Connect with us

Draft

A draft eredete

Mint minden nagy eseménynek, úgy az NFL Draftnak is megvan a maga eredete. Esetünkben ez a történet egészen a ’30-as évekig nyúlik vissza, amikor az NFL még csak alig 10 éve létezett.

A cikk eredetileg az FK! Magazinban jelent meg. 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

1935-ben egy ígéretes tehetség készült belépni a nagyok közé, a Minnesota Egyetem futója, Stan Kostka. Az ő egyetemi karrierje olyan sikeres volt, hogy mind a 9 akkori NFL-csapat szerette volna megszerezni. Mivel Kostka látta, hogy mindenki érdeklődik iránta, ezért kijelentette, ahhoz fog aláírni, aki a legtöbb pénzt adja neki. A csapatok között megkezdődött a licitháború Kostkáért, ami idővel két együttesre szűkült le. A Philadelphia Eaglesre, és a Brooklyn Dodgersre. Végül a Dodgers diadalmaskodhatott, és 5000 dollárért megszerezte Kostkát, aki ezzel az akkori NFL legjobban fizetett játékosa lett. A Dodgersnél eleinte ünnepeltek, de hamarosan az arcukra fagyott a mosoly. Kostka csak egy évet játszott a csapatnál, és ez alatt az egy év alatt annyi sérülést szedett össze, hogy a szezon végén vissza is vonult.

Ez a harc és az eredménye ráébresztette az NFL-csapatokat, hogy a jelenlegi rendszerük az egyetemi játékosok megszerzésére tarthatatlan, találni kell egy megoldást erre a problémára. Ezzel a megoldással végül az Eagles tulajdonosa, Bert Bell állt elő.

Ekkoriban az Eagles az NFL legrosszabb csapata volt, és Bell úgy gondolta, hogy ennek az elsődleges oka az, hogy nem tud jó játékosokat szerezni. A tehetségek vagy a legjobb csapatokhoz mennek, vagy mint Kostka esetén, a legtöbbet kínálóhoz. És ameddig ezen nem változtat, addig az Eaglesnek esélye sem lesz a győzelemre. Ezért kitalált egy új rendszert, ahol a csapatok több körben egymás után választhatnak az egyetemi játékosok közül aképpen, hogy a legrosszabb választhat először, a legjobb pedig utoljára. Ez lett a draftrendszer.

Ezzel elsősorban a saját csapatát tudta volna erősíteni, azonban nem csak a saját érdekei miatt javasolta ezt a rendszert. Ő hitte, hogy az NFL-nek jót tenne az, ha kiegyenlítettebb lenne a verseny, és nem mindig ugyanazok a csapatok küzdenének a bajnoki címért. Ezt világossá is tette a gyűlésen, ahol az ötletét bemutatta.

Uraim, nekem mindig is volt egy elméletem arra, hogy a profi football olyan, mint egy lánc. Ez a lánc pedig nem erősebb, mint a leggyengébb láncszeme, és mivel olyan sokáig én voltam ez a láncszem, ezért tudom, milyen az. Minden évben a gazdag gazdagabb lesz, a szegény pedig szegényebb. Négy csapat irányítja a bajnokságot, a Giants és a Redskins keleten, valamint a Packers és a Bears nyugaton. Mivel ők sikeresek, ezért ők tudják megszerezni a legjobb egyetemi játékosokat is, ami tovább növeli a sikereiket. Íme az én javaslatom, ami változtat ezen.

Bell javaslatát végül elfogadták, részben azért is, mert a többi tulajdonos is rájött a Kostka incidens után, hogy valóban változtatásra van szükség. A megegyezés után pedig 1936. február 8-án a philadelphiai Ritz-Carlton Hotelben meg is tartották az első draftot, ahol az Eagles választhatott először játékost.

A draft azóta is az egyik legfontosabb alappilére a ligának, amelyet minden évben megtartanak Bell eredeti elképzeléseihez híven. Ennek a rendszernek köszönhetően pedig kialakult egy olyan erőegyensúly, ami kiszámíthatatlanábbá, és ezáltal népszerűbbé is tette ezt a sportot.

[/ppp_patron_only]

10 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Walter Mitty
2019-06-09 09:24

Szívesen olvasmány olvasnám ezt a történetet tovább!
Hogyan alakult ki az első draft kialakítása? Miként változott a következő években, mik lettek az első alkalmak tapasztalatai? Hibák és tanulságok a korai években. Mérföldkővek a draft fejlődésében. A mai szisztéma kikristályosodása.
Semmit sem tudok ezekről és örömmel tájékozódnék az FK! cikkei révén.
(Persze, nem elsősorban az érdekel, hogy Iksz üzletember ezt mondta, amaz meg mást javasolt. Hanem magának rendszernek a működése, alakulása, ami hatást gyakorolt a sportág szakmaiságára, változásaira. És megintcsak külön téma a híres esetek sorolása, de az már volt sokszor és nyilván lesz is, külön-külön posztokban.)

Jarred
Jarred
Reply to  Walter Mitty
2019-06-09 18:25

Hát a legelső draft nem egészen úgy sült el, ahogyan azt Bell eltervezte. Az általa kiválasztott Jay Berwanger nem játszott az Eaglesben, mert keveselte a pénzt, és miután a Bearsben sem kapta meg a számára megfelelő összeget, ezért ott is hagyta a sportot. Amennyire tudom az első drafton 81 játékos kelt el, de csak 24 írt alá, szóval eleinte nem ment minden zökkenőmentesen. Ahogyan eleinte az erőviszonyokra sem nagyon volt hatással. A gyengébb csapatok nem nagyon erősödtek, az éllovasok pedig megőrizték a helyeiket. El kellett telnie 10 évnek, mire érezhető volt a változás.

Walter Mitty
Reply to  Jarred
2019-06-10 09:39

Cikksorozat? :)

Jarred
Jarred
Reply to  Walter Mitty
2019-06-10 11:02

Meglátom mit tehetek. Az NFL korai éveiről elég kevés adat van, és ahhoz is mélyre kell ásni, de majd megpróbálom.

Walter Mitty
Reply to  Jarred
2019-06-10 09:48

Ennek a korai időszaknak a világáról, a mai szemmel furcsa profi foci kontra egyetemi sport viszonyairól remekül beszámolt az (amúgy gyengécske) Bőrfejek című film.

camillo 7777
2019-06-10 17:47

Akkor ezek szerint az NFL volt az első sport ahol volt draft, megelőzve NBA pl. Jól gondolom?

Jarred
Jarred
Reply to  camillo 7777
2019-06-10 18:01

Jól. A legelső NBA draftot 1947-ben tartották, az NHL-t 1963, az MLB pedig 1965.

camillo 7777
Reply to  Jarred
2019-06-10 18:54

Szuper cikkeket írsz. Minden elismerésem.

apollo
apollo
2019-06-12 08:31

Engem inkább az érdekelne hogy a tulajdonosok egyhangúan szavazták meg a draftot? Mert nyilván az egyeduralkodó csapatok hegemóniája ezzel véget ért.

Jarred
Jarred
Reply to  apollo
2019-06-12 20:23

Amennyire utánanéztem a Bears és Giants tulajdonos eleinte ellenezte, de végül meggondolták magukat. Hogy miért, azt nem tudom, de valahogy sikerült rávenni őket, hogy támogassák. Viszont ebből nekem az jön le, hogy minden tulajdonos beleegyezése kellett ehhez. Ez mondjuk nem meglepő, mert pl. egy új franchise bevételéhez is mindenki igenlő szavazata kellett.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x