a 2017-es Panthers futás ellen a harmadik legjobb egység volt, ami a Browns futás elleni védekezésére ráférne. Sok tehetség van a védelmében, amihez a tengernyi cap space-nek hála további erősítések jöhetnek a szabadügynökök közül, így Wilks egy elég jó alapanyagot vehet majd át, és talán inkább a Panthersére, mint a Cardinalséra fog hajazni az egysége.

 

A stáb további része itt is ad csámcsogni valót. Wilks csak Al Holcombot hozta magával Arizonából, aki már a Panthersnél is a beosztottja volt, és itt is a linebackerekkel, illetve a futás elleni védekezéssel foglalkozhat majd. A passz elleni védekezésért a Packersnél 11 évet lehúzó Joe Whitt felel majd, illetve a secondary is az ő rálátása alá kerülhet. Az érdekességek azonban csak ezután következnek!

 

 

A védőfalért Tosh Lupoi felel majd, aki öt évig volt edző az Alabamán, leginkább a passzsiettetőkkel foglalkozott – látva milyen játékosok kerültek ki onnan, nem rossz referencia. Segítője John Parrella lesz, aki a Spirng League-ből érkezik a profi futballba. Wilks asszisztense pedig a CFL-ből érkezik Chris Jones személyében, aki GM és HC volt a Saskatchewan Roughridersnél. A korábbi college szinten mozgó edző 17 évnyi kanadai levegő után most az amerikai profi ligára vált. Mi a közös bennük? Mindhárman az első munkájukat kapták ezzel az NFL-ben. Elég kockázatosnak tűnik ennyi elsőéves szakembert elhozni a védelem felrázására, de vélhetően tud valamit Wilks, amit én nem.

 

[quote]A special teamerek is emberek!

A speciális egységnek is új fejese lesz a következő szezontól, méghozzá Mike Pfeifer, aki a Vikingstől érkezik Clevelandbe. Ha hozni tudja azt, amit Minnesotában, akkor sok-sok visszahordott TD-t láthatunk majd, hiszen a Vikesban ezt több returnerrel is kivitelezte már korábban.[/quote]

 

Összegzés

 

Nem lehet hibáztatni a Brownst tehát, hogy Kitchens mellett tette le a voksát. Az egyedüli hátránya a tapasztalatlansága lehet mint vezető, hiszen mindössze nyolc meccsnyi rutinja van egy egység felelőseként, de egy 53-as keret irányítása már keményebb dió. Cleveland városa és a csapat viszont imádja, így a jó kedv fenntartása az elmúlt évek szenvedései után mindennél fontosabb. A támadókkal vélhetően nem lesz majd gond, a védelem adhat érdekes felvetéseket, különösen az oda felvett NFL-rutin híján álló pozíciós edzők miatt. Ez egy picit az én értékelésemet lejjebb viszi, de a lényegi dolgokon nem változtat.

 

Értékelés: A-

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!